www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 02-25-2006, 09:28 PM   #1
Cyber_Devill
Müstakbel Üye
 
Cyber_Devill Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Feb 2006
Konum: TokaT
Yaş: 45
Mesajlar: 203
Teşekkür Etme: 1
Thanked 74 Times in 45 Posts
Üye No: 9185
İtibar Gücü: 1496
Rep Puanı : 4010
Rep Derecesi : Cyber_Devill has a reputation beyond reputeCyber_Devill has a reputation beyond reputeCyber_Devill has a reputation beyond reputeCyber_Devill has a reputation beyond reputeCyber_Devill has a reputation beyond reputeCyber_Devill has a reputation beyond reputeCyber_Devill has a reputation beyond reputeCyber_Devill has a reputation beyond reputeCyber_Devill has a reputation beyond reputeCyber_Devill has a reputation beyond reputeCyber_Devill has a reputation beyond repute
Cinsiyet :
Exclamation Polikistik Over Sendromu nedir?

Polikistik Over Sendromu (PCOS), kadınlardaki önemli bir yumurtlama problemi. Sorun, toplumdaki her 5 kadından birinde görülebiliyor. Bunun için kadınların her yıl düzenli olarak jinekolojik muayenelerini yaptırmaları gerekiyor.

Memorial Hastanesi Tüp Bebek Merkezi’nden Opr. Dr. Banu Kumbak Aygün, yumurtlama probleminin önde gelen sebebi ‘Polikistik Over Sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Polikistik Over Sendromu nasıl oluşur?
Kadın vücudunda bulunan iki yumurtalık, bir adet döneminde döllenmeye müsait bir olgun yumurta geliştirir. Bu yumurta gelişimini ve olgunlaşmasını “follikül” adı verilen içi sıvı dolu bir kesecikte tamamlar. Polikistik Over Sendromu’nda ise birçok yumurta aynı anda olgunlaşmaya çalışır fakat bunu başaramazlar. Sonuçta bir çok yumurta vardır ama bunların hiçbiri gelişip döllenme yeteneği kazanamazlar. Ultrason muayenesinde ise yumurtalıklar, içerisinde gelişmemiş yumurta bulunan bir çok kesecik yani birçok kist şeklinde görülür.

Polikistik Over Sendromu’ndan hangi durumlarda şüphelenilmelidir?
Çocuk sahibi olmak amacı ile tüp bebek merkezlerine başvuran kadınların yaklaşık % 20’sinde yumurtlama problemi mevcuttur. Yumurtlama problemlerinin en önde gelen sebebi ise Polikistik Over Sendromu adı verilen durumdur. Özellikle bir hanım düzensiz adet görüyor, tüylenmede artış mevcut ve kilosu da normalin üzerinde ise, bu sendromdan kuvvetle şüphelenilmeli ve gerekli muayene, ultrason ve tetkikler yapılarak durum açıklığa kavuşturulmalıdır.

Polikistik Over Sendromu’nun sebebi nedir?
Hastalığın gelişim mekanizmasında karbonhidrat metabolizmasını düzenleyen “insülin” hormonunun da etkili olduğu düşünülmektedir. Zira bu hastalar aynı zamanda kilolu kişilerdir. Aşırı kilo ise insülin direncine sebep olur. İnsülin direnci gelişmesi Polikistik Over Sendromu’nun tetikleyici nedenlerinden biri olabilir.

Hastalık nasıl tedavi edilir?
Tedaviyi planlarken öncelikle bu hastaların diyetisyen gözetiminde ideal kilolarına inmeleri sağlanmalıdır. Gerekirse insülin direncini kırmak için şeker hastalarında kullanılan “metformin” ilaç tedavisi bu dönemde kullanılabilir. Tıbbi tedavi ve kilo kaybı sonucunda adetlerde önemli oranlarda düzelme olabilmekte, yumurtlama probleminin ortadan kalkmasıyla bazen gebelik kendiliğinden oluşabilmektedir. Ancak bu işlemlerden sonra adet düzensizliği devam ediyorsa, yumurtlamayı uyaran ilaçlar ve hormon iğneleri uygulanabilir. Bu takipler sonucu gelişen yumurtalardan normal ilişki önerilerek veya aşılama yöntemi ile gebelik oluşturulmaya çalışılır. 3-4 kez yapılan takip ve aşılama ile gebelik elde edilememiş ise tüp bebek yöntemine geçilmesi önerilir.

Polikistik Over Sendromu kendini farklı bir karakterle gösterebilir mi?
Bazen ultrason muayenesinde yumurtalıkların görüntüsü Polikistik Over Sendromu gibi izlenebilir. Bunu gerçek Polikistik Over Sendromu ile karıştırmamak gerekir. Adetler düzenli olabilir, kilo fazlalığı ve tüylenmede artış olmayabilir fakat yapılan ultrason muayenesi sonucu yumurtalıkların polikistik görüntüde olduğu ifade edilebilir. Böyle durumlarda da 1 yıl korunmasız düzenli ilişkiye rağmen gebelik oluşmuyorsa mutlaka bir merkeze başvurulmalıdır.

Polikistik Over Sendromu olan kadınlara neler önerilir?
Polikistik Over Sendromu olan kadınlara gebelik sonrası da jinekolojik takipleri bırakmamaları ve yıllık muayenelere devam etmeleri önerilir. Bu hastalarda ileri yaşlarda şeker hastalığı başta olmak üzere bazı hastalıkların gelişimi söz konusu olabilmektedir. Bunu önlemek için aşırı kilo alımı engellenmeli ve gerekirse ilaçlarla düzenli adet görmeleri sağlanmalıdır.
__________________
CaKaL.NeT

Bir Türk Dünyaya Bedeldir ...!

İstikbal Göklerdedir ...!

(Download - Hileler)

(Web Hacking - Mail Hacking)
Cyber_Devill çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dikkat eksikliği sendromu nedir? F.S.Mehmet1453 Revir 0 03-31-2013 04:00 PM
Haftasonu Sendromu GooD aNd EvıL Eskiler (Arşiv) 0 09-15-2008 04:37 PM
Tabip DOWN Sendromu WrAtBoY Eskiler (Arşiv) 0 03-05-2008 12:07 PM
Dikkat eksikliği sendromu nedir? WrAtBoY Eskiler (Arşiv) 0 03-05-2008 11:59 AM
Karpal Tünel Sendromu (KTS) Nedir? CaKaLBoT Eskiler (Arşiv) 2 12-17-2006 12:18 AM

Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 10:34 PM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.