www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 10-09-2007, 10:58 AM   #1
F@sTaLaFisT@
Forum Müdavimi
 
F@sTaLaFisT@ Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Sep 2007
Yaş: 35
Mesajlar: 2,479
Teşekkür Etme: 46
Thanked 10 Times in 10 Posts
Üye No: 44467
İtibar Gücü: 1822
Rep Puanı : 2556
Rep Derecesi : F@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond repute
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan İş Dünyası Hükümetten acil icraat bekliyor / 8 ekim

Seçimlerden sonra yeni bir ekonomi programının uygulamaya koyulmadığından yakınan sanayici ve ihracatçılar, 2008’de yeniden yüzde 7’lik yüksek büyümeye geçilmesi için acil eylem planı ve yeni çıpalar istiyor


İş dünyası, iktidardan gelecek yıl yeniden yüzde 7’lik yüksek büyüme hedefini yakalamak için “acil eylem planı” ve icraat bekliyor. IMF ile gelecek yıl mayıs ayından sonra yeni bir programa nasıl devam edileceği, stand-by olup olmayacağı, sadece gözetim anlamında bir ilişki ile yetinilip yetinilmeyeceğini de merak eden iş dünyası, tartışılan yeni çıpalardan hangisinin benimseneceğini de öğrenmek istiyor. Acil eylem planı için farklı kesimlerin farklı talepleri olsa da, ortak noktaları, cari açık, üretim artışı ve büyük yatırımlar için uygun ortam yaratılması, istihdam ve vergi yüklerinin azaltılması gibi maddeler oluşturuyor.

TÜSİAD’ın yöneticileri, yeni Anayasa tartışmalarıyla gündemin doldurulduğunu, oysa bunu yaparken bir yandan da yeni ekonomik politikaların oluşturulması gerektiğini hükümete hatırlatırken, 2008’in önünün açılması ve yüzde 7’lik büyüme hızına tekrar ulaşılması için acil eylem planının devreye girmesini talep ediyorlar.

CARİ AÇIK İÇİN NELER YAPILACAK?

TÜSİAD’ın iki başkanı Mustafa Koç ve Arzuhan Doğan Yalçındağ, bu isteklerini birkaç kez hükümet yetkililerine ilettiler. TÜSİAD, acil eylem planında cari açık için neler yapılacağını görmek isterken, yapısal reformlar için sosyal güvenlik ve vergi reformu, kayıtdışının önlenmesini, büyük yatırımların gelebilmesi için yatırım ortamının iyileştirilmesi ve tanıtımı, küresel ısınma ve çevre koruma için hangi tedbirler alınacağını bilmeyi talep ediyor. IMF heyetiyle geçenlerde buluşan Yalçındağ ile Yardımcısı Pekin Baran, karşılıklı bilgilendirmenin sonucunu henüz açıklamasalar da, TÜSİAD, mali disiplinin sürmesi için IMF ile ilişkiye devam edilmesini istiyor. T Ü S İ A D ’ ı n gündeminde ayrıca 7 Kasım’da Türkiye için yayınlanacak AB İlerleme Raporu da bul u n u - yor. Yönetim, hükümetin Brüksel’le daha aktif ve etkili çalışmasını da arzuluyor.

ENERJİ AÇIĞINA ÇARE BULUNMALI

Anadolulu sanayicinin sözcülüğünü yapan TOBB da, düşük kura çare için eski ve yeni merkez bankası başkanları ile hazine müsteşarlarının ufuk turu yapmasını ve yeni sanayi politikalarının belirlenmesini, enerji açığına çare üretmeyi, özelleştirmelere ağırlık verilmesini ve IMF ile çalışılmayacaksa yerel çıpa istiyor. Anadolu’daki odalardan gelen “Önümüzü göremiyoruz” seslerini dile getiren Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu’nun bir endişesi de, mali disiplinin bozulma trendine girme eğilimi. Hisarcıklıoğlu, IMF ile ilişkilere nasıl baktığını şöyle anlattı: “IMF’nin kredibilitesinden faydalanılmak istenmiyorsa, dünya finans çevrelerince kabul görecek bir yerel çıpa oluşturulabilir. Böyle bir yapı oluşturulursa destek verebiliriz. Yok, IMF ile yola devam denilirse, buna da itirazımız olmaz.”

KAYITDIŞI iÇiN EYLEM PLANI LAZIM

T ÜSİAD-YİK Başkan Yardımcısı ve eski Başkan Tuncay Özilhan, büyük bir kara delik haline gelen sorunların çözümü için sosyal güvenlik reformuna öncelik isterken, kayıt dışının önlenmesi ve rekabetin önündeki güçlüklerin kalkması için de ayrı bir acil eylem planına gerek duyulduğunu söylüyor.

BAĞIMSIZLIĞA MÜDAHELE

İstihdam üzerindeki yüklerin enerji alanındaki maliyetlerin ve faiz yükünün azaltılmasının yeni yatırımları harekete geçireceğini düşünen Özilhan, “şok faiz düşüşü”ne karşı çıkarken, Merkez Bankası’nın zaten her zaman ekonominin içinde olduğunu ve faizlerin hangi noktada bulunması gerektiğini bildiğini belirterek, “illa faiz düşür” baskılarını Merkez Bankası’nın bağımsızlığına müdahale olarak görüyor. Özilhan, IMF ile yeni bir standby’ın yapılmasının disiplin ile kredibilite sağlama açısından iyi olacağını da belirtiyor.

SOK FAiZ iNDiRiMi LAZIM

T ürkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı’nın ilk iki gündem maddesinde, “sıcak parayı soğutma” ve “şok faiz indirimi” bulunuyor. Faiz indirimiyle büyük yatırımların gelebileceği ortamın yaratılmasını isteyen Satıcı, ilk kez geçen ay ortaya çıkan 6 milyar dolarlık dış ticaret açığının uyarı olduğunu belirtirken, “Yeni çıpalar aranmasın, Türkiye’nin çıpası üretim ve ihracat olmalıdır. Bizi IMF’nin önerdiği döviz rezervi gibi çıpalar kesmez” diyor. 100 milyar dolarlık ihracat ve 165 milyar dolarlık ithalata ulaşıldığını ifade eden Satıcı, ay bazında ilk kez 6 milyar dolarlık dış ticaret açığına ulaşıldığını, bu eşiğin önemli sinyaller verdiğini kaydederken, hükümetten isteklerini şöyle sıralıyor:

ÇIPA İHRACAT OLMALI

“Üretimin önünü açmak, ihracat bazlı hale dönüştürmek için büyük yatırımları çekmek gerekiyor. Bunun için de şok faiz indirimleri lazım. Oranın ne kadar olacağını biz söyleyemeyiz, zaten Merkez Bankası bunu çok iyi biliyor. IMF’nin bize yeni çıpa diye önerdiği ‘döviz rezervi çıpası’ gibi önlemler bizi artık kesmez. Bizce AB süreçli çıpa üretim ve ihracat olmalıdır.”
F@sTaLaFisT@ çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 07:11 AM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.