www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 12-06-2006, 10:44 AM   #1
Bostandere
Forum Aşığı
 
Üyelik Tarihi: Dec 2005
Mesajlar: 4,764
Teşekkür Etme: 111
Thanked 1,308 Times in 803 Posts
Üye No: 4863
İtibar Gücü: 3037
Rep Puanı : 65437
Rep Derecesi : Bostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond repute
Cinsiyet :
Varsayılan Tarımda genetik yapboz devri

Uluslararası Tarım Araştırmaları Danışma Grubu'nun (CGIAR) Washington'daki yıllık toplantısı, ortada sosyal adaletten gıda üretim teknolojisine kadar mücadele edilmesi gereken bir sorun olduğundan bahsedilmesiyle açıldı.
Uzmanlar büyük çapta insanın, zorunlu göçün ortaya çıkması ve gelişmekte olan ülkelerde 40-50 yıl önce görülen geniş çaplı kıtlıkların yeniden görülmesi endişesi taşıdıkları uyarısında bulundu.
Artan ısının ürünleri etkilemesiyle fotosentez yavaşlıyor, bu da bitkinin büyümesini ve üreme kapasitesini etkiliyor. Gece ısısındaki her 1 derecelik yükselmede, pirinç hasılatı yüzde 10 düşüyor.
Soğuk bölgelerde üretim
Meksika'daki Uluslararası Buğday ve Mısır Araştırma Merkezi'nin çalışmasına göre, dünyadaki buğdayın yüzde 15'ini karşılayan Güney Asya'da buğday üretiminin 50 yılda yarıya inmesi bekleniyor. Öte yandan artan ısı, Sibirya ve Kuzey Amerika'nın kuzeyi gibi bugün ürün yetiştirmek için çok soğuk bölgelerde tarıma uygun alanların oluşmasına yol açacak. Aynı çalışma, buğdayın Alaska'nın bazı bölgelerinde yetişebileceğini de vurguluyor. Fakat CGIAR rakamları, bu bölgelerden sağlanacak ekstra ürünlerin, tropikal bölgelerde ortaya çıkacak açığı kapatamayacağının altını çiziyor. CGIAR'da şimdiden 'iklimden etkilenmeyen' çeşitler geliştirmek için araştırmalar yapılıyor.
Filipinli uzmanlar sellere rağmen hayatta kalabilen ürün çeşitleri yarattı bile. Yarı Kurak Tropik Bölgeler İçin Uluslararası Ürün Araştırma Merkezi ise, kuraklığa rağmen hayatta kalabilecek darı çeşitleri üretme araştırmalarını sürdürüyor. Bir de pirinçte yapılacak kökten değişiklikle, ürünün güneş enerjisini kullanmada daha verimli hale gelmesi projesi var. Pirinç bir C3 bitkisi. Mısır gibi diğer ürünlerse daha iyi bir fotosentez mekanizması olan C4'ü kullanıyor. Şimdi uzmanlar mısır gibi C4 kullanan pirinç çeşitleri üretme peşinde.
Kısaca, bazı bölgelerde şüpheyle karşılansa da genetik modifikasyon, dünya tarımının gelişmesi için kullanılan en önemli araçlardan biri haline geliyor.
__________________




Bostandere çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kanalizasyon suyunu tarımda kullanıyorlar GooD aNd EvıL Eskiler (Arşiv) 0 09-13-2008 02:25 PM
Tarımda güneş enerjisi dönemi 29 Temmuz GooD aNd EvıL Eskiler (Arşiv) 0 07-29-2008 01:55 PM
Tekfen tarımda ortaklık yapacak / 26 Ekim KoJiRo Eskiler (Arşiv) 0 10-26-2007 10:30 AM
Miike İçin Yapboz Shekil Eskiler (Arşiv) 0 08-20-2007 06:15 PM
Su sıkıntısı nedeniyle tarımda sulama sistemi değişiyor TiTaN Eskiler (Arşiv) 0 07-08-2007 01:23 AM

Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 09:37 AM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.