www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla

Konu Araçları Görünüm Modları
Old 01-30-2007, 08:52 PM   #1
JЗĽ¦ьΦŊΞ 23
Geçerken Uğradım

JЗĽ¦ьΦŊΞ 23 Kullanıcısının Avatarı

Teşekkür Etme: 2
Üye No: 29667
İtibar Gücü: 1375
Rep Puanı : 60
Rep Derecesi : JЗĽ¦ьΦŊΞ 23 will become famous soon enough
Post 500 bin YTL'lik tespih koleksiyonuna özel koruma / 30 ocak

500 bin YTL'lik tespih koleksiyonuna özel koruma

30 Ocak 2007
Ali LEYLAK- Barış DURAK/ŞANLIURFA, (DHA)
ŞANLIURFA'da, emekli memur 60 yaşındaki Mehmet Uçar, 38 yılda biriktirip, koleksiyon haline getirdiği toplam 500 bin YTL değerinde 3 bin tespihi hırsızlardan korumak için evine alarm sistemi taktırdı. *******i tespihlerin bulunduğu odada, ruhsatlı tabancasını yanından ayırmadan uyuyan Uçar, evine kamera sistemi yerleştirmeye hazırlanıyor.

Bölgede tespihin ‘erkekliğin sembolü’ olarak görülmesi nedeniyle kendisinin yıllar önce merakla tespih toplamaya başladığını söyleyen 7 çocuk babası Mehmet Uçar, zamanla birbirinden değerli tespihlerin sahibi oldu. Değerli taş ve usta işçilik eseri tespihlerinin değerinin 500 bin YTL'yi bulduğunu anlatan Uçar, 38 yıldır Türkiye'nin birçok il ve ilçesinden topladığı değerli tespihleri evinde yaptırdığı özel odada saklıyor.

1969'da 10 liraya satın aldığı kehribar tespihin ardından tespihlere merakının arttığını, bu merakın kendisini koleksiyon sahibi yapmaya kadar sürüklediğini kaydeden Uçar, “Yıllardır devlet memurluğundan aldığım maaşının çoğunu tespihlere yatırdım. Şu an değişik taştan yapılmış 3 bin tespihim bulunuyor. Koleksiyonumun parçası olan Osmanlı tespihlerini Karacadağ köylülerden alıyordum. Onlar da eskiden köylere gelen çerçilerin sattığı taşlardan yapıyorlarmış. Köylüler koleksiyon yaptığımı öğrenince, bulduklarını bana getiriyorlar. Bu merakımı sigara tiryakiliğine benzetiyorum. Kimi zaman maddi sıkıntılar çekmeme karşılık maaşımı alır almaz hemen gidip değerli bir tespih alıyordum. Eşim ve yakınlarım bu konuda bana tepki gösteriyorlardı, sevdiğim bu meraktan kopamadım” dedi.

Bilinen taşların yanı sıra fildişi, fok balığı dişi, karaca boynuzu, Caretta kaplumbağası kabuğundan yapılmış tespihlerin de bulunduğu zengin bir koleksiyona sahip olduğunu belirten Uçar, kendisini, ‘dünyanın en mutlu insanı’ olarak nitelendirdi. Birbirinden değerli tespihlere koleksiyoncular, sanatçılar ve ünlü işadamlarının ilgi gösterdiğini açıklayan Uçar, koka ağacından yapılan tespihin fiyatının 100 YTL'den başladığını, Caretta kaplumbağası kabuğundan yapılan tespihlerin fiyatının ise 500 ile 3 bin dolar arasında değiştiğini anlattı.

Son günlerde artan hırsızlık olayları nedeniyle tespihlerinin çalınacağı korkusuyla uykusuz ******* geçirdiğini, hırsızlığa karşı evinde alarm ve ışıklı ikaz sistemi yaptırdığını bildiren Uçar, şöyle konuştu:

“Buna rağmen gözüme uyku girmiyor. Gece tespihlerin bulunduğu odada yatıyorum. Ruhsatlı tabancamı da yanımdan ayırmıyorum. Şimdiye kadar evimde Allah'a şükür hırsızlık olmadı. Yine de bu kadar kıymetli ve pahalı tespihlerimin çalınmasından çok korkuyorum. Bunlar da beni tatmin etmiyor. Önümüzdeki günlerde evin değişik yerlerine güvenlik kamerası yerleştireceğim. Şimdilik alarm sistemi ve ışıklı ikaz sistemiyle koruduğum tespihlerimin güvenliğini kameralar sayesinde daha iyi sağlayacağım inancındayım. Hayatımın parçası ve maneviyatı ön planda olmasına karşılık, maddi değeri de yüksek olan tespihlerimi ölene kadar korumaya çalışacağım. Öldüğümde ise bu mirasım oğullarım Barış ve Özgür'ün olacak.”

SİGORTA YAPTIRMAMIŞ

Kendisi yeterince koruduğuna inandığı için tespihlerini sigortalattırmadığını, sigortanın sadece çalınan parçanın parasını ödeyebileceğini, ancak kendisinin tespihini ne şartta olursa olsun kaybetmek istemediğini bildiren Uçar, 3 yıl önce Adanalı bir işadamının koleksiyonuna 150 bin YTL verdiğini, merhum işadamı Sakıp Sabancı'nın da 300 tespih almak için kendisine başvurduğunu, ancak teklifleri geri çevirdiğini söyledi. Uçar, tespih koleksiyonu dışında yüzük, gerdanlık, halhal, çakmak biriktirdiğini de anlattı.
JЗĽ¦ьΦŊΞ 23 çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla

Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı