www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 10-17-2006, 12:37 PM   #1
M@D_VIPer
Forum Kalfası
 
M@D_VIPer Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Dec 2005
Konum: BeyCoast
Mesajlar: 7,003
Teşekkür Etme: 26
Thanked 333 Times in 269 Posts
Üye No: 4853
İtibar Gücü: 3000
Rep Puanı : 16800
Rep Derecesi : M@D_VIPer has a reputation beyond reputeM@D_VIPer has a reputation beyond reputeM@D_VIPer has a reputation beyond reputeM@D_VIPer has a reputation beyond reputeM@D_VIPer has a reputation beyond reputeM@D_VIPer has a reputation beyond reputeM@D_VIPer has a reputation beyond reputeM@D_VIPer has a reputation beyond reputeM@D_VIPer has a reputation beyond reputeM@D_VIPer has a reputation beyond reputeM@D_VIPer has a reputation beyond repute
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan Eber Gölü de kurumak üzere / 17 ekim

Eber Gölü de kurumak üzere

Kerem PULGAT- Özlem DOĞAN/KONYA, (DHA)

Akşehir Havzası’nın büyük bölümünü sulayan Eber Gölü, yağışların azlığı ve yeraltı su seviyesinin düşmesi nedeniyle can çekişiyor. 10 yıl öncesine kadar 7- 8 metreyi bulan su derinliği, bugün 3.5- 4 metreye kadar düştü. 200’den fazla kuş ve balık türünün yaşadığı gölde sadece bir kaç canlı türü kaldı.

Bölgedeki balıkçı köyleri yavaş yavaş yavaş boşalmaya başladı. Saz ve kamış üretimi için de büyük öneme sahip olan Eber Gölü’nde yetersiz su seviyesi nedeniyle, artık kamışçılık da yapılamıyor. Yetkililer, son 10 yıldır göle istenilen düzeyde yağış düşmediğini belirtti.

Konya ve Afyon sınırları içinde bulunan Eber Gölü, 10 yıl öncesine kadar bitki ve hayvan varlığı yönünden bölgenin en zengin gölleri arasında gösteriliyordu. 24 bin metrekarelik alana sahip Eber Gölü’nün su seviyesi yer yer 7- 8 metreyi buluyordu. Yağış miktarının azlığı ve gölü besleyen yeraltı su seviyesinin düşmesi nedeniyle Eber Gölü’nün suyu da yakınında bulunan Akşehir Gölü gibi gün geçtikçe çekilmeye başladı. Göldeki su seviyesi bugün 3.5- 4 metreye kadar düştü. Gölün bazı yerleri şimdiden bataklığa dönüşmüş durumda.

“CANLI TÜRLERİ YOK OLDU”

Selçuk Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar, Eber Gölü’nün her geçen gün kuruduğunu belirterek, “Akşehir Havzası’nın tamamına yakını ve Afyon’un bir bölümü Eber Gölü sayesinde sulanıyordu. Eber Gölü, bölge çiftçisinin adeta can damarıydı. Ancak bugün ne yazık ki göl suları yavaş yavaş çekiliyor. Göle son 10 yıldır istenilen düzeyde yağış düşmüyor. Göl suyunu besleyen kaynaklar da her geçen gün tükeniyor.

Önlem alınmaz ise, birkaç yıl sonra Eber Gölü de Akşehir Gölü gibi tamamen yok olabilir” dedi.

Sazan, turna yoğunlukta olmak üzere 40 çeşit balık, 160’dan fazla da kuş türünün bulunduğu Eber Gölü ve çevresindeki canlı çeşitliliği de gün geçtikçe azalmaya başladı. Ticari değeri olmayan pek çok balık türü bugün yok olurken, halen az sayıda bulunan sazan ve turna balıkları da tükenme noktasına geldi. Ayrıca sürüngen ve omurgasız hayvan toplulukları da ekolojik dengenin bozulmasından olumsuz etkilendi. Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar, “Birkaç yıl öncesinde su kuşları açısından son derece uygun üreme, beslenme, sığınma ve konaklama ortamı bulunan göldeki bir çok tür, çeşitliliğini yitirdi. Hayvanlar için cazibesini yitiren göl, uğrak alanı olmaktan da çıkmak üzere. Küçük Karabatak, küçük balaban, gece balıkçılı, alaca balıkçıl, küçük akbalıkçıl, erguvani balıkçıl, çeltikci, çıkrıkçın, dikkuyruk, saz delicesi, uzunbacak ve kocagöz kuşlarının büyük bölümü artık yörede kuluçkaya yatmıyor” diye konuştu.

