www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 08-07-2008, 09:24 AM   #1
GooD aNd EvıL
Aşmış Üye
 
GooD aNd EvıL Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Aug 2007
Konum: İstanbul
Mesajlar: 281,268
Teşekkür Etme: 98
Thanked 355 Times in 320 Posts
Üye No: 44033
İtibar Gücü: 57907
Rep Puanı : 34658
Rep Derecesi : GooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond reputeGooD aNd EvıL has a reputation beyond repute
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan Yeni doğan bebeklere fazla temas etmeyin

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Filiz Bakar, yeni doğan bebeklere çok fazla dokunmanın ve öpmenin, enfeksiyon riski taşıdığını bildirdi.

Filiz Bakar, yazılı açıklamasında, yeni doğan bebeklerin hastalıklara karşı savunmasız oldukları için korunmalarının büyük önem taşıdığını, bebeğin sağlığı açısından aşırı koruma telaşına girmeden, bazı konulara dikkat etmenin yeterli olduğunu kaydetti.

Yeni doğan bebeklerin cilt enfeksiyonları açısından risk altında olduğunu vurgulayan Bakar, bebeklerin doğduklarında ciltlerinde “vernix kazeoza” adı verilen koruyucu bir tabaka ile doğduklarını, bu koruyucu tabakanın bebekleri hem ısı kaybından, hem de enfeksiyonlardan koruduğunu, ayrıca cildini nemlendirdiğini, bebekleri bu nedenle hemen yıkamadıklarını ve doğumdan 3-4 gün sonra yıkanmasını istediklerini ifade etti.

Doç. Dr. Bakar, hastaneden eve götürüldükten sonra bebekle çok fazla temasa geçilmemesi uyarısında bulunarak, şu bilgileri verdi:

“Yeni doğan bebek, her türlü enfeksiyona açıktır. Bu nedenle bebeğe çok dokunulmasını, öpülmesini istemiyoruz. Yeni doğan bebeklere çok fazla dokunmak ve öpmek enfeksiyon riski taşıyor. Enfeksiyonlu bir kişiden bebeğe enfeksiyon bulaşması kaçınılmazdır. Anne baba dışındaki kişilerin bebeği biraz uzaktan sevmelerini, bebekle fazla temas edilmemesini istiyoruz. Ayrıca bebeğin bulunduğu evde başka odada bile sigara içilmemeli.”

Doç. Dr. Filiz Bakar, bebeğin ne çok sıcak, ne de çok soğuğa maruz kalması gerektiğini vurgulayarak, bebekleri aşırı koruma eğiliminin çok yaygın olduğunu, bebeklerin refleks olarak da sık hapşırdıklarını, bu durumun aileyi üşütmüş olabileceği konusunda tedirgin ettiğini ve bebeğin kat kat giydirildiğine dikkat çekti.

Aşırı giydirilmenin de bebeği huzursuz ettiğini, terlettiğini ve isilik oluşumunu kolaylaştırdığına işaret eden Doç. Dr. Bakar, şunları kaydetti:
“Çok sıcaklarda tek kat giysi yeterli olabilir. Oda sıcaklığı, bebek giyinik iken 22-23 derce civarında olmalıdır. Oda çok sıcak ise klima kullanılabilir ancak bebek direkt klima havasına maruz kalmamalıdır. Bebek, sıcak havalarda her gün yıkanmalıdır. Bebeğin cildi zarar görmesin diye her gün sabun ve şampuan kullanmak yerine bir gün sadece suyla, diğer gün sabunla yıkanabilir.

Alt temizliğini de dikkatli yapmak gerekiyor. Bebeklerin altını temizlerken ıslak mendilleri birtakım allerjen maddeler içerdiği için önermiyoruz. Ilık suya batırılmış pamuk ile temizlenmesini tercih ediyoruz. Bebekler güneş ışınlarının dik geldiği öğlen saati dışındaki zamanlarda, 15 dakikalık sürelerle cam arkasından gelen güneşe değil, direkt güneşe çıkarılmalı.”
GooD aNd EvıL çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 09:32 AM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.