![]() |
![]() |
#1 |
Forum Aşığı
![]() Üyelik Tarihi: Dec 2005
Teşekkür Etme: 111 Thanked 1,308 Times in 803 Posts
Üye No: 4863
İtibar Gücü: 3036
Rep Puanı : 65437
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet :
|
![]() Abdestle ilgili hurafelerle dolu din bilgisi kitabına ilahiyat profesörleri tepki göstermeye devam ediyor. Prof. Dr. Cebeci, "İbadetleri biz Allah emrettiği için yaparız. Tıbbi veya sportif gerekçelerle yapılmaz" diyor ![]() Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ortaöğretim öğrencilerine ücretsiz olarak dağıttığı 11. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabında "abdestin tansiyonu normalleştirip alyuvarları artırdığı" yönündeki ifadeler din adamlarının da tepkisini çekti. İlahiyat profesörleri abdestle ilgili bilimsel gerçeklere dayanmayan bu bilgilerin bir eğitim kitabında nasıl yer alabildiğine şaşırdıklarını söyledi. 'Bu şekilde öğretilmemeli' Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Suat Cebeci, "Bizim o yaştaki çocukların kişiliklerini ve bakış açılarını çok doğru geliştirmelerine müsait şeyleri önlerine koymamız lazım. En ufak bir tereddüt veya başka amaçlara hizmet edecek bilgiler sunulmaması lazım. İbadetler bu fayda için yapılmaz. Eğitimin amacı açısından doğru değil" dedi. İbadetlerin insan sağlığına yararı olduğunu ancak küçük çocuklara bu şekilde öğretilmesinin doğru olmadığını söyleyen Cebeci, şöyle devam etti: "İbadetleri biz Allah emrettiği için yaparız. İbadetler tıbbi veya sportif gerekçelerle yapılmaz. Küçük yaştaki bir öğrenci gerekçesini buraya oturtursa, bütün ibadetlerde gerekçe arar. Dolayısıyla dini anlayış açısından sakat" dedi. MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'ne bağlı kitap hazırlama komisyonunda 10 yıl çalıştığını da anımsatan Cebeci, sözlerini şöyle noktaladı: "Komisyon başkanı bana 'Orada bir sağlıkçının söydiklerini, 'Bunları da biliyor musunuz?' diye okuma parçası halinde verdik' dedi. Yanlış yapıldığını kendilerine söyledim. Bu yanlış kesinlikle düzeltilmeli." 'İspat edilmemiş bilgiler' Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Süleyman Ateş de hurafelerle dolu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Bu tür şeylerle ibadeti sevdirmenin gereği yok. Bu kitabı yazan doktorsa ve bunu da araştırarak tespit etmişse ona diyecek bir şey yok. Ben bunları yeni duyuyorum, şimdiye kadar duymadım. Bu dini mesele değil. İster bu faydaları olsun, ister olmasın. Abdest namaz kılmak için alınır. İspat edilmemiş şeyler. Böyle bir tespit yok. Bunlar nasıl kontrol edilmiyor da kitaplarda böyle uluorta şeyler yazılıyor hayret. Bilimsel değilse milyonlarca çocuğun okuyacağı şekilde bunu Milli Eğitim Bakanlığı'nın dağıtmasını da doğru bulmam." 'Haberi okuyunca tansiyonum yükseldi' BURCUM DEVREZ İstanbul Alaaddin Dinçer (Eğitim - Sen Genel Başkanı): Bilimsel bir yanı yok. Haberi okuyunca tansiyonum yükseldi. Bu ve benzeri yaklaşımlar ders kitaplarında var. AKP bu türlü yaklaşımları çocuklara enjekte etmeye çalışıyor. Bu ders kitaplarını inceleyenler konunun uzmanları değil. Geçici görevlendirme ile gelen öğretmenler. Bir yönlendirme söz konusu. Hurafi bilgiler. Bunlar laik eğitimin gericileştirildiğinin örnekleridir. Prof. Dr. Ali Baykal (Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı): Olacak iş değil. Çok içler acısı bir durum. Elbette çocuklar fen eğitiminde sıfır alır. Bu yollarla çocuklara batıl inançlar aşılanıyor. Çocukların bilinçaltları aşındırılıyor. Dindar bir insanın bunu yazabileceğini sanmıyorum. Dinbazlar bunu yapabilir. Prof. Dr. Betül Aydın (M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Anabilim Dalı Başkanı): Bu bilgi öğrencinin beyninde çelişki oluşturacaktır. Çünkü müfredat kapsamında fen bilgisi derslerinde aldığı bilgi ile bu kitapta verilen bilgi çelişiyor. Bu kitap hazırlanırken tashihten geçmesi gerekiyor. Çok dikkatli incelenmesi gerekiyordu.
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Koalaya Tıbbi Bilimleri Kim Öğretti ? | LordTurks | Eskiler (Arşiv) | 1 | 05-18-2008 09:40 PM |
Besmelenin tıbbi mucizesi | temürmelik | Eskiler (Arşiv) | 7 | 10-18-2006 12:56 AM |
Tıbbi bilgisayar sistemi hasta ediyor | DHeMLy-CHaY | Eskiler (Arşiv) | 0 | 09-20-2006 05:37 PM |
hastanede hasta kadınla birlikte oluyor buda yapılmaz bool casp | RoStWell | Adult eski arşiv | 5 | 05-10-2006 11:29 PM |