www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla

Konu Araçları Görünüm Modları
Old 10-23-2007, 01:12 PM   #1
KoJiRo
Aşmış Üye

KoJiRo Kullanıcısının Avatarı

Teşekkür Etme: 21
Üye No: 23848
İtibar Gücü: 8776
Rep Puanı : 54700
Rep Derecesi : KoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond repute
Varsayılan 25 metrelik Mevlana tespihi Guines adayı / 23 Ekim

Konyalı tespih ustası Mustafa Kara, yaptığı 25 metre uzunluğunda 60 kilogram ağırlığındaki dev mevlana tespihiyle Guinnes rekorlar kitabına başvurmaya hazırlanıyor.

Konyalı tespih ustası Mustafa Kara, yaptığı 25 metre uzunluğunda 60 kilogram ağırlığındaki dev mevlana tespihiyle Guinnes rekorlar kitabına başvurmaya hazırlanıyor. Konya'nın Meram ilçesinde Meram Sanayisi'ndeki küçük atölyesinde yaklaşık 30 yıldır Mevlana tespihleri imal eden Mustafa Kara (60), AA muhabirine, eskiden Mevlevi şeyhlerinin kullandığı Mevlana'nın ismiyle de anılan tespihlerin, bugün artık daha çok dekorasyon ve süs amaçlı kullanıldığını söyledi.
Bugüne kadar farklı ölçü ve ağırlıklarda çok sayıda Mevlana tespihi imal ettiğini ifade eden Kara, ''Bundan kısa süre önce 12 metre uzunluğunda, 8 kilogram ağırlığında 999'luk Mevlana tespihi yapmıştım. Ama kendi rekorumu kırarak, daha da büyük tespih yapmaya karar verdim. Bunun üzerine hareket geçerek ilk olarak 500 kilogram çam ağacı satın alarak işe başladım'' dedi.
25 METRE UZUNLUĞUNDA 60 KİLOGRAM AĞIRLIĞINDA DEV TESPİH-
Yaklaşık 1 ay önce de tasarladığı bin 29 ayrı parçadan oluşan 999'luk Mevlana tespihini yapmaya başladığını belirten Kara, şunları söyledi: ''25 metre uzunluğunda ve 60 kilogram ağırlığındaki dev tespihi, sağlam olması ve hoş rengi nedeniyle çam ağacından yaptım. Yaklaşık 1 ay gibi bir süre üzerinde çalıştığım bu tespih için, toplam 360 kilogram odun harcadım. Tespihi, bir yerden başka bir yere ağırlığı nedeniyle 3-4 arkadaş ancak taşıyabiliyoruz. Tespihi görenler şaşkınlıklarını gizleyemiyor. İnce bir işçilik ve el emeği ile imal ettiğim devasa büyüklükteki bu tespihin, Türkiye'de hatta dünyada eşi ve benzerinin olduğunu zannetmiyorum.'' Kara, yaptığı tespih için Guinnes Rekorlar kitabına başvuracağını bildirdi.
Gelen talepler doğrultusunda 33'lük, 99'luk ve 999'luk olmak üzere 3 farklı türde 9 farklı ebatta yaptığı tespihlerin özellikle yabancı turistlerin büyük ilgisini çektiğini ifade eden Kara, ''Bugüne kadar yaptığım tespihlerinden Türkiye'nin dört bir yanındaki turistik mağaza ve dükkanlara, yurt dışında da Arabistan'a gönderdim. Tespihler daha çok şark odaları ve otantik mekanlar için tercih ediliyor'' dedi.
ŞEHİTLER ANISINA TESPİH YAPACAK
Mustafa Kara, bundan sonra Türkiye'nin bugüne kadar verdiği şehitlerin anısına şehitlerin isimlerinin yazılı olduğu bir tespih yapmayı hedeflediğini belirtti. Hakkari'de meydana gelen çatışmada 12 askerin şehit edilmesinden çok etkilendiğini söyleyen Kara, bu nedenle ilk olarak o şehitlerin isimlerinin yazılı olduğu küçük bir tespih yapmayı düşündüğünü bildirdi

Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı

Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 06:56 PM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.