![]() |
Onur Bilge
..DÜŞüNCEL
..........İsterse ömrümüzün bir anı kalsın .................Yaşansın olabildiğince .......................Alabildiğine yaşansın Bir şiir oku bana Sessizliği bozmadan Dağıtmadan romantizmi Ürkütmeden ıssızlığı Hissede hissede Şöyle hakkını vere vere Heyecanlı boğuk yumuşacık Okşayan sesinle Duygular yerlerini bulsun Uzaklarda çok uzaklarda yanan Geçmişin buruk ıslığının soğuk fonunda Ölümüne bir aşkı anlatan Hüzünlü bir söz büyüsü olsun Ve kavuşmaya dair bir umut sonunda Ellerim terlesin erisin kaybolsun ellerinde Gözlerim gözlerinde donsun Derinde en derinde Yüreğimden hızla yayılan ürperti Üzerinde limon çiçeği kokusu bahçelerin Derinde derinin her yerinde Bir ay gülümsemesi bembeyaz dupduru İçimize huzur yayan Karanlık yüzünde ışıyan gecenin Bir de senin Bakışlarının ışıltısıyla uyumlu İncimsi dişlerin Yanık teninde Mehtabın serinliği oynaşırken beyaz giysinde Dans ederken gecenin serptiği çiğ taneleri Dalga dalga siyah saçlarında Melteminde çam kokusu kentin Suyunda yosun kokusu Cildinde ıslak buğusu denizin Dudaklarında tuzu Kum yorgunu çıplak ayaklarımızdan dökülsün Geçmişin ısrarla yapışan birikimi Kıyıya paralel kumsal boyunca Birbirine oldukça yakın ve uyumlu uzayan Yalnız kimsesiz ayak izlerimiz Sabitlensin belleklerimizde Bengi bir aşk kilitlensin bileklerimizde Çağlarken bendini yıksın hislerimiz Özgürce raksetsin sessizliğe sinen seslerimiz Çağlardan çağlara aktarılsın Okunsun şiirimiz Bilinsin hikâyemiz Bir gece yarısı birbirine dayanan Falezlerde baş başa kalan Sabahlayan biz Aslında kimiz Kimleriz Gel otur şu kayaya yanıma Şöyle arkaya Daya sırtını güvenle sırtıma Hızla nefes alışlarını Kalp atışlarını duyayım Ritmine uyayım Başını omzuma koy Saçların karışsın saçlarıma Duyguların duygularıma Yakınlığına doyayım Soy tüm karanlık düşüncelerden belleğini Yerine güzellikler koyayım Bir şarkı söyle bana Şöyle yıldızları seyrede seyrede Heyecanlı boğuk yumuşacık Okşayan sesinle Sessizliği bozmadan Dağıtmadan romantizmi Hissede hissede Hakkını vere vere Duygular yerlerini bulsun Uzaklarda çok uzaklarda kıvranan Geçmişin buruk ıslığının soğuk fonunda Ölümüne bir aşkı anlatan Hüzünlü bir söz büyüsü olsun Ve kavuşmaya dair bir umut sonunda Gözlerin gecede Derinde en derinde Ellerim kenetli ellerinde Derinde gecenin serin buğusu Şiirin hüznü şarkının melankolisi gözlerinde Dudaklarında denizin tuzu Her nefeste çiçek yosun ya da çam kokusu Gidebildiğin en uzak yıldızlardan kopar al Özenle topla yok sayılan umutları Tüm ulaşılmazlıklara inat Getir yüreğime say Uzaklardan hissetsin kötü ruhlar Kıskançlıktan çatlasın Onları yok say Her şeye şahit olsun Sevinçle onaylasın ay İyice tanısın parmaklarım ellerini Ellerim ellerine doysun Erisin avuçlarım avuçlarında Ter olup aksın Gözüm dalsın bakışlarının ışığına Hayran hayran baksın Bakakalsın aşığına Yıkansın ruhumun çiçekleri Gülümsesin canlansın Tüm tomurcukları açsın Kansın özüne özüm Haydi köpürt gecenin saçlarını Durula tel tel tara kirpiklerinle Nefesinle kurut Süsle çiçeklerimle Olumsuz ne varsa unut Yaşanmışlıklara dair Geçmişi bitir Karanlıkları soy Renkleri geri getir Yerli yerine koy Doysun evren ışığına Sıcaklığına kansın İsterse ömrümüzün bir anı kalsın Yaşansın olabildiğince Alabildiğine yaşansın Falezlerde hayattan çalıntı Mutlu bir anı kalsın Onur Bilge |
..VUR DA ÖYLE GiT
..............Canımı namluna sürdüm .......................Görmedin! .. Bir bilsen, ne kadar hasretim sana! .. Birazcık yanımda dur da, öyle git! Aşkı, yaşatarak öğrettim sana Bize dair bir düş kur da, öyle git! Hep biraz ümit var, karanlığımda Ve hep biraz ölüm, canlılığımda… Yine seni gördüm uyandığımda Düşlerimi hayra yor da, öyle git! Tatlı heyecanım, mademki geldin Çocuk gözlerinle aklımı deldin Anaforum oldun, çıldırtan yeldin Aşkınla kalbimi bur da, öyle git! Kökten bir yanlışlık mı var, bu işte? Bir zehir zemberek dünya bu, işte! Ne sırlar gizli, bu geliş gidişte Birazcık aklını yor da, öyle git! Nasıl da rahatsın, en zor anımda! .. Hızla dolaşırken aşkın, kanımda Kollarım çaresiz, iki yanımda… Nasıl sevdiğimi sor da, öyle git! Ayrı ayrı evler, kat kat duvarlar Canımı içimden yırtar, soyarlar Tepeden tırnağa kana boyarlar Kalbimi ikiye yar da, öyle git! Yürek, bir değirmen; acı öğütür Beyinse büyüteç; seni büyütür Gönül, serasında aşkı büyütür Bütün camlarını kır da, öyle git! Zamana takılı yorgun gövdemiz Nasıl yaşamıştık, nasıl, tertemiz! Hasrete ne kadar dayanırız biz? Vuslatın harcını kar da, öyle git! Aşkın bedelini ödemek yıkar Ayrılık, şimdiden boynumu sıkar Onun faturası sonradan çıkar Hesaba kitaba vur da, öyle git! İçimdeki düşler, sana çıkıyor Ömür tükeniyor, sona çıkıyor Mantık bile, senden yana çıkıyor Ölümü gözünden ır da, öyle git! Belki de göremem bir daha seni Kalbinde, aklında taşıma beni! Ağlatır, her yerde keser neşeni Gurbetin farkına var da, öyle git! Sadece anılar yaşar, silinmez Kalan sağ kalır mı, asla bilinmez Ya geri gelinir, ya da gelinmez Son bir kez sımsıkı sar da, öyle git! Sen gidiyorsun, ben eksiliyorum İçim sıkılıyor, eziliyorum Sensiz, ölmek bile zor, biliyorum Alnımın şakından vur da, öyle git! Onur Bilge |
..VURGUNuM BEN SANA
Bir çığın düşmesi sese bağlıdır Koptum, davet eden sese vurgunum! Döndüm döndüm... Çılgın gönlüm dağlıdır Sana kavuştuğum için durgunum Vurgunum ben sana, hâlâ vurgunum! Ya acımasızca itmişim seni Ya da paramparça etmişim seni! .. Ne zaman bırakıp gitmişim seni? Arkandan koştuğum için yorgunum Vurgunum ben sana, hâlâ vurgunum! Çığın kalbi vardı, sıcaklığı da... Hücre hücre farklı berraklığı da... Beyazda gizlenen ufaklığı da... Fark edemediğin için dargınım Vurgunum ben sana, hâlâ vurgunum! Büyüyerek, ezip geçtim, her yeri! .. Uzaklaşmasaydın, gelseydin beri! .. Bir ceset olarak girdin içeri Hem mezarın oldum, hem de sorgunum Vurgunum ben sana, hâlâ vurgunum! Onur Bilge |
.ACı
Acıma acıyan yürek yaşını Serperek, harını çoğaltmışsın, vay! .. Acıma! .. Sen de vur! .. Al git başını! “Hiç tanımadım...” de, beni yoktan say! Karanlıklarımı yararcasına Bağrına basarak sararcasına Tüm kemiklerimi kırarcasına Üstüme gelmekten usan artık, cay! .. Kalbim sıkışıyor; çatma, kaşını! Çatlattım, sabrımla sabır taşını! .. Anlayamıyorum, bu telâşını Sakin ol, ruhuma bir ferahlık yay! Ayakta pranga, bilekte demir… Demire hükmeden, hep aynı Emir… Yeter ki: “Ol! ..” desin, buyursun emir! .. Kararı veren O! .. Hâkim, Kayyum, Hay! .. O Nur olmasaydı, yoktu tesellim! .. Yoktu, tek bir umut, dumandı hâlim! .. Kırılsın, imzayı atan şu elim! .. Kahrolacağıma yok olsaydım, hay! .. Kahrolacağıma yok olsaydım, hay! .. Onur Bilge |
.ACIM YANKI YANKı
Acım yankı yankı, kulaklarımda Ben erimekteyim, göremiyorsun. Israr ediyorum, tüm haklarımda İsyanıma göğüs geremiyorsun. Ya silip, yeniden başlayacağız Ya birbirimizi haşlayacağız Ya da karşılıklı taşlayacağız Önüme seçenek seremiyorsun. Kurabilir miyiz; bir hayal, bir düş? En güzel düş olup, yüreğime düş! Yakışır mı bize; kızıp, kin güdüş? Sevgi çiçekleri deremiyorsun. Onur çırpınıyor, anılarında! .. Hâlâ bir yol bulma sanılarında. Sevgi ve hoşgörü kanılarında... Doyulmaz tadına eremiyorsun. Onur Bilge |
.ADIM ADıM
................................İki koltulk değneği .....................................Arasındaki inciye... Bu akşam Denizin derinliklerinde Bir midyeyi araladım, bütün gücümle! .. Bir inciyi seyrettim, doyasıya Kum tanesini düşledim Geçmişinde. Sonra Pırıl pırıl tutsaklığını İki kapak arasında... Sedefi kat kat giyinişini gördüm Ufuklara özlemini, gözlerinin Bakışlarının nemini... Sonra Çaresizliğini, ellerinin Bembeyaz kıvranışını, sessizce... Gözlerinde çırpınan duygular Sorular; düzene, bugüne Haksızlıklara isyan… Ellerimin arasındaki yürekten Kâinat dışına haykırış... Feryat! .. Feryat! .. Alabildiğine... Denizin tuzu, damağında Acısı boğazında… Hayatın yazında serzeniş... Çığlık çığlık sesleniş Uzaklara... Çaresizlik, kabulleniş… Yorgun bir sükût, nihayetinde... Bu akşam Denizi seyrettim Bir incinin gözlerinde Saatlerce... Ruhun esaretini izledim Bedenin içinde... Hareketsiz çırpınışını Ruhunun ötesinde... Çağırdım: “Gel! ..” dedim, “Gel! .. Bir adım dostluğa… Bir adım arkadaşlığa… Sevgiye bir adım… Ve Adım adım mutluluğa...” Onur Bilge |
.ADIN SAKLIMDADıR
ADIN SAKLIMDADIR Adın saklımdadır dallanır yakar dilimi çeliyor diyemiyorum Tadın aklımdadır ballanır akar dilimi geliyor yiyemiyorum Taşkını çağlara sızan ürkeğim isminle seslenme cesaretim yok Aşkını dağlara yazan erkeğim cisminle hislenme esaretim çok Özlemim yakacak bedenini kor buharlaşacaksın dokunduğumda Elemim akacak nedenini sor baharlaşacaksın okunduğumda Yüzümü yıkayan yağmurlarınla ellere sarılma ağlayacağım Düzümü tıkayan çamurlarınla sellere karılma çağlayacağım Beter bağlanmışım vuslatla güldür vazgeçip inattan güzel al bağla Yeter dağlanmışım pusatla öldür az geçip in attan gazel ol ağla ADIN SAKLIMDADIR Adın saklımdadır; dallanır, yakar Dilimi çeliyor, diyemiyorum. Tadın aklımdadır; ballanır, akar Dilimi* geliyor, yiyemiyorum. Taşkını çağlara sızan ürkeğim İsminle seslenme cesaretim yok. Aşkını dağlara yazan erkeğim İsminle hislenme esaretim çok. Özlemim yakacak bedenini, kor… Buharlaşacaksın dokunduğumda. Elemim akacak, nedenini sor! Baharlaşacaksın okunduğumda. Yüzümü yıkayan yağmurlarınla Ellere sarılma, ağlayacağım. Düzümü tıkayan çamurlarınla Sellere karılma, çağlayacağım. Beter bağlanmışım, vuslatla güldür Vazgeçip inattan; güzel, al bağla! Yeter, dağlanmışım; pusatla öldür Az geçip, in attan; gazel ol, ağla! Onur Bilge *Dilim: Bütünün parçası. Onur Bilge |
.ADINI ANıŞ
Aklıma ilk gelen Sensin her sabah Ne güzel aşkınla dolu uyanış Yazılıp dursa da sevapla günah Gün boyu tefekkür adını anış Tespih tanesidir tende her hücre Ürperişleriyle katılır ecre Her gece Seninle varırım fecre Sabahlara kadar çılgınca yanış Gözümü kapatsam özüm kapanmaz Gün yirmi dört saat başka ad anmaz Esmanı zikreder ruhum usanmaz Mümkün mü böylesi hazdan usanış Zevk deryalarına dalar çıkamam Cemalin göz alır yere bakamam Bu denli vuslattan asla bıkamam Olur mu hayali hakikat sanış Yüreğim Seninle dilim Seninle Onur sarhoş gezer en son dininle İnle mel'un şeytan artık sen inle Ya Rabbi kabil mi aşkına kanış Onur Bilge |
.AF DİLEDiM
Aka aka iz etmişsin gönlümde Nasıl derin yer etmişsin, gördün mü! Kulun sana kavuşacak, ölümde Balın hazır, peteğini ördün mü? Aşkın beni bir kovar, bin çağırır! Buna nasıl dayanırım, sordun mu? Çocuklarım “Annem! ” diye bağırır! .. Şu Azrail, şu da melek ordun mu? Bugün çağır, “Gelmem! ” demem, yanına Resulün nurunu bana koydun mu? Aşk özünü akıtmışsın, kanıma Beni, bütün kötülükten soydun mu? Tüm kulların huzurunda, senada Diz çökmüşler, zikirdeler, duydun mu? Katılıyor meleklerin, semada Sorma bana: “Farz, sünnete uydun mu? ” Emanetin Resul’deymiş, duymuşuz Bir avuçla ambarımız doldu mu? Kitabını okumuşuz, uymuşuz Bilmeyerek, kusurumuz oldu mu? Af dilemek, yanlışını bilmektir Kullarını reddettiğin oldu mu? Onur’unki, günahını silmektir Af diledim Rabb’im, kabul oldu mu? Onur Bilge |
.AFFET RABB'iM
Sana yaklaşıyordum adım adım Ben, Seni ararken ona rastladım. Bir avuç toprağa, bir can adadım! .. Affet Rabbim, Sana ulaşamadım! .. Ondan çekip, koparamadım özüm! .. Görmez olsaydım, kör olsaydı gözüm! .. Yarattığın eserde kaldı gözüm! .. Affet Rabbim, Sana ulaşamadım! .. Onuru ve aşkı öldüremedim! .. Sevgileri Sana döndüremedim! .. Eren'in yüzünü güldüremedim! .. Affet Rabbim, Sana ulaşamadım! .. Onur Bilge |
.AĞAÇLARıM SAVAŞTA
A Ğ A Ç L A R I M. S A V A Ş T A ______________________________a _____________________________ğaç ____________________________larım ___________________________savaşta _____________________________ru ___________________________humun __________________________ormanında _____________________yapraklar feryat figan _____________________________çır ___________________________pınıyor ___________________kavgada dallarsa sille tokat ______________________girmiş birbirlerine _____________________________ko ____________________________zalak ___________________________kozalak ______________________çene göz kelle kulak ________________yumruk yumruğa her şey uçuşmada _____________________________so _______________________palar havalanmış _________________mızrak mızrak kafalara kafalara __________toz duman acımasızca iğneler çamlarım birbirini _______________________ne çiçek ara artık _____________________________ne ________________________sevişme ne polen _____________meyveler hayal olmuş kuşları hiç bekleme ______çoktan çekip gitmiş uçuşmuş kelebekler kaçışmış kaçabilen _____________________ kurtçuklar sürünmede _____________________________kap _____________________________lum ____________________________bağalar __________________olanca güçleriyle emeklemekte _______bu öyle bir orman ki gelinir de gidilir de sen de git sen de kaç ___haydi durma olanca gücünle yan yan yengeçlerce ve olanca güçsüzlüğünle _______ arkana bakmadan ve asla ama asla geri dönmemecesine ____________________________ister hızlı ____________________________ister yavaş ____________________________savaş var ____________________________ruhumda savaş ____________________________kıyasıya ____________________________acımasızca _____________________________gaddarca _____________________________yananı mı _____________________________soruyorsun ______________________________vurulanı mı _______________________________talanı mı ________________________________dul yetim _________________________________kalanı mı __________________________________ev bark ___________________________________vatanı mı ____________________________________yoksa senin gibi ____________________________________yan gelip yatanı mı _____________Onur BİLGE Onur Bilge |
.AĞıR ZAMAN
Dakika dakika yaşarım, günü Öylesine uzun gelir ki bana! .. Ne zor bitiririm sonunda, günü! .. Öyle kızarım ki, ağır zamana! .. Akrep, yüreğime çakılır, kalır Yelkovan yerinden oynamaz olur! .. Saniyeler, yavaş yavaş salınır Hiçbiri, devrini yapamaz olur. Hele bir beklenen var ise günden İçeri, dışarı gidip, gelmeler... Hiç emin olamam, yürüdüğünden Birisi, zamanın aklını çeler! .. Ağır, kıpırdamaz dünya, yerinden Güneş, genç kız gibi nazlı, salınır. Zaman, yüreğimi sıkar, derinden Bu gidişle, canım erken alınır! .. Onur Bilge |
.AĞıT
Pamuk ipliği mi arada bağlar? Sen bir yana, ben bir yana, sevdiğim… Gencecik bir gelin, burada ağlar Hep, adını ana ana, sevdiğim! .. Dinmez, gözlerimde sicim sicim yaş Oyalı mendilim kurumaz, hep yaş! .. Daha on yediye değmemiş bir yaş… Saramadım, kana kana, sevdiğim! .. Yüzüne damlalar değse, benimdir! .. Buharlaşan yaşım, kanım, tenimdir! .. Seni ben kaybettim, yitik benimdir! .. Soruyorum, ona buna, sevdiğim! .. Kimin gözü değdi, kimler kandırdı? Yuvamızı yıktı, ciğer yandırdı? Kanımıza kimler ekmek bandırdı? Bir kez daha sına, sına, sevdiğim! .. Saçını başını yoluyor, anam Çıkmıyor, sokağa, kahveye babam Daha ellerimde duruyor, kınam Uyuyorum, dona dona, sevdiğim! .. Dalga dalga saçın, avuçlarımda Aşkın inci inci, göz uçlarımda Eriyip, asılsız tüm suçlarımda Akıyorum, sana sana, sevdiğim! .. Gözümü açmışım, seni görmüşüm Saçımı ellerin ile örmüşüm Ne kadar safmışım, bakar körmüşüm İnanmışım, buna şuna, sevdiğim! .. Tek dost tanımadan üşüştü, düşman Selâm verdiğime pişmanım, pişman! .. İnan ki gölgene