www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 12-07-2006, 01:36 AM   #1
GeCeLeR
Guest
 
Mesajlar: n/a
Üye No:
Cinsiyet :
Varsayılan Makarna deyip geçmeyin

Durum buğdayından elde edilen irmiğin, su ve bazı zenginleştirici maddeler ile karıştırılması ve istenilen biçimler verilip kurutulması suretiyle elde edilen makarnanın, vücut için gerekli vitamin ve mineraller bakımından çok zengin olduğu, şeker ve kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini azalttığı bildirildi.

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Beşler Makarna Genel Müdürü Kemal Çakmak, makarnanın buğdaydan yapılan sanayi ürünleri içerisinde, üretim miktarı ve beslenmedeki önemi bakımından ekmekten sonra ikinci sırada bulunduğunu belirtti. Türk Gıda Kodeksi Makarna Tebliği'ne göre makarnanın mutlaka durum buğdayından elde edilen irmik ve su karışımından yapılması gerektiğini kaydeden Çakmak, ''Kaliteli kuru bir makarnanın rengi altın gibi bir renkte olmalı ve kırıldığı zaman kuru, net bir ses çıkarmalı'' dedi.

Makarnanın, vitamin ve mineraller bakımından çok zengin ve çok yararlı bir besin kaynağı olduğunu ifade eden Çakmak, şunları söyledi:

''Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağ ve sodyum oranı çok düşüktür, kolesterol riski yoktur. Metabolizmada çabucak parçalanır, hemen enerjiye dönüşür. Makarna, acil enerji ihtiyacı duyan, bir karşılaşmaya ya da gösteriye hazırlanan sporcular, sanatçılar, yani fiziksel güç gerektiren işlerle uğraşan herkes için temel bir besindir. Makarna hem çok doyurucudur, hem de vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içerir. Kesinlikle şişmanlatmaz. Şeker ve kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.''

Çakmak, makarnanın sağlık yönünden faydaları yanında, ekonomik yönden de ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan bir sanayi ürünü olduğunu vurguladı. Çakmak, şöyle devam etti:

''Türk mutfağında sos kültürünün olmaması, pişirme konusunda yeterli bilgi sahibi olunmaması, üretimde çeşitliliğin yeni başlaması ve besleyici değerinin yeterince anlatılmamış olması, diğer ülkelere oranla daha az makarna tüketmemize neden oluyor. İtalya'da kişi başına yıllık 30 kilo olan makarna tüketimi, Türkiye'de sadece 6 kilo. Ancak, hızlı nüfus artışı, ekonomik olması, pazarlama ve ulaşım olanaklarının artması, çalışan kadınların hazır gıdaları tercih etmesinin makarna tüketimini önümüzdeki yıllarda artıracağını tahmin ediyoruz''

Çakmak, yıllık 10 milyon ton olan dünya makarna üretiminin ise 566 bin tonunun Türkiye tarafından üretildiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İtalya yıllık 3 milyon ton üretimle dünya makarna üretiminin yüzde 32'sini tek başına karşılıyor. İtalya'nın ardından bir milyon 165 bin tonla ABD, yaklaşık birer milyon tonla da Brezilya ve Rusya Federasyonu geliyor. Türkiye ise yılda 566 bin ton makarna üretimi gerçekleştirerek, dünya makarna üretiminin yüzde 5'ini karşılayan ülke konumunda bulunuyor''
  Alıntı ile Cevapla
Old 12-08-2006, 12:29 AM   #2
aLeMDaR
Guest
 
Mesajlar: n/a
Üye No:
Cinsiyet :
Varsayılan

Bunu yeni duydum saol kanka
  Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Böcek Deyip Geçmeyin styla45 Hayvanlar Alemi 0 06-23-2009 11:42 PM
Baş dönmesi deyip geçmeyin ÇaKıR- Eskiler (Arşiv) 0 04-15-2008 02:14 AM
Ses kısıklığı deyip geçmeyin M@D_VIPer Eskiler (Arşiv) 0 09-26-2006 05:23 PM
Makarna deyip geçmeyin CaKaLBoT Eskiler (Arşiv) 8 08-26-2006 12:17 AM
siğiL deyip geçmeyin! Karizmatix Eskiler (Arşiv) 0 06-19-2006 10:30 PM

Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 10:13 AM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.