![]() |
![]() |
#1 |
Bağımlı Üye
![]() Üyelik Tarihi: Sep 2006
Teşekkür Etme: 15 Thanked 3 Times in 3 Posts
Üye No: 18755
İtibar Gücü: 2005
Rep Puanı : 2278
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Toptan: Türban sorunu Anayasada çözülmez
Türban sorunun “çözülmesi gereken sosyal bir sorun” olarak nitelendiren Meclis Başkanı Köksal Toptan, “Anayasa ile bana göre türban sorunu çözülmez. Anayasada ‘Üniversitelerde türban serbesttir’ diye bir hüküm olmaz” dedi.AA Güncelleme: 09:36 ET 07 Ocak 2008 Pazartesi ANKARA - TBMM Başkanı Köksal Toptan, katıldığı bir televizyon programında 301 ve 221. maddeler, DTP’ye açılan dava, yeni anayasa çalışmaları gibi gündeme ilişkin pek çok konuda değerlendirmelerde bulundu. 301. maddede uygulama hataları yapıldığını belirten Toptan, “Aslında 301. madde zararlı bir madde değil. Ancak 301’in uygulanmasından kaynaklanan bir takım sorunlar yaşadı” dedi.Sabih Kanadoğlu’nun 221. maddedeki esnemenin Abdullah Öcalan’a da yarayacağı iddiasıyla ilgili olarak ise Toptan, şöyle konuştu:”TBMM’de böyle bir düzenlemenin geçmesi, hükümetin böyle bir düzenlemeye imkan vermesi düşünülemez.” Toptan, DTP’nin PKK’ya olan tavrını değiştirmesi gerektiğini belirterek, “Kesinlikle savunulamayacak durumda olduğu anlaşılan PKK’nın terör örgütü olduğunu söyleyip, eylemleriyle bunu kanıtlamalıdırlar. Aksine bu, kendileri için ortaya konan bir şansın ellerinin tersiyle itilmesi anlamına gelir” dedi. Toptan, şöyle konuştu: “Bu politikaya devam ettiği sürece gerginlik unsuru olarak her zaman karşımıza çıkar. Meclisteki çalışmalarından memnunum. Dışarıdaki faaliyetlerinde kendilerini kontrol altına almaları gerekir.” Toptan, DTP’nin kapatılma davası ile Genel Başkan Nurettin Demirtaş’ın tutuklanmasına ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti: “Anayasa Mahkemesi’nin son kararını olumlu karşılıyorum. Yargı sürecini bekleyeceğiz, göreceğiz. Yargı kararını tartışmak doğru değil Mahkeme kararına saygı gösteriyorum; sanki tutuksuz yargılansaydı daha iyi olurdu gibime geliyor.” Terör örgütünün eylem değişikliğine gittiğini söyleyen Toptan, “Terör örgütü, bir çaresizliğin sonucu, kontrolü biraz daha zor olan eylem türüne başladı. Metropollerde, büyük şehirlerde bombalama veya canlı bomba yöntemiyle eylemlere girişti” dedi. ‘TÜRBAN SORUNU ANAYASADA ÇÖZÜLMEZ’ Yeni Anayasa çalışmalarına da değinen Toptan, toplumun büyük kesiminin yeni Anayasa yapımı konusunda hem fikir olduğunu söyledi. Toptan, “Umuyorum ve diliyorum ki Türkiye, bir büyük uzlaşmayla yeni Anayasasını yapacaktır” dedi. Türkiye’de türban sorunu olduğunu söyleyen Toptan, “İç hukukumuzu, hatta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi boyutu da olan, uluslararası hukuku da ilgilendiren böyle bir iç düzenlememiz de var. Bunun aşılabileceğini düşünüyorum. Türbanı bir sosyal sorun olarak görüyorum, çözülmesi gereken bir sorun olarak görüyorum diye konuştu. Toptan, Anayasa çalışmasını, türban tartışmasına indirgemeyi doğru bulmadığını da ifade ederek, “Anayasa ile bana göre türban sorunu çözülmez. Anayasada ‘Üniversitelerde türban serbesttir’ diye bir hüküm olmaz. O zaten Anayasa tekniğine de uymaz” dedi. “Kürtçe eğitimin Anayasaya konulması veya Kürt meselesinin çözülmesinde Anayasanın etkili olabileceği” ile ilgili olarak ise Toptan, “Anayasa ile bu tür düzenlemelerin yapılmasını tehlikeli ve yanlış buluyorum” dedi. SİGARA YASAĞI Meclis Başkanı, sigara yasağına ilişkin yasanın uygulanabilirliği konusundaki tartışmalara ilişkin bir soru üzerine, yasanın 4 ay sonra uygulanmaya başlayacağını, sigara içen milletvekillerinin kendilerini şimdiden yasağa alıştırmalarını istedi. Toptan, “Kim Mecliste sigara içerse bizzat ben ceza yazarım. Bir milletvekili günde 5 sigara içerse ayda eder 150 sigara. 750 milyonu maaşından keseriz” dedi.
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|