www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla

Konu Araçları Görünüm Modları
Old 07-16-2007, 12:35 PM   #1
вσυя∂¢αη
Forum Aşığı

вσυя∂¢αη Kullanıcısının Avatarı

Teşekkür Etme: 133
Üye No: 43633
İtibar Gücü: 2285
Rep Puanı : 10207
Rep Derecesi : вσυя∂¢αη has a reputation beyond reputeвσυя∂¢αη has a reputation beyond reputeвσυя∂¢αη has a reputation beyond reputeвσυя∂¢αη has a reputation beyond reputeвσυя∂¢αη has a reputation beyond reputeвσυя∂¢αη has a reputation beyond reputeвσυя∂¢αη has a reputation beyond reputeвσυя∂¢αη has a reputation beyond reputeвσυя∂¢αη has a reputation beyond reputeвσυя∂¢αη has a reputation beyond reputeвσυя∂¢αη has a reputation beyond repute
Varsayılan Muğla'nın 'Şampiyon' Valisi 16 Temmuz 2007

Muğla'nın 'Şampiyon' Valisi
16 Temmuz 2007 Pazartesi
Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu 2001 yılında ayrıldığı makamına 6 yıl sonra Danıştay Kararı ile geri döndü. Türkiye"de fazlaca alışık olmadığımız bu durum Muğla"da tuhaf bir pozisyon karmaşasına yol açtı. Görevdeki başarılı Vali Temel Koçaklar merkeze alındı. Koçaklar Mardin"de son derece başarılı çalışmalara imza atmış değerli bir bürokrattı. Bu “çarpık durum” Türkiye"nin yapılaşma klasiği olan bir başka çarpıklıkla başladı. Gökova Körfezi"ndeki Sedir Adası"na ruhsatsız başlayan inşaat, 2001 yılında Vali Yiğenoğlu tarafından durdurulunca, inşaatın sahibi Kültür Bakanlığı"nın başındaki isim İstemihan Talay, “bakan ağırlığını” koyarak Yiğenoğlu"nu merkeze aldırdı. Yiğenoğlu da kararın haksız ve hukuksuz bir uygulama olduğunu iddia ederek Danıştay"a dava açtı. Altı yıl sonra kazandı ve Muğla"ya Vali olarak geri döndü.

AĞRI"NIN AĞRISI-SIZISI

Vali Lütfi Yiğenoğlu ile göreve başladığı gün Muğla Yalıkavak"ta görüştük. Ama onunla gazeteci-vali ilişkimiz çok eski yıllara dayanıyor. Kendisi Bandırma Kaymakamı iken Ağrı Valiliği"ne atandığı gün Milliyet Gazetesi"nin manşetinde “514 Dolarlık Kent Ağrı” haberi yer alıyordu. Gelir sıralamasında en fakir il çıkan Ağrı"ya gidip bu haberi hazırlamıştım. Yiğenoğlu, Milliyet"in bu nüshasını hep makam odasındaki masasının sağ çekmecesinde saklıyordu. Türkiye"nin en fakir iline atanmanın üzüntüsünü, görev aşkıyla yenmeye çalışıyordu:

-Demek ki yapacak çok işimiz var!

Sonra da dediğini yaptı. Özel sektöre satılıp, atıl halde bekleyen Ağrı Et Kombinası"nı Özel İdare bütçesiyle satın alarak yeniden devletleştirdi! Hayvancılıkla geçimini sağlayan Ağrı"nın çileli üreticileri Erzurum"a gitmekten kurtuldular. Mezbahadan çıkan derileri işleyecek deri tabaklama fabrikası kurdu. Yetinmedi, bir de deri konfeksiyon fabrikası armağan etti Ağrı"ya… Vilayet binasını taşra hükümet konağı görünümünden çıkartarak büyük kentlerdeki Vilayet Konağı haline getirdi. Devlet Konuk Evi, açık arazide boşa akan termal suyun bulunduğu yere kaplıca tesisleri kurdu, gençler için kayak merkezi oluşturdu.

BAKAN-KONDU HABERİ

Başarılı çalışmalarının bir anlamda ödülü olarak da 1999"da Muğla"ya atandı. Daha önce Alanya, Marmaris, Köyceğiz ve Bodrum"da kaymakamlık yapan Yiğenoğlu, turizm kenti Muğla"da çok iş yapacak, beklentisiyle göreve geldi. Çünkü turizmin ana merkezlerinde yöneticilik kademelerini aşmıştı.

Sonra görevden alma gündeme gelmişti. Vali Lütfi Yiğenoğlu"na ilk olarak 2001"deki olayın detaylarını sordum:

-Sedir Adası işini anlatır mısınız?

-Gökova"da Sedir Adası"nda Kültür Bakanlığı"nın bir inşaat yaptığını, Çamlı köyünün muhtarı ve halkı orayı ziyaret ederken bana söylediler. Şikayet ettiler. Bizim köy de SİT alanı çocuklarımız askerden geldiklerinde onları evlendirmemiz lazım ev yapmamız lazım ama biz böyle bir inşaata izin alamıyoruz. Kaçak yapıyoruz. Böyle olunca Bayındırlık Bakanlığı ekipleri tarafından yıkılıyor. Sedir Adasına turist taşıyoruz. Orada her gidişimizde bir inşaatla karşılaşıyoruz. Biz yapamadığımız inşattı başkaları nasıl yapılıyor? Muğla dönünce Bayındırlık Müdürlüğü"ne söylerim dedim.

