www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Her Telden > Bayanlar > Sağlık-Diyet

Sağlık-Diyet Kadınlar forumlarımı nasıl mı korur ? Merak edenler için adres burası...

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 10-05-2009, 11:38 AM   #1
eRtunGa
Daimi Üye
 
eRtunGa Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Nov 2005
Konum: istanbul
Mesajlar: 305
Teşekkür Etme: 29
Thanked 22 Times in 16 Posts
Üye No: 4123
İtibar Gücü: 1508
Rep Puanı : 1117
Rep Derecesi : eRtunGa is on a distinguished roadeRtunGa is on a distinguished roadeRtunGa is on a distinguished roadeRtunGa is on a distinguished roadeRtunGa is on a distinguished roadeRtunGa is on a distinguished roadeRtunGa is on a distinguished roadeRtunGa is on a distinguished roadeRtunGa is on a distinguished road
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan Oruçlunun cankurtaranı: Ayran

Bol bol için..

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Emin Yılmaz, Ramazan ayında tuz kontrolünün çok önemli olduğunu belirterek, bol miktarda ayran tüketmenin oldukça yararlı olduğunu dile getirdi.
Mustafa BAYER / ÇANAKKALE (AHT)
Ramazan ayının yaza denk gelmesi nedeniyle vücuttaki su ve tuz kaybının da büyük ölçüde azaldığına dikkat çeken Yılmaz, dengeli ve yeterli beslenmenin de önemine değindi. Yılmaz, oruç tutan vatandaşların sahur ve iftarlarda beslenmelerine dikkat ettikleri sürece bedenen bir rahatsızlık yaşamayacaklarını dile getirdi. Sahurda ağır yemekten kaçınılması gerektiğini belirten Yılmaz, "Sahurda genellikle hafif kahvaltıları, süt ve süt ürünleri tüketimini öneriyoruz. Su, soda, ayran, meyve suyu gibi sıvıların tüketimi de önemli. Fazla kafein önermiyorum. Tüm gün gıda alınmayacağı için tokluğun sağlanması açısından tahıllı gıdalar tüketilebilir. Kuru meyve, kuruyemiş gibi gıdalarda önerilebilir. Gün boyunca sıvı tüketimi yapılamayacağından, kabızlığı önlemek adına lifli gıdaların tüketilmesini de öneriyorum" dedi.
İftarda ilk anda çok fazla su içmenin doğru olmadığına değinen Yılmaz, çorba ve arkasından hafif bir sebze yemeğinin iftar mönüsü için ideal olduğunu kaydetti. Yılmaz, "İftarda da mümkün olduğunca yavaş tempolu yenilmeli. Sıcakların ardından ana yemeğe geçmeden bir süre beklenmesi daha da doğru olur. Ramazanda ağır, ağdalı tatlıları da çok önermiyoruz. Mümkün olduğunca sütlü tatlılar tercih edilmeli. Ayrıca tatlıyı da yemekten 1 saat sonra yemek daha doğru olur. Tüm gün susuz kalan vücudun su ihtiyacını karşılamak için ise, su, soda, ayran, meyve suyu, komposto tüketilebilir. Kola, kahve gibi asitli ve kafeinli sıvılar önerilenler arasında yer almıyor" şeklinde konuştu.
Yılmaz, Ramazan aylarında tüketilecek gıdaların, özellikle etli yemeklerin ise ızgara, haşlama, fırında gibi pişirme seçenekleri ile tüketilmesi gerektiğini, kızartma gibi türlerden kaçınılması gerektiğini belirtti. Yılmaz, balık ve tavuk etinin aralıklarla tüketilmesi gerektiğine değinirken, haşlama, buğulama gibi pişirme yöntemlerinin kullanılması gerektiğini vurguladı.
TUZ KONTROLÜNE DİKKAT
Ramazanın sıcak yaz günlerine denk geldiği bu yıl, su ve tuz kaybının daha da fazla olacağına dikkat çeken Yılmaz, oruç tutanların tuz kontrolüne büyük önem vermesi gerektiğini söyledi. bu kontrolü sağlamak için yemeklerin bir parça daha tuzlu pişirilebileceğini söyleyen Yılmaz, asıl cankurtaranın ayran olduğunu belirtti. Yılmaz, "Bizim de mutfak kültürümüzde ayrı bir yeri olan ayran, sıcak yaz günlerine denk gelen bu Ramazan ayında bol miktarda tüketilmeli. Hafif tuzlu, ince bir ayran, gün boyu kaybedilen tuz ve suyu en iyi şekilde kontrol edecektir" dedi.
eRtunGa çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 06:21 AM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.