![]() |
![]() |
#1 |
Guest
Üye No:
![]() YÖK, üniversiteye giriş sistemini değiştirmek için taslak hazırladı. Özeti şu. Çocuklarımız... Liseye girerken sınava girecek. Lise 1 bitince sınava girecek. Liseyi bitirmek için sınava girecek. Üniversite için sınava girecek. Mühendislik, tıp, hukuk istiyorsa, 4 tane sınava daha girecek. Bitince... Yabancı dil öğrenip öğrenmediğini kanıtlamak için sınava girecek. Hepsi bu. Görüldüğü gibi, Kim 500 bin İster'i kazanmak daha kolay. Hiç olmazsa onun jokeri var. Ama bana sorarsanız... Bu kadar sınav yetmez. Özel şirketler de sınav açmalı. Fabrikalar da... Büfeciler de... Ev sahiplerinin de KSYM'si olmalı. Kiracı Seçme Yerleştirme Merkezi. Yok öyle angut gibi kiracı olmak... Başka? Belediye otobüsüne de sınavla binilsin mesela... "BM Genel Sekreteri'nin adı ne?" "Hüseyin İleri." "Yürü..." Ölürken de sınava girmeli. Yüzde 1'e giren Zincirlikuyu'ya. Listeyi uzatabiliriz... Eğlenceli oluyor çünkü. Ama çözüm olmuyor... Ne yapmalıyız? Birincisi şu... Bu iş sınavla olmaz. Çünkü sınav, sadece "inek" tabir ettiğimiz öğrencileri, "zeki" öğrencileri, "ailesinin ekonomik şartları iyi olan" öğrencileri ve "yaşadığı şehrin imkânları iyi olan" öğrencileri ödüllendiriyor. Henüz 15-16 yaşında olan, adı üstünde "çocuk" olanların hepsinin "olgun olmalarını, çok ders çalışmalarını" bekleyemeyiz. "Zeki" olmalarını da bekleyemeyiz. "Zengin" olmalarını da... Bana göre, vatandaşlar arasında ayrım yaptığı için, Anayasa'ya bile aykırıdır sınav... Zaten "sınav" belirliyorsa, başarıyı... Hadi gelin sınav açalım. TBMM'de bulunan, boru değil "memleketi yöneten" milletvekillerini, 14 yaşındaki çocukların girdiği Anadolu Lisesi Sınavı'na sokalım. Kaçı kazanır? Gazeteleri ele alın... Her gün köşelerinden "fikir fışkırması" yapan -ben dahil- gazetecilerin kaçı "başarılı öğrenci"dir? Kendimi ayırmıyorum... Çoğu "eğitim" konusunda hıyardan hallicedir. Canavar gibi gençlerle dolu piyasa... İş arıyorlar... En zor sınavları aşmışlar, en önemli üniversiteleri bitirmişler. Vaat edilen imkân, 300-500 lira. "Yönetici" ya da "müdür" kılığındaki geri zekâlıların egolarının altında ezilmeleri de cabası... Peki ne yapacağız? "Bugün" yapabileceğimiz hiçbir şey yok maalesef. Çünkü herkes çocuğu "mühendis" olsun istiyor, "uluslararası ilişkiler okusun" istiyor, "üniversite okusun da, ne okursa okusun" istiyor. Ama "yarın..." Dank edecek ana-babaların kafasına... "Meslek" sahibi yapacak çocuğunu. "Meslek" denilen kavramın, sadece "üniversitede kazanılmadığını" anlayacak. "Aşçı" yapacak çocuğunu, "elektrikçi" yapacak, "mobilyacı" yapacak, "tornacı" yapacak, "kuaför" yapacak, "terzi" yapacak, "ayakkabıcı" yapacak, "fotoğrafçı" yapacak, "motor meslek"e "turizm meslek"e "sağlık meslek"e gönderecek... Alman öyle yapıyor. Amerikalı da... Çünkü bizimkiler şu anda bilmiyor. Mimarlar aç, boyacılar tok yatıyor. "Diploma"yı sadece "üniversite diploması" sanıyor. Dedim ya, dank edecek kafasına... O gün geldiğinde, sınavdan da kurtulacak Türkiye, çocuklara işkence etmekten de, sınav sayısını artırarak dershanecileri zengin eden YÖK'ten de... |
![]() |
![]() |
#2 |
Forum Demirbaşı
![]() Üyelik Tarihi: Nov 2005
Teşekkür Etme: 594 Thanked 2,624 Times in 685 Posts
Üye No: 3332
İtibar Gücü: 3944
Rep Puanı : 132808
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet :
|
![]() çok soal
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
ÇaKaL Üye
![]() Üyelik Tarihi: Mar 2006
Teşekkür Etme: 336 Thanked 198 Times in 92 Posts
Üye No: 11033
İtibar Gücü: 1940
Rep Puanı : 18968
Rep Derecesi :
|
![]() Hayatimiz sinav olmus Tesekkürler paylasimin icin.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Banned
Teşekkür Etme: 54 Thanked 35 Times in 20 Posts
Üye No: 3225
İtibar Gücü: 0
Rep Puanı : 1760
Rep Derecesi :
|
![]() Alıntı:
eline diline sağlık, hakikatleri dile getirmişsin. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
ÇaKaL Üye
![]() Üyelik Tarihi: Jan 2006
Teşekkür Etme: 0 Thanked 88 Times in 15 Posts
Üye No: 26295
İtibar Gücü: 2552
Rep Puanı : 76884
Rep Derecesi :
|
![]() eline sağlık...
![]() |
#6 |
Geçerken Uğradım
![]() Üyelik Tarihi: Dec 2005
Teşekkür Etme: 4 Thanked 0 Times in 0 Posts
Üye No: 5750
İtibar Gücü: 1451
Rep Puanı : 10
Rep Derecesi :
![]() Cinsiyet :
|
![]() en az 50 gerekliki birseylerin degişmesi için oda birsey ifade etmez gibi geliyor bana:smile:
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Daimi Üye
![]() Üyelik Tarihi: Jul 2006
Teşekkür Etme: 304 Thanked 473 Times in 172 Posts
Üye No: 16437
İtibar Gücü: 1774
Rep Puanı : 23871
Rep Derecesi :
|
![]() Belediye otobüsüne de sınavla binilsin mesela...
"BM Genel Sekreteri'nin adı ne?" "Hüseyin İleri." "Yürü..." Ölürken de sınava girmeli. Yüzde 1'e giren Zincirlikuyu'ya Türkiyenin acı gerçekleri paylaşım için saol
![]() |
#8 |
ÇaKaL Üye
![]() Üyelik Tarihi: Jan 2006
Teşekkür Etme: 261 Thanked 168 Times in 83 Posts
Üye No: 7214
İtibar Gücü: 1977
Rep Puanı : 26208
Rep Derecesi :
|
![]() çok saol ... ne çekiyoruz walla bu sınawlardan ....
![]() |
#9 |
Bağımlı Üye
![]() Üyelik Tarihi: May 2006
Teşekkür Etme: 705 Thanked 540 Times in 336 Posts
Üye No: 14065
İtibar Gücü: 2465
Rep Puanı : 27284
Rep Derecesi :
|
![]() doğru söze ne denir
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Geçerken Uğradım
![]() Üyelik Tarihi: Dec 2005
Teşekkür Etme: 4 Thanked 0 Times in 0 Posts
Üye No: 5750
İtibar Gücü: 1451
Rep Puanı : 10
Rep Derecesi :
![]() Cinsiyet :
|
![]() ne olacak bu sırtımızdakı akp rika kanamalı ateslı keneden kurtulamazsak olacagı bu..bunlar iyi gunlerımız ıyıııı
|
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|