www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 10-09-2007, 10:44 AM   #1
F@sTaLaFisT@
Forum Müdavimi
 
F@sTaLaFisT@ Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Sep 2007
Yaş: 35
Mesajlar: 2,479
Teşekkür Etme: 46
Thanked 10 Times in 10 Posts
Üye No: 44467
İtibar Gücü: 1822
Rep Puanı : 2556
Rep Derecesi : F@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond repute
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan Madagaskar'in Esrarengİz Yaratiklari: Ay-ay'lar

Ay, ay», Madagaskar'ın esrarengiz bir hayvanıdır. Makilerin akrabası ise de, daha ziyade kemiricilerinkine benzeyen keski gibi iki çift ön dişi vardır. Fakat dişlerinin, bu garip hayvanın tek acayip tarafı olduğunu sanmayın.
Ay-Ay'ın garip parmaklan: "Ay-ay" aşağı yukarı bir ev kedisi büyüklüğündedir. Koyu kahverengi kaba bir kürkü, çok uzun ve gür bir kuyruğu vardır. Elleri de uzun, pençeli parmakları ise örümcek görünüşlüdür. Hepsinden uzunu ve incesi orta parmağıdır. Rivayet edildiğine göre, bu hayvan, ağaç oyan böceklerle beslenmekte ve tahtayı doğramak için keski gibi dişlerinden faydalanmaktadır. Orta parmağının ucundaki pençeyi de ağacın kabuğundaki çatlakların içine sokup oradan böcek larvalarını toplaması muhtemeldir. Gene rivayet edildiğine göre, aynı parmakla bir ağaç daima vurmakta ve çıkan sese kulak vermekle oyucu böceğin yerini tayin edebilmektedir.
îsmini, çıkardığı sesten alan ay-ay, ender bir hayvan olduğu, hatta Madagaskarlıların birçoğu tarafından hiç görülmemiş olması, bu söylenenlerin ne kadarının gerçeğe uyduğu şüphesiz belli değildir. Hayvanat bahçelerindeki ay-ay'ların, böcekleri görmemezlikten geldiklerini ve meyva yemekle yetindiklerini biliyoruz. Bu hayvan odunu kolaylıkla çiğnemekte, fakat yememektedir.
Ay-ay, tüylerini taramakta, yüzünü, burnunu, ağzını ve derimsi kulaklarını temizlemekte orta parmağından da faydalanır. Bu parmak, ağzına su götürmesine de yarar. Hayvanın parmağı bir su kabı ile dudakları arasında dakikada kırk kere gider, gelir.
Ağaçların üzerindeki ay-ay; Bu garip hayvanın, karanlıkta bambu ormanlarında önünü görmesini sağlayan iri gözleri vardır. Makilerle bir ortak karakteri olan öbür parmaklarından ayrı başparmağı, dallan kavramasını sağlar.
Ay-ay bütün gündüz saatlerini ağaçların tepesinde tek olan yavrusuyle beraber uyumakla geçirir. Kuru yapraklardan ve küçük dallardan meydana gelmiş yuvası 60 santim çaplı bir top şeklindedir ve yanda bir kapısı vardır. Ay-ay'a dokunmanın ölümle sonuçlanacağına inanan Madagaskarlılar, buna rağmen yuvasından alınan bir dalın insana uğur getireceğine de inanırlar.
Ay-ay özellikle kemirmeye yanyan dişleri yüzünden bilginleri uzun zaman şaşırtmıştır. Bunlardan bazıları, onu, maymunların en ilkeli zannetmişlerdir. Bugün ise, makilerle akraba, başlıbaşına bir aile meydana getirdiğine kanaat getirilmiştir. Dişleri, menşeini belirten bir ipucu değil, yaşıyabümek için geliştirdiği bir aracıdır.
F@sTaLaFisT@ çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 08:20 AM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.