www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

Konu Araçları Görünüm Modları
Old 08-28-2006, 11:56 AM   #1
walsman07
Daimi Üye

walsman07 Kullanıcısının Avatarı

Teşekkür Etme: 197
Üye No: 15559
İtibar Gücü: 1754
Rep Puanı : 18330
Rep Derecesi : walsman07 has a reputation beyond reputewalsman07 has a reputation beyond reputewalsman07 has a reputation beyond reputewalsman07 has a reputation beyond reputewalsman07 has a reputation beyond reputewalsman07 has a reputation beyond reputewalsman07 has a reputation beyond reputewalsman07 has a reputation beyond reputewalsman07 has a reputation beyond reputewalsman07 has a reputation beyond reputewalsman07 has a reputation beyond repute
Varsayılan Mandrake 10.1'de VMware Workstation 4.5.2 Kurulumu

Mandrake 10.1'de VMware Workstation 4.5.2 Kurulumu

Yeni Resimli VMware Kurulum Anlatımı--------
Not: eğer windows altında linux kurmak isterseniz bunu anlatan resimli bir konu anlatımını aşağıdaki sitede bulabilirsiniz. genel anlamda vmware nedir bilmek isteyen herkes sitedekileri okuyabilir.
-> http://free.hostdepartment.com/m/myt...are/vmware.htm

VMware bir sanal makine yazılımı olup konuk işletim sisteminin ana makina işletim sistemi içinde çalışmasına izin verir. VMware ile konuk işletim sistemi aktif hale getirildikten sonra bu konuk işletim sistemine uygulama programları yüklenebilir ve onun desteklediği servisler kullanılır.

Peki neden VMware gerekebilir çünkü linux altında oynayamadığın oyunları artık linux altında oyanayabilirsiniz. linux kapa bilgisayarı windowstan boot etmenize gerek yok. Yada benim kullandığım gibi bazı mühendislik programlarını matlab macsyma vs. programlar için mecburen windowsa geçmenize gerek yoktur. linux altında bir pencere içinde windowsunuz boot edin ve size lazım olan programı çalıştırın tüm yapmanız gerekn bu güzel değil mi ?

Gereksinimler
x- 500 Mhz yada daha hızlı x86 işlemciler (Intel: Celeron, Pentium II, III, 4 ; AMD: Athlon MP, Athlon XP, Duron, Opteron)
x- minimum 128 MB RAM ama tavsiye edilen 256 MB RAM
x- Her misafir sistem için en 1GB bellek alanı

Ürün hakkında gerekli bilgiler için -> http://www.vmware.com/products/desktop/ws_features.html
Dökümantasyon -> http://www.vmware.com/support/ws45/doc/index.html
Download -> http://www.vmware.com/download/workstation.html tavsiyem (*tar.gz yi indirin)

Kurulum :
1- Eğer VMware'n sitesini gezerseniz desteklenen işletim sistemleri içinde MDK 10.1 göremezsiniz. üstelik destek verilen kernel versiyonuda 2.4.x tir. Fakat MDK 10.1 deki kernel versiyonu kernel 2.6.8.1 dir. Ben kendi sistemimde denedim bir sorun teşkil etmedi. Tabi denemeyi size bırakıyorum ama sorunsuz kullanabilirsiniz.

2- şimdi kurulumu yapmak için önce kernel-source paketini kurmamız gerekmektedir. bunun için konsoldan su yazarak önce root olun ve şifrenizi girin
# su
password : şifreniz
sonra
# urpmi kernel-source-2.6
yazıp enter deyin.

3- indirdiğimiz VMware-workstation-4.5.2-8848.tar.gz (ben bu sürümü aldığınızı varsayarak anlatıyorum fakat farklı sürümlerde de kurulum senaryosu aynıdır) diyelim ki tmp dosyası içinde olsun. /home/sizin_kullanici_adiniz/tmp
# cd /home/sizin_kullanici_adiniz/tmp
# tar zxf VMware-workstation-4.5.2-8848.tar.gz
# cd vmware-distrib
# ./vmware-install.pl
burada kütüphane dosyaları binary dosyalar manual dosyalarını şu şu dizinlere kuruyorum diyecek hepsini kabul edin. herşeye "yes" deyin orada host ile guest arasında ağ tanımyalacaksınız bir takım şeyler var işte şimdi hepsini hatırlayamayacağım ama kabul edin hepsini ingilizceniz varsa anlarısınız zaten. en son olarak size dosya paylaşımı için kullanıcı adı ve şifre isteyecek ister verin ister vermeyin. ben vermedim mesela. gerek yok bana göre ama tamamen size kalmış.

