![]() |
Mahzuni Şerif
Kerim Ağa
Ta dedemden sekiz dönüm kalmıştı Kerim ağa niye sürdün tarlamı? Hükümet vermişti, benim olmuştu Kerim ağa nasıl sürdün tarlamı? Bu nasıl adalet, nasıl terazi Sürdüğünün mezarlıktı birazı Yetmez mi on beş bin dönüm arazi Kerim ağa niye sürdün tarlamı? Merkebi, ineği çift ettim koştum Eliminen diken yoldum, ot biçtim Hendekler kazdırdım kuyular deştim Kerim ağa niye sürdün tarlamı? İki yorganımın birini sattım Bir buçuk yatakta beş nufus yattım Üç oğlumu bir tüfekle donattım Kerim ağa niye sürdün tarlamı? Mahzuni der yok mu benim gururum? Yıllar yılı gurbet elde çürürüm Yemin ettim artık seni vururum Kerim ağa niye sürdün tarlamı? |
Abur Cubur Adam
İçi yalan dışı yalan Her bakışı binbir plan Gül boyanmış kara yılan Abur cubur Abdullah Etme dedim tutma dedim Dostluğu unutma dedim Sana verdiğim lokmayı Çabuk biter yutma dedim Abur cubur adam Ben seni nidem Daha kendini bilmezsin Kimdir yanındaki madam Bir elinde kamerası Sanırsın film ağası Her dolapta numarası Abur cubur Abdullah Etme dedim tutma dedim Dostluğu unutma dedim Sana verdiğim lokmayı Çabuk biter yutma dedim Abur cubur adam Ben seni nidem Daha kendini bilmezsin Kimdir yanındaki madam Der Mahzuni tövbe olsun Böyle dost düşmana kalsın Şeytanlar namazın kılsın Abur cubur Abdullah Etme dedim tutma dedim Dostluğu unutma dedim Sana verdiğim lokmayı Çabuk biter yutma dedim Abur cubur adam Ben seni nidem Daha kendini bilmezsin Kimdir yanındaki madam |
Acı Doktor
Berçenek'ten yaya geldim Amman doktor bak bebeğe Beşiğini elden aldım Yandım doktor bak bebeğe Yıkık yuvam kara yasta Yalvarırım eşe dosta Annesi bebekten hasta Amman doktor bak bebeğe Kuru soğan yağsız aşım Yırtık bağrım açık başım Bir şey değil vatandaşım Amman doktor bak bebeğe Allah için bir merhem çal Öldürür beni bu vebal Param yok ceketimi al Amman doktor bak bebeğe Mahzuni Şerif çobandır Meskenim dumanlı dağdır Bebektir amma insandır Amman doktor bak bebeğe |
Acı Günlerim
Acı günlerim Şamatacı günlerim Güneş yüzü görmedi vay Hacı bacı günlerim Değirmenin çarkı yok Bu bahçenin parkı yok Ali gider Veli gelir külhana vay Bir birinden farkı yok Acı acı günlerim Göz boyacı günlerim Ahı vahınan geçti gitti Hacı bacı günlerim Bir ipte iki cambaz Zor olur oynayamaz Dili tatlı içi zehir güzelim vay Böyle kazan kaynamaz Acı acı günlerim Şamatacı günlerim Ahı vahınan geçti gitti Hacı bacı günlerim Mahzuni deli gönlüm Yine yollara düştü Hacı vurdu bacı durdu Kaygı kullara düştü Acı acı günlerim Şamatacı günlerim Ahı vahınan geçti gitti Hacı bacı günlerim |
Ağlasam Mı?
