Tek Mesajı Görüntüle
Old 02-12-2008, 08:22 PM   #4
jockeя
Administrator

jockeя Kullanıcısının Avatarı

Teşekkür Etme: 20
Üye No: 1
İtibar Gücü: 70000
Rep Puanı : 434913
Rep Derecesi : jockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond repute

TRANSFERDaha sezon başlamamış, takımda eksik gedik var ve kesinlikle oyuncu almanız gerekiyor! O zaman ne yapacaksınız, hemen üst menüden "manager/player search"e geleceksiniz ve isteklerinize uygun oyuncuyu bulmaya koyulacaksınız. Bu sayfada oyunda bulunan tüm oyuncuları görebilirsiniz, hepsine bakmak normal bir insanın yapabileceği türden bir iş olmadığı için sağ üst köşede bulunan "filter"ı kullanarak istediğimiz niteliklere uygun futbolcuları çıkaracağız. Oyuncu aramanın bir başka yolu da sağ menüden "search/scouting"i seçmek ve arayıcı koçlarınızı sağa sola gönderip bize isteklerimiz doğrultusunda iyi futbolcular getirmelerini söylemek. İsteklerinize uygun bulduğunuz futbolculara teklif yapmak için ise beğendiğimiz oyuncunun ismine sağ tıklıyoruz ve "make an offer" diyoruz. Mesela ben Fenerbahçe'nin 13.000.000€'lik bütçesiyle bir örnekleme yaparak transferleri nasıl gerçekleştirdiğimizi anlatayım.
Öncelikle takımımızda ne gibi bir eksik olduğuna bakıyoruz. Hımm..Mehmet Yozgatlı ve Serkan Balcı dışında hiçbir mensubu olmayan sağ kanada iyi bir futbolcu bulmak mantıklı olur mesela. Hemen oyuncu arama bölümünden "filter"a tıklıyoruz ve "customize" bölümünden istediğimiz özellikleri, yani sağ kanat orta sahayı seçiyoruz. Eğer isterseniz buradan yaş, kilo, ana dil, milliyet gibi ayrımlara da girebilirsiniz. Ayrıca parasal konuda pazarlığa girecek durumda değilseniz ve direkt istenen fiyatı önerdiğinizde teklifiniz kabul edilecek bir transfer yapmak istiyorsanız "transfer status" bölümünden "transfer listed"ı seçerek satılmak istenen oyuncuları görebiliyorsunuz. Ben ilk arayışlarımda "contract status" bölümü "unattached" yaparak bonservisi elinde olan kaliteli futbolcularla anlaşarak bonservis bedelinden kurtulmaya çalışıyorum. Bunu başaramazsak, gözümüze kestirdiğimiz makul bir futbolcuya teklif sunmalıyız. Mesela ben Lee Bowyer'ı gözüme kestirdim ve hemen profiline girerek gayet iyi bir futbolcu olduğu konusunda kendimden emin oldum. Daha sonra hemen sağ alt köşeden "make an offer"a tıklayıp teklif yapmaya yeltendim. Oyuncu transfer listesinde olduğu için hiç kasmaya gerek kalmadan direkt sunulan 2.200.000€'lik fiyatla teklif yaptım ve cevap için beklemeye koyuldum. Teklif yapma ekranında, karşı takıma sunabileceğimiz teklif alternatifleri ise oldukça geniş. Oyuncuyu kiralayabilir veya direkt satın alabilirken, istersek 3-4 haftalık deneme antrenmanlarına da çıkarabiliyoruz. Hâtta ön sözleşme yapmak ve "co-ownership" denilen ortak kullanıma girmek de elimizde. Teklifimizin ne zaman iptal olacağını, pazarlığa açık olup olmadığını, karşı tarafın en geç ne zamana kadar cevap vermesi gerektiğini belirtebiliyoruz. Ayrıca "additional fees" bölümünden teklifi taksitlere bölebiliyoruz, ya da yüzdeli ödemeye geçebiliyoruz. Bu tip ayrıntılar teklife verilecek olan cevabı direkt fazla etkilemiyor, bizim parasal sorunlarımızla ilgili daha rahat olabilmemizi sağlıyor. Mesela 2 sene sonrasında ulaşmayı plânladığınız bütçe ile ancak alabileceğiniz bir futbolcuya teklif sunarken kulübüne bonservis bedelini 2 yıllık bir taksit ile ödemek istediğinizi bildirebilirsiniz. Ayrıca bu bölümden teklifi daha cazip hâle getirmek için oyuncunun attığı gol sayısıyla doğru orantılı bir fiyatı karşı kulübün sözleşmesine ekleyebilirsiniz. Milli takımda 20 kere forma giydiği takdirde 50.000€ gibi... Bunların dışında, kendi takımınızda pek de ihtiyacınızın olduğunu düşünmediğiniz futbolcularla almak istediğiniz futbolcu arasında takasa girebilirsiniz ancak şunu belirteyim, takas yapmak oldukça zor. Karşı kulüp vermek istediğiniz oyuncuyu istemeyebiliyor, vermek istediğiniz oyuncu gitmek istemiyor, almak istediğiniz oyuncu önerdiğiniz kontratı beğenmiyor... Bir sürü iş.
Renklerimize bağlamak istediğimiz futbolcuya teklif sunduktan sonra ise beklemeye koyuluyoruz. Bu arada ben cevap gelene kadar satmak istediğiniz bir futbolcuyu nasıl listeye koyacağınızı kısaca belirteyim. Satmak istediğimiz futbolcunun ismine sağ tıklıyoruz, "transfer status"a geliyoruz, "set transfer status" diyoruz ve listeye koyuyoruz. Aynı şey kiralık listesine koymak için de geçerli. Ayrıca yine burdaki menüden "Offer Club" seçeneğini kullanarak elimizde kalan futbolcuları diğer kulüplere belirlediğimiz bir fiyat ile kakalamaya çalışabiliyoruz. Bazı futbolcuları ucuza vermenize rağmen hiçbir takım almayınca sinirlenmeyin, oyuncuyu serbest bırakın gitsin. Yalnız bu durumda yüklü bir tazminat ödemeniz gerekebilir, klübünüzü batırmamaya da özen gösterin. Dönelim daha önce teklif yaptığımız transferin durumuna. Teklifimize olumlu cevap geldiğinde, oyuncuyla bir kontrat imzalamamız gerekiyor ve bir kontrat öneriyoruz. Önereceğimiz kontratta oyuncunun takım için ne kadar önemli olacağını (first team, key player..) seçmemiz trasnferin gerçekleşmesi açısından çok önemli. Çünkü burda seçeceğimiz kademeye göre oyuncuya maaş ve prestij veriliyor. Örneğin "key player", yani anahtar futbolcu derseniz oyuncu hemen tavlanıyor fakat düşük bir kademe belirlerseniz maaş da doğru orantıda düşeceği için oyuncuyla anlaşmanız zorlaşıyor. Luis Figo, Zinedine Zidane, Ronaldinho gibi futbolcuları alacak olursanız key player'ı seçmekten başka şansınız yok. Yine kontrat imzalama ekranından futbolcunun part-time mı yoksa tam zaman mı oynayacağını, anlaşma bedelini ve kontratın bitiş tarihini ayarlayabiliyoruz. Ayrıca, oyuncuya asist ve gol bonusları da verebiliyoruz. Kanat oyuncularına asist bonusları verdiğiniz takdirde gazı yedikleri için daha başarılı olacaklardır ancak bir savunma oyuncusuna gol bonusu verirseniz herif para kazanmak için görev yerini terk eder, siz de teknik direktörlük koltuğunuzu terk edersiniz. Her neyse, belirlediğiniz şartlardaki kontratı da futbolcuya sunduktan sonra imzalaşma için beklemeye koyuluyoruz. Burda değinmemiz gereken bir başka nokta da, transfer sezonları ve "work permit" olayı. Sezonlarda her yıl biri ocak aylarında biri haziran aylarında olmak üzere iki transfer mevsimi oluyor. Transfer mevsimleri dışında alınan oyunlar hem takımla uyum ve antrenman konusunda problemler yaşarken, hem de lisans konusunda sıkıntılar çıkarabiliyor. Her yıl Şampiyonlar Ligi, UEFA Kupası gibi Avrupa takımları arasındaki organizasyonlara kayıt tarihleri olduğu için ve bu tarihlerde tüm kadronun ismi verildiği için, kayıt tarihinden sonra takıma dahil olan futbolcular o dönem Avrupa'da forma giyemiyor. Ayrıca sezon arasında, ocak ayı transfer mevsiminde alınan futbolcular da eğer bir önceki dönemde Avrupa'da oynamışlarsa sizin takımınızdayken o yıla mahsus olmak üzere o tip organizasyonlara katılamıyorlar. "Work permit" denilen kıl olay ise, kulübünden maaşını almasına rağmen henüz o maaşa karşılık gelen çalışmayı yapmamış olan futbolcularda çıkan bir sorun. Örneğin 3 aylık maaş alan bir futbolcuyu siz satın aldığınızda, futbolcu bu 3 ayı tamamlayana kadar kulübünü terk edemiyor. 3 ay geçtikten sonra da Avrupa'ya kayıtlar yapıldığı için "Cafer bez getir!" moduna girmek zorunda kalıyorsunuz.
Oyuncu satma konusunda da işin inceliklerine dikkat etmeniz gerekir ki en kârlı anlaşmayı sağlayabilesiniz. Örneğin Fenerbahçe'den Tuncay Şanlı, Avrupa kulüplerinin gözdesi durumunda ve sürekli teklif alıp duruyor. Öyleyse ne yapmalı, Avrupa'da forma giymezse mutsuz olması kaçınılmaz olan Tuncay'ı en iyi fiyat ve şarta satmalı! Milan, Juventus, Chelsea, Bayern Munih... Hepsinin tekliflerini tek tek alın ve hep en yükseği kabul edin. Ancak dikkat edin, en yüksek verene de hemen satmayın. Teklifi kabul edin, daha sonra tam anlaşma sağlacakken "delay" diyerek erteleyin ve daha iyi teklifler bekleyin. Yalnız dikkat edin, çok da ertelemeyin çünkü transfer mevsimi kapandığında tüm teklifler iptal oluyor. Ne demişler, fazla naz âşık usandırır. Şunu da belirteyim, transfer yaparken yabancı sınırlaması olan bir ülkede (İspanya, Türkiye vb.) oyunu oynamaktaysanız yabancı futbolcu konusunda har vurup harman savurmayın. Bakın mesela demin Lee Bowyer ile anlaştım fakat o da ne, kadroda altı yabancı varmış ve dolayısıyla anlaşma sağlanamıyor.
Peki, yeni futbolcu aldık, ancak ülke değiştirme nedeniyle ve ailesel problemleri nedeniyle bir futbolcu takımımıza uyum sağlayamadı, ne yapacağız? Bu tip futbolculara en iyi çözüm kendisini kısa süreli "vatan hasreti giderme" seferlerine yollamak. Bu da işe yaramazsa, ondan umudu kesmeniz sizin için en faydalısı olacaktır, çünkü bozuk moralli futbolcudan hayır gelmez.
Bu kadar açıklamadan sonra sizden Hakan Bilal Kutlualp kalitesinde transfer bombaları bekliyorum, hadi şimdi taktik ekranını inceleyelim...
jockeя çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla