www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee

www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee (https://www.cakal.net/index.php)
-   Eskiler (Arşiv) (https://www.cakal.net/forumdisplay.php?f=188)
-   -   Ekitap'ları Nasıl Okuyabilirim?/nasıl e-book yapabilirim?? (https://www.cakal.net/showthread.php?t=8142)

trecy 01-28-2006 03:55 PM

Ekitap'ları Nasıl Okuyabilirim?/nasıl e-book yapabilirim??
 
e-kitap Nedir?

Elektronik kitap veya ekitap her türlü bilgisayar çeşidinde okunabilmesi için özel olarak tasarlanmış bir bilgisayar dosya formatıdır.

ekitap, basılı benzerinin bütün özelliklerini (kâğıt hariç) kapsamakla birlikte ek olarak ses, görüntü (video) ve etkileşimli bağlantıları da içermektedir.

ekitap, kolaylıkla internetten çekilebilecek, elektronik posta ile gönderilebilecek durumdadır. Ayrıca diskette ve cd-rom olarak da okura ulaşabilir.

Çok kolay güncellenmesi, kolay taşınması, depolanma sorununun olmaması, baskı maliyetlerini ortadan kaldırması, ses, video ve etkileşim olanaklarının bulunması gibi ekitabın birçok avantajı vardır.


e-kitap Nasıl Okunur ?

ekitap her türlü masa üstü, diz üstü ve avuç içi bilgisayardan ve özel ekitap okuma aletlerinden okunabilir. Bu kitaplar değişik formatlarda hazırlanabildiği için her birinin kendine ait okuyucuları vardır. Bu okuyucular internetten ücretsiz olarak çekilebilir.

E-Kitap Formatları

CHM

Dosya Çeşidi: Kitap

Genel İçerik: Yazı, resim, link

Kopya Koruması: Yok

Resmi Websitesi: http://msdn.microsoft.com/library

Kullanılan Program: Microsoft HTML Help

CHM (compiled HTML) dosyaları genelde Windows Programları için yardım dosyaları üretmekte kullanılırdı.ama son birkaç yılda e-book dağıtımı konusunda da popülerliği arttı. CHM dosyalarında arama yapılabilir, sıkıştırılabilir ve konulara ayrılabilir.


TXT yada ASCII

Dosya Çeşidi:

Genel İçerik: Formatlanmamış yazıdan oluşan kitap

Kopya Koruması: Yok

Resmi Websitesi: Yok

Kullanılan Programlar: Herhangi bir kelime işlemci

TXT yada ASCII saf formatlanmamış yazıdır. Bu format resimleri linkleri göstermemesine rağmen her çeşit platformda çalışma garantisi vardır.


RTF

Dosya Çeşidi: Formatlanmış Yazı

Genel İçerik: Kitap

Kopya Koruması: Yok

Resmi Websitesi: http://msdn.microsoft.com/library/e...tml/rtfspec.asp

Kullanılan Programlar: Microsoft Word (http://www.microsoft.com/word) ve diğer kelime işlemciler

txt ve ASCII den bir adım ötesidir.saf yazıya formatlama kodları eklenmiş halidir. Bir çok kelime işlemci tarafından açılabilir


HTML

Dosya Çeşidi: Formatlanmış yazı

Genel içerik: Kitap

Kopya Koruması: Yok

Resmi Websitesi: http://www.w3.org/markup

Kullanılan Program:Herhangi bir internet tarayıcı,bazı kelime işlemciler
Websitelerini dolaşabilen herhangi bir alet HTML e-booklarını okuyabilir.basitliği, grafik bulundurabilme özelliği ve formatlanmış olması artıları iken bir sıkıştırma içermemesi eksisidir.


LIT

Dosya Çeşidi: Formatlanmış Yazı

Genel İçerik: Kitap

Kopya Koruması: Var

Resmi Websitesi: http://www.microsoft.com/reader

Kullanılan Programlar: Microsoft Reader

Microsoft Reader’ın LIT formatı düzenli formatlanmış bir biçimdir. Okuyucu bir safadan diğerine kolayca atlayabilir, arama yapabilir,fontun büyüklüğünü değiştirebilir. Ayrıca içinde bulunan hazır kütüphane ile kitaplar organize edilebilir. Kitaplar kopya korumalı olabilir yada olmayabilir.

Bu Formatın en büyük dez avantajı yazı bir kere LIT'e çevrildiğinde geri dönüşünün olmamasıdır.Microsoft Reader sadece Microsoft Windows ve Microsoft PocketPC'lerde çalışır. MacOS,Linux ve diğer işletim sistemleri bu kitapları kullanamaz.


DOC

Dosya Çeşidi: Formatlanmış Yazı

Genel İçerik: Kitap

Kopya Koruması: İsteğe Bağlı

Resmi Websitesi: http://www.microsoft.com/word

Kullanılan Programlar: Microsoft Word (http://www.microsoft.com/word) ve diğer kelime işlemciler

Birçok insan e-booklarını Microsoft Word formatında saklar. Çünkü microsoft Word en popüler kelime işlemcidir. Word ile açılan bir DOC dosyası print edilebilir, kelime hataları taranabilir, değiştirilebilir, tekrar formatlanabilir, ve başka formatlarda kaydedilebilir. Bazı TXT ve ASCII dosyaları bile DOC uzantılı olabilir


PDB AND PRC

Dosya Çeşidi: Formatlanmış Yazı

Genel İçerik: Kitap

Kopya Koruması: İsteğe Bağlı

Resmi Websitesi: http://www.palmdigitalmedia.com

Kullanılan Programlar: Palm Reader (http://www.palmdigitalmedia.com/help/palmreader/guide)

PDB (Palm Database) formatı PeanutPress tarafından dağıtılan Peanut Reader ile başlamıştır. Format Palm formatı olmasına rağmen Windows, Macintosh, ve PocketPC versiyonlarıda bulunmaktadır.Okuyucu program ücretsiz olmasına rağmen bazı kitaplar kopya korumalıdır.

DJvu

Dosya Çeşidi: Resim

Genel İçerik: Kitap

Kopya Koruması: Yok

Resmi Websitesi: http://www.djvuzone.org/

Kullanılan Programlar: Internet Explorer, IrfanView

Resimlerin çok fazla sıkıştırılıp bir araya getirilmesinden oluşan bir formattır.Genelde Scan edilmiş kitaplar bu formatta bulunur.DJvu plugini ile
Internet Explorerın içinden çalışır.Ayrıca IrfanView içinde plugini bulunmaktadır.


ZNO

Dosya Çeşidi: Formatlanmış yazı ve grafik

Genel İçerik: Dergi

Kopya Koruması: Var

Resmi Websitesi: http://www.zinio.com

Kullanılan Programlar: Zinio Reader

Ücretli bir yayın olan ZNO dosyaları sadece Zinio şirketi tarafından dağıtılmaktadır.sayfa geçişleri ile insanda gerçek dergi okuma hissi yaratmaktadır


PDF

Dosya Çeşidi: Formatlanmış Yazı

Genel İçerik: Kitap

Kopya Koruması: İsteğe Bağlı

Resmi Websitesi: http://www.adobe.com/products/acrobat

Kullanılan Programlar: Adobe Acrobat Reader

PDF (Portable Document Format) dosyaları Adobe firması tarafından piyasaya sürülmüştür. PDF dosyaları diğerlerine oranla daha çok yer kaplasada insan okunur gerçek kitabı okuyormuş hissine kapılmaktadır.Yeni Acrobat Readerlar ile kitapların içinde gömülü ses,dosya ve video çalıştırabilmektedir



trecy 01-28-2006 03:56 PM

MİCROSOFT WORD YARDIMI İLE E-KİTAP OLUŞTURMAK

Her isteyen Microsoft Word ile yazdığı bir metni kolayca e-kitap haline getirebilir. Word dosyalarınızı Microsoft Reader uyumlu e-kitap biçimine (lit uzantılı dosyalar) dönüştürmek için yapmanız gerekenler aşağıda verilmiştir.
Öncelikle Word belgelerini e-kitaba çevrim işlemini gerçekleştirecek Word için Microsoft Reader Eklentisi'ni bilgisayarınıza çekmeniz gerekir. Bu eklentiyi internet üzerinden
www.microsoft.com/ reader/download_rmr.asp
sitesinden ücretsiz olarak bilgisayarınıza çekebilirsiniz. Bu eklentinin sağlıklı çalışabilmesi için kullandığınız Word sürümünün 2000 veya 2002 (XP) olması gerekmektedir.
Bilgisayara çekmiş olduğunuz WordRMR.exe isimli eklentiyi üzerine iki kez tıklayarak çalıştırın ve sisteminize kurun. Bu işlemler sırasında Microsoft Word programının kapalı olması gerekmektedir. Eklentinin kurulumu sırasında (Word Microsoft Reader Eklentisi) bilgisayarınız kendini yeniden başlatmak isteyecektir. Yeniden başlatıldıktan sonra da kurulum işlemi
tamamlanacaktır. Kurulum işlemleri bittiğinde Wordu çalıştırabilirsiniz. Eğer kurulum düzgün bir şekilde tamamlandı ise Dosya (File) menüsünde en altta read yazısı ile ikonu ve Araç Çubuğunda Microsoft Reader'ın ikonu görülecektir. Evet Şimdide e-kitap yapımına geçelim...
Microsoft word programını açın. Elentinin kurulmuş olduğundan emin olun. Oluşturmak istediğiniz kitabın yazılarını yazın veya bir yerlerden yazıları kopyalayın (Ctr-c ve Ctr-v).
Oluşturmak istediğiniz kitabın yazırların bulunduğu sayfayı açın. Yazılarınız hazır halde ise artık onları e-kitap haline getirmeye başlayabiliriz.
Çalışmakta olduğuz sayfanızı son bir kez kayıt ediniz(Dosya-Save) ve Wordün araç çubuğundaki MSReader butonuna ya da dosya menüsünün en altındaki read yazasına tıklayınız. Eğer bu işlemi
yapmadan önce dosyanızı kayıt (Dosya-Save) etmediyseniz size bir uyarı mesajı görünecektir. Ok seçeneğine tıklarsanız dosyanız otomatik olarak kaydedilecektir. Buradaki uyarı penceresinin en altında bulunan Do not show this mesage- Bu mesaj kutucuğunu gösterme işaretlerseniz bu uyarı mesajı tekrar gösterilmeyecektir. Böyle bir durumda kaydedilmemiş dosyalar otomatik olarak kaydedilecek ve size uyarı mesajı gösterilmeyecektir. Bu işlemleri yaptığınızda karşınızda Microsoft Readerın penceresini görüyor olmalısınız.
Şimdide Microsoft Readerin penceresini inceleyelim...
Açılan penceresinin en üst kısmında Titli information (başlık bilgileri) bulunmaktadır. Bu başlık altında;
Title(Başlık): Kitabınızın yazarını yazmanız gereken kutucuktur.
Author (Yazar): Kitabınızın yazarını yazmanız gereken kutucuktur.
File Name (Dosya Adı): Bu kutucuğu kitabınızı kaydetmek istediğiniz dosya adını yazabilirsiniz. Buradaki dosya adının uzantısı lit olmalıdır. Örneğin
deneme.lit gibi.
Buradaki kutucukları isteğinize göre doldurabilirsiniz.
Ikinci başlık olarak formatting options (biçimlendirme seçenekleri) alanında Convert to Microsoft Reader formating ve Reformat table of contents kutucukları bulunmaktadır. Bu kutucukların ikisi de seçili olmalıdır.
En sonda bulunan başlık ise Sent to Microsoft Reader library on(Microsoft Reader kütüphanesine gönder) seçeneğidir. Bu başlık altında iki seçenek mevcuttur. Bunlar device using synchronized files ve This Computer (Bu bilgisayar) seçenekleridir.
Siz This Computer seçeneğini seçin. Bu seçenek altındaki mesaj kutusunda Belgelerim/ My Library seçeneği varsayılan olarak seçilmiştir. Bu seçenek e-kitabınızın Belgelerim / My Library klasörüne kayıt edileceğini belirtir. İsterseniz browse (tara) butonu ile konum belirterek istediğiniz klasöre kayıt yapabilirsiniz.
Ayarlamalarınızı bitirdiğinizde Ok butonu ile e-kitap yapım işlemini tamamalayabilirsiniz. Size son olarak bir uyarı penceresi daha
görünecektir. Bu pencere işlemlerden sonra size e-kitabınızın
kaydedildiği dizini ve işlemin başarı ile sonuçlanıp, sonuçlanmadığını gösteren bir pencere açılacaktır. Bu pencerenin en altında bulunan Open this eBook Reader yazılı kutucuğu
işaretlerseniz bilgisayarınızda Microsoft Reader yüklü ise e-kitabınız okunmaya hazır duruma gelecektir.

shalter 02-02-2006 09:38 PM

ya bence e-book bölümünde kişisel gelişim kitaplarını arttırmalısınız.daha ii olur.


Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 12:21 AM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.