Mevlam gül diyerek iki göz vermiş Bilmem ağlasam mı? Ağlamasam mı? Dura dura bir sel oldum erenler Bilmem çağlasam mı? Çağlamasam mı? Milletin sırtından doyan doyana Bunu gören yürek nasıl dayana Yiğit muhtaç olmuş kuru soğana Bilmem söylesem mi? Söylemesem mi? Mahzuni Şerif'im dindir acını Bazen acılardan al ilacını Pir Sultan'lar gibi dar ağacını Bilmem boylasam mı? Boylamasam mı? |
Ağıt
Bilmeden gelmiştim anam anam bozyer köyüne Kara gün karşımda durmuş ağlıyor of Yürü yalan dünya doymadım sana Ömrün nihayete ermiş ağlıyor oy De deyim oy ne deyim oy kader Bozyerin etrafında anam anam bağlar höyükler höyükler of Dilim dönmez anam diye sayıklar oy Toprağa mal oldu kaytan bıyıklar Kirpikler ümidin kırmış ağlıyor oy De deyim oy ne deyim oy kader El attım döşüme anam anam vay anam noldu İki avcumada al kanım doldu Körpe yavrularım babasız kaldı Oturup boynunu burmuş ağlıyor oy (Hısım akrabayı dermiş ağlıyor) De deyim oy ne deyim oy kader Nazlı bir insandım anam anam değildim efe Kurudu dillerim varmadı of’a of of Haber gitmiş arkadaşım (berçenekli) Şerif’e Sazını döşüne burmuş ağlıyor oy |
Al Birini Vur Birine
Yıkılası bozuk düzen Bıçak kemiğe dayandı Gayrı bize yazık düzen Gönlümüz kana boyandı Al birini vur birine Koydu bizi hiç yerine Vay boynumuz devrileydi İnandık körü körüne Ağar kara saçım ağar Hıçkırık sinemi boğar Bu yıl da böyle giderse Başımıza taşlar yağar Al birini vur birine Koydu bizi hiç yerine Deli miydik serseri mi İnandık körü körüne Gel Mahzuni söyle sözü Harap ettik yazı güzü Daha karanlık basmadan Üsküdarı geçti dürzü Al birini vur birine Koydu bizi hiç yerine Gönlümün gözü çıkaydı İnandım körü körüne |
Amerika Katil
Bütün insanlık adına Amerika katil katil Kanun yapar kendi teper Amerika katil katil Vietnam'ın suçu nedir? Hür yaşamak ayıp mıdır? Atom patlat ister kudur? Amerika katil katil Türk Milleti! Türk Milleti! Nerden gelmiş elin iti? Bu gidişin sonu kötü Amerika katil katil Birgün gramlar bir olur Kilodan hakkını alır Zalim olan bela bulur Amerika katil katil Mahzuni Şerif uyuma Gün geldi çattı akşama Bizden selam Vietnam'a Amerika katil katil |
Amerika Katil - 2
Defol git benim yurdumdan Amerika katil katil Yıllardır bizi bitirdin Amerika katil katil Ne diye yutturur bizi Katil düştük kuzu kuzu Dünyanın büyük suçlusu Amerika katil katil Devleti devlete çatan İt gibi pusuda yatan Kan döktüren, silah satan Amerika katil katil Japonya'yı yiyen velet Dünyadaki tek nedamet Haklar geçiriyor cinnet Amerika katil katil Güvenme sakın İnsanlıkta ırk sarısı Küstü dünyanın yarısı Vietnam'ın çok yarası Amerika katil katil Bunca milletlere yazık Sömürülmüş bağrı ezik Seni sevenin fikri bozuk Amerika katil katil Mahzuni der Türk milleti Çıksın gitsin elin it'i Demedim mi bu bunlar kötü Amerika katil katil |
Babasını
