www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

 
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 10-23-2007, 10:19 PM   #1
KoJiRo
Aşmış Üye
 
KoJiRo Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Dec 2006
Konum: KoCaELi
Yaş: 40
Mesajlar: 34,356
Teşekkür Etme: 21
Thanked 162 Times in 97 Posts
Üye No: 23848
İtibar Gücü: 8771
Rep Puanı : 54700
Rep Derecesi : KoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond repute
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan Patlıcan Beğendi Adasında Levrek

MALZEMESİ
7-8 adet orta boy kemer patlıcan
(yani ince patlıcan. Ama isterseniz topak patlıcan da kullanabilirsiniz. Ama o zaman miktar 6-7 adet olsun)
1 adet limonun suyu
6-7 adet fileto olarak çıkarılmış levrek balığı
(yani orta kemiği, kılçıkları tamamen çıkarılıp, el kadar parçalara ayrılmış balık)
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
7-8 diş sarmısak (incecik doğranacak)

Varsa:
2-3 adet kuru defne yaprağı
veya:
Yarım demet taze fesleğen ya da
1 yemek kaşığı kuru fesleğen
Yarım su bardağı ayçiçek yağı
2 su bardağı su

Arzu ederseniz:
2 diş dövülmüş sarmısak
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber


SOSUN MALZEMESİ
Beşamel sos için:
3 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı un
3 su bardağı süt
Yarım su bardağı kaşar peyniri rendesi


TARİF
İsterseniz önce şu patlıcanları közleyelim. Dış kabuklarını hiç soymadan sadece yıkayıp, iyice kurulayalım. Sonra da fırının ızgarasını yakıp, tepsiye dizdiğimiz patlıcanları yerleştirelim. Ama ara sıra fırını açıp patlıcanları çevirmemiz gerekecektir. Her tarafıyla kızaran ve içi iyice yumuşayan patlıcanları fırından çıkarıp, biraz soğumasını bekleyelim. Sonra kabuklarını soyup atalım. Patlıcanları içi su dolu bir kabın içine atıp, limon suyunu da katalım ve bir kenarda beklemeye bırakalım.

Şimdi ise beşamel sosu hazırlamak üzere orta boy derin bir tencereye yağı koyalım. Erir erimez unu katıp, sürekli karıştırarak unun rengi sararıncaya kadar kavuralım. Böylece unun kokusu iyice gitmiş olacaktır.

Şimdi de bir farklılık yapacağız ve daha önceden limonlu sudan çıkarıp, küçük kuşbaşı et formunda doğradığımız köz patlıcanları unun üzerine ekleyip, mümkünse bir çatalla adeta döverek iyice birbirine yedirelim. Yaklaşık 3-4 dakika bu işlemi yaptıktan sonra artık azar azar ve yavaş yavaş sütü eklemeye başlayalım. Ama sakın sürekli karıştırmayı unutmayın. İsterseniz bu arada dövülmüş sarmısağı da ekleyebilirsiniz.

Baktınız ki karışım "fokur fokur" kaynamaya başladı hemen ocağın altını söndürün. İçine sıcakken rende kaşar peynirle, tuz ve karabiberi serpiştirip, son kez karıştırıp, bir kenarda beklemeye alalım. Böylece patlıcan beğendimizi hazırlamış olduk.

Artık sıra geldi levrek balıklarını hazırlamaya. Bunun için bir tepsiye levrekleri dizin üzerine tuz ve karabiber, sarmısak ve defne veya kuru ya da taze fesleğeni ekleyin ve elinizle iyice karıştırıp, harmanlayın ve bir kenara bırakın. Şimdi de kenarları yüksek bir fırın kabımızı önümüze alalım ve bir kenarda marine edilerek (yani lezzetlendirilmiş) bekleyen levreklerimizi içine dizelim. Tam üst üste gelmemesine dikkat edin. Sonra üzerine 2 su bardağı suyu koyup, 175 dereceye ayarlı fırında 30-35 dakika kadar pişirip, çıkaralım.

Sıra geldi servis faslına. Her bir tabağın altına, 3-4 yemek kaşığı kadar beşamel soslu patlıcan beğendiden yayalım. Üzerine pişen levrek balığı filetosunu oturtalım. Süslemek içinse, taze biberiye otunu kullanabilirsiniz. Yani 10 cm uzunluğundaki biberiye dalını tıpkı bayrak gibi balığın üzerine dikelim. İsterseniz tabağın boş kısımlarına çok incecik kıyılmış maydanoz yapraklarını serpiştirelim. Limonun kabuğunu incecik doğrayıp, balığın tepesine oturtalım. Mesela yine limonu incecik dilimleyip, tabağın etrafına yerleştirebilirsiniz.

Ama Mehmet Usta’nın çok sıkı tembihidir, daima balık sıcaksa alt kısmındaki harçta sıcak olmalıdır. Balık soğuksa altındaki harç, malzeme de soğuk olmalıdır.
__________________
KoJiRo çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
 


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 
Konu Araçları
Görünüm Modları

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 07:26 PM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.