Japon astronomlar, şimdiye kadar bulunan en uzak, yani en yaşlı galaksiyi keşfetti. Yeni galaksi dünyadan 12,7 milyar ışık yılı uzaklıkta. Keşif Hawai adalarındaki gözlem noktasından da doğrulandı.
Japon astronomların keşfi, Hawaii adalarındaki 8,2 metrelik Subaru teleskopuyla yapılan gözlemlerle doğrulandı. Galaksi tayfının kırmızıya doğru kaydığı belirlendi. En uzaktaki galaksiler, evrenin merkezinden gittikçe artan hızla uzaklaşıyor, uzaklaştıkça, yaydıkları ışık kırmızıya kayıyor. Tıpkı başımızın üstünden geçen jetin gümbürtüsünün, jet uzaklaştıkça pesleşmesi gibi. Dolayısıyla en uzak galaksiler, kırmızıya yakın dalga boylarında yapılan taramalarla keşfediliyor.
Fransız ve İsviçreli astronomlardan oluşan bir ekip, 2004 Martında Şili'deki Paranal Dağı'nda kurulu VLT teleskopunu kullanarak 13,2 milyar ışık yılı ötede galaksi keşfettiğini açıklamıştı, ancak o keşif şimdiye kadar doğrulanamadı. Bilim dünyasının genel kabulüne göre, her şeyi başlatan Büyük Patlama, yaklaşık 13,7 milyon yıl önce meydana geldi. Patlamayı karanlık bir dönem izledi. Bu sürede uzay karanlığını aydınlatacak hiçbir yıldız yoktu. Birkaç yüz milyon yıl sonunda ilk yıldızlar belirdi, onları galaksiler takip etti. Astronomlar, işte tam bu geçiş sürecini özellikle merak ediyor