4- olay budur. şimdi konsola şunu yazıyoruz.

# wmware
wmware çalışıyor ve bir ekran geliyor. şimdi Help>Enter Serial Number menüsünden mail ile bize gelen seri numarını giriyoruz. VMware başarıyla etkilenştirildi diye bir yazı gelecek en sonunda.

5- sonra ekranda göreceksiniz New Virtual Machine tıklayın. sonra Custom'a tıklayın
6- kurmak istediğiniz işletim sistemini seçiniz.
7- sonra konuk işletim sistemi için uygun bir klasör seçin ve isim belirleyin. vmware konuk işletim sistemini bu klasör içine kuracak.klasör içine *.vmx ve *.vmdk isimli iki dosya oluşturacak. bunlardan *.vmx konuk işletim sisteminin özelliklerinin tutulduğu dosya diğeri ise sanal harddiskiniz olacak. *.vmdk nın boyutu içine kurduğunuz işletim sistemine ve programlara göre değişken olacak. örneğin sadece 98 kurduğunuz zaman 200mb iken içine photoshop kurunca 240mb olacak. program kurmaya devam ettikçe boyut artacak tabiki sınırını birazdan belirleyeğiniz hd alanı olacak. daha sonra konuk işletim sistemi için ram ayarı harddisk alanı (min 1GB. sanırım 3-4GB yeterli olur ama tabi size kalmış) belirleyeceksiniz. bunları kendi bilgisayarınıza göre belirleyin.
8- sanal makinazın ağ ayarlarını yapın. ev kullanıcıları ve adsl kullanan arkadaşlar için standart olarak NAT'ı seçmelerini öneririm. böylelikle konuk işletim sistemi ile nete de bağlanabilirsiniz.
9- sonra open existing virtual machine tıklayın ve daha önceden oluşturduğumuz *.vmx dosyasını açın.
10- şimdi elinizdeki işletim sistemine ait olan kurulum cdsini takınız
11- yeşil renkteki play tuşuna benzeyen run tuşuna basınız
12- sisteminizi kurunuz. buarada işletim sisteminizi kurarken konuk işletim sisteminizin üzerindeyken mouse tıklarsanız mouse sadece o işletim sistemine ait olacak, ekran dışına çıkmak tekrar ana işletim sistemine dönmek için ctrl+alt tuşlarına basınız.

Not: Burada eğer vmware size eğer floppy de yada CD-ROM'da bootable bir ortam yok derse. kırmızı power off tuşuna basınız. daha sonra edit virtual machine settings'den Hardware sekmesindeki DVD/CD-ROM kısmına tıklayın ve Connection kısmında "Legacy emulation" işaretleyin. Sonra yukardan yeşil tuşa basarak sanal makinanızı tekrar çalıştırın. Eğer gene aynı hatayı verirse bu sefer elinizdeki başlangıç disketini kullanarak, kuru CD-Rom'dan başlat seçeğini seçin. Ben sisteme win 98 kurarken bu tarz bir sorunla karşılaştırm. önce "Legacy emulation" seçtim fakat o sorunu çözmedi sonra açılış disketinden kuru CD-Rom'dan başlatı seçerek sorunu hallettim. Belki win me için yada win xp için açılış disketine gerek kalmaz sadece "Legacy emulation" işaretlemek yeterli olabilir. ama eğer kuruluma başlarken bootable cd yada disket yok hatası yerseniz bu dediklerimi sırası ile deneyin. umarım sorun olmaz..

13- ekran kartını daha iyi yapılandırabilmek için ve mouse'n bir oraya bir buraya geçmesi sırasında ctrl+alt illetinden kurtulmak içinse vmware penceresinde işletim sisteminiz açıkken yukarıda VM altında Install VMware Tools var ona tıklayın. Bu işletim sisteminiz içinde ekran ve mouse için daha iyi sürücüler kuracaktır. böylelikle ekran çözünürlüğünüz ve renk derinliğiz artacak. mouse ister konuk işletim sisteminde ister ana işletim sisteminde istediğiniz gibi takılmadan ve üstelik çok hızlı kullana bileceksiniz
walsman07 çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Eski Bugün   #n/a 
Teşekkür Botu
Bot
bot Çevrimiçi

Giriş Tarihi: Ocak 2005
Üye No: 0
tunada (08-28-2006) bu konu için teşekkür ettiler...
bot Çevrimiçi Tesekkur botuna Rep veremezsiniz. Yinede Tesekkurler. Kurallara Aykırı Mesajı Bildir  

Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Görünüm Modları

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı