www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 07-15-2007, 02:41 PM   #1
WrAtBoY
Forum Demirbaşı
 
WrAtBoY Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Jan 2007
Konum: İstanbul
Yaş: 31
Mesajlar: 5,860
Teşekkür Etme: 70
Thanked 42 Times in 30 Posts
Üye No: 26495
İtibar Gücü: 2548
Rep Puanı : 2488
Rep Derecesi : WrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond reputeWrAtBoY has a reputation beyond repute
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan Fransa Cumhurbaşkanını Seçti: Nicolas Sarkozy/15 Temmuz

6 Mayıs’ta ikinci turu tamamlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Fransız halkı Nicolas Sarkozy’yi seçti. Yüzde 53 oy oranı ile Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı olan Sarkozy’nin ikinci turdaki rakibi Sosyalist aday Ségolène Royal ise yüzde 47’de kaldı. Başta dış politika olmak üzere bir çok konuda geniş yetkileri ve gücü bulunan cumhurbaşkanlığı görevi önümüzdeki beş yıl boyunca aşırı sağa yakınlığıyla dikkat çeken ancak partisi merkez sağda yer alan Sarkozy’de olacaktır.



Fransa’nın başlıca sorunlarının ekonomi ve göçmenlerin entegrasyonu olduğu göz önünde bulundurulduğunda, halkın yarısının Sarkozy’nin bu sorunların üstesinden gelebilecek güçlü bir lider olduğunu düşündüğü görülmektedir. Her ne kadar diğer adaylar da ekonomiyle ilgili sorunlara vurgu yapmışlarsa da, Sarkozy kadar temeli sağlam ve neyi nasıl yapacağını açıklayan bir tavır izleyememişlerdir. Göçmenler konusunda ise, Sarkozy’nin sert ve katı görünümü güvenlik ve asayiş konusunda endişeleri olan seçmenleri olumlu etkilemiştir. Seçim kampanyaları boyunca uluslararası sorunlar çok az konu edilmiş, vaatler ve tartışmalar genellikle iç siyasetle sınırlı kalmıştır.

İLGİLİ YAZILAR

*Türkiye, AB Yol Haritasını Çiziyor

*Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığıyla Mücadele Çerçeve Kararı

Sarkozy’nin vaatlerini göz önüne alarak önümüzdeki beş yıl için bir değerlendirme yapacak olursak; serbest piyasa ekonomisinin, grev ve protestolarla engellenmezse, daha Anglo-Sakson tarzında uygulanması yönünde adımlar atılmasını; Avrupa Anayasası’nın gözden geçirilerek kabul edilmesini; Avrupa Birliği (AB) içinde bir Akdeniz birliği kurulmasını; Fransa’nın ABD’yle yakınlaşmasını; İsrail’e daha ılımlı bir tavır içine girilmesini; Müslüman göçmenlerin entegrasyonu konusunda en azından kısa vadede gerginliklerin artmasını; göçün ciddi şekilde sınırlandırılmasını bekleyebiliriz.

Fransa’nın yeni cumhurbaşkanının Türkiye’ye olası etkisine baktığımızda konuyu AB çerçevesinin dışında değerlendirmek zor görünmektedir. Çünkü Sarkozy Türkiye konusunu bugüne kadar AB dışında tartışmamıştır. Bilindiği gibi yeni cumhurbaşkanına göre Türkiye AB’ye üye olmamalı, Birlik ile ilişkilerini imtiyazlı ortaklık statüsü düzeyinde sürdürmelidir. Aslında AB’nin sınırlarının genişlemesine karşı çıkan Sarkozy’ye göre, Türkiye’nin üyeliği önündeki başlıca engel Türkiye’nin Avrupalı değil Asyalı olması ve nüfusunun büyük çoğunluğunun Müslüman olmasıdır. Her ne kadar “artık Türklere gerçeği söylemenin vakti geldi” dese de, iktidar olunca önceki dönemlerde yapılan anlaşmaları ve verilen kararları yok sayarak hareket etmesi kolay olmayacağından, hemen önümüzdeki aylarda Türkiye’nin üyelik sürecini sona erdirmek yönünde radikal girişimlerde bulunmasını beklemek doğru olmayacaktır. Ancak AB’nin diğer lider ülkesi Almanya’nın başbakanı Merkel ile muhafazakârlık ve ABD’ye yakınlık gibi ortak yönleri bulunan Sarkozy’nin, o’nunla birlikte imtiyazlı ortaklık konusunu eskisinden daha vurgulu olarak gündeme getireceğini söylemek mümkündür. Sarkozy, her fırsatta Türkiye’nin üye olmaması gerektiğini kendi formüle ettiği nedenleriyle birlikte açıklayarak sadece Fransa’daki değil belki de tüm Avrupa’daki kamuoyunu yönlendirme konusunda etkili olabilecektir. Türkiye’nin müzakere süreci ne zaman sona erer, AB ne zaman Türkiye’nin üyeliğine hazır olduğunu açıklar ve Türkiye’nin üyeliği konusu ne zaman ve hangi ülkelerde halk oylamasına sunulur ve o dönemin şartları ne olur, bilinmez. Ancak, Sarkozy ve Merkel gibi liderlerin halkı etkileyerek referandumda arzuladıkları sonuçları almalarının hiç de zor olmayacağı tahmin edilmektedir.
WrAtBoY çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sarkozy olimpiyatların açılış törenine katılıyor 9 Temmuz GooD aNd EvıL Eskiler (Arşiv) 0 07-09-2008 05:39 PM
Milleti sizi çaresizlikten seçti 16 Temmuz 2007 вσυя∂¢αη Eskiler (Arşiv) 0 07-16-2007 09:14 PM
Şafak, Eyşan'ı Seçti/16 Temmuz WrAtBoY Eskiler (Arşiv) 0 07-16-2007 09:53 AM
Sarkozy Cezayir'den özür dilemiyor/10 Temmuz RaPoRLu Eskiler (Arşiv) 0 07-10-2007 12:59 PM
Evde kal Nicolas! DHeMLy-CHaY Eskiler (Arşiv) 0 01-30-2007 01:55 PM

Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 09:15 AM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.