www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 02-01-2008, 11:12 AM   #1
WrAtBoY
Forum Demirbaşı
 
WrAtBoY Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Jan 2007
Konum: İstanbul
Yaş: 31
Mesajlar: 5,860
Teşekkür Etme: 70
Thanked 42 Times in 30 Posts
Üye No: 26495
İtibar Gücü: 2548
Rep Puanı : 2488
Rep Derecesi : WrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond repute
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan Mavi yengeç protein zengini

Antalya'nın Beymelek Dalyanı'nda turistlerin tercih ettiği mavi yengecin kıskaçlarındaki protein oranı yüzde 18, yağ oranı ise yüzde 1.

Beymelek Dalyanı çevresinde faaliyet gösteren 3 restoran, müşterilerine mavi yengeç servisi yapıyor. Demreli balıkçılar tarafından yakalanan mavi yengeçler kısa sürede temizlendikten sonra mangalda ya da zeytinyağında kızartıldıktan sonra yanında kıskaç kırma aletiyle birlikte müşterilere servis ediliyor.

Yengeç yemiyoruz
Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Emre, "Yapılan gıda çalışmalarında, mavi yengecin kıskaçlarındaki protein oranının yüzde 18, yağ oranı ise yüzde 1 olduğu belirlendi. Tadı çok lezzetli olmasına rağmen Türk insanı yengeç yemiyor. Özellikle Amerika ve Meksika Körfezi'nde çok ciddi mavi yengeç endüstrisi var.Kıskaçlarındaki etin yanı sıra yengecin atıklarından da faydalanıyorlar. Bu artıkları büyük ve küçükbaş hayvan ve sıra balık yemlerine karıştırarak protein oranı yüksek yem elde ediyorlar. Ancak ülkemizde henüz böyle bir endüstri yok" dedi.

İlk Hatay'da görüldü
Anavatanı Kuzey Amerika kıyıları olan mavi yengecin 150 yıl kadar önce Akdeniz'e geldiğini anlatan Emre, mavi yengecin 1930'lu yıllarda ilk kez Hatay kıyılarında görüldüğünü açıkladı. Marmara ve Ege'de de bu türe rastlandığının altını çizen Emre, Hatay, İskenderun, Adana-Yumurtalık ve Demre-Beymelek Dalyanı'nda çok ciddi mavi yengeç popülasyonu bulunduğunu belirtti.

Enstitüye bağlı Beymelek'teki kuluçhanede mavi yengeç üretimiyle ilgili çalışmalar yaptıklarını da anlatan Dr. Yılmaz Emre, yengeç yumurtalarını
incelemeye aldıklarını, hatta yapay ortamda yavrulama gerçekleştirdiklerini belirtti.

Yengeç üretiminin ciddi bir altyapı gerektirdiğini de anlatan Emre, "mavi yengeci gelecekte üretimi yapılacak ekonomik bir tür olarak düşünüyoruz. Bu yönde altyapı çalışmalarımız sürüyor" dedi.
WrAtBoY çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 02:59 AM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.