www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee

www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee (https://www.cakal.net/index.php)
-   Eskiler (Arşiv) (https://www.cakal.net/forumdisplay.php?f=188)
-   -   Terzi Mehmet ve kunduracı İsmail'e mahalledeki itibarına göre kredi veriyoruz (https://www.cakal.net/showthread.php?t=117589)

Kéan aRs 02-26-2008 10:48 PM

Terzi Mehmet ve kunduracı İsmail'e mahalledeki itibarına göre kredi veriyoruz
 
Terzi Mehmet ve kunduracı İsmail'e mahalledeki itibarına göre kredi veriyoruz


MERİÇ ULUŞAHİN - Şekerbank Genel Müdürü
Son dönemde Anadolu'da hangi şehre gidilse herkesten aynı şikâyetin geldiğine şahit olunuyor: "Piyasada para yok!" Özellikle iç piyasaya çalışan şirketleri iflasın eşiğine getiren nakit sıkışıklığı problemini esnaf, iki şekilde aşıyor:



Elinde ipoteği veya vergi levhası olanlar bankadan tüketici kredisi kullanırken, bu yeterliliğe sahip olamayanlar ise tefecilerin insafına kalıyor. Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, küçük esnaftan gelen bu şikâyetlerin de etkisiyle 'Uzat elini' sloganıyla yeni bir kampanya başlattıklarını ifade ediyor. Uluşahin yine bu kapsamda Türkiye'de ilk kez 'mikro işletme' adı verilen terzi, ayakkabı tamircisi, boyacı gibi bilanço ibraz edemeyen esnafa da kredi vermeye başladıklarını anlatıyor. "Bu uygulamada biz insanların mahalledeki itibarlarına bakarak kredi veriyoruz. Yani size itibarınız kefil oluyor." diyen Şekerbank Genel Müdürü, bu operasyon için 40 kişilik özel bir ekip kurduklarını ve Alman Kalkınma Bankası'ndan gelen uzmanlar nezaretinde eğittiklerini aktarıyor. Uluşahin, esnafın krediye uygun olup olmadığına karar verecek kişilerin çok iyi eğitilmesi gerektiğine işaret ediyor.

'Paranın Patronları' serisinin bu haftaki konuğu olan Şekerbank Genel Müdürü Uluşahin, geçen yılın son çeyreğinde başlattıkları 'Uzat elini' kampanyasının ilk başlarda büyük tepki çektiğini belirterek, "Bize, 'Neden gelip işimize karışıyorsunuz?' dediler. Tabii arkadaşlarımız pes etmedi ve birkaç çay kahveden sonra bu duvar aşıldı. Şimdilerde esnafla aramızda bir ağabey-kardeş ilişkisi kuruldu." şeklinde konuşuyor. Uluşahin, yaptıkları işin sadece bir kredilendirme faaliyeti olmadığını, aynı zamanda danışmanlık, bütçe yönetimi gibi hizmetleri de kapsadığının altını çiziyor: "İnsanların dükkânı büyütme adına kendilerini gereksiz risklere atmasının önüne geçiyoruz. Hatta yeri geliyor bizim arkadaşımız, 'Ağabey biraz bekle, faiz biraz insin ondan sonra kredi çekersin' bile diyebiliyor. Bu da yapılan işin sadece salt kredi verme işlemi olmadığını gösteriyor." Bugün 25 milyon YTL'ye yaklaşan bir hacme ulaşan 'küçük esnaf' kredisinin kendileri için özel bir anlamı olduğunu belirten deneyimli bankacı, "Biz yola çıkarken tüketimin değil, üretimin bankası olmaya karar vermiştik. Burada bu iyi niyetimizden kaynaklanan bir başarı yakaladığımızı söyleyebilirim. Birçok bankanın riskli müşteri olarak gördüğü bu insanlar borçlarına çok sadık çıktı." diyor ve ekliyor: "Bu netice bizi daha da cesaretlendirdi ve sadece bu iş için 100 yeni bankacı daha alacağız."

Meriç Uluşahin, Türkiye'de reel sektörün nabzını tutan tek kadın bankacı olarak dikkat çekiyor. Şubelerden kendisine nasıl bir resim yansıdığına dair soruya verdiği cevap da bunu gösteriyor. "Bazı firma ve yörelerde geri dönüşlerde kimi sıkıntılar yaşanıyor. Ama bunun ekonominin geneline çok fazla yansımadığını görüyoruz. Ama bunlara dayanıp bir krizden bahsetmek için erken olduğunu, sadece tedbirli olunması ve likidite açısından gerektiğinde B planlarının hazır olması gereken bir dönemdeyiz." Dünya ekonomisinin zor bir dönemden geçtiğini ve büyüme hedeflerinin revize edildiğine işaret eden Şekerbank Genel Müdürü, yaşanan dalgalanmanın yılın ikinci yarısından itibaren hızını kaybedeceği görüşünde. Türkiye'nin bu büyük çalkantıyı ancak Merkez Bankası ve Hazine arasındaki uyumu güçlendirerek aşabileceği inancında: "Bu dönemde likidite yönetimi çok önemli olacak. Günlük likidite yönetiminin yakından izlenmesi lazım. Burada Merkez Bankası tek oyuncu değil. Hazine de itfalarıyla, ihaleleriyle destekleyici. Orada koordineli bir şekilde hem YTL, hem döviz bacağı likidite anlamında ihmal edilmeden karar mekanizmaları kritik süreçlerde etkin ve hızlı karar alabilirlerse bu sorun giderilir. Bu konuda da uyum olacağına inanıyorum. Burada bir sıkıntı olmasını beklemiyoruz. Çünkü Merkez Bankası ve Hazine çok yakından takip ediyor." 2006 yılında da benzer bir süreç yaşandığına işaret eden Uluşahin, piyasalardaki dalgalanmalarda Merkez Bankası'nın eleştirilen faiz kararının 'öngörülü' olduğunu belirtiyor.


Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 09:43 PM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.