www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 02-02-2008, 05:50 PM   #1
WrAtBoY
Forum Demirbaşı
 
WrAtBoY Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Jan 2007
Konum: İstanbul
Yaş: 31
Mesajlar: 5,860
Teşekkür Etme: 70
Thanked 42 Times in 30 Posts
Üye No: 26495
İtibar Gücü: 2548
Rep Puanı : 2488
Rep Derecesi : WrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond repute
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan Temel Reisin yeni favorisi ‘hoşkıran’

Karadeniz Bölgesi'nde çok miktarda yetişen ve halk arasında 'hoşkıran' olarak bilen bitki ıspanağın tahtını sallıyor.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazım Şekeroğlu, Karadeniz Bölgesi'nde çok miktarda yetişen ve halk arasında 'hoşkıran' olarak bilen bitkinin ıspanağın tahtını sallayabileceğini söyledi.

Doç. Dr. Nazım Şekeroğlu yaptığı açıklamada, hoşkıranın (Amaranthus retroflexus) dünyaca ünlü Temel Reis'le özdeşleşen ve gücü simgeleyen ıspanaktan 20 kat daha fazla demir içerdiğini belirtti.

Doç. Dr. Şekeroğlu, ıspanakta 16 mg/kg olan demir oranının Türkiye'de horoz ibiği olarak bilinen hoşkıranda 556.70 mg/kg olduğunu hatırlatarak, "Karadeniz Bölgesi'nde yetişen birçok bitkiyi analizimiz sonucunda hoşkıranla ilgili ilginç verilere ulaştık. Hoşkıranda demir denilince akla ilk gelen ıspanaktan kat kat daha fazla bu demir içerdiğini tespit ettik. Demir yönünden oldukça yüksek olan bu bitkinin Amerika'da 40 farklı kullanımı alanı var. Kolombiya'da enstitüsü dahi bulunuyor" dedi.

Hoşkıranın kültürünün kolay yapılabileceğini ve kuraklığa oldukça dayanıklı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Şekeroğlu şöyle konuştu:

"Hoşkıran 1-2 ay içerisinde yetişebilir. Tohum bağlamasında hiçbir sorun yoktur. Türkiye'de pek fazla bilinmiyor ancak tanesinde büyük miktarda protein var. Hoşkıran ayrıca A, C vitamini ve kalsiyum açısından da oldukça yüksek değerlere sahip. İnsanların günümüzde farklı damak tatlarını arayışı içerinde olduğunu düşünürsek, bölgemizde çok miktarda yetişen hoşkıranın bu özelliğiyle ön plana çıkartılabilir ve bölge için alternatif ürün olabilir."
WrAtBoY çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 11:36 PM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.