Bir fakirin hatırını Kıranın da babasını Bizim köye katırını Sürenin de babasını Sahte molla, sahte derviş İnsanın ömrünü yermiş Bir kişi yalanla ermiş Erenin de babasını Parayla diploma alan Haklının hakkını çalan Bizim başımıza plan Kuranın da babasını Bizim köyün yolu harap Beyler içer kızıl şarap Doğru söze yanlış cevap Verenin de babasını Bir avuç pis kabadayı Nerden almış böyle payı Fikirlere prangayı Vuranın da babasını Çalışanlar Ay'ı yendi Yıldızlara çıkıp indi Adam çalıştırıp kendi Duranın da babasını Bu ne Aslı bu ne Kerem İnsanlığı etti verem Zalim yarasına merhem Sürenin de babasını Çaldı bizi taştan taşa Yandık gitti baştan başa Mahzuni’yi boştan boşa Yoranın da babasını. |
Bahar Ayları
Aha geldi geçti, bahar ayları Kuş mu konar gayrı selvi dalına Gel otur yanıma, ağlama bari Türküler yaz duyalım dediler vay Biterm'ola yüreğimin yarası Merhemimdir kaşlarının karası Elbistan ile Akçadağ'ın arası Gönlüm düştü böyle tatlı geline vay Ömür pençesini takip gidiyor Geçtiği yerleri yakıp gidiyor Biçare gözlerim akıp gidiyor Bin dokuz yüz altmış yedi yılına vay vay Der Mahzuni yüreğime can gelir Dermansız doktorlar her zaman gelir Azrail çökse de gene can gelir Yeter ki al yatır beni koluna vay. |
Bari Bari
Sarhoşum dünyada sevdiğim, nahoş geziyorum Kadehimi doldur bari, eller bizi duymasın Ağlamış aşıklar yıllarca, yüzün görmemiş Bakışta ağlama, bu feleği yen bari bari Eller bizi duymasın dost Yüreğim firkatta gözlerim kan Canım cenderede hallerim yaman Bir kırık tekneyim ulu ummanlarda Döndürüp durma gel, daldır bari bari Eller bizi duymasın dost Mahzuni'yim vardım bir gün ulu çarşıya Düşündüm dünyanın yükünü kimler çekip taşıya Hasta düşmüş kollarımı kırıp şöyle geçip karşıya Bana gülme beni öldür bari bari Eller bizi duymasın dost |
Barışa Çağrı
Barış gelsin dağlara Yollar birleşin haydi Geçmişten geleceğe Yıllar birleşin haydi, yıllar birleşin Bu memleket bizim can ocağımız Hak'tan başka yoktur varacağımız Çağımız insanı sevme çağıdır Kollar birleşin haydi, kollar birleşin Dinli dinsiz insandır Boş yere akan kandır Bu kök bu ağaçtandır Dallar birleşin haydi, dallar birleşin Ağrı'nın gölgesi Tekirdağ'ında İzmir'in kuyusu Van bucağında Bayram olsun bizim elin sağ'ında Sol'lar birleşin haydi, sol'lar birleşin Karanlıklar dağılsın Sabahlara varılsın Birbirine sarılsın Kollar birleşin haydi, kollar birleşin Mahzuni Şerif 'im bizim memleket Barış mübarektir, barış hareket İkilikten doğar bunca felaket Yerde kanlar gördüm, canlar birleşin. |
Bas Kamyonun Kuyruğuna
Bas kamyonun kuyruğuna Bak münafık nerden çıkar Kimsenin günahı yoktur Çünkü balık baştan kokar Eğlen şoför eğlen eğlen haber sorayım Karanlığı dele dele nerden gelirsin Yüreğin yanmıştır belli bir su vereyim Sırların dolduğu garip yerden gelirsin Bas kamyonun kuyruğuna Bak münafik nerden çıkar Mazlumun günahı yoktur Çünkü balık baştan kokar Eğlen şoför gardaş eğlen yolun kapalı Bizim elin bilenleri Hak'tan sapalı Ardından gelenler vardır eli sopalı Dollaşırsın zindanları turdan gelirsin Bas kamyonun kuyruğuna Bak münafik nerden çıkar Mahzuni'nin günahı yoktur Çünkü balık baştan kokar |