BALIKÇI KÖYLERİ BOŞALIYOR

Eber Gölü çevresinde, geçimini balıkçılıkla sağlayan köyler de yavaş yavaş boşalıyor. Gölde artık az sayıda ve türde çıkan balık, yıllardır geçimini gölden sağlayan balıkçı ailelerin göç etmesine neden oldu. Çevre köylerde kalan az sayıda balıkçı ise, ata yadigarı toprakları terketmemekte direniyor. Balıkçılığı babasından öğrendiğini belirten Hüseyin Toprakkale, “Eskiden gölden 6- 7 kiloğramlık sazan balıkları çıkardı. Şimdi akşama kadar tek balık bile tutamadan eve döndüğümüz oluyor. Bir çok arkadaşımız geçim sıkıntısı nedeniyle göç edip başka işlerle uğraşmaya başladı” dedi.

Saz ve kamış üretimi açısından da oldukça önemli olan Eber Gölü’nde su seviyesinin düşmesi nedeniyle artık kamışlar da yeteri kadar büyümüyor. Balıkçılar gibi geçimini kamışçılık yaparak sağlayan pek çok köylü de artık altenratif geçim kaynakları arıyor.

DENİZE AKAN SULAR DEPOLANACAK

Kuraklık nedeniyle göl ve barajlardaki su seviyelerinin hızla düştüğü Konya’da, Çumra Sulama Birliğinin hayata geçireceği projeyle, dağlardan inerek düdenler vasıtasıyla Akdeniz’e akan 50- 100 milyon metreküp arasındaki su Suğla Depolamasında toplanacak. Çumra Sulama Birliği ve Çumra Belediye Başkanı Nasır Ersöz, Su kaynaklarını akılcı kullanarak Konya Ovası’nda kötü gidişin etkisini azaltmak için çalışma başlattıklarını belirtti.

Ersöz, Çumra’ya yaklaşık 100 kilometre mesafede bulunan Suğla Depolaması civarında dağlardan akan ve düdenler aracılığıyla yer altından Akdeniz’e kadar ulaşan kar ve yağmur sularını değerlendirmek için bir proje hazırladıklarını söyledi. 1 milyon YTL’ye mal olacak proje kapsamında suları Suğla Depolaması’na aktaracak 4 pompanın ihalesinin yapıldığını, elektrik santralinin kurulduğunu anlatan Ersöz, Aralık ayı içinde projenin hayata geçirileceğini ve Akdeniz’e giden yağmur sularının tarımda kullanılması için depolanmasına başlanacağını kaydetti. Ersöz, “Bizim hayata geçireceğimiz proje ile fazladan yılda 100 milyon metreküpe yakın su Suğla Depolamasından tarım arazilerine akacak.” dedi.
__________________

M@D_VIPer Nickten Öte..Bir Markadır...


Her Gidişin Bir Dönüşü,Her Bitişin Bir Başlangıcı Vardır..!!!
M@D_VIPer çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kulu Gölü tümüyle kurumak üzere 25 Temmuz GooD aNd EvıL Eskiler (Arşiv) 0 07-25-2008 02:19 PM
Buluşmak Üzere GooD aNd EvıL Eskiler (Arşiv) 0 01-19-2008 07:37 PM
Bitmek Üzere aLeMDaR Eskiler (Arşiv) 0 12-22-2006 08:42 PM
Uluabat Gölü 50 yıl sonra bataklık olacak / 26 ekim M@D_VIPer Eskiler (Arşiv) 0 10-26-2006 02:04 PM
Bafa Gölü’nü fabrika atıkları kirletiyor / 15 ekim M@D_VIPer Eskiler (Arşiv) 1 10-15-2006 02:00 AM

Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 02:46 PM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.