www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 10-16-2007, 10:13 AM   #1
F@sTaLaFisT@
Forum Müdavimi
 
F@sTaLaFisT@ Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Sep 2007
Yaş: 35
Mesajlar: 2,479
Teşekkür Etme: 46
Thanked 10 Times in 10 Posts
Üye No: 44467
İtibar Gücü: 1822
Rep Puanı : 2556
Rep Derecesi : F@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond reputeF@sTaLaFisT@ has a reputation beyond repute
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan Beyaz Ayakli SiÇan

Beyaz ayaklı sıçan», Kuzey Amerika'nın birçok yerlerinde bulunur, bundan ötürü de birçok isimleri vardır. Ormanlarda yaşadığı için, «orman sıçanı», geyiğin rengini andıran kürkü yüzünden de «geyik sıçan», akşamları ortaya çıktığı için de, «akşam sıçanı» diye tanınır.
Bu hayvan, ılık ve kuru olması şartıyla her yerde kendine yuva yapabilir. Fakat en sevdiği yer bir ağaç kovuğudur. Mamafih bir sincabın boşalan yuvası, hatta bir kuş yuvası da işini görür. Bu kitabın yazarı yazlık evindeki bir şiltenin içine ve yazı masasının gözlerine rahatça yerleşmiş beyaz ayaklı sıçanlar bulmuştu. Bununla beraber evde uzunca bir zaman insan olunca, bu sıçanlar başka yere taşınırlar.
Bu hayvanlar yerlerine bağlıdırlar. Yakalanıp 3-4 kilometre uzakta salıverilenlerin, yakalandıkları yere döndükleri görülmüştür,
Beyaz ayaklı sıçan'ın bir özelliği de müzisyen oluşudur. Vakit vakit devamlı surette vızıltıya benzer bir ses çıkarır. Kuru bir yaprak, yahut kuru bir kamış üzerine ön ayaklarıyla vurarak kendine göre dayul da çalar.
Fakat ekinlere yaptığı zarar da inkâr edilemez. Mamafih akrabası çayır sıçanı kadar zararlı değildir ve sebep olduğu ziyam bol böcek yemek suretiyle bir dereceye kadar karşılar.


Anne ve yavruları:

Sıçanlar hızla çoğalırlar. Beyaz ayaklı sıçan da bu kuralın dışında değildir tabiî... Dişi her yıl defalarla birer ilâ dokuzar yavru doğurur. Yavrular doğuşta kör ve kürksüzdürler, fakat sekiz haftalık olunca onlar da çiftleşmeye başlayarak sıçan nüfusunu çoğaltırlar.
Anne sıçan, yavrularına ziyadesiyle sevgi gösterir. Kendine erkek aramadığı zamanlar bütün vaktini onlara ayırır. Yuvasını, bulabildiği en yumuşak maddelerle döşer, içerisinin ılık ve rahat olması için de kapısını daima kapalı tutar. Bir tehlike halinde yavrularım yelelerinden tutarak teker teker emniyetli bir yere taşır.
Anne, tekrar yavrulamak üzere olduğu zaman, önceki yavrularını yuvadan kovmaz. Kendi oradan çıkarak yeni bir yuva yapar. Bunun da sebebi, eski yuvanın yeni doğacak yavruları barındıramayacak kadar pislenmiş oluşudur. Zira kürkünü son derece temiz tutan bu hayvan, hiç de titiz bir ev hanımı değildir.

Sayısız türler:

Kuzey Amerika kıtasında Kuzey Kutbu ile Panama arasında 178 beyaz ayaklı sıçan türüne rastlanır. Çoğu orta büyüklükte ve adi ev sıçanından biraz iricedir. Kuyruklarının boyu da baş ve vücut uzunluğuna eşittir. Gözleri fırtlak. yuvarlak ve siyahtır. Kulakları da iri, bıyıkları ise karanralılıkta hareket eden bir hayvan için ne kadar önemli olduğu meydandadır.
F@sTaLaFisT@ çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 07:07 PM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.