![]() |
![]() |
#1 |
ÇaKaL Üye
![]() Üyelik Tarihi: Apr 2006
Yaş: 38
Mesajlar: 1,359
Teşekkür Etme: 230 Thanked 549 Times in 244 Posts
Üye No: 12537
İtibar Gücü: 1951
Rep Puanı : 27440
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet :
|
![]() Sıcak havalarda sebze ve meyvelerin saklanması da başlı başına bir sorun. Peki, yiyeceklerin bozulmasını önlemek için ne yapmalı?
Uzmanlar, aşırı sıcaklarda gıdaların sağlıklı tüketimi için meyvelerin doğrudan, sebzelerinde haşlandıktan sonra dondurularak saklanması gerektiğini belirtiyorlar. Soğukta enzim faaliyeti yavaşlıyor Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Arsan Bilişli, meyve ve sebzelerin yaşayan canlı materyaller olduğunu hatırlatarak, "Meyve ve sebzelerin yapısında, enzim adı verilen bozulma etmeni olan biyolojik katalizörler bulunmaktadır. Bunlar canlı olmayıp mikroorganizmalar gibi faaliyet göstermekte, sıcaklarda faaliyetleri artarak gıda maddelerinin bozulmasına neden olmaktadır. Enzimler, haşlama ve kaynatma işlemleri ile inaktive olmakta, soğuk ortamlarda ise faaliyetleri yavaşlamaktadır" dedi. Prof. Dr. Bilişli, yüksek sıcaklıkların, meyve ve sebzelerde özellikle vitamin kaybına neden olduğunu belirterek, "Sıcaklıklar suyun buharlaşarak besinlerin buruşmasına ve kurumasına, doğal renginin açılmasına neden olmaktadır. Bu nedenle meyve ve sebzeler üzerinde, sıcaklıkların olumsuz etkilerini önlemek için yaz günlerinde 10 dereceyi geçmeyen soğuk ortamlarda korunması, uzun süreli muhafaza içinde meyvelerin doğrudan, sebzelerin de haşlandıktan sonra dondurularak saklanması gerekir" diye konuştu. Et ve et ürünlerine dikkat! Sıcaklıkların meyve ve sebzeler gibi et ve et ürünleri üzerinde de bozulmaya neden olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Bilişli, "Et ve ürünleri, sıcak hava koşullarının olumsuz etkilerinden korunmak için "0" derece ile "-1" derecelerde 2 haftaya kadar, "-18" derecede donmuş yapıda ise 6 aya kadar saklanabilmektedir. Balıkların "0" derecede muhafaza süresi en çok 12-14 gün olup, uzun süreli sağlıklı koruma için iç organları alınıp "-18" derecede dondurulması, sağlıklı tüketim için önemlidir" dedi
__________________
ҳ̸Ҳ̸ҳ[AslaNLarıN KavGasıNa ÇakaLLarıN AkLı eRmeZҳ̸Ҳ̸ҳ |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Sıcaklarda hayvanlarınızı dışarı çıkarmayın | F@sTaLaFisT@ | Eskiler (Arşiv) | 0 | 09-25-2007 07:17 AM |
Ekran Görüntüsü(SS)Nasıl Alınır-Resimleri nasıl upload edebilirim?Burda | GeCeLeR | Eskiler (Arşiv) | 5 | 10-09-2006 03:33 PM |
Sıcaklarda ne yemeli, ne yapmalıyız? | M@D_VIPer | Eskiler (Arşiv) | 2 | 07-11-2006 03:48 AM |
Sıcaklarda varis hastaları ne yapmalı? | Karizmatix | Eskiler (Arşiv) | 0 | 06-23-2006 02:55 PM |
Sıcaklarda | CaKaLBoT | Eskiler (Arşiv) | 2 | 06-02-2006 10:36 PM |