![]() |
![]() |
#1 |
Forum Aşığı
![]() Üyelik Tarihi: Dec 2005
Mesajlar: 4,764
Teşekkür Etme: 111 Thanked 1,308 Times in 803 Posts
Üye No: 4863
İtibar Gücü: 3036
Rep Puanı : 65437
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet :
|
![]() Bilim insanları Ürdün’de bulunan 11 bin 400 yıllık incir kalıntılarının insanoğlunun, Akdeniz Havzası’nda, ilk tarım deneyimlerini yansıttığını vurguluyor.
![]() LONDRA - Araştırmayı yürüten ABD’den Harvard ve İsrail’den Bar-Ilan Üniversitesi antropologları, Ürdün’de Neolitik döneme ait 9 adet 18 milimetre bülüklüğünde karbonize incir buldu. Bilim insanları, incir kalıntılarının insanlığın avcılıktan tarıma yöneldiği döneme ışık tuttuğunu vurguluyor. Aynı bölgede 313 adet daha parçaya rastlanması, incirlerin amaçlı olarak yetiştirildiği tezini güçlendirdi. Analizler incirlerin dışardan müdahaleyle döllenebilen cinsten olduğunu ortaya koyuyor. Bugün de yaz sofralarının vazgeçilmezi incirler, esas olarak bir ağacın dalının toprağa yeniden dikilmesiyle ürüyor. Harvard Üniversitesi porfesörü Ofer Bar-Yosef, Neolitik insanların incir ağaçlarını bilerek ve isteyerek yetiştirdiğini düşünüyor. Bar-Yosef bunu şöyle açıklıyor, “Yemiş olarak incirin tadını keşfetmelerinin ötesinde, mevcut bir incir ağacından bir yenisinin dikilmesi, ilk tarım eylemi sayılabilir, zira yeniden dikim olmadan bu ağaçların pratik olarak doğada kendi başına üremesi mümkün değil.” NEOLİTİK MÖNÜ: AV ETİNİN YANINA İNCİR İncirlerin bulunduğu bölgede aynı zamanda çavdar, şerbetçiotu ve buğday taneleri de ortaya çıkarıldı. Bilim insanları, bunu Neolitik insanların çeşitli bitkileri av etlerinden oluşan yemek mönülerine kattığının bir kanıtı sayıyor. İncir veya belki benzeri bitkilerin yetiştirilmesinden önce insanoğlu avcılıkla besleniyordu. Uzmanlar, incirlerin son derece iyi korunmuş olmasının önemine vurgu yapıyor. Tarımın Neolitik insanın doğayla ilişkisinde bir devrim olduğuna dikkat çeken Bar-Yosef, “Neolitik insanlar doğada ne yetişiyorsa onu yemekten ziyade, inisiyatifi alıp kendi besinlerini topraktan çıkarmayı başardılar.” Araştırmacılar, incirlerin diğer yetiştirilmiş bitkiler olan buğday ve şerbetçiotlarından daha eski olduğunu belirtiyor. Öte yandan, daha önce Güney Kore’de bulunan 15 bin yıllık pirinç tarımın ilk nerede başladığı sorusu karmaşıklaştırıyor.
__________________
|
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Tanrinin Oglu/ Insanoglu | despina | Hıristiyanlık | 1 | 11-22-2009 04:24 PM |
Faydalı incir | WrAtBoY | Eskiler (Arşiv) | 0 | 02-01-2008 10:40 AM |
Akdeniz’de üzüm ve incir ilk Yumuktepe’de üretildi / 23 eylül | [мα∂ℓιηє] | Eskiler (Arşiv) | 0 | 09-23-2007 11:15 AM |