www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 09-28-2007, 09:47 AM   #1
[мα∂ℓιηє]
ÇaKaL Üye
 
[мα∂ℓιηє] Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Sep 2007
Yaş: 32
Mesajlar: 1,588
Teşekkür Etme: 5
Thanked 22 Times in 21 Posts
Üye No: 44466
İtibar Gücü: 1630
Rep Puanı : 1110
Rep Derecesi : [мα∂ℓιηє] has much to be proud of[мα∂ℓιηє] has much to be proud of[мα∂ℓιηє] has much to be proud of[мα∂ℓιηє] has much to be proud of[мα∂ℓιηє] has much to be proud of[мα∂ℓιηє] has much to be proud of[мα∂ℓιηє] has much to be proud of[мα∂ℓιηє] has much to be proud of[мα∂ℓιηє] has much to be proud of
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan Cindoruk'tan Anayasa eleştirisi/28 eylül

Eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, ''Bu yeni anayasa çalışması üzülerek söylüyorum; yanlış metot, yanlış formatlar nedeniyle halkta tartışma yarattı, zihinleri karıştırdı'' dedi.

Cindoruk, Balıkesir'in Ayvalık ilçesi Alibey (Cunda) Adası'ndaki evinde yeni anayasa taslağı ve cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören anayasa değişikliği paketinin referanduma götürülmesi konularında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Yeni anayasa çalışmasının heyecan verici bir hadise olduğunu, ancak bu heyecanı halkın büyük bir kesiminin paylaşması, anayasa çalışmalarının halkın büyük kesiminde, bir sevinç, ümit oluşturması gerektiğini ifade eden Cindoruk, şunları söyledi:

''Bu yeni anayasa çalışması üzülerek söylüyorum; yanlış metot, yanlış formatlar nedeniyle halkta tartışma yarattı, zihinleri karıştırdı. Öyle bir şey ki bütün siyasi hayatı, daima anayasaya dayalı ve anayasamızın getirdiği kurallar doğrultusunda yürümüştür. Zaman zaman darbeler olmuştur. Temel hukuk konusunda üst kanunu değiştirme ihtiyacı o nedenle de ortaya çıkmıştır. Ben burada sadece bir acelecilik görüyorum. Çok acele bir anayasa değişikliğine girişti iktidar partisi.'' Anayasa değişikliğinin parlamento çatısı altında yapılması gerektiğini savunan Cindoruk, ''Bizim devletimizin kurucu unsuru parlamentodur. Bu çalışmaların parlamentoda başlaması, parlamentoda yürütülmesi ve parlamento çatısı altında sonuçlanması gerekiyor'' dedi.

Laiklik ilkesiyle ilgili ''yeni tabirler'', ''yeni deyimler'' çıktığı zaman bütün yargı sisteminin, bütün değerler sisteminin değişeceğini, hem içte hem dışta tartışmalar başlayacağını savunan Cindoruk, şöyle devam etti:

''İşte Malezya konusundaki tartışma gibi. O tartışmalar da devleti sarsar, vatandaşları böler. Burada bir noktayı daha parantez içinde açmak istiyorum. Türkiye'nin başında şu anda, çok önemli bir dert var, terör. Ve o terör, 'anarşi, silahlı mücadele, ayaklanma' ne derseniz deyin. Türkiye'nin en önemli meselesi. Bu meseleyi çözemedi Türkiye. Ve bu meseleyi çözmek için ortaya çıkan siyasal partinin talepleri var. Kimi gün bir tanesi eyaletlerden bahsediyor. Kürdistan eyaletinin kurulması gerektiğini söylüyor. Bir başka gün, silahlı eylemcilere terörist diyemeyeceklerini söylüyor o milletvekili. Ve bütün bunların içinde parlamentonun önünde çok önemli bir mesele olarak duruyor. Orada ifade edilmek istenen en azından özerk bölge ya da Irak'ın kuzeyinde kurulan Kürdistan'ın cazibe merkezi olması karşısında belki de bölünme talepleri var, belkiyi bile fazla kullanıyorum. İhtiyatlı bir kelime olarak.''

Bu durumdaki Türkiye'de, bu anayasa değişikliğinin bir başka problemi gündeme getirdiğini öne süren Cindoruk, şöyle konuştu:

''Laikler, anti laikler. Dinsizler, dinciler ya da az dindar olanlar gibi tabirler ortaya koyuyor. Ve böyle bir kavgayı Türkiye'de bir daha bölünme sebebi olarak ortaya çıkarmak anlamında düşünebiliriz. Türkiye bölünme meselesini aşmamış, ülke terör ile mücadelede kendi içinde bütün vatandaşlarını toparlayan bir format ortaya koymamışken, şimdi yeni bir mesele ortaya çıkıyor. Neden? Tek taraflı hazırlandığı gözüken bir anayasa taslağının ortaya koyduğu tabirlerden kuşku duyan kesimler var. Bu kesimleri yatıştırmadan, bu kesimlerin fikrini almadan ortaya çıkan anayasa şimdiden Türkiye'yi bölmüştür. Bu bölünmenin ortaya çıkardığı sonuç da siyasi hayatı kızıştırmak anlamına gelir, kavgaları başlatır, tartışmaları artırır.

İlk defa Türk siyasi hayatında darbe dahil cumhuriyet tarihinde tartışılır hale gelmiştir. Cumhuriyetin niteliklerini tartışıyoruz bugün. Hatta numaralar koyanlar var; 'birinci, ikinci cumhuriyet' diye. Daha Türkiye birinci cumhuriyeti ortaya çıkaramadı. Görüyorsunuz ne kadar tartışmalar var. Daha doğrusu birinci cumhuriyeti önce darbeler bozdu, sonra düzelttik. Sonra, şimdi de bir iktidar partisi çok radikal birtakım düşünceleri olduğu için dayatma ile kendi çoğunluğu ile bunu çözmeye uğraşıyor.''

Cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören anayasa değişikliği paketiyle ilgili 21 Ekimde yapılacak referandum konusuna da değinen Cindoruk, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Buradaki çözüm bundan sonra Yüksek Seçim Kuruluna kalmıştır. Yüksek Seçim Kurulu, karar verecek. Nedir karar vereceği konu? 21 Ekimde, 22 Ekimde, eğer bu halk anayasa değişikliğini onarsa, bu halk buyruğudur. Yani halkın kararıdır. Milli egemenliğin vasıtasız kullanma aracıdır, halk oylaması. Millet, egemenliğini kullanmıştır ve bir anayasa kuralı ortaya koymuştur. Yüksek Seçim Kurulu bunu tartışamaz. Öteki taraftan parlamentonun verdiği, yaptığı bir seçim vardır. O seçimi iptal eder. O seçimin, 11. Cumhurbaşkanı seçiminin halk kendisi tarafından yapılmasını karara bağlar. Ortaya bir anayasa buyruğu koymuştur. O anayasa buyruğu, tüm hukuki değerlerin en üstündeki değerdir. Yüksek Seçim Kurulunun yapacağı seçim yapmaktır. Bu anayasa değişikliği kabul gördüğü an, halk tarafından Sayın Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı süreci yenisi seçilinceye kadar sınırlanmış olur.''
[мα∂ℓιηє] çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 03:46 AM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.