Bayram Olur
İki gönül bir olunca Bayram olur seyran olur Bir dost bir dosta gelince Bayram olur seyran olur O dost dosta kurban olur Aktı kanım ılık ılık Biz yalancı kör değilik Aradan kalksa ikilik Bayram olur seyran olur Barış olur dostluk olur Aktı kanım ince ince Ölürüm dost görmeyince Mahzuni Şerif ölünce Bayram olur seyran olur Savaş biter barış olur |
Ben Beni
Seyyah oldum pazar pazar dolaştım Bir tüccara satamadım ben beni Koyun oldum kuzum ile meleştim Bir sürüye katamadım ben beni Dostlar beni bir kazana koydular Kırk yandım daha çiğsin dediler Ölçeğimi gram gram verdiler Bir kantarda tartamadım ben beni Deli gönlüm aktı gitti engine Çok boyandım çok karalar rengine Bir Mahsuni demiş oldum kendime Olmaz olsun atamadım ben beni |
Biri Daha
Avcı sakın vurdum sanma onu Diri daha diri daha - vallahi Dert başımdan gider gelir Diri daha diri daha - vallahi Yarem derin ellemeyesin Tabibleri yollamayasın Sen bizi kör bellemeyesin Beri bak ha beri bak ha - vallahi Gözyaşım Ceyhan'a dönmüş Derin aha derin aha - vallahi Alır seni sele boğar Yürüme ha yürüme ha - billahi Sürdü köyün merasını Kurmak için binasını Yola gömdü anasını Kerim ağa kerim ağa - vallahi Bir gün kırarlar dişini Ürüme ha ürüme ha - vallahi Keserler o kel başını Yarı şaka yarı maka - billahi Der Mahzuni tatlı canım Sen mi yarattın aslanım Yaklaşma yanıma benim Geri daha geri daha - vallahi |
Bizden Geriler
Gam gasavet çöktü, yine garip başıma Gönül yaylasından gitmiş, bizim sürüler Bir mektup gönderem dedim, can yoldaşıma Yakın iken şimdi uzak oldu beriler Kör yolcu yol gider ama varamaz Hak'kı inkar eden kişi hak'ka yaramaz Aşkın yarasına Hoca, muska saramaz Sevdadan ne anlar, gökler, cinler, periler Mahzuni Şerif' im böyle, benim ifadem Enginlere yaman düşer, yüksekten gezen Aklım ermez böyle işe, bozulmuş düzen Akıl verir oldu bize, bizden geriler |
Bizimdir
Soyulmadık bir derimiz kalmıştı Soyun babo soyun meydan sizindir Hiç bir canlı kardeşine kıyamaz Yiyin babo yiyin meydan sizindir Simdi sizin ama sonra bizimdir Barış bizimdir, Kardeşlik bizimdir Toprağa karışmış fakirin teri Ağlamak bilir mi beylerin dili Size beyefendi bize serseri Deyin babo deyin meydan sizindir Meydan sizin ama, İnsanlık bizimdir Dünya bizimdir, Evren bizimdir Gıyas edilir mi çul ile halı? Kimler yapmış size böyle bir yolu? Yemekle biter mi milletin malı? Yiyin babo yiyin meydan sizindir Köşkler saraylar hanlar sizin ama Onu yapan eller, emekler bizimdir Mahzuni bizimdir, sevgi bizimdir. |
Bu Sene
Aha gidiyorum yine gül yüzlüm Korktuğum başıma geldi bu sene Garip anam kırk yıl döndü dövündü Ağladı saçını yoldu bu sene bu sene Garip eller bu sene bu sene Yitik canlar bu sene bu sene Daracık başımda kıvrılan yollar Maraş'ta birleşip ayrılan kollar Ağlaya ağlaya yorulan kullar Katıla katıla güldü bu sene bu sene Canım eller bu sene bu sene Verimsiz oldu bu sene bu sene Çiçek diye soğan yedi Arı'lar Kovanları acı acı zarılar Bana benzemezse benim yavrular Desene Mahzuni öldü bu sene bu sene bu sene Güzel yavrum bu sene bu sene Canım eller bu sene bu sene |
Bulduğu Zaman
Gökte yıldız yerde ışık görülmez Güneş doğup gündüz olduğu zaman İnsanoğlu ara yerde sürünmez Baş koyacak yastık bulduğu zaman Çalışmadan yetim hakkını yeme O kül kafan ile bilirim deme Dağılır ordular, kalkar mahkeme İnsanlık kavgasız kaldığı zaman Bak ne hale koydun garip başımı Zehir ettin ekmek ile aşımı Boşa süslemeyin mezar taşımı Mahzuni Şerif' im öldüğü zaman |
Cafer
Bizde bez koymadın Cafer Her saatte yedi sefer Seni bize ettik miğfer Tuh Allah belanı versin Cafer Cafer Cafer Cafer Cafer'in beşiği tahta Anası babası sahta Fiyakası yoktur sahta Tuuuuuuh Allah belanı versin Cafer Cafer Cafer Cafer Mama verdik dert büyüttük Arpa ile oruç tuttuk Seni bile adam ettik Tuuuuuuuh Allah belani versin Cafer Cafer Cafer Cafer Mahzuni der çile dolum Bir mintanım bir de çulum Kan ağlıyor Anadolum Tuuuuuuuh Allah belanı versin Cafer Cafer Cafer Cafer |
Çankaya
Selam saldım Ankara'ya gitmedi Merhamet kıl birisinden duy götür Amerika bizden kurban istemiş Kes başımı ciğerimden pay götür Ah güzelim incinmesin Çankaya Bizi toptan götür yatır bankaya Her şeyimiz helal Amerika'ya Toptan götür bizi yatır bankaya Terse döndü su feleğin motoru Yaman teper Avrupa'nın katır'ı Kırılmasın kalbinizin hatırı Bir milleti bir çuvala koy götür Ah güzelim üzülmesin Çankaya Bizi toptan götür yatır bankaya Her hepimiz helaliz Amerika'ya Toptan götür bizi yatır bankaya Doğru giden tüm işleri sollarken Açık açık vurguncuyu kollarken Bizi toptan ahirete yollarken Tıka basa ye de bizi doy götür Ah canım bozulmasın Çankaya Bizi toptan götür yatır bankaya Biz tümümüz helaliz Amerika'ya Toptan götür bizi yatır bankaya Mahzuni bu yollar artık ıradı Bak kimin kazancı kime yaradı Beş yıl evvel çiftliğinde türedi Bin kat oldu tumanını soy götür Ah güzelim üzülmesin Çankaya Bizi toptan götür yatır bankaya Helal olsun varlığımız Amerika'ya Toptan bizi götür yatır bankaya. |
Çoktur Efendim
Bizim memleketten haber sorarsan Kimi açtır kimi toktur efendim Koltuğu bulanlar bizi unuttu Arada sürünen çoktur efendim Avukat elinden hakim şaşırdı Adalet sabrını böyle taşırdı Soyguncu fakirde boza pişirdi Akıl fikir vicdan yoktur efendim Seneler geçse de onmaz bu yara Fakir fukaraya güneş kapkara Devrin peygamberi kesildi para Hastaları çiğ yer doktur efendim Mahzuni Şerif'im kime darılır Sazı koyar başka şeye sarılır Bir gün her zalimden hesap sorulur Çünkü Hak'kın yolu haktır efendim |
Değil Mi?
Gel bana küfretme bak beni dinle Senin yüreğinde dert var değil mi? Dinledikten sonra vur hançerinle Ölülere bir yurt var değil mi? Değil mi? Değil mi? Böyle değil mi? Savcı, Hakim, Paşa, Vali insandır Hamal, İşçi, Memur, Çifçi insandır Tabiat sırrının da dili insandır Sanki görülmeyen erk var değil mi? Değil mi? Değil mi? Söyle değil mi? Kapitalist, sosyalist, komünist inan İnsandan başkası yalandır yalan Doğarken var mıydı gavur-müslüman? Ayırt sende gavur-müslim-Kürt var değil mi? Değil mi? Değil mi? Öyle değil mi? Avrupa, İspanyol yurdun eseri Müslüman değilse hiçbir serseri O'nu sen mi yaptın beri gel beri Sanki sende mühürlü kart var değil mi? Değil mi? Değil mi? Söyle değil mi? Bilmem ne imiş bu Alevi-Sünni Bana vız geliyor perili cinli Madem ki kardeşiz gel gelme kinli Yumuşağın sonunda sert var değil mi? Değil mi? Değil mi? Böyle değil mi? Mezhepsel kavgalar bundan değil mi? Mahzuni Şerif'im bitsin ayrımlar Savaşta, kavgada ölmesin canlar Barış gelsin tüm birleşsin insanlar Ayrımlar ırklar, sınırlar var değil mi? Değil mi? Değil mi? Böyle değil mi? Silahlar, bombalar bundan değil mi? |
Deli
Çeşit çeşit deli vardır dünyada Ala deli, kızıl deli, mor deli Deli ile sohbet etmek kolay mı? Aksi deli, sakar deli, tor deli... Bir deliye sen delisin denilmez Zehirler yenilir, deli yenilmez Elden ele konulup ta alınmaz Uyuz deli, yalaz deli, kör deli... Mahzuni şaşmıştır deli elinden Sakın gitmen delilerin yolundan Deliler ayırır Hak'kı kulundan Canan deli, Merdan deli, Pir deli... |
Deli Gönlüm
Gel üzülme deli gönlüm Ömür döne döne geçer Acı tatlı giden günler Gene gelir gene geçer Ömür gider dilme dilme İstersen bil ister bilme Giden günlere üzülme Gene gelir gene geçer Geçip giden yıllar aylar Yatan deniz, akan çaylar Gün olur koca saraylar Ta yerin dibine geçer Yiğid ölmez bir yaradan Kaldır gümanı aradan Sevgi denen sadakadan Bir verirsen bine geçer Der Mahzuni gardaş yaran Hak deyip de Hakk'a varan Dünyada dost evi kuran Ahrette içine geçer Korkulacak şey yok bundan Kayalar kaçmaz yosundan Mezarımın baş ucundan Nice yüz bin sene geçer |
Deneye Deneye
Kervan ile şu dağları Aştık deneye deneye Kim akıllı kim delidir Şaştık deneye deneye Kimi alim kimi softa Şöyle bir toplandık safta Kaplumbağaları çifte Koştuk deneye deneye Buharlandık bile bile Gökyüzünden çıktık yola Sel olduk dolduk bir göle Taştık deneye deneye Bakın hey erenler bakın Ne işleri vardır Hak'kın Kör gözünen ay'a yakın Ulaştık deneye deneye Deliler mum yakar buza Yemek olsun diye Biz kendi çukurumuza Düştük deneye deneye Mahzuni geçelim nerden Belalar bitiyor yerden Biz bizi sevenlerden Kaçtık deneye deneye |
Divane Ettin Aklımı
Divane ettin aklımı Taştan taşa vura vura Aradım can yoldaşımı Baştan başa sora sora Kimi yanar kimi söner Kimi iner kimi biner Saraylar virana döner Boştan boşa dura dura Gir Mahzuni dost bağına Kar yağmış dostluk bağına Gençliğim ömrüm çağına Baştan başa yara yara |
Dom Dom Kurşunu
