www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 03-06-2008, 02:27 AM   #1
ÇaKıR-
Bağımlı Üye
 
Üyelik Tarihi: Feb 2008
Mesajlar: 3,823
Teşekkür Etme: 0
Thanked 93 Times in 80 Posts
Üye No: 45172
İtibar Gücü: 2082
Rep Puanı : 4660
Rep Derecesi : ÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond repute
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan dövme sanatı...





İnsanın tarihsel gelişimi içinde dövmenin yeri ve önemi


İnsanoğlu tarihin çok eski dönemlerinden beri,çeşitli şekillerle ve uygulamalarla bedenini süslemeye çalışmıştır.Dak,döğün,dağ, deg gibi çeşitli şekillerde adlandırılan dövme,bu süslenme şekillerinin en çok kullanılanlarından birisidir. Mısır mumyalarını süsleyecek kadar tarihi eskiye dayanan bir süsleme çeşidi olan "DÖVME" nedir? Dövmeyi tanımlamak gerekirse,bir boya maddesinin çeşitli tekniklerle alt deri yüzeyine kadar işlenmesidir.Dövme yapılırken is,çivit,bitki özleri,kına,safran gibi malzemeler kullanılır.Deride yarıklar oluşturularak bu malzemeler iğne ve benzeri araçlar yardımıyla yarıkların içine işlenir.Anlaşılacağı gibi dövme oldukça zahmetli acı verici bir iştir. Bazı toplumlarda suçluları ve köleleri tanımak amacıyla kullanılan dövme; kimi toplumlarda dinsel büyüsel amaçlı kullanılmıştır. Samoa, Tahiti ve Japon Yakuza dövmeleri bu tarz geleneksel ve dinsel temalar içeren dövmelere iyi birer örnektir. Anadolu'da dövme geleneğine Güneydoğu Doğu Anadolu bölgelerimizde rastlanmaktadır.Bu yörelerde yaşayanlar bu tür süslenme şekline "dövün" adını vermişlerdir. 40-45 yaşlarındaki kadın ve erkeklerin birçoğunda dövünlere rastlanmaktadır.Genelde is kullanılarak yapılan dövünler el,yüz ve vücudun çeşitli bölümlerini süslemektedir. 60 yaş ve üzerindeki kadın ve erkekler bereket ve şans getirdiğine ve nazardan koruduğuna inandıkları için, çocuğu olmayan kadınlar dövme yaptırdıklarında çocukları olacağına inandıkları için;bazı yörelerde ise belirli aşiretleri temsil ettiği için bu gelenek halen devam etmektedir.Günümüzde dövme, insanlar için çok farklı anlamlar taşımaktadır.Kendini ifade etme,süslenme, çekici görünme, dikkat çekme, farklı ve güçlü olma gibi çeşitli amaçlarla insanlar dövme yaptırmaktadırlar.Geleneksel ve dinsel anlamlarını hemen hemen yitirmekte olan dövme,günümüzde profesyonel bir ruhla giderek yaygınlaşmaktadır,bu da estetik kaygılarla yapılan, yaptırılan "DÖVME SANATININ" doğmasına neden olmuştur.Dövmenin sanat olarak kabul edilmesinin 1900'lü yılların başında profesyonel dövme makinesinin icat edilmesiyle başlandığını söyleyebiliriz.


Profesyonel kalıcı bir dövmenin yapılabilmesi için gerekli şartlar

1 ) Kullanılan dövme makinesinin orjinal olması
Türkiye'de üretimi bulunmayan dövme makineleri Avrupa ve Amerika 'da bir sanayi dalıdır.Bu alanda bir çok firma üretim yapmaktadır.Yapılacak dövmenin tarzına göre çeşitli devir hızlarına sahip dövme makineleri bulunmaktadır.Bu işle sadece merak anlamında uğraşan kişilerin amatörce yaptıkları, teyp ya da kapı zilinden bozma bobinlerle asla profesyonel dövme yapılamaz ve yapılmamalıdır.

2 ) Kullanılan dövme boyalarının orjinal olması
Türkiye'de üretimi bulunmayan profesyonel dövme boyaları Avrupa ve Amerika'da laboratuarlarda dermatologların denetiminde hazırlanır.Ve bu boyalar Avrupa Sağlık Birliği'nin onayladığı kimyasal aralığın üstünde ve zararlı kimyasal karışım içeremezler.Bu boyaların ana maddesi "pigment"adlı bir tozdur.Saf olan boyalar pigment ile karıştırıldığı zaman deride kalıcılık sağlar.Dövmeciler sertifikaları ve laboratuar raporları olmayan boyaları kullanmazlar,kullanmamalıdırlar,dahası kullandıkları tüm boyaların özelliklerini bilmelidirler.Kalem mürekkeplerini ve çini boyalarını kalıcı dövmede kullanmak sağlıklı değildir.Profesyonel kalıcı dövme boyaları bu mürekkepler gibi kanserojen madde içermezler.Dövme boyaların belirli kullanım süreleri vardır.Bir dövme boyası gerekli saklama koşullarında maksimum bir yıl içinde tüketilmelidir.

3 ) Kullanılan dövme iğnelerinin orjinal olması
Türkiye'de üretimi bulunmayan dövme iğneleri 0.20mm incelikten başlayarak derecelenirler. Ve yapılacak dövmeye göre tek veya birkaç tanesi bir araya getirilerek kullanılır.Bu iğneler alaşımlarından dolayı paslanmazlar.Toplu iğne,boncuk iğnesi ve dikiş iğneleriyle profesyonel dövme yapılması mümkün değildir.İğneler tek kullanımlıktır.Dövme yapılırken belirli bir işçilikten sonra aşındıklarından büyük dövmelerde,bir süre sonra yeni lehimlenmiş iğne kullanmak gereklidir.

