Kalıcı dövme yapılırken insanın canı yanar mı?
Evet kalıcı dövme yapılırken canı acıtır. Bence bu acı dövmenin sahiplenilmesi açısından çekilmesi gereken bir acıdır. Çektiğiniz acıyla dövmeye manevi açıdan da sahip olursunuz. 'Ne kadar acıyor ?' dendiğinde açıkçası acıyı tarif edemem. Ve kişilerin de acı eşiğini bilemem ama dayanılmayacak bir acı olmadığını söyleyebilirim.
Kalıcı dövme öncesi alkol vs almanın zararı olur mu?
Kalıcı dövme öncesinde ve yapım aşamasında kesinlikle alkol alınmamalıdır. Dövme sırasında sulu pembemsi bir kan akar. Kalıcı dövme öncesi alkol yada uyuşturucu alınması halinde kan dolaşımı hızlanacağından akıntı fazlalaşacak ve deriye verilmeye çalışılan geri atılacaktır. Yaptıran kişi daha fazla acı çekecek, dövme sanatçısını da uğraştıracaktır. Ayrıca deri verilmeye çalışılan rengi tam olarak alamayacak, zorladıkça deforme olacaktır.
Kalıcı dövme boyaları kanser yapar mı?
Kalıcı dövme profesyonellerce (daha önce saymış olduğumuz) gerekli şartlar yerine getirilip yapıldıktan sonra hiçbir zarar vermez. Profesyonel kalıcı dövme boyaları, ne kanser, nede başka bir hastalık yapacak kimyasalları içermez. Çünkü bu boyalar laboratuarlarda belirli maddeleri içerecek şekilde yapılırlar. Ve bu laboratuar raporları olmadan da satışa sunulamazlar.
Kalıcı dövme moda mıdır?
Moda gelip, geçer. Dövmenin moda olmasından öte, dövme tarzlarının moda olması söz konusudur. Yaptırılan bazı dövmeler zamanla klasikleşmiştir. Burç simgeleri vb gib. Bunların dışında belirli dönemlerde moda olan tarzlar vardır. Örneğin barkot yaptırmak, alışveriş dünyasından esinlenenlerin kendileriyle özdeşleştirdikleri bir tarz olmuştur. Yapıldığı yerlerde anlam kazanan bazı dövmeler vardır. Hapishanelerde yapılan yada hapishane hayatı yaşamış insanların dışarı çıktıklarında içerdeki yaşamı yansıtan figürler yaptırmaları, gemiciler gibi çok gezen insanların gittikleri yerlerin hatırası olarak dövme yaptırmaları bu sınıfa girer. İnsan aklının sınır tanımazlığı karşısında, bu mesleğin de kendi tarzlarını ve modalarını oluşturduğunu görebiliriz. Yarı insan, yarı robotlu filmler, çizgi romanlar 'biomekanik' denilen tarzı doğurmuştur. Bu tarz figürsel olarak Türkiye'de çok tercih edilmese de işçilik isteyen, dövmenin kalitesini ve yapanın profesyonelliğini ortaya koyan bir tarzdır. Özgünlük, yaratıcı güç isteyen, detayları olan bir tarzdır. İnsanlıkla eş zamanlı olarak ortaya çıkan dövme tüm toplumlarda yapılmıştır. Ancak ifade ettikleri; kavimden kavime, topluluktan topluluğa değişmiştir. Bu yönleriyle karşımıza çıkan dövme, moda olmaktan uzan bir vücut süsüdür. Çünkü moda gelip geçicidir. Ama dövme ömür boyu vücutta taşınan bir süstür. Ancak yapılan tarzlar, figürler moda kapsamına girer. Yinede şunu unutmayalım. Dövme insanlıkla varolmuştur. Ve 'dövme ve dövmecilik sanatı insanlık varoldukça olacaktır'!..
Vücut geliştirme sporu yapmak ve aşırı kilo almak, yada kaybetmek kalıcı dövmeyi etkiler mi?
Dövmeyi yaptırdığınız zaman diliminden sonra ( özellikle kol ve omuzlar) dövmeyi yaptırdığınız bölge kaslarınız iki yada üç kat genişlemeyecekse herhangi bir problem yaratmaz. Zaten vücut geliştirme sporuna başlama yaş ortalaması 18 olduğu düşünülürse, 0 yaştan sonra vücut ölçülerinin spora bağlı kaslanma oranı, profesyonel vücut geliştirme sporcuları dışında 2 kat ve üzeri olamaz. (Not: 4 sene vücut geliştirme ve body fitness antren örlüğü ile uğraştım. Hala da fitness yapmaktayım.) Ancak aşırı kilo kayıpları ve alımları için aynı şeyleri söyleyemeyiz. Dövme bulunan bölgedeki aşırı kilo alımı (özellikle göbek, kaba etler, boyun, baldır) ve kaybı estetik bozukluğa yol açabilir.
Dövme bulunan bölgede kesik yada yara oluşursa, sivilce çıkarsa ne olur?
Dövme bulunan bölgede derin yaralanmalar, bıçak kesikleri, ameliyat kesikleri renk atmasına, renk dolgularının içerisinde soluklaşmalar oluşmasına neden olabilir. Dövmenin üzerinden hep aynı bölgeden sivilce çıkması ve sıkılması sonucunda aynı etkiler görülebilir.
Kalıcı dövmeyi nasıl korumak gerekir?
Güneşten korumak gerekli midir?
Dövme yapıldıktan sonra açık yara konumundadır. Yara ortalama 7 ile 12 gün arasında iyileşip kabuğunu atar. Verilen bu süreler dövmeyi yapan sanatçının önerdiği bakımların yapılması şartıyla geçerlidir. Bu aşamadan sonra dövmenin renklerinin oturması bir ay ile üç ay arasında bir süreyi bulur. Özellikle renkli ( açık renklerin baskın kullanıldığı renkler için) dövmeler için bu sürenin rahatlıkla 3 aya kadar sürebileceğini söyleyebiliriz. Dövmenin ilk yapıldığı altı ay içerisinde aşırı güneşe çıkılmaması ve iyileşme sürecini geçtikten sonra da kişinin hayatı boyunca, her duş ardından yumuşatıcı ve besleyici kremlerle bakım yapması önerilir. Esasen dövmenin koyu, renklerinin canlı gözükmesi için; bronzluğa varan günmeş yanmalarında deriyi korumak gerekmektedir. Güneş banyosu yapılıyorsa da 28 faktör veya yukarısı güneş kremi kullanılmalıdır.
Kalıcı dövme hangi mevsimde yaptırılmalıdır?
İnsanlar genel olarak yaz aylarında dövme yaptırmayı tercih ederler. Nedeni de insanların daha çok yaz aylarında görselliğe önem vermeleri, kışın lahana gibi kapandıklarından dövmenin akla gelmemesidir. Bana göre dövme yaptırmak için en iyi zaman; dört mevsim yaşanan ülkemizde Ekim � Mart aylarının arasıdır. Sonbahar yada kışın yaptırdığınız dövmenin renkleri kısa kollularla gezdiğiniz yaz aylarında oturmuş olacaktır. Ayrıca dövme seansı sonrasında, bakım yapmak için kullanılan kremler ve solüsyonlar yaz aylarında (zaten sık ve çok terleyen vücudunuzda) rahatsızlık verecektir. Yaz aylarında yaptırılan dövmelerde mikrop kapma riski çok daha fazladır. Ancak elbette 'yazın dövme yaptırılmaz' diye bir kural koyulamaz. Ama tavsiye edilen sonbahar ve kış aylarında yaptırılmasıdır.
Açık renkli kalıcı dövme mi, yoksa siyah renkli dövme mi daha hızlı solar?
Açık renk içeren dövmeler, siyah-beyaz tonlarda olan dövmelerden daha zor yapılır. Bir o kadar da koyu renklere göre daha hızlı solar. Güneş, derin kesikler gibi dış etkenleri söz konusu yapmasak ta renkli dövmeler siyah tonlu dövmelere oranla iki kat hızlı solacaktır. Esasında dövmenin özünü ve felsefesini ortaya koyan siyah ve beyaz (degrade) gölgelemedir.
Kalıcı dövmede hangi renkler daha acı verir ve sebebi nedir?
Açık renkli dövmeler yapılıştaki derinlikten ve makinenin voltajının yükseltilmesinden dolayı daha acı vericidir. Acı verme derecelerini beyazdan başlayarak şu şekilde verebiliriz; beyaz > sarı > kırmızı > mavi > siyah. (Bunların aralarına ara tonlar da eklenebilir) Eğer beyaz ton ağırlıklı dövme yaptırıyorsanız, muhtemelen kırmızı veya yeşil ağırlık dövmeye nispeten daha fazla acıyacağını düşünebilirsiniz.
İnsanlar arası ten rengi farklılıklarının dövmeye etkisi olur mu?
Avrupa ve Amerika ülkelerinde marketlerden dahi alabileceğiniz dövme dergileri satılır. Bu dergilerin marketlere kadar uzanan satış yelpazesinin ana sebebi dövme sanatçılarının ve dövme yaptıranların çok olmasıdır. Türkiye'deki profesyonel dövme sanatçıları figür olarak yurt dışından getirttikleri bu dergilerden yararlanmaktadırlar. Fakat bu beraberinde bir takım sorunları da getirmektedir. Dergide örnek olarak gösterilen dövme fotoğraflarının % 90'ı beyaz ten sahibi insanlara yapılmıştır. Dolayısıyla bu dövmeleri taşıyan insanlar fon olarak buğday ve esmer ten rengine sahip insanlardan daha görsel hatta daha çekici dövmeler taşıyabilmekteler. 'Profesyonel Dövme'de kullanılan boyalar ve malzemeler, yaptırılan dövmenin işçiliğini etkiler. Ama unutulmamalıdır ki, (ne kadar ustaca yapılmış olursa olsun ) tenler arası fon farkı dövmenin canlılığını etkileyen ana sebeplerdendir. Bu etkenler düşünülürse Türkiye'deki dövme sanatçıları maça 1-0 yenik çıkmışlardır. Çünkü müşterilere onlardan dergilerdeki kadar canlı dövmeler istemektedir. Oysa esmer yada buğday tendeki bir insana yapılan dövme ilk yapıldığı günlerde ne kadar canlı olursa olsun, zamanla alttan yeni deri geldikçe soluklaşacaktır. Çünkü dövme deri üstünde değil altından gözükmektedir. Hiçbir dövme ilk yapıldığı kadar koyu renkli olmaz.