![]() |
İslam karşısında laik biri değilim / 16 mayıs
İslam karşısında laik biri değilim
16 Mayıs 2007 Ardıç AYTALAR / İSTANBUL http://www.hurriyet.com.tr/_newsimages/3370468.jpg Başbakan Tayyip Erdoğan, mitinglere katılanlar dahil Türkiye’de herkesin hizmetkarı olduğunu söyledi. Laiklik üzerinden siyaset yapılamayacağını belirten Erdoğan, "Ben laikim, ama İslam’ın karşısına koyduğunuz zaman o anlamda değilim çünkü devlet laik olur" dedi. Erdoğan, IPI’nin Dünya Kongresi’nde şunları söyledi: ONLARIN DA HİZMETKARIYIM O meydanlarda olan vatandaş benim vatandaşım. Ben onlara da hizmet ediyorum, onların da hizmetkarıyım. O kadar çekilmeyelim. Gidelim o vatandaşımıza kimi istiyorsa o Çankaya’ya çıksın. Başım gözüm üstünde yeri var, çekinmesinler. Buyrun meydana diyorum. Olay bu kadar basit. ORTAK PAYDADAN TAVİZ VERMEYİZ Fransa’da ortalığı yangın yerine çeviren, yakıp yıkan gösterilerin yapıldığına tanık olduk. Bizde demokratik olgunlukta miting yapılınca hemen iki Türkiye var denmeye başlandı. Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir öyle kalacaktır. Bütün mitinglerin, bütün meydanların da ortak paydası budur. Bundan da taviz vermeyiz. LAİKLİK ÜZERİNDEN SİYASET YAPILAMAZ Bazıları anlamak istemese de bu ülkede hepimiz din üzerinden siyaset yapmaya karşıyız. Laikliği hepimizin yaşam biçimleri için bir güvence olarak gördük görüyoruz. Elbette demokratik rekabet siyasette farklılaşmayı gerektirir ama bu farklılaşma, demokrasi, laiklik, din gibi insanlarımızın ortak değerleri üzerinden yapılamaz. Din üzerinden yapılamayacağı gibi laiklik üzerinden de siyaset yapılamaz. KİŞİ LAİK OLMAZ DEVLET LAİK OLUR Laiklik bir din değildir. İslam bir dindir. Biz İslam’la laikliği aynı terazide tartamayız. Laiklik tüm inançlara eşit mesafededir. Kişi laik olmaz, devlet laik olur. Bir kişi laik bir devleti savunma anlamında laikim diyorsa o da eyvallah onu da kabul ediyoruz. Ama bunu İslam karşıtı olarak getirdiğiniz zaman burada bir yanlışa düşersiniz. BENİM PARTİM DİN ORJİNLİ DEĞİLDİR Laik bir devleti savunma anlamında ben laikim ama İslamın karşısına koyduğunuz zaman o anlamda değilim çünkü devlet laik olur. Bunu bir defa ayıralım birbirinden. Benim partim din orijinli bir parti değildir. Benim partimde görülen insan profili neyse diğer partilerin de hemen hemen hepsinde aynı insan profili var. TÜRKİYE’DE KAMPLAŞMA FALAN YAŞANMIYOR Son mitinglere bakılınca siyasi muhalefet sorunu ya da boşluğu olduğu sonucu çıkarılabilir ama kimse olup bitenlere farklı saiklerle bir araya gelen heterojen kitlelere bakıp Türkiye’de bir kamplaşma yaşandığını asla düşünmemelidir. Demokrasi tanımı gereği özgürlükçü ve çoğulcudur. Türkiye’de iki değil daha çok ses olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. DUVAR ÖRMEYE ÇALIŞIYORLAR Farklılıklarından dolayı hiçbir fert ya da toplumun duvarlar arkasına hapsedilmesinin kabul edilemez olduğuna inanıyorum. Ama hálá bu duvarları örme gayretinde olanlar var. Bu inancımız yalnızca fiziki duvarlar için değil özellikle de küreselleşen dünyada psikolojik duvarlar içinde geçerli olmalıdır. Özgür dünyayı dün bölen duvarların bugünde aramızı bölmeye çalıştığını görüyoruz. Bu kez dini ya da kültürel farklılıklarımız üzerinden bizi bölmeye ve karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar. Özgürlük dışlayıcı değildir, bölücü değildir. Ben sorunların Batı ile İslam dünyası arasında değil, ülke ve toplumların gelişmişlik düzeyleri arasındaki eşitsizlikte yattığına inanıyorum. ŞERİATA, DARBEYE YÖNELİK NE OLDU 4.5 yıldır Türkiye’yi idare ediyoruz. Türkiye’de 4.5 yılda ne şeriata, ne darbeye yönelik ne oldu ki bu bir anda böyle ortaya çıkıverdi. Mitinglerde bu tür pankartlar (Ne şeriat, ne darbe) açılabilir ama Türkiye’de şu andaki iktidar bunların ikisinden birine taraf değil ki. Ordu ideal devlet güvencesi TÜRKİYE’de kurumlar vardır. Ordu bu kurumlardan bir tanesi. Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti içerisinde ordunun görevi anayasamızda belirlenmiştir. Bu görev tanımı içerisinde görevini yapar ve direkt olarak da Genelkurmay bana bağlıdır. Bunun içerisinde, bu süreç işler. Ordu sadece bir kurumdur ve başbakana bağlıdır. Eğer demokrasiye inanıyorsak, demokrasiyi savunuyorsak öncelikle bir defa burayı çok iyi tespit etmemiz lazım. Eğer burada düşüncelerimizde bir eksiklik, bir sıkıntı varsa ülkemizi zaten dünyadaki gelişmiş modern ülkeler seviyesine ulaştıramayız. Bunu ulaştırabilmek için Anayasamız 4 tane unsur tespit etmiş, demokratik, laik sosyal bir hukuk devleti. Bu dört taneden bir tanesi eksik olursa ideal devlet eksik olur. Bunun dördünü de önemli buluyoruz. Bunların hiçbir tanesinden de taviz vermeye asla düşünmüyoruz. Ordumuzda bu güvenceyi içeride sağlamakla yükümlüdür. Einstein ne kadar haklı Türkİye insanı artık demokrasiyi tam anlamıyla özümsemiştir. Demokrasiyi tüm özgürlükleriyle, taviz vermeden, yaşama konusundaki iradesini milletimiz her fırsatta sergilemektedir. Maalesef zaman zaman dünya medyasında Türkiye’yle ilgili geçmişten gelen önyargılarla ilgili klişeleşmiş haberlerin yayınlandığını üzülerek görüyoruz. Bu örnekler bir kez daha Einstein’ın ne kadar haklı olduğunu gösteriyor, Demek ki gerçekten de ön yargıları kırmak, atomu parçalamaktan daha zormuş. Bunu ulusal bazda görüyoruz maalesef uluslararası camiada da görüyoruz. 301’le oynarız Tamamıyla bir direnç koyma noktasında değiliz. Bu noktada sağlıklı bir teklif gelirse bunun üzerinde çalışabiliriz. Gerek birinci fıkra, gerekse cezai noktada oynanabilir ama yurtdışıyla, yurtiçini aynı konuma getirmek lazım. "Tamamen kaldıralım" dendiği zaman, Türkiye’de devletin en başında yetkili makamda olanların hepsine çok ciddi hakaretleri de maalesef eleştiri kapsamı içinde sunmaya gayret edenler var. Bu hakaretleri yaşayarak görenler olarak da üzülerek görüyoruz. Soruları cevapladı ULUSLARARASI Basın Enstitüsü’nün (IPI) Hürriyet Gazetesi’nin ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenen Dünya Kongresi’nin kapanış oturumunda konuşan Başbakan Erdoğan daha sonra soruları yanıtladı. International Herald Tribune Yayın Yönetmeni Michael Oreskes, Neue Zürcher Zeitung Genel Yayın Yönetmeni Markus Spillmann ve Radikal yazarı Altan Öymen sordu, Erdoğan değerlendirmelerini aktardı. |
Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 03:54 PM |
Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11 Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.