![]() |
|
Eskiler (Arşiv) Eski konular |
![]() ![]() |
|
Konu Araçları | Görünüm Modları |
![]() |
#1 |
Bağımlı Üye
![]() Üyelik Tarihi: Feb 2008
Teşekkür Etme: 0 Thanked 93 Times in 80 Posts
Üye No: 45172
İtibar Gücü: 2084
Rep Puanı : 4660
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() ![]() 'Liberalim ama bir yanım da sosyalisttir' Türkiye'de kadınların iş hayatında giderek daha başarılı olmalarının en güzel örneklerinden biri Pınar Eczacıbaşı. GİYAD'ın ilk kadın başkanı olma ünvana da sahip olan Eczacıbaşı'yla Ekovitrin dergisi bir söyleşi gerçekleştirdi. 06 / 03 / 2008 19:58 Pınar Eczacıbaşı aile geleneğini sürdürürcesine bir sivil toplum kuruluşu olan GYİAD�ın (Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği) ilk kadın başkanı. Vedat Eczacıbaşı�nın kızı ve Bülent Eczacıbaşı ile kardeş çocukları. Konumunun ciddiyetine göre bir o kadar da güzel. İyi bir aileden gelen bu iyi eğitimli ve güzel kadınla görev yerinde yani GYİAD'ın binasında sohbet ettik. Eczacıbaşı ailesi sivil toplum faaliyetleriyle tanınıyor ve siz de böyle bir kurumun GYİAD�ın ilk kadın başkanısınız. Pınar Eczacıbaşı�nın dünya görüşü nedir? Ah evet genlerimizde var galiba� Ben, liberalim. Biraz sosyalist yanım da var. Açık görüşlü, yüzü daha batıya dönük, yetiştirilme tarzım dolayısıyla çağdaş bir Türkiye düşleyen biriyim. Yani genel anlamda liberal düşünceli ve çağdaş biriyim ve ben tam bunu yansıtabileceğim bir yerdeyim. İllaki milletvekili olmam gerekmiyor. Bu konumumda da nasıl daha yararlı olabilirimi düşünüyorum. Milletvekili konumunda da bunu düşünecektim eğer Meclise girseydim. Ben STK�ların (sivil toplum kuruluşu) çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Son seçimlerde DP�den adaydınız, neden? Ben kendi görüşüme yakın bir partiden gelen teklifi değerlendirdim. Ama orada beni asıl motive eden şey ANAP ve DYP�nin birleşip tekrardan şahlanması idi. Yani merkez sağda birleşme idi. Ama başka unsurlar vardı, zaman dardı bu evlenmenin gerçekleşmesinde, olamadı. Ama proje bence çok iyi bir projeydi. Ben bu işi rol model olarak yaptım. İş dünyasındaki kadınların politikaya daha sıcak bakması lazım. GYİAD�ın şu anki projeleri neler? �Altın bilezikler� diye bir projemiz var! Yani kolunda altın bileziğiyle mezun olan insanlar. Kendi işini kurmak isteyen kişilere, girişimcilik eğitimleri vermeye devam edeceğiz" diyor. Biz bir rapor hazırlıyoruz bu konuda, bu raporu Milli Eğitim Bakanlığına sunacağız. Neden mesleki eğitim? Nasıl ele alınmalı, neler yapılmalı, nasıl teşvik edilmeli? Yani üniversiteye giden öğrenci askerlikten muaf tutuluyorsa, mesleki liseler de muaf tutulmalı. Almanya örneğini inceliyoruz, geniş çaplı bir rapor hazırlayacağız ve MEB�e sunacağız. AB�ye entegrasyon sürecinde, buradaki yetişen insan gücünün daha iyi entegre olacağını düşünüyorum AB�ye. Ve sanayinin de ihtiyacını karşılayacağını düşünüyorum. Türkiye�de işsizlik var derken, Kayseri Sanayi Odası Başkanı, dedi ki, �biz burada gazetelere günlerce ilan veriyoruz, tornada, tezgahta çalışacak adam arıyoruz, bir tane başvuran çıkmıyor! Şimdi bu, Türkiye�de işsizlik yok demek mi? Hayır tabi, o işe talep yok! Çünkü siz bir sürü mühendis yetiştiriyorsunuz. Bunlar hem sanayiye pahalı bir eleman, sanayinin pahalı elemana ihtiyacı yok! Öte yandan zanaatkar yetiştirmiyorsunuz! Almanya örneğini mi kastediyorsunuz? Aynen öyle! Almanya bunun en güzel örneği! Almanya�nın 2. Dünya savaşından sonra nasıl mucize yarattığı konuşulur, mucizelerden biri de bu! Eğitim sistemi! Türkiye�de meslek okulu seferberliği yapılmalı! Bizde iş dünyasıyla, akademik dünya öyle uzak ki. Almanya�da bakın, öğrenciler üç gün okula gidiyor, iki gün bir iş yerinde çalışıyor. O öğrenci okuldan çıktığında bir süre işe hazırlanmış oluyor zaten. İkincisi, işsizliğin çözümünde en büyük eksiklerden biri, yaratıcılığın kullanılmaması! Türkiye�de eğitim sistemi ezbere dayalı, notu al, sınıfı geç sistemi. Yaratıcılığı teşvik etmiyorsunuz! Girişimciliği desteklemiyorsunuz! GYİAD olarak girişimcilik adına dedik ki, yaratıcı güç sizde varsa, biz de sermaye yardımı yapacağız, mikro kredi vereceğiz size. Kemal Derviş�in başında olduğu UNDP ve TEB den destek alıyoruz. GYİAD onlara danışmanlık hizmetini veriyor. Sonra gene Bilkent Üniversitesinde, teşvik etmek amaçlı, �Fikrini bul, işini kur� yarışmasını başlattık. Öğrenciler bir fikirle geliyor. Akbank, bu yarışmaya sponsor. Birinci, ikinci, üçüncüye belirli bir miktar para ödenerek işini kurması sağlanacak. Projeler hep gençler üzerine, yaratıcılığı teşvik ve istihdam üzerine. Evlendiniz mi hiç? Hayır (gülümsüyor) Ev kadınlığı ile aranız nasıl, yemek yapar mısınız mesela? Ufak tefek şeyler yaparım ama öyle çok teferruatlı şeyler değil. Burcunuz nedir? Koç burcundayım Ekovitrin |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
Konu Araçları | |
Görünüm Modları | |
|
|