![]() |
Finlandiya ile ’gizli diplomasi’ 24 Kasım 2006
Avrupa Birliği’nin Kıbrıs konusunda Türkiye’ye 6 Aralık’a kadar süre tanıması ve tarafların karşılıklı açıklamaları devam ederken, dönem başkanı Finlandiya ile Türkiye’nin "gizli diplomasi" yürüttüğü öğrenildi. Finlandiya’dan gelen müsteşar düzeyindeki gizli diplomasi önerisinin, 27-28 Kasım’da Finlandiya’da yapılacak EUROMED toplantısı öncesi 26 Kasım’da Kıbrıs’tan iki taraf dışişleri bakanları ile Türk ve Yunan dışişleri bakanlarının katılımıyla bir toplantıyı hedeflediği de öğrenildi. Finlandiya’nın, Rum ve Yunanlı bakanları bu toplantıya katılmayı ikna etmesi durumunda, Gül’ün Pazar günü erken saatlerde başkent Helsinki’ye gitmesi gündeme gelecek. Ancak Rum Dışişleri Bakanı Yorgo Lillikas’ın buna sıcak bakmadığı bildiriliyor. Bu durumda Finlandiya’nın Rum Kesimi’ne "Masaya oturmazsan artık AB tamamen devreden çıkar" tehditinde bulunacağı ifade ediliyor. ADIM ADIM ÇÖZÜM Öte yandan Finlandiya’nın Kıbrıs’ta çözüm için ortaya attığı yeni açılımda Maraş’ın iadesini rafa kaldırdığı öne sürüldü. Alınan bilgiye göre, yeni Fin planı, "adım adım" karşılıklılığı içeriyor. Buna göre, örneğin KKTC’deki Ercan Havalimanı doğrudan uluslararası seferlere açılırsa, karşılığında Türk havalimanları Rum uçaklarına açılacak. KKTC limanları doğrudan ticarete açılırsa, karşılığında Türk limanları Rum bandıralı gemilere açılacak. |
Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 08:59 AM |
Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11 Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.