www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 02-26-2008, 02:54 AM   #1
ÇaKıR-
Bağımlı Üye
 
Üyelik Tarihi: Feb 2008
Mesajlar: 3,823
Teşekkür Etme: 0
Thanked 93 Times in 80 Posts
Üye No: 45172
İtibar Gücü: 2082
Rep Puanı : 4660
Rep Derecesi : ÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond repute
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan SALVADOR DALI (Figueras, 1904 - 1989)

SALVADOR DALI (Figueras, 1904 - 1989)
İspanyol ressam. İlk resimleri, Madrid Güzel Sanatlar Akademisi'nde edindiği beceri ve çağdaş akımların, özellikle de "kübizm"in etkisini yansıtır. Ancak, "Lorca" ve "Bunuel"i (onlarla birlikte 1928'de Endülüs Köpeği, 1929'da da Altın Çağ filmlerin yaptı), ardından De Chirico, Miro, Magritte, Masson, Tanguy ve Ernst gibi ressamları tanıdıktan sonra titiz bir kuruluşa dayanan çok ustalıklı bir hezeyanı (sabuklama, saçmalama) yansıtan özgün resimler yapmaya başladı (Üzüntülü oyun, 1929; Özel Koleksiyon). Bu resimler Paris'i gerçeküstücü grup içinde ona seçkin bir yer sağladı. Freud'un kitaplarını okuyunca hezeyanlı fikir çağrışımlarının özgün yorumuna dayanan "eleştirel - paranoyak yöntem" araştırmalarını geliştirdi. (Lenin'in piyano üstünde altı görünüşü, 1931; Ulusal Modern Sanat Müzesi, PARİS), titiz bir göz aldatmacasına dayanan "ikili imgeler", şaşırtıcı başkalaşım ya da erimeler, karmaşık benzeşimler ya da milletinin Angelus'ü gibi yapıtlarının saplantılı yorumları işte böyle doğdu. Dali'nin hem kendisine, hem karısı Gala'ya (ölümü 1982), hem klasik ve akademik büyüklüğe, hem ahlaki ve siyasi düzene ve hem de paraya karşı gösterdiği, gitgide artan şaşırtıcı tatma eğilimi onu gerçeküstücülerin gözünden düşürdü. Gerçeküstücüler 1934'te Dali'nin ünü artarken onunla bozuştular. ABD'de (1940 - 1948), sonra da İspanya'da, dini resimden çeşitli görsel araştırmalara varan (Stereoskopik, Holografik, vb.) yapıtlar verdi.
Dali'nin hezeyanlı imgeleme gücü yalnız oymalarında ve Asamblaj'larında değil, mücevherlerinde de görülür. Kendisinin de "takılmaz" olarak nitelendirdiği bu mücevherler biçimlerin parçalanması ve simgelerin yan yana gelmesindeki şaşırtıcı kısaltmalar ile, gerçeküstücü bir dünya görüşünü dile getirirler: "Örümcek Ayaklı Fil" bir damla gözyaşının aktığı "Zamanın Gözü" ve bu gözün bebeğine yerleştirilmiş saat, ya da sözü ve dinlemeyi bir arada simgeleyen "Telefon - Kulak Küpeleri", New York'ta Alemany tarafından imal edilen Dali'nin mücevherleri koleksiyonu, 1958'de ABD'deki "Owen Cheatham Foundation" tarafından satın alındı.
Görünür kadın (1930), Akıl Dışının Fethi (1936), Narkissos'un Değişimi (1937), Salvador Dali'nin Gizli Yaşamı (1942), Büyü Sanatının 50 Sırrı (1942), Eski Modern Sanatın Boynuzluları (1956), Bir Dahinin Günlüğü (1964), Meissonier'ye Saygı (1968), gibi yazıları da Figueras'ta (Dali'nin kendisi tarafından düzenlenen "tiyatro - müze"), biri de ABD'de (Reynold Morse Kolleksiyonunu barındıran müze olmak üzere iki müze olarak toplanmıştır).
ÇaKıR- çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 02:15 AM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.