www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 10-20-2007, 06:13 PM   #1
KoJiRo
Aşmış Üye
 
KoJiRo Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Dec 2006
Konum: KoCaELi
Yaş: 40
Mesajlar: 34,356
Teşekkür Etme: 21
Thanked 162 Times in 97 Posts
Üye No: 23848
İtibar Gücü: 8775
Rep Puanı : 54700
Rep Derecesi : KoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond repute
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan Solunumu Etkileyen Metaller

Zehirli metaller, çoğu diğer zehirli maddenin yaptığı gibi, belirli metabolik yollarda (örneğin solunum tepkimelerinde) anahtar nitelik taşıyan moleküllerin yerini alarak, o yolun ilerlemesini engelliyor. Bazen de, hücrelerin yapısını bozabiliyorlar. Ancak çoğu zehirli metalin, belirli bir hedef bölgesi ya da molekülü var. Örneğin bazıları sinir hücreleri, bazıları enzimler, bazıları DNA, bazılarıysa mitokondri gibi organeller üzerinde etki gösteriyor. Hücre ya da doku seviyesinde gösterdikleri etkiler de, zehir etkisinin ne şekilde ve ne sürede ortaya çıkacağını belirliyor.
Ağır metaller başta olmak üzere, çoğu metalin zehir etkisi var. Hatta metal olmayan ve yaşamımız için vazgeçilmez bir element olan oksijenin bile. En zehirli metaller arasında ilk akla gelenlerse: arsenik, kadmiyum, alüminyum, krom, bakır, kurşun, cıva, gümüş, kalay ve selenyum.
Bunların her birinin zehirleme mekanizmasıysa, metalin kendi özelliklerine göre farklılık gösterebiliyor. Ancak genel olarak tüm metaller, birden fazla organ ve sistemi etkiliyor. Örneğin cıva ve arsenik, sülfidril grubu içeren enzimlerine etki ediyor. Cıva aynı zamanda merkezi sinir sistemi üzerinde de son derece etkili. Kadmiyum da, böbreklerde, testislerde, karaciğerde ve akciğerlerde etki gösteriyor. Ayrıca ağır metallerin zehir etkisi, taşıdıkları yüke ve çözünürlük (suda ya da yağda) derecelerine göre de değişiyor.
__________________
KoJiRo çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 10:05 AM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.