www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 10-27-2007, 02:31 PM   #1
KoJiRo
Aşmış Üye
 
KoJiRo Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Dec 2006
Konum: KoCaELi
Yaş: 40
Mesajlar: 34,356
Teşekkür Etme: 21
Thanked 162 Times in 97 Posts
Üye No: 23848
İtibar Gücü: 8775
Rep Puanı : 54700
Rep Derecesi : KoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond repute
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan Kullanılmakta olan yıllık izni kesen durumlar / 27 Ekim

Devlet memurlarının izin hususu 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda düzenlenmiştir. Buna göre, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar olanlara (10 yıl dahil) yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için ise otuz gün yıllık izin hakkı bulunmaktadır.

Danıştay Onikinci Dairesinin 199/11088 sayılı Kararı doğrultusunda çıkarılan “154 Seri Nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğine” göre, 102. maddede geçen “hizmet” kavramından, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen sürelerin anlaşılması gerekmektedir.

Yıllık izinlerin kesilmesini düzenleyen mevzuat var mı?

657 sayılı Kanunda, kullanılmakta olan yıllık izinlerin kesilmesini düzenleyen bir madde bulunmamaktadır. Bu konudaki tek düzenleme yönetmelikle yapılmıştır.

Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim Ve Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmeliğin “Yıllık İzinde Hastalanma Hali” başlıklı 6 ncı maddesinde “Yıllık izinlerini kullanırken hastalanan memurlar hastalık izinlerini ve kullanmakta oldukları yıllık izinlerinin kalan kısmını bulundukları yerde geçirerek görevlerine başlarlar.

Hastalık izinlerinin süresi kullanmakta oldukları yıllık izin süresinden fazla olan memurlar hastalık izinlerinin bitiminde görevlerine başlarlar.

Bunların hastalanmaları sebebiyle kullanamadıkları yıllık izinlerinin süresi 657 sayılı Kanunun değişik 102 nci maddesi göz önünde bulundurularak hesaplanır ve bu süre aynı Kanunun 103 ncü maddesine göre kullandırılır.” hükmü yer almaktadır.

Bu maddeye göre, kullanılmakta olan yıllık izinler hastalık izni halinde kesilmektedir. Hastalık izninden dolayı kullanılamayan izinler ise daha sonra memurlara yeniden kullandırılmaktadır.

Mazeret izni halleri nelerdir?

Mazeret izinleri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104 üncü maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddenin (A) bendinde bayan memura verilecek doğum izinleri, (B) bendinde erkek memura karısının doğum yapması sebebiyle verilecek izin, (C ) bendinde memura isteği üzerine, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde verilecek izin düzenlenmiştir.

104. maddede yer alan ve yukarıda yer verilen mazeret izinleri, memurun talebine bağlanmış olup, bu izin, idarenin takdir yetkisi bulunmayan izindir.

Mazeret izninin oluşması halinde yıllık izin kesilir mi?

Yazımıza temel konusunu, yukarıda yer verilen mazeret izinleri durumunda yıllık izinlerin kesilip kesilemeyeceği oluşturmaktadır. Yıllık izin hususunu değerlendirirken, bu iznin, memurun dinlenmesi ve daha verimli çalışmasını temine yönelik bir izin olduğu unutulmamalıdır.

Bu çerçevede;

1-Yıllık izinde iken, yukarıda yer verilen mazeret durumlarının oluşması halinde, devlet memurunun müracaatı üzerine mazeret iznin verilmesi yasal zorunluluktur.

2- Mazeret izni sebebiyle kullanılamayan yıllık iznin idarece iptal edilmek suretiyle, (yıllık izinlerin hastalık izni halinde kesilmesi örneğinde olduğu gibi) 657 sayılı Kanunun değişik 102'nci maddesi göz önünde bulundurularak hesaplanması ve bu sürenin aynı Kanunun 103'ncü maddesine göre kullandırılmasında bize göre mevzuata aykırı bir husus bulunmamaktadır.
__________________
KoJiRo çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 02:47 PM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.