www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla

Konu Araçları Görünüm Modları
Old 02-25-2006, 02:34 PM   #1
jockeя
Administrator

jockeя Kullanıcısının Avatarı

Teşekkür Etme: 20
Üye No: 1
İtibar Gücü: 70000
Rep Puanı : 434913
Rep Derecesi : jockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond repute
Varsayılan Milli çıkar Bush'a geri adım attırdı / 25 Şubat

ABD'de 6 limanı işleten İngiliz şirketinin Arap sermayesince satın alınması ortalığı karıştırdı. Bush gelen tepkiler üzerine geri adım attı ve iptal edilemez dediği kararı iptal etti.
ABD'de ülkenin en büyük 6 limanını işleten İngiliz şirketinin bir Dubai firmasınca satın alınmasıyla başlayan tartışma, ''Dubai Ports World'' şirketinin devir sürecinin ertelenmesini kabul etmesiyle şimdilik duruldu. Ancak ülkede liman gibi ulusal güvenliği birinci derecede etkileyen kilit yapıların işletim haklarının yabancı ülke firmalarına verilmesine karşıt sesler giderek yükseliyor.

ABD'de neredeyse siyasi krize dönüşen tartışma, Dubai yönetiminin sahip olduğu Dubai Ports (DP) World isimli firmanın, New York, New Jersey, Baltimore, Philadelphia, New Orleans ve Miami limanlarını işleten Peninsular and Oriental Steam Navigation (P&O) adlı İngiliz şirketini satın almasıyla patlak verdi.

George Bush yönetiminin, limanların işletmelerinin Dubai'ye ait şirket tarafından üstlenilmesi yönünde aldığı karara, ulusal güvenliği tehdit edeceği gerekçesiyle hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat Partili senatörlerden sert muhalefet gelmişti.

Anlaşmaya karşı çıkanlar, 11 Eylül saldırılarını gerçekleştiren eylemcilerin Dubai'nin de dahil olduğu Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) topraklarını operasyonel ve mali işlerde kullandıklarını belirterek limanların denetiminin bir Arap şirketine bırıkılmasının terör eylemleri olasılığına karşı zaaf yaratacağını savunuyor.

Günlerdir Washington'ı saran kriz havası, dün DP World şirketinin limanların devir sürecini erteleme kararı almasıyla biraz olsun dağıldı. Erteleme kararının ne kadarlık bir süreyi kapsadığı konusunda ayrıntı verilmedi.

Bush geri adım attı
DP World, İngiliz P&O ile yapılan 6.8 milyar dolarlık anlaşmanın 18 ülkedeki 30 limanı kapsadığını vurgulayarak ABD limanlarının portföyün sadece yüzde 10'unu oluşturduğunu ve bu kolu ayırarak diğer satın alma işlemlerine devam edeceklerini kaydetti.

Anlaşmayla ilgili işlemlerin 2 Mart'ta bitmesi planlanıyordu.

Limanların işletiminin Dubai firmasına verilmesine yeşil ışık yaktığı için yoğun eleştiriler alan Bush yönetimi de bu tepkiler karşısında geri adım attı. Daha önce kararın iptal edilmeyeceğini söyleyen Bush yönetimi, şirketin açıklamasından hemen önce anlaşmanın uygulanmasında küçük bir ertelemeyi kabul edeceğini duyurdu.

Bazı gözlemciler Bush yönetiminin serbest ticaret politikası çerçevesinde böylesine kilit noktalara yabancı sermayeye izin vermesinin ülkenin güvenliğini tehlikeye sokacağı görüşünde. Demokrat Partili Senatör Hilary Clinton , liman işletmelerinin yabancı hükümetlere satılmasını engelleyen bir yasa teklifi hazırlayıp Senato'ya sunacağını duyurmuştu. Yine Demokrat Partili Senatör Barbara Boxer , Amerikan limanlarının mutlaka ABD'li şirketlerce işletilmesi gerektiğini savunanlar arasında yer aldı.

Arap karşıtlığı mı?
Cumhuriyetçi senatörler de yönetime, anlaşmayı ertelemeye ve devir işleminin ulusal güvenliğe etkilerini incelemeye zorlamak için yasa tasarısı hazırlama tehdidinde bulunmuştu. Böyle bir yasayı veto edeceğini açıklayan Bush, Dubai firmasıyla yapılacak anlaşmaya karşı çıkmanın ABD'nin ''terörle savaşım'' daki müttefiklerine çok yanlış bir mesaj vereceği düşüncesinde.

6 limanın bugüne kadar İngiliz şirket tarafından işletildiğini ve kimsenin olumsuz tepki vermediğini belirten gözlemciler, Dubaili bir şirketin ortaya çıkmasıyla karşıt seslerin yükseldiğine dikkat çekiyor.

Anlaşmaya muhalefetin ardında Arap karşıtı bir yaklaşımın olduğu yorumu yapılıyor.

Bush yönetimi tartışmaların bölgedeki en yakın müttefiklerinden biri olan BAE ile bir krize neden olmaması için yoğun çaba harcıyor. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice 'ın önceki gün BAE'nin başkenti Abu Dabi'de yetkililerle bu konuyu ele aldığı belirtildi.
jockeя çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Old 02-25-2006, 02:40 PM   #2
๏๒รєรรเ๏ภ
Forum Aşığı

๏๒รєรรเ๏ภ Kullanıcısının Avatarı

Teşekkür Etme: 337
Üye No: 6517
İtibar Gücü: 3258
Rep Puanı : 91747
Rep Derecesi : ๏๒รєรรเ๏ภ has a reputation beyond repute๏๒รєรรเ๏ภ has a reputation beyond repute๏๒รєรรเ๏ภ has a reputation beyond repute๏๒รєรรเ๏ภ has a reputation beyond repute๏๒รєรรเ๏ภ has a reputation beyond repute๏๒รєรรเ๏ภ has a reputation beyond repute๏๒รєรรเ๏ภ has a reputation beyond repute๏๒รєรรเ๏ภ has a reputation beyond repute๏๒รєรรเ๏ภ has a reputation beyond repute๏๒รєรรเ๏ภ has a reputation beyond repute๏๒รєรรเ๏ภ has a reputation beyond repute

1 gün bush' un basına 1 iş gelicek ama hadi hayırlısı

LÜTFEN
๏๒รєรรเ๏ภ çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla

Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı