www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 02-01-2008, 10:36 AM   #1
WrAtBoY
Forum Demirbaşı
 
WrAtBoY Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Jan 2007
Konum: İstanbul
Yaş: 31
Mesajlar: 5,860
Teşekkür Etme: 70
Thanked 42 Times in 30 Posts
Üye No: 26495
İtibar Gücü: 2550
Rep Puanı : 2488
Rep Derecesi : WrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond repute
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan Tuz yeniden sofraların baş tacı

Tuz yeniden sofralarımıza dönüş yaptı. Yüksek tansiyona neden olduğu ve hatta yemeğin gerçek tadını bozduğu gibi suçlamalara hedef olan bu kimyasal bileşim yeniden sofralarımızdaki yerini aldı. Hem şimdi renklisi bile var...


Bugünlerde çevrenizin en gözde lokantalarına ya da besin ürünlerinin satıldığı mağazalarına gidecek olursanız, bir zamanlar beslenme uzmanlarının listelerinden hiç eksik olmayan bu tat verici maddeyle bir aşk serüveni yaşandığını göreceksiniz.

"Tuz, gelmiş geçmiş çeşnilerin en önemlisidir," diyen New York'taki Per Se adlı gösterişli lokantanın, aynı zamanda da Kaliforniya'daki French Laundry 'nin sahibi ve şefi Thomas Keller ziyaretçilerine dokuz farklı çeşni sunuyor. Bu tuzlu çeşniler arasında Montana'daki bir bakır madeninden elde edilen ve kökleri Jura jeolojik dönemine uzanan bir tuz ile, rengini volkanik küllerden alan ve foie gras (kaz ciğeri) ile çok iyi giden simsiyah Molokai tuzu gibi türler yer alıyor. Keller karamelli çikolata tatlısının üzerini bile Brötanya'dan gelen fleur de sel ile taçlandırıyor.

Tuzun tadı elde edildiği bölgenin maden yataklarına, kristallerin biçimine ve işleniş yöntemine göre değişiyor. Söz gelimi, fleur de sel, Fransa'nın kuzeybatı kıyısındaki bataklıklarda oluşan deniz tuzunun en üst katmanından elde ediliyor. Daha keskin bir tadı olan Himalaya pembe tuzu da Pakistan'daki eski deniz yataklarından geliyor.

SAĞLIĞA ZARARI?

ABD'nin gözde tuz markası Morton'dan 50 kat daha pahalıya satılan bu özel tuzlar renkleri, biçimleri ve taneleri açısından hayret verici bir çeşitlilik sergilerler. ABD'de Williams-Sonoma ve Whole Foods gibi mağazalarda müşterilere seçimlerinde yardımcı olmak amacıyla farklı türleri tatma olanağı sağlanıyor. Red Envelope adlı hediye şirketi de internetten alışveriş yapanlar için hazırlanan ve İtalyan'ından Hint kökenlisine 24 farklı tuz türünden örnekler içeren kavanozlarını 165 dolardan satışa sunuyor.

İyi de, tuz sağlığınıza zarar vermiyor mu? Hem evet, hem hayır. Uzmanlar sorunun işlenmiş besinlerdeki korkunç miktarda sodyumdan kaynaklandığına, özel olarak üretilen tuzların ise pişmiş yemeğin üzerine azıcık serpildiğine ve bu nedenle de kişiye herhangi bir zararı dokunmadığına dikkat çekiyorlar. Fleur de selin 85 gramının 6 dolardan satıldığına bakılırsa, bu tuzlar olsa olsa cebinize zarar verebilir.
WrAtBoY çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 
Konu Araçları
Görünüm Modları

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 11:31 AM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.