4 ) Kullanılan elektrik techizatının orjinal olması
Profesyonel dövme makineleri elektrik ile çalışır.Kullanılan elektrik teçhizatının da makinenin devir hızına uygun olması gerekir.Ayrıca makineyi tutmak için kullanılan "grip" boyanın deriye akmasını ve iğnenin belirli bir düzlemde hareket etmesini sağlayan "nozzle" yani ibrik bölümü de sanatçının tarzına, eline uygun olmalı ve medikal alaşımlar içeren metalden üretilmiş olmalıdır.

5 ) Dövme uygulaması için hijyen şartlarının oluşturulması
Dövme yapan kişinin ameliyat eldiveni kullanması, dövme yapım aşaması öncesi ve sonrasında, dezenfeksiyon sıvılarıyla bölgeyi temizlemesi gerekir. Profesyonel dövme boyalarının konulacağı kapların tek kullanımlık olması gerekir.Bar-cafe köşelerinde profesyonel dövme yapılamaz.

6 ) Dövmeyi yapan kişinin ehil olması
Tüm yukarıda saydığımız özellikleri bünyesinde toplayacak kişiye Profesyonel dövme sanatçısı diyebiliriz. Bu şartların oluşturulmadığı yerlerde dövme yaptırmak, yaptıran kişileri de yapanlar kadar suçlu yapar.Çünkü kendi vücuduna değer veren insanlar gerekli araştırmayı da yapmalıdırlar.


Kalıcı dövme nasıl yapılmalıdır?

Kalıcı dövme yapmak için ciddi bir organizasyon gerekir.Yapılacak işlemlerin sırası vardır.Dövme yapılacak figür ortaya konulduğu zaman yapılacak işlemler ve bunların uygulama sıralamaları organizasyonun kendisini oluşturur.

Kalıcı dövme organizasyonu
Bu organizasyonu (sıralamayı)genel anlamda ve ana hatlarıyla aşağıda belirtiyorum.Ancak her dövme sanatçısının kendine has bir tarzı olduğunu unutmamak gerekir.Burada aktardığım kendi işçiliklerimde genel ve basit anlamıyla uyguladığım yöntemdir.Daha farklı bir sıralamayı gerektirecek tarzda dövmeler de vardır.

* Kalıcı dövme yapılacak figürün seçilmesi
* Kalıcı dövme yapılacak bölgenin kıldan ve tüyden arınması(yoğun tüy ve kıllar boya tutar.Ayrıca bu tüyler dövme yapımı sırasında temizlemeyi ve dövmenin görünmesine engel olur.)
* Transferin çizilmesi.
* Eğer simetrik bir figür değilse ters transferin çizilmesi.
* Kalıcı dövme yapılacak bölgenin dezenfeksiyon sıvılarıyla temizlenmesi.
* Vücuda transferin çıkarılması.
* Sterilizasyonu yapılmış aletlerin ve tek kullanımlık sarf malzemelerin hazırlanıp iğnelerin dövme yapılacak kişi önünde lehimlenmesi.(Yada tek kullanımlık, presli, üretim tarihli kutudan iğne lehimli sterilize bar çıkarılması)
* Profesyonel kalıcı dövme makinesinin montajının yapılması.
* Figürün hatlarının atılması (koyu veya gölge hat)
* Siyah ağırlıklı gölgelerin ve koyulaştırmaların, doldurmaların yapılması.
* Varsa koyudan açığa doğru renklendirmelerin yapılması. ( İlk önce açık renklendirmelerin yapılması halinde, koyu renklendirme boyaları; açık bölgelerin üzerini kaplar ve dövme kabuk atıncaya kadar kötü bir görünüme sahip olur.)
* Düzeltmelerin ve ufak eklemelerin yapılması.
* Açık yara konumundaki dövmenin son dezenfekte temizliği.
* Antibiyotik etkili pomadın sürülmesi
* Seans bitimi sonunda bir saat streçle kapatılması.(Dövme yapılan bölgenin mikrobik enfeksiyona korumasız olduğu zaman dilim özellikle ilk bir saattir)
* Boya kapları ve iğnelerle birlikte sarf malzemelerinin dövme atık çöpüne atılması.
* Aletlerin sterilize edilmesi
* Dövmenin bakımının hijyenik esaslara uyularak deri kabuk atıp, kendini toplayıncaya kadar yapılması.

ÇaKıR- çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Old 03-06-2008, 02:28 AM   #2
ÇaKıR-
Bağımlı Üye
 
Üyelik Tarihi: Feb 2008
Mesajlar: 3,823
Teşekkür Etme: 0
Thanked 93 Times in 80 Posts
Üye No: 45172
İtibar Gücü: 2082
Rep Puanı : 4660
Rep Derecesi : ÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond repute
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan

Bazı tanımlamalar

Transfer çizmek:

Dövmesi yapılacak figürün birebir deriye aktarılması için kopya kalemiyle yarı şeffaf kağıt olan aydıngere çizilmesidir.

Ters Transfer çizmek:
Transfer çizildikten sonra deriye aktarımı sırasında ters çıkar. Eğer figür bilgisayardan yatay olarak ters yöne çevrilirse; örneğin sağa bakan eğilmiş bir gül modeli, sola bakar olarak ta çıkarılmalıdır. Bilgisayar kullanımı bu noktada ön plana çıkmaktadır. Nasıl mı? Ters transferi iki defa çizmek yerine çizim programları kullanarak horizantal yani yatay eksenli bir çevirme yaparak figürün hem sola, hem sağa bakan çizimini çıktı olarak alabiliriz. Dövme hangi yöne doğru yapılacaksa, onun ters istikamete bakan transferini çizmemiz gerekir. Bu işlem de bize gösteriyor ki, bir dövme sanatçısının sadece dövme makinesine değil, dijital çizim programları üzerine de kullanım bilgisi ve hakimiyeti olmalıdır.

Dövme için anatomik duruş:
Vücudun dik bir şekilde; ayakta ve baş dik olarak, eller de bacakların yanına sallanmış halde karşıda duran kişiye bakar bir şekilde durmasına denir. ( Tıp teriminde anatomik duruşta eller dışa dönüktür)

Transfer Çıkartmak:
Transfer için aydıngere kopya çizildikten sonra, koltuk altı sabun stickleri dövmenin uygulanacağı bölgeye sürülür. Ardından transfer için kopyanın çizildiği aydınger, sabun stickli bölgeye baskı uygulanarak yaklaşık 15 saniye kadar tutulur. Transfer tekniğiyle dövmeye başlanacaksa; transferin net çıkması ve transfer yapılan figürün aslına bağlı kalınması için dövme yapılacak kişinin anatomik duruşta tutulması gereklidir.
Profesyonel kalıcı dövme makinesi ve çalışma sistemi

Dövme makinesinin ucunda boya akışını sağlayan 'nozzle' denilen 'ibrik' bölümü vardır. Klasik anlamıyla tüm dünyada profesyonel kalıcı dövme sanatında bu makine tipi kullanılır. Ve bu sisteme de hokka-divit usulü denilir. Profesyonel bir dövme makinesi 15 Volt a kadar çalışır. Ortalama olarak saniyede 20 defaya kadar, deriye boya ittirme kapasitesine sahiptirler. Bu yapılan dövmeye, verilen işçiliğin incelik derecesine göre değişir. Genelde çift bobinlidirler. Üzerlerinde bulunan elektronik kondansatör sayesinde saatlerce (aşırı) ısınma yapmadan, ve devreleri yakmadan çalışır. Ayrıca tek bobinli ve sadece hat atmada kullanılan düşük voltajlı dövme makineleri de mevcuttur.
Profesyonel dövme makineleri tek parçadan oluşmazlar. Montajlıdır.

* Bobinler : Kasa diye isimlendirilirler.
* Bar kılıfı � aşağıdaki medikal paslanmaz çelik parçalardan oluşur.
o 1-nozzle(ibrik)
o 2-grip(tutamak)
* 3-back(grip' i tutan içi boş tünel den oluşur)
* Bar: Bobin aksama iliştirilen iğne lehimlenen, boyu 15 cm civarında paslanmaz çelik.
* Bar lastiği : Bar'ın bobinlere iliştirilmesi için kullanılan yuvarlak lastik.
* Bobin lastiği: Bobinlere iliştirilmiş bar 'ın aynı düzlemde gidip gelmesini sağlamak için kullanılan 2cm lik esneyebilen para lastiği.
* Elektrik donanımı ve pedal: Bu donanımı manuel ayakla kullanmakta yardımcı olacak pedalın da olması gereklidir. Profesyonel dövme sanatçısı yapacağı dövmeye göre makinenin ve elektrik gücünün ayarını yapar ve ayağı ile baskı uygulayarak pedal aracılığı ile makineyi çalıştırır.

Sterilizasyon işlemi tamamlanmış, yada paketinden çıkarılmış, 'iğne lehimlenmiş bar', lastiği takıldıktan sonra makineye monte edilir. İğneli bar'ın kılıf içerisinde düz hat boyunca gidip gelebilmesi için 'bobin lastiği' ile esnek biçimde sabitlenir. Eğer dövme yapılırken tek iğne ile ince ve dümdüz bir hat atılmak isteniyorsa iki bobin lastiği geçirmek faydalıdır. Fakat iki lastik takmak makinenin devir gücünü azaltacağından verilen elektrik voltajı yükseltilmelidir.
İnsanlar neden kalıcı dövme yaptırırlar?
Kalıcı dövme yaptırmanın altında yatan nedenlere tek bir açıdan bakamayız. Bu nedenleri sıralayacak olursak;

* Tamamıyla estetik açıdan,
* Heves ve özenti açısından,
* Dini ve folklorik açıdan,
* Belirli bir düşünceyi, felsefeyi, simgeyi taşımak, sergilemek, hatırlamak açısından,
* Ait olma, kimlik belirtme amaçlı (özürlü ve düşünce yeteneği olmayanlara künye niteliğinde) diyebiliriz.
* Ve elbette bu ana başlıklara birçok neden ekleyebiliriz.

Kalıcı dövmenin fiyatı neye göre belirleniyor?
Renk, boyut, işçiliğe göre santimetrekare baz alınarak fiyat hesaplanır. Baz alınan fiyat her sanatçıda bir olmayabilir. İstenen miktar; sanatçıya, sanatçının bulunduğu mekana, yapılan masrafa göre de değişir.

Kalıcı dövme yapılırken iğne değiştiriliyor mu?
Her dövme için iğneler sizin yanınızda lehimlenmelidir. Yada yalnızca yalnızca yurt dışında üretilen hazır presli kaplardan çıktığını bizzat gözünüzle görmelisiniz.) Ve makineye sizin gözünüzün önünde monte edilmelidir. Dövmeniz bitince de sabit barların ucundan lehimler kırılıp atılmalıdır. Bir çok hastalığın kana yoluyla bulaştığı bilinmektedir. Dolayısıyla profesyonelliğin belirleyicisi, işçilik kadar hijyendir. ( Not: AIDS ve benzeri hastalıkların bulaşma özellikleri hakkında bilgi sahibi olmadan dövme yaptırmaya gitmeyin. Dövme sanatçısının bu konudaki bilgi seviyesini de ölçebilirsiniz. Şunu hiçbir zaman unutmayınız: bu konularda bilgi sahibi olmayan bir insan sizin sağlığınıza zarar vermeden nasıl dövme yapabilir? )


Kalıcı dövme nerelere, kimlere yapılmaz? Nerelere yapılması daha uygun olur?




Eğer yaptıracağınız bölgeyi kesin olarak karar vermediyseniz, kalıcı dövmenizi yaptıracağınız dövme sanatçısına danışmanızı tavsiye ederim. Zira dövmenizi yaptırmayı düşündüğünüz yer, gerek estetik açıdan, gerekse de yaptıracağınız yerin deri yapısı açısından uygun olmayabilir. Vücudun bükümlü deri dediğimiz eklem bölgelerindeki hareketli deriye dövme yaptırmamaya çalışın. Kol dirseği, el bileği, el üstü, boyun, diz kapağı ve çevresi ve hatta göbek kısmına tavsiye etmiyorum. Çünkü hareketli deride ne kadar ince işçilik verilirse verilsin, dağılmalar ve bulanıklaşmalar olacaktır. Sağlık açısından bu bölgelere dövme yapılmasında sakınca olmasa da uyarım estetik kaygılar nedeniyledir. Kalıcı dövme yaptıran kişilerin geleceklerini düşünüp, kendilerini hayat boyu rahatsız etmeyecek figürler seçmeleri en makul olanıdır. Et benlerinin, açık yaraların üzerine; hayati derecede alerjik tepkimeli vücutlarda, kan pıhtılaşmasının zor olduğu kişilere dövme yapılmaz. Doğuştan gelen ve yayılma özelliği olabilecek bazı lekelerin ve yeni ameliyat izlerinin üzerine dövme yaptırmadan önce bir dermatolağa danışılmasında yarar vardır. Kendi isteklerini belirtemeyecekleri için etik olarak hayvanlara kalıcı dövme yapılmaması gereklidir. Kişisel olarak, bu tür istekleri maddi ve manevi her türlü ısrara karşı her zaman geri çevirdiğimi belirtmeliyim. Aynı şekilde piercing ve küpe delimlerinin (bilimsel araştırmalar dışında) de hayvanlara yapılmaması taraftarıyım.

Kalıcı dövme çıkartılabilr mi?
Kalıcı dövmeyi çıkarılmasının yaptırmaktan daha zahmetli bir iş olduğunu hatırlatalım. Bu uygulamada tıbbi bir tedavi gerekir yada uzman bir cerraha deriyi aldırtabilirsiniz. Modası geçecek, ileride pişmanlık duyacağınız figürleri ve yazıları dövme olarak yaptırmayın. Koca karı ilaçlarıyla ve yöntemleriyle derinizden dövmeyi sökmeye kesinlikle kalkışmayın. Bu konuda uzman hekimlere danışılmalıdır.Kulaktan dolma bilgilerle dövme çıkartılmaya çalışılmamalıdır.
ÇaKıR- çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Old 03-06-2008, 02:30 AM   #3
ÇaKıR-
Bağımlı Üye
 
Üyelik Tarihi: Feb 2008
Mesajlar: 3,823
Teşekkür Etme: 0
Thanked 93 Times in 80 Posts
Üye No: 45172
İtibar Gücü: 2082
Rep Puanı : 4660
Rep Derecesi : ÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond repute
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan

Kalıcı dövme yapılırken insanın canı yanar mı?
Evet kalıcı dövme yapılırken canı acıtır. Bence bu acı dövmenin sahiplenilmesi açısından çekilmesi gereken bir acıdır. Çektiğiniz acıyla dövmeye manevi açıdan da sahip olursunuz. 'Ne kadar acıyor ?' dendiğinde açıkçası acıyı tarif edemem. Ve kişilerin de acı eşiğini bilemem ama dayanılmayacak bir acı olmadığını söyleyebilirim.

Kalıcı dövme öncesi alkol vs almanın zararı olur mu?
Kalıcı dövme öncesinde ve yapım aşamasında kesinlikle alkol alınmamalıdır. Dövme sırasında sulu pembemsi bir kan akar. Kalıcı dövme öncesi alkol yada uyuşturucu alınması halinde kan dolaşımı hızlanacağından akıntı fazlalaşacak ve deriye verilmeye çalışılan geri atılacaktır. Yaptıran kişi daha fazla acı çekecek, dövme sanatçısını da uğraştıracaktır. Ayrıca deri verilmeye çalışılan rengi tam olarak alamayacak, zorladıkça deforme olacaktır.

Kalıcı dövme boyaları kanser yapar mı?
Kalıcı dövme profesyonellerce (daha önce saymış olduğumuz) gerekli şartlar yerine getirilip yapıldıktan sonra hiçbir zarar vermez. Profesyonel kalıcı dövme boyaları, ne kanser, nede başka bir hastalık yapacak kimyasalları içermez. Çünkü bu boyalar laboratuarlarda belirli maddeleri içerecek şekilde yapılırlar. Ve bu laboratuar raporları olmadan da satışa sunulamazlar.


Kalıcı dövme moda mıdır?

Moda gelip, geçer. Dövmenin moda olmasından öte, dövme tarzlarının moda olması söz konusudur. Yaptırılan bazı dövmeler zamanla klasikleşmiştir. Burç simgeleri vb gib. Bunların dışında belirli dönemlerde moda olan tarzlar vardır. Örneğin barkot yaptırmak, alışveriş dünyasından esinlenenlerin kendileriyle özdeşleştirdikleri bir tarz olmuştur. Yapıldığı yerlerde anlam kazanan bazı dövmeler vardır. Hapishanelerde yapılan yada hapishane hayatı yaşamış insanların dışarı çıktıklarında içerdeki yaşamı yansıtan figürler yaptırmaları, gemiciler gibi çok gezen insanların gittikleri yerlerin hatırası olarak dövme yaptırmaları bu sınıfa girer. İnsan aklının sınır tanımazlığı karşısında, bu mesleğin de kendi tarzlarını ve modalarını oluşturduğunu görebiliriz. Yarı insan, yarı robotlu filmler, çizgi romanlar 'biomekanik' denilen tarzı doğurmuştur. Bu tarz figürsel olarak Türkiye'de çok tercih edilmese de işçilik isteyen, dövmenin kalitesini ve yapanın profesyonelliğini ortaya koyan bir tarzdır. Özgünlük, yaratıcı güç isteyen, detayları olan bir tarzdır. İnsanlıkla eş zamanlı olarak ortaya çıkan dövme tüm toplumlarda yapılmıştır. Ancak ifade ettikleri; kavimden kavime, topluluktan topluluğa değişmiştir. Bu yönleriyle karşımıza çıkan dövme, moda olmaktan uzan bir vücut süsüdür. Çünkü moda gelip geçicidir. Ama dövme ömür boyu vücutta taşınan bir süstür. Ancak yapılan tarzlar, figürler moda kapsamına girer. Yinede şunu unutmayalım. Dövme insanlıkla varolmuştur. Ve 'dövme ve dövmecilik sanatı insanlık varoldukça olacaktır'!..
Vücut geliştirme sporu yapmak ve aşırı kilo almak, yada kaybetmek kalıcı dövmeyi etkiler mi?
Dövmeyi yaptırdığınız zaman diliminden sonra ( özellikle kol ve omuzlar) dövmeyi yaptırdığınız bölge kaslarınız iki yada üç kat genişlemeyecekse herhangi bir problem yaratmaz. Zaten vücut geliştirme sporuna başlama yaş ortalaması 18 olduğu düşünülürse, 0 yaştan sonra vücut ölçülerinin spora bağlı kaslanma oranı, profesyonel vücut geliştirme sporcuları dışında 2 kat ve üzeri olamaz. (Not: 4 sene vücut geliştirme ve body fitness antren örlüğü ile uğraştım. Hala da fitness yapmaktayım.) Ancak aşırı kilo kayıpları ve alımları için aynı şeyleri söyleyemeyiz. Dövme bulunan bölgedeki aşırı kilo alımı (özellikle göbek, kaba etler, boyun, baldır) ve kaybı estetik bozukluğa yol açabilir.

Dövme bulunan bölgede kesik yada yara oluşursa, sivilce çıkarsa ne olur?
Dövme bulunan bölgede derin yaralanmalar, bıçak kesikleri, ameliyat kesikleri renk atmasına, renk dolgularının içerisinde soluklaşmalar oluşmasına neden olabilir. Dövmenin üzerinden hep aynı bölgeden sivilce çıkması ve sıkılması sonucunda aynı etkiler görülebilir.


Kalıcı dövmeyi nasıl korumak gerekir?

Güneşten korumak gerekli midir?

Dövme yapıldıktan sonra açık yara konumundadır. Yara ortalama 7 ile 12 gün arasında iyileşip kabuğunu atar. Verilen bu süreler dövmeyi yapan sanatçının önerdiği bakımların yapılması şartıyla geçerlidir. Bu aşamadan sonra dövmenin renklerinin oturması bir ay ile üç ay arasında bir süreyi bulur. Özellikle renkli ( açık renklerin baskın kullanıldığı renkler için) dövmeler için bu sürenin rahatlıkla 3 aya kadar sürebileceğini söyleyebiliriz. Dövmenin ilk yapıldığı altı ay içerisinde aşırı güneşe çıkılmaması ve iyileşme sürecini geçtikten sonra da kişinin hayatı boyunca, her duş ardından yumuşatıcı ve besleyici kremlerle bakım yapması önerilir. Esasen dövmenin koyu, renklerinin canlı gözükmesi için; bronzluğa varan günmeş yanmalarında deriyi korumak gerekmektedir. Güneş banyosu yapılıyorsa da 28 faktör veya yukarısı güneş kremi kullanılmalıdır.

Kalıcı dövme hangi mevsimde yaptırılmalıdır?
İnsanlar genel olarak yaz aylarında dövme yaptırmayı tercih ederler. Nedeni de insanların daha çok yaz aylarında görselliğe önem vermeleri, kışın lahana gibi kapandıklarından dövmenin akla gelmemesidir. Bana göre dövme yaptırmak için en iyi zaman; dört mevsim yaşanan ülkemizde Ekim � Mart aylarının arasıdır. Sonbahar yada kışın yaptırdığınız dövmenin renkleri kısa kollularla gezdiğiniz yaz aylarında oturmuş olacaktır. Ayrıca dövme seansı sonrasında, bakım yapmak için kullanılan kremler ve solüsyonlar yaz aylarında (zaten sık ve çok terleyen vücudunuzda) rahatsızlık verecektir. Yaz aylarında yaptırılan dövmelerde mikrop kapma riski çok daha fazladır. Ancak elbette 'yazın dövme yaptırılmaz' diye bir kural koyulamaz. Ama tavsiye edilen sonbahar ve kış aylarında yaptırılmasıdır.


Açık renkli kalıcı dövme mi, yoksa siyah renkli dövme mi daha hızlı solar?

Açık renk içeren dövmeler, siyah-beyaz tonlarda olan dövmelerden daha zor yapılır. Bir o kadar da koyu renklere göre daha hızlı solar. Güneş, derin kesikler gibi dış etkenleri söz konusu yapmasak ta renkli dövmeler siyah tonlu dövmelere oranla iki kat hızlı solacaktır. Esasında dövmenin özünü ve felsefesini ortaya koyan siyah ve beyaz (degrade) gölgelemedir.

Kalıcı dövmede hangi renkler daha acı verir ve sebebi nedir?


Açık renkli dövmeler yapılıştaki derinlikten ve makinenin voltajının yükseltilmesinden dolayı daha acı vericidir. Acı verme derecelerini beyazdan başlayarak şu şekilde verebiliriz; beyaz > sarı > kırmızı > mavi > siyah. (Bunların aralarına ara tonlar da eklenebilir) Eğer beyaz ton ağırlıklı dövme yaptırıyorsanız, muhtemelen kırmızı veya yeşil ağırlık dövmeye nispeten daha fazla acıyacağını düşünebilirsiniz.

İnsanlar arası ten rengi farklılıklarının dövmeye etkisi olur mu?


Avrupa ve Amerika ülkelerinde marketlerden dahi alabileceğiniz dövme dergileri satılır. Bu dergilerin marketlere kadar uzanan satış yelpazesinin ana sebebi dövme sanatçılarının ve dövme yaptıranların çok olmasıdır. Türkiye'deki profesyonel dövme sanatçıları figür olarak yurt dışından getirttikleri bu dergilerden yararlanmaktadırlar. Fakat bu beraberinde bir takım sorunları da getirmektedir. Dergide örnek olarak gösterilen dövme fotoğraflarının % 90'ı beyaz ten sahibi insanlara yapılmıştır. Dolayısıyla bu dövmeleri taşıyan insanlar fon olarak buğday ve esmer ten rengine sahip insanlardan daha görsel hatta daha çekici dövmeler taşıyabilmekteler. 'Profesyonel Dövme'de kullanılan boyalar ve malzemeler, yaptırılan dövmenin işçiliğini etkiler. Ama unutulmamalıdır ki, (ne kadar ustaca yapılmış olursa olsun ) tenler arası fon farkı dövmenin canlılığını etkileyen ana sebeplerdendir. Bu etkenler düşünülürse Türkiye'deki dövme sanatçıları maça 1-0 yenik çıkmışlardır. Çünkü müşterilere onlardan dergilerdeki kadar canlı dövmeler istemektedir. Oysa esmer yada buğday tendeki bir insana yapılan dövme ilk yapıldığı günlerde ne kadar canlı olursa olsun, zamanla alttan yeni deri geldikçe soluklaşacaktır. Çünkü dövme deri üstünde değil altından gözükmektedir. Hiçbir dövme ilk yapıldığı kadar koyu renkli olmaz.
ÇaKıR- çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Old 03-06-2008, 02:32 AM   #4
ÇaKıR-
Bağımlı Üye
 
Üyelik Tarihi: Feb 2008
Mesajlar: 3,823
Teşekkür Etme: 0
Thanked 93 Times in 80 Posts
Üye No: 45172
İtibar Gücü: 2082
Rep Puanı : 4660
Rep Derecesi : ÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond repute
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan

Kalıcı dövme neden dergilerdeki kadar canlı değil?

Katalog ve dergilerde birtakım bilgisayar oyunlarıyla figür fotoları aşırı derecede canlı gözükmektedir. Ayrıca fotoğrafların çoğu dövmenin ilk yapıldığı saatlerde çekildiği için doğal bir kızıllık vardır. Dövme yaptıracaklar bunlara aldanmamalıdır. Ama şu da unutulmamalıdır ki¸hiçbir orijinal dövme boyası zamanla yeşile dönmez. Böyle bir dövmeye sahipseniz, bilin ki size çini mürekkebiyle dövme yapılmıştır.

Siyah tene sahip bir insana açık renk dövme yapılır mı?


Belki açık renkler içeren dövmeler başta canlı durabilir ama dövme yapılıp, iyileştikten sonra ilk baştaki canlılığın olmadığı görülür. Bu gayet doğaldır Dövme derinin altındadır. Üstünde değil!..Dolayısıyla derinin rengi siyah ise aynı boya,aynı işçilikle buğday tenli bir insana yapılmış dövme kadar canlı durmayacaktır.Derinin kendi rengi dövmenin rengini kapatacaktır.

Aıds nedir?
AIDS ( Edinilmiş bağışıklık eksikliği sendromu) kişiye HIV (insanda bağışıklık azaltıcı virüs) bulaşması sonucunda oluşan ve bağışıklık sistemini etkileyerek ölümcül enfeksiyonlara neden olabilen hastalıklar bütünüdür. Kişi eğer virüsü cinsel yolla almışsa, ortalama 8-10 yıl boyunca hekime başvurmasını gerektiren bir bulgusu olmayabilir. Virüs kan yoluyla alınmışsa, bu süre azalarak 5 ay ile 2 yıl arasında değişebilir. Kişi virüsü aldığı andan itibaren başkalarına bulaştırabilmektedir. Sonuçta, birden fazla hastalık ve kanserin çıkması ile AIDS oluşur. Eğer tedaviye başlanmazsa hastalık ölümle sonuçlanır.
Tanı: AIDS'in tanısı ELISA yöntemiyle yapılan kan testiyle olur. Bu testin doğru sonuç vermesi için 10 � 12 hafta süre geçmesi gerekmektedir.
Tedavi: HIV enfeksiyonun henüz tam tedavisi ve aşısı bulunmamaktadır. Kullanılan tedavi ise pahalıdır ve yan etkileri fazladır.


Kalıcı dövme neden dergilerdeki kadar canlı değil?

Katalog ve dergilerde birtakım bilgisayar oyunlarıyla figür fotoları aşırı derecede canlı gözükmektedir. Ayrıca fotoğrafların çoğu dövmenin ilk yapıldığı saatlerde çekildiği için doğal bir kızıllık vardır. Dövme yaptıracaklar bunlara aldanmamalıdır. Ama şu da unutulmamalıdır ki¸hiçbir orijinal dövme boyası zamanla yeşile dönmez. Böyle bir dövmeye sahipseniz, bilin ki size çini mürekkebiyle dövme yapılmıştır.

Siyah tene sahip bir insana açık renk dövme yapılır mı?


Belki açık renkler içeren dövmeler başta canlı durabilir ama dövme yapılıp, iyileştikten sonra ilk baştaki canlılığın olmadığı görülür. Bu gayet doğaldır Dövme derinin altındadır. Üstünde değil!..Dolayısıyla derinin rengi siyah ise aynı boya,aynı işçilikle buğday tenli bir insana yapılmış dövme kadar canlı durmayacaktır.Derinin kendi rengi dövmenin rengini kapatacaktır.

Aıds nedir?
AIDS ( Edinilmiş bağışıklık eksikliği sendromu) kişiye HIV (insanda bağışıklık azaltıcı virüs) bulaşması sonucunda oluşan ve bağışıklık sistemini etkileyerek ölümcül enfeksiyonlara neden olabilen hastalıklar bütünüdür. Kişi eğer virüsü cinsel yolla almışsa, ortalama 8-10 yıl boyunca hekime başvurmasını gerektiren bir bulgusu olmayabilir. Virüs kan yoluyla alınmışsa, bu süre azalarak 5 ay ile 2 yıl arasında değişebilir. Kişi virüsü aldığı andan itibaren başkalarına bulaştırabilmektedir. Sonuçta, birden fazla hastalık ve kanserin çıkması ile AIDS oluşur. Eğer tedaviye başlanmazsa hastalık ölümle sonuçlanır.
Tanı: AIDS'in tanısı ELISA yöntemiyle yapılan kan testiyle olur. Bu testin doğru sonuç vermesi için 10 � 12 hafta süre geçmesi gerekmektedir.
Tedavi: HIV enfeksiyonun henüz tam tedavisi ve aşısı bulunmamaktadır. Kullanılan tedavi ise pahalıdır ve yan etkileri fazladır.


İlkel dövme nedir?

"Hapishane tekniği" denilen bu yöntemde ilkel şartlarda toplu iğne yada dikiş iğnesi bağlanan bir tahta deriye sokulup, çıkarılmak suretiyle dövme yapılmaya çalışılır. Doğuda ve Güneydoğuda ananevi olarak halen halk arasında uygulanan bir yöntemdir. Dermis tabakasına inildiği için deriyi tahrip eden bir yöntemdir. Yapılışı açısından hijyenden uzaktır.

Amatör dövme nedir?

Kapı zillerinden, teyp motorlarından illegal biçimde imal edilen makinelerle, kalem mürekkebi ve orijinal olmayan iğneleri kullanarak yapılan dövmelere denir. İlk yapıldıklarında profesyonel dövmeler kadar canlı durabilirler. Ancak kısa bir zaman sonra canlılığını yitirir hatta birkaç sene içinde leke olarak kalırlar.

İlkel dövme ile amatör dövme arasındaki farklar nelerdir?

İlkel dövmeler kalın ve düzensiz aralıklarla yapılır. Makine söz konusu olmadığı için, boya zerklerinin derinlikleri çok fazladır. Dokuya zarar verir. Çıkartılması ve kapatılması oldukça zordur. Amatör dövmeler; ilkel dövmelere oranla daha görseldirler. Ama ne kadar düzgün yapılmaya çalışılırsa çalışılsın, yeterli donanım kullanılmadığından ve profesyonel bir kişi tarafından yapılmadığından profesyonel dövmenin yanında sönük kalacaktır.

Profesyonel kalıcı dövmede freehand tarz çizim ne kadar güvenlirdir?


Dövme sanatçıları genel olarak vücuda şablondan figür çıkartarak (Transfer) dövme yaparlar. Bazıları direkt elleriyle deride kalemle ön çizim yaparlar. Ama bunların dışında hiçbir ön çizim yapmadan direkt makineye sarılıp dövme yapanlar vardır ki; biz bu tarza "freehand" diyoruz. Freehand tarzı direkt sanatçının hafızasında canlanan figürün vücuda dövme olarak aktarılması olayıdır. Eğer dövme sanatçısının kafasında canlanan ile, dövme yapılan kişinin beklentileri uyuşmaz ise memnuniyetsizlik ortaya çıkar. Ki freehand dövmelerin çok azından tuval pozisyonundaki kişilerin hoşlandığını gördüm. Bu bir risktir.