Kaşların arasından Domdom kurşunu değdi Bir avcı vurdu beni Bin avcı beni yedi Ah dedim ağladım Yaremi bağladım Eğdi yar boynun eğdi Mevlam Kerim’sin dedi Hançer yarası değil Domdom kurşunu değdi Gel gel gümle gel Gel gel gümle gel Gel böğrüme domdom kurşunu Bugünüm harap oldu Dünden iyi midir ki Doktor hasta ben hasta Benden iyi midir ki Ah dedim ağladım Yaremi bağladım Eğdi yar boynun eğdi Mevlam Kerim’sin dedi Hançer yarası değil Domdom kurşunu değdi Gel gel gümle gel Gel gel gümle gel Gel böğrüme domdom kurşunu Mahzuni yar benim Halimi anlasaydı Bütün dertliler gibi İnleyip dinleseydi Ah dedim ağladım Yaremi bağladım Eğdi yar boynun eğdi Mevlam Kerim’sin dedi Hançer yarası değil Domdom kurşunu değdi Gel gel gümle gel Gel gel gümle gel Gel böğrüme domdom kurşunu |
Duaz 12 İmam
Medet Allah, ya Muhammet, ya Ali Yusuf kuyusunda zindana düştüm Gül bengi çekilen Bektaş-ı Veli Gayretiniz yok mu ummana düştüm Hü hü hü ummana düştüm Fatime ananın eteğin tuttum Server Muhammed'e göz gönül kattım İmam Hasan ile çok mehtap sattım Şah Hüseyin ile dükkana düştüm Haydar Haydar Haydar dükkana düştüm İmam-ı Zeynel'e can kurban ettim Muhammed Bakır'la musayib tuttum Cafer-i Sadık'a göz gönül kattım Naci deryasında ummana düştüm Hü hü hü canan ya Ali Musa Kazım Şah Rıza'ya kavuştum Kerbela çölünde cenge giriştim Yezit ordusuyla hayli vuruştum Yaralandı sinem al kana düştüm Yaralandı sinem sinem al kana düştüm Taki Naki Askeri'dir nurumuz Mehdi mağarada gizli sırrımız Cebrail önümüz, Cerrah belimiz Kırklar'ın Cem'inde erkana düştüm Haydar Haydar Haydar erkana düştüm Oniki İmam Dergahı'nda ünüm var Gece gündüz sohbetim var demim var Çok günahım varsa neden gamım var Ali gibi şahı merdana düştüm Haydar Haydar Haydar canan ya Ali Kul Himmet Üstadım bu nasıl yazı Lezzet verir şirin muhabbet tuzu Ali'nin alnında zöhre yıldızı Meyli muhabbeti selvana düştüm Haydar Haydar Haydar selvana düştüm. |
Döğüşmeyin Yiğitler
Boşa döğüşmeyin bizim yiğitler Sizi vurduranlar vurulmuyor ki Kim bilir nerde hangi koltukta Kömürde tarlada yorulmuyor ki Aynı baba dölü ölen öldüren Ölenle öldüren iti güldüren Yokmuyudu bunu size bildiren Vur diyenler burda görülmüyor ki İşçiyi isçiye düşüren zalim Boynumuzda boza pişiren zalim Bu kadar bardağı; taşıran zalim Gözümüz önüne serilmiyor ki Yeni adı çıkmış sağ ile sol'un Tarihte borcu yok kullara kulun İki yanı birdir yaptığın çulun Bilirsin ölenler dirilmiyor ki Mahzuni der nedir Hak'kın davası İnsana benzer mi köpek mayası Ah tükenip bitsin sınıf kavgası Sınıfsız bir okul kurulmuyor ki. |
Elbistan Yeli
Şu bizim dağların ormanı güzel Gene sabah yeli eser mi bilmem Ayrılık hasretinin dermanı güzel Dost bizi bağrına basar mı bilmem Oy dağlar dağlar mor menevşeli Esiyor bağrıma Elbistan yeli Kıvrıla kıvrıla dağlar gidiyor Bulanmış deryalar buna ne diyor Sevdiğim yüksekten selam ediyor İn aşağı desem küser mi bilmem Mahzuni kalkıyor o dostun göçü Gel beri gel beri canımın içi Ömrüm fokurduyor bilmem ki niçin Yıllar önümüzü keser mi bilmem |
Erkek Yolcu Kadın Yoldur
Ey erenler şu dünyada Erkek yolcu, kadın yoldur Nazenin bir bahçe imiş Erkek bülbül, kadın güldür Güneş doğar sanma asmaz Gerçekler yurdundan sapmaz Erkek boşuna çalışmaz Erkek arı, kadın baldır Boşuna mı neler çektim Boşuna mı boyun büktüm Bir bahçeye fidan diktim Erkek fidan, kadın daldır Ben nereden oldum aşık Neden işlerim dolaşık Kadın evde olur ışık Kadın lamba, erkek pildir Mahzuni'yim halim harap Şu aleme olmuş turap Gel bizleri koru Yarab Bilmem ki bu nasıl haldir. |
Eseri Gördüm
Ben ağlamam On Kasım'da O'nu, her gün diri gördüm Ölene dek göreceğim Doğalıdan beri gördüm Halka, vermişti canını Hak'tan almış ünvanını Atmış, Osmanlı şanını Samsun'da bir eri gördüm Matemin doyurmaz beni Minnetim kucaklar seni Bize cennet gibi yeni Verdiğin eseri gördüm Ulu Atam, inan buna Düşkünler hayrandır sana Mazlum Milletler adına Sendeki zaferi gördüm Ne hikmet, varıdı sende Güneştin, doğdun cihanda Bin yılların ötesinde El bastığın, yeri gördüm Mahzuni yoluna düştüm Nice nice engel aştım On Kasım'da kaybetmiştim Daha şimdi geri gördüm |
Ey Erenler
Ey Erenler akıp gitsem Ben o pirin sellerine Bana bir selamı gelmiş Kurban olam dillerine Gözüm görmez elim ermez Hatırına düşüp sormaz Göndersem o şaha vermez Desem seher yellerine Aşk ile Pirime varsam Varıp divanına dursam Yüzümü dizine sürsem Niyaz etsem ellerine Mahzuni derdim tabibi Sultanım Gönlüm sahibi Bir eskimez kamer gibi Sarılayım bellerine |
Eşek Gibiyim
Sırtım bozuk yüküm ağır yol çamur Mevla'ya şükür ki eşek gibiyim İzzetim semerdir vur utanma vur Mevla'ya şükür ki eşek gibiyim Aklım softalarda inadım inat Dur demem ben doyasıya odun at Umurumda değil batsa kainat Mevla'ya şükür ki eşek gibiyim Torbama ne koyarsa yerim sahibim Ahır yasasına olmaz lam ü cim Eşekliğin tadı nedir bilen kim Mevla'ya şükür ki eşek gibiyim Benim için kucak açar kırlarım Keyfim suyum, sıpam için zırlarım Yükümün şerefi diz çamurlarım Mevla'ya şükür ki eşek gibiyim Eşeğin tadı aslanda olsa Zulmüne küfreder semere gelse Of demem dünyaya bir nalım olsa Mevla'ya şükür ki eşek gibiyim Mahzuni diyorlar bir sahibim var Bazan sırtlar beni bazan yük atar Hep benim cinslerim gevişsiz yutar Mevla'ya şükür ki eşek gibiyim |
Fadimem
Sevdiğim bu sevdan adalet midir Böyle zalım iki yüzlü yar benim Bu yaylada ikimizin hakkı var Neden olsun sümbül senin kar benim Bakmaz mısın yüreğimde yanana Ezelden kurbandır canım canana Malım mülküm yavrum hayrandır sana Defol demek yüreğime kor benim Mahzuni’yim başım alıp gidemem Geveler düşümde sensiz yatamam Seni sevdiğime küsme Fadimem Daha nice günahlarım var benim |
Gardiyan
Akşam oldu yine hapis kitlendi Demir perdeleri çekme gardiyan Ne yar'dan haber var, ne mektup salan Bi de sen belimi bükme gardiyan Bizi seven dostlar şimdi çekildi Gam tarlama dert, kasavet ekildi Umuduma yeni fidan dikildi Kırık dallarımı yakma gardiyan Mahzuni Şerif'im iki yüzlüler Yaktı yüreğimi bağrım sızılar Fadimem yol bekler ağlar kuzular At mektubu belim bükme gardiyan |
Garip
Hızlı hızlı giden yolcu Bu mezarda bir garip var Bak taşına acı acı Bu mezarda bir garip var Kurumuş yeşil otları Toprak olmuş umutları Gökte mavi bulutları Bu mezarda bir garip var İzi bile yok dünyada Onu aramak beyhuda Ne gezersin bu ovada Bu mezarda bir garip var Gökler yüksek toprak derin Rüzgar eser serin serin Senin olsun çiçeklerin Bu mezarda bir garip var Etrafı ağaç dizili Vücudu toprak sızılı Taşı Mahzuni yazılı Bu mezarda bir garip var |
| Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 01:31 PM |
Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11 Copyright ©2000 - 2026, vBulletin Solutions, Inc.