![]() |
![]() |
#1 |
ÇaKaL Üye
![]() Üyelik Tarihi: Apr 2006
Yaş: 38
Mesajlar: 1,359
Teşekkür Etme: 230 Thanked 549 Times in 244 Posts
Üye No: 12537
İtibar Gücü: 1951
Rep Puanı : 27440
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet :
|
![]() Kolesterole karşı doğal ürünler
Keten tohumu yağı, ceviz, fındık, zeytin, soya ürünleri, kırmızı biber, sarımsak, soğan, havuç, enginar, brokoli, domates, maydanoz, limon, elma, greyfurt, portakal, limon ve tahılların, kalp-damar hastalıklarına yol açan kolesterolün düşürülmesinde faydalı olduğu bildirildi. AA- Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Utku Çopur, fazlası damar sertliği ve tıkanıklığına neden olan kolesterolün vücutta hormon, D vitamini ve yağları sindiren safra asitlerinin üretiminde kullanıldığını söyledi. Kolesterolün büyük oranda vücutta üretildiğini, az bir kısmının ise dışarıdan besin yoluyla alındığını ifade eden Çopur, kalıtım, gıdalar, şişmanlık ve stresin kanda kolesterol düzeyini etkileyen faktörler olduğunu anımsattı. Çopur, gelişmiş ülkelerde ölüm nedenleri arasında kalp ve damar hastalıklarının ilk sırada bulunduğunu, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, şişmanlık gibi sorunların düzeltilmesiyle bu ölümlerin önlenebileceğini dile getirerek, kolesterolü düşük tutmanın yolunun bilinçli beslenmeden geçtiğini bildirdi. Diyette posalı besinlere bol miktarda yer verilmesi, meyve-sebzenin daha çok tüketilmesi ve kızartmalardan uzak durulmasının önemine işaret eden Çopur, yulaf, arpa ve pirinç kabuğunda bulunan posanın, karaciğerde kolesterol sentezini engelleyerek, kan kolesterolünün düşürülmesinde etkili olduğunun kanıtlandığını vurguladı. Çopur, posanın, aynı zamanda kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı olduğu için daha çok tüketilmesi gerektiğini ifade ederek, "Mümkünse meyveler kabuğuyla birlikte tüketilmeli, meyve suları yerine meyvenin kendisi yenmelidir" dedi. Prof. Dr. Çopur, keten tohumu yağı, ceviz, fındık, zeytin, soya ürünleri, kırmızı biber, sarımsak, soğan, havuç, enginar, brokoli, domates, maydanoz, limon, elma, greyfurt, portakal, limon ve tahılların kolesterol düşürücü besinler olduğuna dikkati çekerek, bu gıdaların diyette mutlaka yer alması gerektiğini kaydetti. Çeşitli araştırmalarda sarımsağın, "İyi kolesterol" olarak bilinen HDL'nin seviyesini yükselttiği, buna karşın LDL kolesterol ve trigliseridlerin seviyesini düşürdüğünün kanıtlandığını dile getiren Çopur, "Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, kalp sağlığı ve kolesterolü düşürmek açısından değerli yağ asitlerine sahip olduğundan beslenmede yer almalıdır. Ancak, yağlı tohumların yağ içeriğinin yüksek olması nedeniyle fazla miktarlarda tüketilmesi, kan kolesterol oranını yükseltebilir. Günlük 6-8 adet fındık veya 2 adet ceviz yeterlidir"dedi. __________________
__________________
ҳ̸Ҳ̸ҳ[AslaNLarıN KavGasıNa ÇakaLLarıN AkLı eRmeZҳ̸Ҳ̸ҳ |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Guest
Mesajlar: n/a
Üye No:
Cinsiyet :
|
![]() Doğal sebze ve meyveler neye iyi gelmiyor ki
|
![]() |
![]() |
#3 |
ÇaKaL Üye
![]() Üyelik Tarihi: Jan 2006
Mesajlar: 1,791
Teşekkür Etme: 0 Thanked 88 Times in 15 Posts
Üye No: 26295
İtibar Gücü: 2552
Rep Puanı : 76884
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet :
|
![]() fındık kardeşim fındık bi karadenizli olarak diorum
![]()
__________________
CaKaLBot Banlanmış ve üyeliği iptal edilmiş üyelerin mesajlarını tek nickte toplayan bir bottur. |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
AtatÜrk E KarŞi Olanlara Soruyorum | astsubay | Eskiler (Arşiv) | 1 | 11-22-2006 04:17 PM |
Doğal Ürünler | CaKaLBoT | Eskiler (Arşiv) | 0 | 10-30-2006 07:50 PM |
Fransız Ürünler... >>>>>>> | K r a L | Eskiler (Arşiv) | 2 | 10-26-2006 02:36 AM |
doğal ürünler | CaKaLBoT | Eskiler (Arşiv) | 2 | 09-28-2006 08:24 PM |
son teknoloji ürünler | Bostandere | Eskiler (Arşiv) | 0 | 03-19-2006 03:13 AM |