![]() |
|
Eskiler (Arşiv) Eski konular |
![]() ![]() |
|
Konu Araçları | Görünüm Modları |
![]() |
#1 |
Forum Müdavimi
![]() Üyelik Tarihi: Sep 2007
Teşekkür Etme: 46 Thanked 10 Times in 10 Posts
Üye No: 44467
İtibar Gücü: 1818
Rep Puanı : 2556
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, hayvancılık sektöründe dönüşüm için, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde çeşitli kentlerde 'kurban kesim merkezleri' oluşturulması projesi hazırladıklarını söyledi.
SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Genel Sekreter Melek Us ve Yönetim Kurulu Üyeleri Ankara'da temaslarda bulunarak Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nu ziyaret ederek sektör olarak taleplerini iletti. Ziyarette ilgili bakanlara süt sektöründeki mevcut durumu özetleyen SETBİR Başkanı Erdal Bahçıvan, kuraklığa bağlı olarak üretimin düştüğünü, yem fiyatlarının arttığını ve dünyadaki gelişmelere paralel olarak piyasada arz-talep dengesizliği oluştuğunu belirtti. Bu gelişmelerin sektörü ve üreticileri olumsuz etkilediğini söyleyen Bahçıvan, "Sektör olarak sürekli ve kaliteli hammadde temininde önemli sorunlar yaşıyoruz. Piyasa müdahale sistemlerinin bulunmaması da başka bir sıkıntı konusu. Devletin piyasa gözetim denetim sistemlerini oluşturmaması ve zamanında müdahalede bulunmaması nedeniyle piyasalarda oluşan kargaşa, fırsatçıların, stokçuların sistemsizlikten prim yapmasına neden oluyor" diyerek yaşadıkları genel sıkıntıları anlattı. Sektörün, üretimde ve ürünün tüketiciye ulaşma noktasındaki haksız rekabetin yanı sıra çevre koruma konusunda da haksız rekabet ile karşı karşıya olduğunu kaydeden Bahçıvan, "Kayıtdışı sektörün çevre koruma yükümlülüğü bulunmamaktadır. Oysa ambalaj üreticilerinin de ortak sorumluluk alması, kayıt dışında olup aynı ambalajı kullanan üreticilerin de sorumluluğa ortak olmasını, bir şekilde kayıt altına alınmasını sağlayacaktır" dedi. Hayvancılık sektöründe dönüşüm için Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde çeşitli kentlerde "kurban kesim merkezleri" oluşturulması projesi hazırladıklarını kaydeden Bahçıvan, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kümelenme modeli çerçevesinde kurban merkezleri oluşturmayı planlıyoruz. Bakanlar tarafından olumlu karşılanan proje ile hayvancılık bölgelerinin etrafında yetiştiriciliğin ve kesimin yanı sıra depolama, ambalajlama, lojistik, tedarik zinciri gibi yatırımlar yapılarak bölge ekonomisi harekete geçirilecek" diye konuştu. Projeye göre oluşturulacak "Kurban Kesim Merkezleri" ile kurban için hayvan yetiştirilmesine dönük Doğu ve Güneydoğu kentlerinde merkezler oluşturulacağını, kurbanların burada modern koşullarda kesileceğini, ambalajlı olarak istenilen yerlere ulaştırılabileceğini belirten Bahçıvan, "Böylelikle hem sektör kayıt altına alınacak hem çevre korunacak hem de başta üreticiler olmak üzere kesimlere ekonomik destek sağlanacak. Kümelenme modeliyle oluşturulacak çalışma ile et hayvancılığı sektörünün merkezinde olduğu bir ekonomik zincir oluşacak" diye konuştu. |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|