düşmanım, düşman! .. Sanki nikâhlanmış, sana, sevdiğim! .. Kâkülün, öptüğüm alnına değer Bir tutamı, dünya malına değer! .. Ne kadar sevmişim, ne kadar, meğer! .. Arıyorum, yana, yana sevdiğim! .. Sen gidince, evden gitti, kediler “Alaca Kız bir hoş oldu! ..”, dediler Yere yatırdılar, kesip yediler Tiridine bana bana, sevdiğim! .. Sanki birileri kısmet bağlıyor Yalnız Koca İnek, geçim sağlıyor. Ak Kız öksüz, gece gündüz, ağlıyor Yemiyor içmiyor dana, sevdiğim! .. Gözyaşı mı akar, acımış, pınar Devrildi, isimler yazdığın çınar Ne olur, dön artık, el âlem kınar! .. Ağır gelir bu yük cana, sevdiğim! .. Geçende alıcı çıktı, halıma Pazarlık ederken, şaştı halıma “Ballar mı uyarmış, benim balıma? Beklerim, ben! ..” dedim ona, sevdiğim! .. Pazar gün, Döne’nin kel kız evlendi Davulla kalbimde kor alevlendi! Zıpkın yemiş gibi bir alevlendi! .. Gelin gidecekmiş Van’a, sevdiğim! .. Beni burda rezil rüsva eyleme! .. Allah’ın aşkına bir yâr peyleme! .. Tatlı tatlı konuş, kötü söyleme! Otu tıkattırma çana, sevdiğim! .. Köyde gezen lâfı kestim, budadım! .. Sana kavuşmaya bir can adadım! .. Davar keseceğim, adak adadım! .. Düşte yuttu seni Tuna, sevdiğim! .. Viran köy yolları karla mı kaplı? Yanıyor yüreğim, hasretin saplı! .. Aptesli-namazlı, eli kitaplı Gidiyorum, sona sona, sevdiğim! .. Dün sabah midemde bulantı oldu Betim benzim attı, yanağım soldu Betül Ebe baktı, derdimi buldu Ben de olacağım ana, sevdiğim. Kaçakçı Hasan'a tuzak kurmuşlar Geçitte kıstırıp, gözden vurmuşlar! .. Bütün köylülere sual sormuşlar Mezarına baykuş kona, sevdiğim! .. O çıkarmadı mı, onca yalanı! ? .. Sırtına vurdular, kefen palanı! .. Bayram etti; çoluk- çocuk, kalanı! .. Bütün köy yakacak kına, sevdiğim! .. İzin vermiyormuş, eşekarısı Konuşamıyormuş, melek karısı Çıkageldi bana, gece yarısı Boynuma sarıldı Suna, sevdiğim! .. Babam vuracaktı, anam salmadı Hangi âsi, Hak'tan ceza almadı! .. Kendini ispata lüzum kalmadı İhtiyacın mı var şana, sevdiğim! ? .. Yürek, oylum oylum, kor kor közlendi! .. Her gün postacının yolu gözlendi. Yeryüzünde kim, bu kadar özlendi! ? .. Bakışım dönüştü kana, sevdiğim! .. Koynumda eskittim, en son resmini Dudağıma zikir ettim, ismini Bir görsem karşımda, gerçek cismini Veririm canı o âna, sevdiğim! .. İnan iftiradır, inan yalandır! .. Eden buldu, içim dışım talandır! .. Kaç kez yemin ettim! .. Rabbim, inandır! .. Teneşirde tenim yuna, sevdiğim! Yıkık hayatımda yalnız sen varsın Öylesine var ki evren kadarsın! .. Bilmem, bu zavallı nasıl yalvarsın! ? Daha neler desin Râna, sevdiğim! ? .. Geçen gün, elime mektubun geçti Anana yazmışsın, yârinse hiçti… Gözlerim, hasretle yazını içti! .. Resmini mi koydun fona, sevdiğim? Her nereye baksam, gözlerin ışır Rüzgâr, fısıl fısıl sesini taşır Sohbet ediyoruz, istersen şaşır İstersen: “Deli! ..” de, kına, sevdiğim! .. Buluştuğumuz o dere kenarı… Kırıp, yediğimiz kırmızı narı… Hatırlıyor musun, geçen baharı? Ne yazmıştık, göçük hana, sevdiğim? Acep söndürür mü yangını, yaşlar? Bir ağıt bitmeden, yenisi başlar! .. Hayatımı yedi, o çatık kaşlar! .. Gözyaşım yaklaştı tona, sevdiğim! .. Biter mi bu matem, bu destan, ağıt! ? .. Dertlerim taşıyor, kaçıncı kâğıt! ? .. Şiir et, çilemi ya sat, ya dağıt! Türkü et, beste et şana, sevdiğim! .. Uyku-tünek bitti, düşe dalamam Mektuplar yazarım, sana salamam Kıyarım canıma, sensiz kalamam! .. “Gidecek! ..” diyorlar, “Bon’a! ..”, sevdiğim! .. Onurla yazıldı, adıma adın! .. Damağımda kaldı, o buruk tadın Ne yapar sılada, yapyalnız kadın? Elini buladın hûna, sevdiğim! .. Onur Bilge |
.AĞLADıM
Bugün defalarca andım, babamı Defalarca ağladım. Her anışta doldu, gözlerim Sesim titredi Anladın. Fakat bilemezsin Kulaklarımın nasıl tıkandığını Kanın nasıl hücum ettiğini, beynime Duyamadığımı Nefes alamadığımı Bilemezsin Çünkü iletişim kesildi. Hem kesilmeseydi de bilemezdin Beynimin içine giremezdin Kulaklarımın uğultusunu duyamazdın. Boğazım nasıl şişmiş Nasıl gizlemeye çalışmışım, gözyaşlarımı Başım nasıl ağrımış Nasıl yenebilmişim Nereden bileceksin? Hem, sana ne? Bu gece ağladım Hem de kaç kere… Ara Ara Saatlerce… Sana ne demiyorum, artık Anlatıyorum. Seni de üzdüm Ama gördüğün Buzdağının görünen kısmıydı… Denizin gizlediği kadarını gizledim Ve ben Bu gece Ara ara Saatlerece Ağladım. Arada İçime akan gözyaşlarım da vardı Acısı anlatımsız Buzdağları kadardı! .. Onur Bilge |
.AĞLAMA SAKıN
Bir gün kurtulursun, ölümüm yakın! Hakkını hellâl et, istersen yakın Namazımı kılma, getirme tekbir. Kahkahalarla gül, kınalar yakın Demem ki o mutlu günleri bir an Oyna, şarkı söyle, üzülme bir an! Gözyaşı akıtma gözünden tek bir Elinde tütünün, önünde biran… Orda var olurum, burda biterim Elbet, ekildiğim yerde biterim Benim Yaratanım, Sevgili'm, Tek, Bir Ölümün öldüğü yere biterim Onur Bilge |
.AHiRETTE ARAYACAĞIM
....................Son ağacın altındayım! .. ..............................Senin uzağında ........................................Ecelin kucağında .................................................. Ahretin kenarında… Mademki çilemsin, öremiyorum Bambaşka bir işe yarayacağım. Yasaksın, dünyada göremiyorum Ölümün saçını tarayacağım Ukbâyı arayıp tarayacağım! .. Kabirde nerdesin, mahşerde nerde? Sevapta nerdesin, günahta nerde? Nerdesin sabırda; bir tanem, nerde? İnsanları bir bir tarayacağım! .. Seni, âhirette arayacağım! .. Onur Bilge |
.AKAR MISıN
Benim hayatımı yaşayamazsın Bu duygusallığı taşıyamazsın! Bir çakıl taşının güzelliğini Kalp akvaryumuna taşıyamazsın! Notalar, kalbinde yürür, koşar mı? Tüm hücrelerine müzik dolar mı? Aşktan, mutluluktan başın döner mi? İçin ürperir mi? Gözün dolar mı? Hiç tanımadığın, canın olur mu? Damarlarındaki kanın olur mu? Ölünceye kadar güveneceğin Sonsuza uzanan ânın olur mu? Ya yalnızlığı, ya uykuyu bölmek Onunla dirilmek, onunla ölmek Sevgiyi, umudu ve mutluluğu Toplamak, çarpmak ve ikiye bölmek! .. Onurla yanarak yakar mısın, sen? Yürek göklerinde çakar mısın, sen? Hele sevildiğin söylendiğinde Fışkırıp, kaynaktan akar mısın, sen? Onur Bilge |
.AKDENiZ
....................................Kumsal Çiçeği’msin ..........................................Silinmez İz'imsin ..............................................Akde niz'imsin Aşkla çalkalanan gönlün ne güzel! Deli mavi, derin gözlerin, deniz. Çağıl çağıl çağlar, ünün ne güzel! Yazımızda serin sözlerinden iz Sana koşuyoruz hep biz, Akdeniz! .. Sahile sevgiler taşıyorsun, sen Çılgınca oynuyor, coşuyorsun, sen Düşüyor, kalkıyor, koşuyorsun, sen Silinir gider mi dizlerinden, iz? Koynunda yaşayan biziz, Akdeniz! .. Güneyin güneşi, yıldızı sensin Dağların Mavili Ak Kız'ı, şensin “Âşık yüreklerde bir sızı! ..” densin! Her an ardındaki izlerindeniz Cennet uzantısı bir iz, Akdeniz! .. Onurla enerji saçıyorsun, yak! .. Kumsal Çiçeği'msin, açıyorsun, bak! Hepimize kucak açıyorsun, çak! .. Her zamanki gibi yine sendeniz! .. En ılık, en temiz deniz, Akdeniz! .. Onur Bilg |
.AKINTI KUVVETLi
Yarın ne olacak, bilemiyoruz Okunmaz yazılar, kim bilir ne der? Mürekkep kurumuş, silemiyoruz Ömür, öyle böyle oluyor, heder. Kader, biz gelmeden gelip, oturmuş Bazen, felaketin önüne durmuş Bazen acımadan, tokadı vurmuş İster vezir eder, ister derbeder. O dilemedikçe, ne dilesek boş İyi veya kötü ne verirse, hoş Fark etmez; karanlık, aydınlık ve loş Aklı olan hangi kul isyan eder? Ya birbirimizi üzüyoruz biz Ya da kadere göz süzüyoruz biz Alınyazımızda yüzüyoruz biz Akıntıya bağlı sevinçle keder. Birleştiren O’dur, O’dur, ayıran Bazen ceza veren, bazen kayıran Cennet, cehennemde yerler ayıran… Onur bir oyuncak, oynuyor kader. Onur Bilge |
.AKLIMA ZARARSıN
Yollar yenilendi, taşlar döşendi Belki de gelirsin, ararsın diye. Şehir sana bir kez daha süslendi Sokak sokak beni sorarsın diye. Takvimler eridi, on birler geldi Rüyalar görüldü, tabirler geldi İçime yöneldim, şiirler geldi İçimin içinde sen varsın diye. Öyle feryat figan görmedi dağlar Gözümde tazecik bir gelin ağlar Hangi insafsızlar yolları bağlar? Beklerim, dağları yararsın diye. Toroslardan akan kanlı yaşındı Kayalar yarıldı, dağlar aşındı! Güneş değil yanan, dertli başındı Doğunca, sıcacık sararsın diye. Görün, hasret kaldı tüm cihan, sana Nerede kavuşur arayan, sana? Nasıl da özenmiş Yaratan, sana! ... Bakınca, gözlerim kararsın diye. Onurumsun, bahar seninle gelir Buzullar çözülür, aşkımı bilir Ne olursun, artık ufukta belir! .. Korkarım, aklıma zararsın, diye! .. Korkarım, aklıma zararsın, diye! .. Onur Bilge |
.AKLIMI ZORLUYORSuN
Gece gündüz zikrin düşmez, dlimden Affet, Rabbim! .. Aklımı zorluyorsun! .. Sana vardım, aldığım her ilimden Yüce Rabb’im! .. Aklımı zorluyorsun! .. Övsem sanatını, dilim yeter mi? Saysam, yarattığın varlık biter mi? Aşk ateşin, cehennemden beter mi! ? .. Yandım, Rabb’im! .. Aklımı zorluyorsun! .. Onur Bilge |
.AKLIMIN DEHLİZLERiNDE
____________AKLIMIN DEHLİZLERİNDE __________aklımın dehlizlerinde arıyorum seni _________beynimin __________üst üste kilitlenen ____________kapılarının arkasında ___________ruhumun karamsarlığında __________mayalanıyor yokluğunun sıkıntısı _________iyice bocalamışım __________kör_____karanlıklarda _________körkütük sarhoşum üstelik ________alkol mü karışmış sevdama _______nikotin mi ______tein mi __________bakışlarım donuk __________puslu birer cam gözlerim _________gözlerim iki delik ________bir hayal gözlerim ________hayal hayal meyal üstelik ________________Onur BİLGE Onur Bilge |
.ALLAH AŞKIDıR O
Kocaman kocaman yüreklerimiz Aşka programlı, sevmeye aşık… Şiire dökülmüş emeklerimiz Aşk mıdır, tutku mu; biraz karışık. Görmeye bilmeye ihtiyaç mı var? Ta Kalu Bela’dan verilmiş karar Kardeş ruhlarımız çılgınca sarar Birbirini, çünkü Hak’la barışık… Adem’le Havva’dan akrabayız biz Bedenlerimizse, dünyadaki iz… Ayrı yerlerdeki sevgilileriz Gönüller ezelden beri sarışık! İki sarmaşığın sarılmasını Sonsuzluk sırrına karılmasını Hayal et, öyleyiz; ayrılmasını Bekleme; kördüğüm kalpler, dolaşık. Onur ve sen diye iki kişi yok Aramızda farkın asla işi yok Feyiz kaynağının hattı, fişi yok Allah aşkıdır o, İlahi Işık… Onur Bilge |
.ALLAH İÇiN SEVEN
Belleğimde siyah ateş bakışlar Gözler iri, casus, gizli bırakmaz. Ayrı yollar, aynı yere akışlar... Doğada nehirler tersine akmaz. Özlesek nafile, ölsek nafile! .. Aşka yenik düştük biz, bile bile. Tüm karanlıkları hep sile sile Kavuşmak isteriz, yollar bırakmaz. Yola dağ oturmuş, geçit vermiyor Eller uzatılmış, değmez, ermiyor. Yozlaşmış sevgiler aşk içermiyor Allah âşığını cehennem yakmaz. Allah’ın Cemâli tecelli etmiş Gözler şifre çözmüş, sır belli etmiş. Yıllar, aşkı sağlam temelli etmiş. O Nur'u görenler, boşluğa bakmaz! .. Onur Bilge |
.ALLAH SANATı
Güzellik, çirkinlik Allah sanatı! Nasıl olabildin o kadar katı! ? Eleştirdiğin kim? Bir düşünsene! .. O senin gördüğün, sadece çatı! .. Çatının altında neler gizli, gör! Güzellik görmeyen, hem çirkin, hem kör! .. Zarfa aldırma, aç, mektubu oku! Gör güzellikleri, sevgiden ağ ör! .. Herkeste güzellik vardır, mutlaka Eser sebep olur, İlâhi aşka. İman güzelliği, nurdur, fışkıran! .. Gören sevdalanır, o aşk bir başka! .. Kimseye kalmadı, yaratma işi! .. Kimde ne var ise, Rabbin vergisi! .. İçi dışı güzel bir kulu varsa “Habibim! ..” dediği, O seçkin kişi! .. Onur Bilge |
.ALLAH VAR BiR
Pankart açmış, ağaçlar “Allah Var! .. Bir! ..” diyerek! .. Doyuyor, cümle açlar Nimetini yiyerek! .. Sudaki balığa bak! Yaratan Hâlık’a bak! Görmeyen alığa bak! .. Bedenini giyerek… Gökler, direksiz kubbe! .. Ne varsa, habbe habbe! .. Hamd olsun, Yüce Rabbe! .. Var mı göklerde, direk? Yeryüzü, gökyüzü su… Bu ne gaflet uykusu! ! ? .. Anlamadım, doğrusu! .. Yapılır mı bir sinek! ? .. Bebeklerin gülüşü Büyüyüp, yürüyüşü… Yorduruyor, her düşü! .. Vücutlar ruha binek! .. O Nur, göklerde, yerde! .. Görmüyor musun, nerde! ? .. Şifadır, her bir derde! .. Tapılır, baş eğerek! .. Onur Bilge |
ALLAH YOKLUKTa
Yalnız Allah gerçek, ne varsa yalan Bir dünya oyunu, oyna, oyalan Bedelini, öder, zevkten pay alan Birbirini siler, artı, eksiler. Ne kadar gülersen onca ağlarsın Ne kadar yok isen, o kadar varsın Kainat içinde yokluk kadarsın Yok olduğun zaman, Varlık ortada! .. Kulluk sınırında bittiğin zaman Bir sıfır içinde yittiğin zaman Yokluk ülkesine gittiğin zaman Her şey silinir ve Allah belirir. Allah aranır mı madde gözüyle? Aşıklar ulaşır Ona özüyle Kavrulmadan olmaz, aşkın közüyle Yana yana, ateş yakmaz olunur. Yok olursun, Onda yiter, erirsin Yok olduğun yerde filizlenirsin Ölmeden ölünce, Onu bilirsin Madde aleminde Allah aranmaz. Allah yokluktadır, çoklukta değil Göklerde değildir, ufukta değil Madde de değildir, mana da değil Gönül gözlerinin bebeğindedir! “Kulunum! ” dediğin anda karşında Söyle, başka ne var, Onun dışında? Adını, yürekten her anışında Sana senden yakın bir can, canında. Öyle bir güzel ki; güzellik Ondan Görülen, bilinen özellik Ondan Kainatta her şey bir bellik Ondan Onu zikrediyor, yerler ve gökler! Çiçeği giydiren, taşı süsleyen Yarattıklarını gören, besleyen Canlıyı, cansızı çift çift eşleyen Tek’i haykıran O, Ehadiyeti! .. O Nur, O'na muhtaç, cümle yaratık Canlısı cansızı, avuçlar açık Nimetler saçmada, daim uyanık İhtiyaçtan uzak, Allah-üs Samed. Onur Bilge |
.ANAN SEvMEZ
Anan sevmez seni sevdiğim kadar! .. Garip beraberlik, adı konmamış. Bilinmez, vaktimiz ya geniş, ya dar Göçmemecesine kimse konmamış! .. Allah aşkı ile sel gönder, bana! Şair bir ruh ile ol önder, bana! “Susmaz bir gönülle” Hak “Dön! ..” der bana Senin imânına bir toz konmamış! .. Birkaç yudum için şeytana kanma! Dünya geçicidir, sakın aldanma! .. Arkadaşlarından yardım var, sanma! Pişmiş aşa o soğuk su konmamış! .. Çalış, durma, ödül Cemâl, unutma! Geçici zevk için cenneti satma! .. Cihad-ı Ekber bu, yan gelip yatma! Peygamberler bile haz’ra konmamış! .. ‘Hakikât’, ‘marifet’ denilen sevi Tövbeyle yıkansın, kalbinin evi! Tevhitle yen, ‘nefis’ denilen devi! Kötü bir saraya Sultan konmamış! .. Onur Bilge |
.ANDIZLıK'TA
Gel, bir tefekkür edelim! Mezarlık’ta bak, neler var! Taşları rehber edelim! Kabirlerde, pişmanlık var! .. Bunlar taş, nerde bedenler? Azametle kükreyenler! ? Hükmedenler, emredenler! .. Taşlı Köy'de, suskunluk var. Küfretmez olmuş, dilleri! Vuramaz olmuş, elleri! Yere yapışmış, belleri! .. Mezarlarda, itaat var! .. Yaşarken, emre uymuyor Dünya sevgisi, koymuyor. Madde kulaklar duymuyor! .. Açık Köy’de çığlıklar var! .. Adem’den taaa bugünlere… Kanmış; mallara, ünlere! Bayramlara, düğünlere… Tahta Köy'de, ağıtlar var! .. Çürük beden, gübre olmuş… Mezarlık, ağaçla dolmuş! Cansız hücre, hayat bulmuş! .. Andızlık'ta, besinler var! .. Felce uğramış, bedenler! ... Fırsatları kaybedenler! .. Durmuyor, azap edenler! .. Tabutlukta, esirler var! .. Gâfil yaşayıp,ölenler... Nefsine toprak bölenler… Topraklara gömülenler… Çukurlarda, hesaplar var! .. Ölümle yitmek olsaydı! .. Yok olup, gitmek olsaydı! .. Eriyip, bitmek olsaydı! .. Sonevlerde*, hayatlar var! .. Konuşsalar, sır verseler! Fani dünyayı yerseler! .. Ya bir mesaj gönderseler! .. Kabristanda, gizemler var! .. Veda edip, neşelere Sıkışmışlar, köşelere! Düşmüşler, endişelere! .. Arşa varan feryatlar var! .. Her mezar taşı, bir radar! .. Ömür bitmiş, vakitler dar! .. Feryatlar, taaa haşre kadar! .. Kabirlerde, Onur’lar var! .. Onur Bilge |
.ANLATıLMAZSIN
_________A N L A T I L M A Z S I N __tertemiz kâğıtsın_________kâğıtsın tertemiz yazılmamış çizilmemiş___çizilmemiş yazılmamış yok üzerinde tek bir nokta nokta bir tek üzerinde yok doyulmaz huzur mutluluk mutluluk huzur doyulmaz _yudumlanır gözlerinden gözlerinden yudumlanır ___duru ve beyaz teninde teninde beyaz ve duru _____yalnızca dermanım dermanım yalnızca _______ellerim ellerinde ellerinde ellerim __________sevinç güven güven sevinç _____________ah sevgili sevgili ah _______________ya ben ben ya _________________anla anla ___________________ta ta ___________________mı mı ________________yorum yorum _____ya sen anlatılmazsın anlamıyorsun sen ya Onur BİLGE Onur Bilge |
.ANLAYAMıYORSUN
.........................Sen beni bekleme! ................................Cesedim gelir! .. Sen şiirden ne anlarsın! Sevgiden, aşktan? Hiç sevilmemişsin ki! Sadece sevmişsin Sevmeyi bilmişsin Kendin yazmış Kendin dinlemişsin. Sevince nasıl sever insan, bilirsin... Sevilince Ya sevilince? Öyle mutlu olmalıydın ki hissedince! .. Atmosferi geçmeliydin Sevinmeliydin delice! .. Bir lokmayla doymalıydın Bir yudumla kanmalıydın Yerlere koyamamalıydın beni Toz kondurmamalıydın üstüme! .. Kırmamalıydın, üzmemeliydin Yok etmemeliydin, yaşatmalıydın sevgiyi! .. Yenik düşmemeliydin öfkene Kıskançlık a neymiş? Sebebi ne? Sen şiirden ne anlarsın? Sevgiden, aşktan Çılgınca sevilmekten Sözlerden, gözlerden ne anlarsın? Sevgiyse, senin sevgindir Senin yüreğinin yanışı! .. Aşksa, şiir diye karaladığın! .. Ya yok yere yaraladığın? Ya öfkeyle karaladığın? Kapatmışsın gözlerini, kulaklarını, yüreğini... Göremiyorsun, duyamıyorsun Hissedemiyorsun Yazık, çok yazık! .. Yazık şiirlerime Duygularıma yazık! .. Boşa yormuşum, elimi Beynimi boşuna yemişim Harcamışım yüreğimi, benliğimi! .. Taş olsa hissederdi Tir tir titrerdi! Dile gelirdi Bilirdi sevdiğimi Hem de delice! .. Belki dağılır, kum olurdu Yumuşar, toprak olurdu belki de Serilirdi ayaklarımın altına... Aşkımı söyleseydim En güçsüz, en küçük tohuma İncecik kökler salardı yere Yeşerirdi Güçlenir, ağaçlaşırdı Demet demet çiçeklerle Dal dal uzanırdı Ne yapar yapar Bana ulaşırdı! Filiz filiz sarardı Çiçeklere boğardı Meyveler sunardı yüreğinden! .. Kayanın da kalbi vardı En az kaya kadardı! Bir de ruhu! .. Sevildiğini anlardı! Sana 'Taş! ' desem, Taşlar incinir! 'Ot! ' desem, otlar! .. Zatını nasıl sevdiğimi Allah bilir! Bir O anlar beni Bir O anlar! .. Onur Bilge |
.ANMa
Domuz derisinden post mu olacak? Ele karışmaktan kâr olur, sanma! Ezeli düşmanlar dost mu olacak? Türk’e, sadece Türk yâr olur, kanma! İçerde dışarıda kaynıyor, yılan Yabancılaşmaya arttı, bayılan Gaflet uykusundan yok mu ayılan? Yurdun dört bir yanı nâr olur, yanma! Gülerken ısırır, sakın, kanarsın! Yara açar, yıllar yılı kanarsın. Onur olmaz; övgü ile anarsın Yarın sana döner, âr olur, anma! Onur Bilge |
.ANNe
…………………….Sen Beni Hiç Sarmadın Öyle! .. Anne, sen beni hiç sarmadın, öyle Mezarın, ölüyü sardığı gibi! .. Taş gibi dolanıp,durmadın, öyle Mermerin, kabrimi sardığı gibi! .. Anne, asıl anam toprakmış, benim! .. Mermerim, sen gibi ap akmış, benim! Konfetim, sararmış yaprakmış, benim! Duvağın, gelini sardığı gibi! .. Anne, burda darlık, keder bile yok! Kimseden kötülük, riya, hile yok! Kefenim, gelinlik; artık çile yok! Kundağın, bebeği sardığı gibi! .. Güneş, hep geliyor, beni arıyor Su, yeri deliyor, bana varıyor. Servi gölgeliyor, toprak sarıyor Mecnun’un, Leylâ’yı sardığı gibi! .. Kuşlar şarkı söyler, meltemler arar Böcekler üşüşmüş, gelmiyor, zarar! Akrepler, karınca, yılanlar sarar Kemerin, belimi sardığı gibi! .. Böylesi bir sevinç, böylesi huzur Anne, şu dünyada nerde bulunur? ! Mutluluk sarıyor, uçuyor, Onur! .. ‘Sevgi’nin, içimi sardığı gibi! .. Sevginin, içimi sardığı gibi! .. Onur Bilge |
.ANNEm
Hacı Bayram, Ak Şemsettin’i kovmuş Aşını, köpek yalağına koymuş O sofraya kimler oturmuş, doymuş Annem, yüreğin beni almadı mı? Yunus, Taptuk’u canından bezdirmiş Bu aşk onu diyar diyar gezdirmiş Rabb’im, kör gözlere onu sezdirmiş Yunus’unu dergaha almadı mı? Annem, gelmiş baş köşeye oturmuş Gönlüme sığmamış, dışıma vurmuş Gözüne baksam, titremeye durmuş Vücudum, aşkını anlamadın mı? Yüreğine Resulümü almışsın Allah aşkını nur edip, salmışsın Evliyalar arasına dalmışsın Sen, benim gibi yalnız kalmadın mı? Elinle ateşledin yüreğimi Onun için tutamadım dilimi Ben, senden almaya geldim,ilimi Herkes almış, bana hiç kalmadı mı? Allah büyük, yürek küçük, taşıyor Halimi görenler, bana şaşıyor Aşkım, dünya sınırını aşıyor Gökyüzüne doğru, hiç bakmadın mı? Uzayı kaplayan, nur mu, güneş mi? Benim aşkıma, başkaları eş mi? Halimden anlamayanlar kalleş mi? Anneciğim, sırdaşım olmadın mı? İstersen kov, ben yine kapındayım Peygamber kılıcı gibi kındayım Dün de, bugün de Allah aşkındayım Sen de o aşk ile kavrulmadın mı? Bir Onur, yarın bin Onur olacak Bu bedenler eriyip kaybolacak Bir Onur’a binlerce nur dolacak Yemin ettim, daha inanmadın mı? Her bir ilde, her ilçede sesimiz Duyulacak, güdülecek izimiz ALLAH için, VATAN için, hepimiz Can vermeye hazırız, duymadın mı? Onur Bilge |
.ANTALYA'YA ÇAĞRı
Kumsal, orman, deniz; mavi ve yeşil… Gökyüzünü seyret, bulutları sil! Başı karlı, sakin, mert Beydağları… Bir derin nefes al; ölüysen, diril! .. Deniz çağırıyor köpük köpük, gel! .. Ağaçlar dizilmiş bölük bölük, gel! .. Yollar kıvrım kıvrım, yar şu dağları! Seni bekliyoruz, büyük-küçük, gel! .. Ağaçta, çiçekte, kuşta gelinlik İç içe yaşanır sıcak, serinlik. Müze, tiyatrolar; atla çağları! Hangi uçurumda, böyle derinlik? ! .. Alanya Kalesi, Perge, Aspendos Düden, Düzlerçamı, Güver, Termessos Yivli Minare’si ve Kadın Yarı Tünellerle Kemer, işte Olimpos! .. Konyaaltı’nda yaz, aşk yaraları Beydağları’nda kış, az araları Aynı anda yaşa, iki mevsimi Döner Lokanta’da manzaraları! .. Sanki, yere daha yakın yıldızlar Ateş böcekleri ve yakamozlar Serinlik ve müzik… Yaşa geceyi! .. Ateş etrafında dans eder kızlar. Güneş başka doğar, batar burada Farklı yaşantılar; deniz, karada Dağ, köy, yayla, kumsal, adada Geçmişle gelecek, hal bir arada. Deniz çağırıyor köpük köpük, gel! .. Ağaçlar dizilmiş bölük bölük, gel! .. Yollar kıvrım kıvrım, yar şu dağları! Seni bekliyoruz, büyük-küçük, gel! .. Seni bekliyoruz, büyük-küçük, gel! .. Onur Bilge |
.ANTALYA’DaN
D O L M U Ş Metropol, adım başı eski dolmuşla dolmuş Say, dolmuştaki başı; dolmuş, baş ile dolmuş! .. Caddeyi dolu almış, dolmuş dolmuş boşalmış! .. Onur hep dolu almış, kimileri boş almış. E T E T Ü S T Ü N E..! .. Muhtaç kaldık, Arap’a; çarpmış, bir otobüs de… Satılınca araba; rahatlık otobüste… Dolmuş, et et üstüne; herkes balık istifi! .. Sen de et! Et, üstüne! .. Bozmuş balık, istifi. A R A P S A Ç ı Gökte ebemkuşağı; çıkmış, Arap Uşağı Almış ebem, kuşağı; dövmüş Arap, uşağı. Trafik arapsaçı; şaşırmış oto, yaya… Yoluyor Arap, saçı; muhtaç bir keman, yaya. P L Â j L A R Yolun başı Barınak, sonra Karpuzkaldıran Şu obalar, barınak; deniz, karpuz kaldıran. Tam tersi Konyaaltı; yakın, eski şehire Bursa bir, Konya altı atmış, Eskişehir’e. S E M T L E R Büyük park, Karaoğlan, ters düşer, Şarampol’e Kızınca Kara Oğlan fırlamış, şarampol’e. Bir taraf Kepezaltı, diğer taraf Topçular Düden bir, Kepez altı; nerde, eski topçular! .. Onur Bilge |
.ARAMa
En çok kimi sevdiysem Yıllar girdi arama. Kime gitmek istesem Yollar girdi arama. Bu kaçıncı arama! ? Yaramazsın yâr, ama… Aramazsan arama! .. Yaramazsan yarama! .. Zaman sürdüm, yarama Geçti artık, arama! .. Onur Bilge |
ARAYıŞ
Yıldızlar topaç gibi döndürülüyor! .. Yörüngeler üstünde yürütülüyor! .. Gökler, genişletilip, büyütülüyor! .. Bu sanat ne sanattır, bu ilim kimin! ? .. En çok yedi elektron, madde yedi kat... Çekirdekten başla, say, yer gök yedi kat! .. Üst üste sıfat giymiş, salik yedi kat! .. Bu eserler, tek usta elinden çıkmış. Gezegenler bağlanmış tek bir merkeze O merkez, ısı, ışık olmuş herkese! .. Canlılık onunla var, bir düşünsene! .. Güneşe, bu işleri nasıl öğretmiş? Çekirdek, elektronlar, güneş sistemi... Sistemler, galaksiler... Hep O’nun ilmi! .. En küçükle, en büyük aynı değil mi? Hay ve Kayyum olmasa, sistem işler mi? Hafif madde uçuyor, tozlar, yapraklar... Ya havalını verse, taşlar, topraklar! ? .. Yerçekimine esir, tüm yaratıklar! .. Bu düzeni kuran kim, ayarlayan kim? Elbiseler biçilmiş, çiçekler için Her biri başka model, milyon giysinin! .. Renk, desen aynı değil, biri birinin! .. Terzi nerde, ressam kim, ayarlayan kim? Kuş kuşa benzese de rengi ayrıdır Taş, taşın şeklindedir; sanma, aynıdır! Yaratıklar ayrılır, mutlak farklıdır Heykeltıraş hünerli, eserler özgün. Ne seslerimiz benzer, ne izlerimiz... Gözlerimiz, benzemez hiç yüzlerimiz Ruhlarımız, farklıdır iç yüzlerimiz. Hepimize ayrı bir kimlik verilmiş. Bas Günü, insanları tekrar diriltir Parmak uçlarına kadar düzeltir! .. Parmak izlerimizden kimlik bilinir Hâkim-i Mutlak âdil, suçlular belli. Melekler kaydediyor sevap, günahı Kalmayacak kimsede, kimsenin ahı! .. Zerreden sorulacak hesap, Vallahi! .. Ellerimiz anlatır, ayaklar şahit! .. Yaratan yoksa, sistem nasıl kurulur? Sistemin enerjisi nerden bulunur? Kâfire ahirette hesap sorulur! .. Sabredicilerden ol, sen de bekle, Onur! Onur Bilge |
.ARKADAş
Hiç konuşmasak da dosttuk biz Arkadaştık Sen vardın Yalnız değildim. Gülerek başlıyordum her yeni güne Yüzüm hep gülüyordu Gün boyu sevinç vardı içimde. Yere basmıyordum Kayıyordum Mutluluk yayıyordum Herkesi, her şeyi seviyordum Oyunlar oynuyordum çocuklarla Yaşlılarla dertleşiyordum Yaşamak ne kadar güzeldi! Ne çabuk akıp gidiyordu, zaman Ne güzel ısıtıyordu güneş! Çayın kokusu ne güzeldi Tadı ne buruk! Şeker daha tatlıydı Sular daha serin! Ya ellerin? Derin? Derin derin bakan Gizemli gözlerin! .. İlle gözlerin! Onur Bilge |
.ARKADAŞTIK BiZ
Hiç konuşmamıştık, arkadaştık biz Oyun oynuyordum, sevinç içinde! Sen vardın, seninle dağlar aştık biz Gün boyu mutluluk vardı içimde! .. Yere basmıyordum, kayıyordum ben Hep sana sırtımı dayıyordum ben Günleri yaşanmış sayıyordum ben Sessiz bir tutkunluk vardı içimde. Ayrılık, zamanı kedere kardı Bizi, sen ben diye ikiye yardı! .. Korkunç uçurumdu uzaklık, yardı! .. Garip bir burukluk kaldı içimde. Onur Bilge |
| Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 10:12 AM |
Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11 Copyright ©2000 - 2026, vBulletin Solutions, Inc.