PO vergi kaçağı iddiasını yalanladı/24 Aralık
Petrol Ofisi, bir gazetede yer alan “Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi kaçağı” haberinin, henüz sonuçlanmamış bir incelemenin, aleyhlerine sonuçlanması için yayınlandığını ileri sürdü.
NTV - Vergi mahremiyetinin ihlal edildiğini söyleyen şirket yönetim kurulu üyesi İmre Barmanbek, “Bugün bizim başımıza gelen yarın başkasının başına gelebelir. Bu da ekonomide ciddi kargaşa yaratabilir” dedi.
Vergi kaçağı iddiasını reddeden Petrol Ofisi, vergi mahremiyetinin ihlal edildiği gerekçesiyle raporu sızdıran ve yayınlayanlar hakkında hukuki süreç başlatacak.
Türkiye’nin en büyük akaryakıt dağıtım şirketi petrol ofisi hakkında Maliye Bakanlığı’nın başlattığı inceleme bir günlük gazetede yer aldı.
İsim vermeden Petrol Ofisi’ni işaret eden gazete, vergi kontrolörleri raporuna dayanan haberinde, şirketin 2001 yılında 1,2 milyar YTL’lik kur farkını gider yazdığını ve son 5 yılda bu yolla 3 milyar YTL’lik bir vergi kaybına yol açtığını ileri sürdü.
Basın toplantısı düzenleyen Petrol Ofisi yöneticileri vergi kaçağı iddialarını yalanladı.
İncelemenin Petrol Ofisi’nin 2002’nin haziran ayında Maliye Bakanlığı’ndan 1,2 milyon YTL’lik vergi iadesi talebinde bulunmasıyla başladığını belirten Yönetim Kurulu Üyesi İmre Barmanbek, kur farkının gidere yazılabileceğine ilişkin ellerinde 1995 ve 1998 tarihli 2 Maliye Bakanlığı yazısı olduğunu söyledi.
Barmanbek, “Bakanlığa yaptığımız müracaat sonunda bunların gider yazılması gerektiği ve aktifleştirilemeyeceği yönünnde mükteza vermiştir. Nitekim bu mütkezayı bizden başka gruplara vermiş mahkeme yargı kararları da bunu desteklemiştir. Kur farklarının ve faizlerin gider yazılamayacağı yönündkei iddia tamamen kanunlara maliye bakanlığı müktezalarına aykırı bir iddiadır” dedi.
Bu raporun Petrol Ofisi’ne ulaşmadan bir gazeteye sızdırılmasını “vahim bir olay” olarak değerlendiren Barmanbek, böyle bir vergiye muhatap olmaları halinde kendileri gibi son dönemde birleşen şirketlerin, eşitlik gereği aynı durumla karşı karşıya kalacağını hatırlatarak şunları söyledi:
“İnceleme raporu şahsımıza ulaştırılmamıştır. Yapılan bu haberle vergi mahremiyeti ihlal edilmiştir. Bugün bizim başımıza gelen bu olay yarın bir başka mükellefin başına gelebilir. Bunun sonmucu ekonomide çok cirddi kargaşamlara ve güvensizliklere yol açabilir. Bizim hepimizin küçük yatırımcılar var. Küçük yatırımcılar bu tür haberlerden zarar görebilir.”
Barmanbek, cezanın 8 gün içinde yürürlüğe konmazsa zaman aşımına uğrayacağı iddasını da reddederek, “Böyle bir ceza çıkarsa mahkemeler tarafından onaylanırsa danıştay tarafından onanırsa bu ceza zaman aşımına uğramaz” görüşünü savundu.
Raporu sızdıran ve yayınyanları mahkemeye vereceklerini açıklayan Barmanbek, “Bu yayının arkasında ne gibi bir niyet olduğunu sizlerin takdirine bırakıyorum” dedi.
|