![]() |
![]() |
#1 |
Bağımlı Üye
![]() Üyelik Tarihi: Sep 2006
Teşekkür Etme: 15 Thanked 3 Times in 3 Posts
Üye No: 18755
İtibar Gücü: 2005
Rep Puanı : 2278
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Meclis’te samimiyet tartışması
TBMM Genel Kurulunda, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerinde AK Parti ile CHP’li milletvekilleri arasında “Samimiyet” tartışması yaşandı.NTV-MSNBC VE AJANSLAR Güncelleme: 11:21 TSİ 07 Şubat 2008 Perşembe ANKARA - Teklifin 2. maddesi üzerinde görüşmeler tamamlandı. Madde üzerinde konuşan CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, YÖK Yasası’nın ek 17. maddesinde yapılacak düzenlemede, kız öğrencilerin üniversiteye girerken başlarını nasıl örteceklerinin tanımının yapıldığını ve “Çene altı” diye nitelenen formüle yer verildiğini ifade etti. AK Parti yöneticilerinin eş ve çocuklarının, yapılan tanıma uygun şekilde başlarını örtüp örtmediğini soran Dibek, “(Üniversitelere türbanı getirmek istiyoruz) diye açık açık söyleyin” dedi.MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, söz hakkını, DSP Balıkesir Milletvekili Hüseyin Pazarcı’ya verdi. Pazarcı, düzenlemenin sorunu çözmeyeceğini, yeni hukuksal sorunlar yaratacağını öne sürdü. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, ülkeyi yönetenlerin, vatandaşların sorunlarını çözmek için çaba göstermeleri gerektiğini söyledi. Şahin, “Türkiye Cumhuriyeti, halkın iradesinin egemen olduğu ve olacağı bir felsefe üzerine kurulmuştur. Millet adına hareket eden Parlamentonun görevi, milletin sorunları çözmektir” dedi. “FRANSA” TARTIŞMASI CHP’li milletvekilleri, DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli ve Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç, 2. maddenin Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasıyla, teklif metninden çıkarılması için önerge verdiler. Önergesi üzerinde konuşan Genç, bundan bir kaç yıl önce Fransa’da AB ile ilgili yapılan toplantıya Türk yetkililerinin eşleriyle katılmak istediğini ancak Fransız yöneticilerin “Eşleriyle gelmeyin” dediğini ileri sürdü. AK Parti milletvekillerinin tepkisine rağmen sözlerini sürdüren Genç, “Ben birkaç yıl önce Fransızların ağırlıkta olduğu bir gemi yolculuğuna katıldım. Orada kendilerine Türkiye’nin AB üyeliğini niçin engellediklerini sordum. Bana, “Kadınlarınızın giyim kuşamı ortada. Türkiye, AB’ye girdiğinde bizim kılık kıyafetimizi de bozar’ dediler” diye konuştu. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, söz isteyerek, Genç’in, “Devletler arası ilişkileri bozacak nitelikte” yanlış bilgi verdiğini belirterek, “Cumhurbaşkanımız, başbakanımız ve bakanlar zaman zaman yurt dışına gidiyorlar. Zaman zaman bu gezilere eşlerini de götürüyorlar. Ne batılı ülkelerde ne de uzakdoğu ülkelerinde olumsuz davranışlarla karşılaşmamışlardır” dedi. CHP VE AK PARTİ’NİN “SAMİMİYET” TARTIŞMASI Önergesi üzerinde konuşan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, konuyla ilgili endişeler ve kaygılar karşısında Başbakan ve bakanların “Bize güvenin” dediğini ifade ederek, “Size güvenmiyoruz. Çünkü dürüst ve samimi değilsiniz. Öyle değilse Cumhuriyetin ilkelerinin geçerliliğini yitirdiğini söyleyen Başbakanlık Müsteşarını niye anayasal himaye altına alıyorsunuz? Biz bu sözlere karşı ‘Hadi canım oradan’ diyoruz. Cumhuriyet ve demokrasi, Göbels propagandaları ve Makyavel yöntemlerinin acımasız uygulamalarına muhteris bir kadroya emanet edilemez” diye konuştu. Kendilerine sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, “Burada samimiyetten, istismardan bahsedenler aynaya bakıp konuşuyor. Aynada kendini görüp konuşuyor” dedi. Kürsüden bir fotoğraf gösteren Bozdağ, Sakarya’da CHP’nin seçim otobüsü üzeride başörütülü kadınların bulunduğunu, CHP’nin seçim öncesinde Yozgat’ta her eve başörtüsü dağıtığını ileri sürdü. CHP’nin salı günü yaptığı grup toplantısına katılmak isteyen başörtülü kadınları almadığını savunan Bozdağ, milletin 22 Temmuz seçimlerinde samimi olanlar ile olmayanları kantarda tarttığını söyledi. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu da “Sataşma” gerekçesiyle söz istedi. “Ne milattan önce ne milattan sonra, ne bundan 30 yıl önce ne de 30 yıl sonra türban sorunu yoktur. Sorunu yaratan, başörtüsünü siyasete alet eden sizsiniz” diyen Kılıçdaroğlu, türbanlılara karşı olmadıklarını, “Türban mağdurlarına” kendilerinin sahip çıktığını belirtti. Kılıçdaroğlu, “Eğer samimiyseniz getirin, türbana lisede de izin verin. Bunu teklife koyun. ama getiremezsiniz. Çünkü siz siyaseti sömürü üzerine kurdunuz” diye konuştu. DTP milletvekilleri de Anayasa’nın 42. maddesinde değişiklik öngören maddeye, “Dini, kökeni ve dili nedeniyle hiç kimsenin yüksek öğretim hakkını kullanmasının engellenemeyeceği” ve “...başka dilde eğitim ve öğretim” ibaresinin eklenmesi için önerge verdi.
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|