Kalıcı dövme yaptırmak din açısından sakıncalı mıdır?

Bir dövmeciye sorulacak en saçma sorulardan birisi derim. Çünkü kalıcı dövme yaptırmayı düşünen bir kişinin kafasında en küçük bir şüphesi dahi varsa yaptırmaması gerekir. Bu sorunun muhatabı dövme sanatçısı değil "din bilim adamlarıdır". İnsanın vicdani duyguları, inançları arasına kimsenin girmeye hakkı yoktur çünkü.

Kalıcı dövme yapılan bölgeden kıl çıkıyor mu? Deri terliyor mu?


Kalıcı dövme yapılan bölgede, işçilik vermeyi engelleyecek derecede kıl varsa alınır, yada traşlanır. Deri geçici bir süre açık yara konumundadır. Bu süreden sonra dövme yapılan bölgeden alınan kılların yerine yenileri çıkar. Deri yine terlemeye devam eder. Çünkü deri ter gözeneklerinde herhangi bir tahribat söz konusu değildir.


İki - üç yıllık dövme olur mu?

İki, üç yıllık yada birkaç ay taşınan sözde geçici dövmeler, profesyonel dövme sanatıyla uğraştığım tüm zaman dilimlerinde sıkça gelen bir talep yada şikayet oldu. Talep edenler kalıcı dövmeden sıkılacakları düşüncesiyle heveslerini almak isteyen dövme sempatizanlarıydı. Şikayetler ise kendilerine "birkaç sene içinde silinip gidecek" diye kandırılıp kalıcı dövmenin yapıldığı kişilerden geliyordu. Özellikle turizm bölgelerinde yapılan bu dövmelerde orijinal boya yerine kimyasal olarak sağlığa zararlı çini mürekkepleri kullanılmıştı. Bazıları da "permanent make-up" denilen kalıcı makyaj boyalarıyla yapılan dövmelerdi. Böyle zamanla kaybolan bir boya mevcut değil. Para için insanların vücutlarını batıran, estetiklerini bozan insanlara her zaman tepkili olmuşumdur. Şurada yapılıyor, burada yapılıyor diyenlere kulak asmayın.

Kına (geçici) dövme sağlığa zararlı mıdır?

Geçici dövme, tatil dövmesi denilen hint kınasıyla yapılan dövme en fazla 2 hafta kadar deri üzerinde kalmaktadır. Deri üzerindeki gözenekler dahil temas ettiği her yeri kaplar. Kına taşı (alman taşı da denir) ile karıştırılarak boya haline getirilen hint kınasından dövme yaptırıldığında mümkün olduğunca çabuk silinip gitmesi yararlıdır. Deriyi tam anlamıyla kaplayan hin kınası karışımı hava aldırmaz ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Özellikle tatil bölgelerinde kalıcılığı ve siyahlık derecesi artsın diyerek içinde peroksit de denilen kimyasalla da karıştırılmaktadır. Peroksit kuaförlerde saç boyanırken kınanın tepkimeye girerek siyahlaşması veya saçları sarartmak için kullanılan bir (bir nevi asit ) kimyasaldır. Deniz kenarlarında bir yada iki haftalık tatili bir geçici dövme yüzünden hüsrana dönmüş bir yığın ( özellikle çocuklar ) insana rastladım. Çünkü geçici dövmenin deride kalma süresi artarken, aynı zamanda üzerinde bulunduğu deriyi de pişirerek yakmaktadır. Eğer güneşli bir ortamda yapılmışsa derinin yanma oranı artabilir. Bazı tatilciler de silinmeye yüz tutmuş geçici dövmelerin üzerine yenisini yaptırmaktadır. Zaten az hava aldıran derinin üzeri tekrar kaplandığında reaksiyon gösterme yüzdesi artmaktadır. Eğer tekrar geçici dövme yapılmak isteniyorsa başka bir bölgeye geçici dövme yaptırılması tavsiye edilir.

Aşırı derecede alerjik bünyedeki insanlar geçici dövme yaptırmamalı yada çok dikkatli olmalıdırlar. Zira kınaya karşı alerjileri varsa derinin daha şiddetli reaksiyon göstermesi olasıdır. Yani deriniz estetik cerrahına gidecek kadar ileri boyutlarda hasar görebilir.


Sakızlardan çıkan sticker dövmeler zararlı mıdır?

Sakızlardan çıkan yapıştırma dövmeler kına maddeli geçici dövmelerden daha tehlikelidir. Doğrudan derinin üzerini kaplar ve neredeyse hiç hava aldırmaz. Uzun süre kaldığında da kaşıntı, kızarma, kaşınması durumunda da açık yara yapar.


Kalıcı dövme kesik, faça izlerini kapatır mı?

Görsel olarak bu tarz kesik izlerinden rahatsız olanlar kalıcı dövme yaptırabilirler. Ama böyle sorunlu bölgelerde dövme boyaları, deforme olmamış deride etkili olduğu kadar etkili olamayabilir.

Hiçbir şekilde derinin deformasyonu kalıcı dövme ile düzelmez. Sadece ikinci şahıslarda "algıda seçiciliği" tetikleyerek yara izinden çok, dövmenin ön planda görünmesini sağlar. Böylece "façacı" diye anılmazsınız.
ÇaKıR- çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 03:53 AM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.