![]() |
![]() |
#1 |
ÇaKaL Üye
![]() Üyelik Tarihi: Sep 2005
Teşekkür Etme: 145 Thanked 408 Times in 212 Posts
Üye No: 602
İtibar Gücü: 2031
Rep Puanı : 29938
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet :
|
![]() Mutluluk nedir? Magazin sayfalarında vücutları sergilenen manken tipli yavrularla birlikte vakit geçirmek mi? Boğaz''da bir villanın havuz başında serilip kebap yapmak mı?
Schopenhauer gibi düşünürlere göre mutluluk, "mutsuz olmamak"tır. Mutlu kişi, en canlı zevkleri veya en büyük hazları tatmış kişi değildir. Mutlu kişi hayatını hem bedensel hem zihinsel çok büyük acılar yaşamadan geçiren kimsedir. Daha mutlu olma amacıyla boş hayallerin ve renkli heveslerin peşinde koşmak haz getirmez. Aksine onun yarattığı hayal kırıklığı acı ve mutsuzluk getirir. "Budala kişi yaşamın hazlarının peşinden gider ve aldandığını görür; bilge kişi ise belalardan kaçınır. Tüm hazlar hayalidir ve bunlara sahip olunmadığı için üzülmek dar kafalılıktır..." Schopenhauer''in mutluluk reçetelerinden biri şudur: ...Sahip olmadığımız bir şeye bakarken bizde hemen "Bu benim olsaydı nasıl olurdu" düşüncesi doğar ve bu şeyin eksikliğini duyumsatır. Bunun yerine daha sık. "Bu bende olmasaydı nasıl olurdu?" diye sormalıyız. Sahip olduğumuz şeylere ara sıra onu yitirdikten sonra gözümüze nasıl görüneceğini düşünerek bakmaya çalışmalıyız; üstelik bu her ne olursa olsun, mülkiyet, sağlık, dostlar, sevgililer, kadın, çocuk, at veya köpek... Çünkü şeylerin değerini ancak onları yitirdiğimizde anlarız. Buna karşılık o şeye önerilen biçimde bakmamızın sonucunda onun varlığı bizi eskisinden daha çok mutlu eder ve onu yitirmemek için her türlü önlemi alırız..." Kalıcı bir hazzın her şeye yeterli oluşunun yol açtığı durgunluk insan için katlanılmazdır, diyor Schopenhauer... Ve ekliyor: "Engelleri aşmak, varoluşun en büyük hazzıdır, bunlar ticarette ve iş yaşamında olduğu gibi maddi türden de olabilir, öğrenmede ve bilimsel araştırmada olduğu gibi düşünsel türden de olabilir; bu engellerle savaşmak ve onlan yenmek mutluluk verir.":smile:
Tanıdıktı yalnızlık oysa Haklısın belki yanımda Hazırdım bu kez mutluluğa Nerden çıktı şimdi bu ayrılık Öyle boş öyle boş ki bu dünya Güneşim sandım seni oysa Girdabın içinde yaşarken Yakamoz yakamoz çakar aklıma Susadım sana tek bir nefeste Yaşadım aşkımı bir heveste Gözümün önünde durma n''olur Yaşamak öyle zor ki bu bedende Hadi yoluna eyvallah Mutlu ol gülüm işallah Sen geçen günün ardından Bi başına kalma inşallah |
![]() |
![]() |
![]() |
#n/a |
Bot
![]()
Giriş Tarihi: Ocak 2005
Üye No: 0
|
uyuzsultan (10-28-2007) bu konu için teşekkür ettiler...
|
![]() ![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Müstakbel Üye
![]() Üyelik Tarihi: Jan 2006
Teşekkür Etme: 35 Thanked 0 Times in 0 Posts
Üye No: 7692
İtibar Gücü: 0
Rep Puanı : -2944
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet :
|
![]() Paylaşımın için saol. Hatırımızda bulunması gereken mevzu gerçekten.
![]() |
#3 |
Geçerken Uğradım
![]() Üyelik Tarihi: Apr 2006
Teşekkür Etme: 0 Thanked 0 Times in 0 Posts
Üye No: 11489
İtibar Gücü: 1437
Rep Puanı : 170
Rep Derecesi :
![]() ![]() Cinsiyet :
|
![]() ilginç bir mutluluk yaklaşımı.eline sağlık.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
ÇaKaL Üye
![]() Üyelik Tarihi: Aug 2007
Teşekkür Etme: 61 Thanked 46 Times in 23 Posts
Üye No: 43997
İtibar Gücü: 0
Rep Puanı : -1404
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Bayan
|
![]() İnsanın mutsuzluğu tatmazsa mutluluğun ne olduğunu bilmez tabi
![]() Mutluluk; sağlıklı olmaktır, sevdiklerinle olmaktır, belalardan uzak durmaktır, aç ve çıplak kalmadığı ve özgür olduğu için şükretmektir. ![]() Konu içinizi dökün bölümünden hayat derslerine taşınmıştır. |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
mutluluk | gary | İçinizi Dökün | 2 | 06-29-2010 05:31 PM |
Mutluluk | mystical_waynak | Eskiler (Arşiv) | 0 | 10-14-2007 12:39 PM |
Mutluluk.... | aLeMDaR | Eskiler (Arşiv) | 3 | 11-18-2006 01:21 AM |