-Nasıl bir sonuç çıktı?

-Bayındırlık Müdürlüğü bir hafta sonra bana başka bölgeleri de kapsayan bir rapor getirdi. Sedir Adası"na gittikleri zaman soruyorlar müteahhit veya taşerona bu inşaat için ruhsatınız, izniniz var mı? İnşaatın başındaki kişi bu yapının kültür bakanlığına ait olduğunu ve ruhsatının bulunmadığını söylüyor.

-Bayındırlık ekibi ne yapıyor?

-Böyle bir proje için Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu ve Çevre Koruma Kurulu"ndan ruhsat almaları gerektiğini bu ruhsatların ardından da belediyeye gidilerek inşaat izni alınmasının yasal bir zorunluluk olduğunu bildiriyorlar.

Doğal işlem yapılarak inşaat mühürleniyor. Haber medyaya yansıyor. Bir gazete uygulamayı “Bakan-kondu” başlığıyla verince, Yiğenoğlu muhabiri arayarak “yapı bakanın değil, bakanlığa bağlı DÖSİM"in, bu başlık beni sıkıntıya sokar” diyor. Muhabir de her zamanki basın işleyişini anlatıp, başlıkların muhabirler tarafından değil yazı işlerince atıldığını söylüyor. Vali, dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay"ı arayıp haberin tashihini yapmak istiyor. Ancak Bakan"a ulaşamıyor.

HUKUK SAVAŞI BAŞLIYOR

Talay da gelişmeye ilgisiz kalmıyor, mülkiye müfettişlerinin Muğla"ya gelerek Vali hakkında inceleme yapmasını sağlıyor. Müfettiş raporu, Vali"nin yaptığı işlemi yasaya uygun, kültür bakanlığının inşaatının ise yasa-dışı olduğunu belirtiyor.

Ama iş kapanmıyor…

İstemihan Talay, Vali Yiğenoğlu"nun görevden alınmasını istiyor. İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen ise “Yiğenoğlu en başarılı valilerimizden biri yapamam” yanıtını veriyor. DSP"li bakanın ısrarı sürünce Muğla Valisi, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı yapılmak üzere Ankara"ya alınıyor. Yiğenoğlu Ankara"ya gittiğinde “merkez valisi” olduğunu öğreniyor.

Tarih 18 Ekim 2001"i gösterdiğinde Muğla ayağa kalkıyor. Sivil toplum kuruluşları, bölgedeki 62 belediye ve vatandaşlar “Valimizi Muğla"dan almayın” başlıklı imza metinleri oluşturuyorlar. Halkın isteklerine karşı her zaman “hassasiyet” gösteren, idari yapı yine aynı çizgi üstünde hareket ederek, “duymamış olayım” yasasını uyguluyor!

Vali Yiğenoğlu da başında belirttiğimiz Danıştay"da dava açma yoluna gidiyor.

KUPA ŞAMPİYONU GİBİYİM

Vali Yiğenoğlu"na Muğla"ya dönme kararı karşınında sevinip-sevinmediğini soruyorum. Gülümsüyor “sevindim elbette” diyor:

-Büyük bir mücadele verdim. İki dev final oynadım… Bir takım hem ligde hem Avrupa kupalarında mücadele eder ve ikisinde birden şampiyon olursa ben de aynı şeyi hissettim. O karar benim için şampiyonluk kupası gibidir. Ben hem Yargıtay"da hem de Danıştay"da mücadele ettim. Ben büyük bir cephede savaştım…

-Yargıtay"da ne oldu?

-Ağrı Valili ile ilgili olarak açılmış bir soruşturmaya beni de dahil ettiler. Oysa orada benim imzam ile yapılmış hiçbir yasa-dışı işlem bulunmuyordu. Zaten Yargıtay sürecinde bu net olarak ortaya çıktı.

O ADAYA GİDECEĞİM

-Sedir Adası"ndaki yapı devam etti mi?

-Bilmiyorum.

-Eğer yapılmışsa yıkar mısınız?

-Sonradan ruhsat alınmış diye duydum…

-Alınmamışsa…

-Henüz göreve geleli iki gün oldu… Bilmiyorum, bakacağım!

-Sedir Adası"nı ziyaret edecek misiniz?

-Gidip bir bakacağım tabii… Bizi meslekten 6 yıl uzaklaştıran yeri şöyle bir uzaktan izleyeceğim.

Vali Lütfi Yiğenoğlu"nu Muğla"da dostlarından önce alevler karşıladı. Görüşmemizin ardından Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan ve Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın"la birlikte Bodrum"da orman yangınları sırasında zarar gören bölgeleri gezdi.

Vali Lütfi Yiğenoğlu Muğla"nın 1124 km kıyı şeridi içinde 108 nitelikli koya sahip olduğunu söylüyor. Yangınlardan sıyrılıp masasına oturduğunda yine turizme dört elle sarılacak. Bir de sürprizi var. Merkezdeki yıllarını Muğla"nın Turizm Yönünden Geleceği üzerine kitap çalışması son şeklini almak üzere… Her şeyin “kitabına uydurulduğu” memleketimizde, Yiğenoğlu Muğla"ya kitabıyla gelen Vali oldu.

ѕözℓüк
мυѕтαƒα кємαℓ αтαтüяк
αşк ѕєνgι
вσυя∂¢αη çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla

Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı