www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 02-29-2008, 09:46 PM   #1
Kéan aRs
Aşmış Üye
 
Kéan aRs Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Aug 2007
Konum: ιѕтαηвυℓ
Yaş: 33
Mesajlar: 14,099
Teşekkür Etme: 125
Thanked 197 Times in 120 Posts
Üye No: 44060
İtibar Gücü: 4230
Rep Puanı : 10060
Rep Derecesi : Kéan aRs has a reputation beyond reputeKéan aRs has a reputation beyond reputeKéan aRs has a reputation beyond reputeKéan aRs has a reputation beyond reputeKéan aRs has a reputation beyond reputeKéan aRs has a reputation beyond reputeKéan aRs has a reputation beyond reputeKéan aRs has a reputation beyond reputeKéan aRs has a reputation beyond reputeKéan aRs has a reputation beyond reputeKéan aRs has a reputation beyond repute
Cinsiyet : Erkek
Varsayılan Köy olacak belediyelerin yüzde 57'si AK Partili

Köy olacak belediyelerin yüzde 57'si AK Partili


Nüfusu 2 binin altında olan belediyelerin köy olması ve bazı yeni ilçeler kurulmasını öngören kanun tasarısı, dün TBMM İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi.



Tartışmalı geçen görüşmelerde, muhalefet partileri tasarıya karşı çıktı. Yeni kanunla köy olacak belediyelerin yüzde 57'si AK Partili. İktidar üyeleri, bu sebeple düzenlemede bir 'siyasi çıkar' olmadığını savunuyor. Köy olacak 863 beldeden 493'ü AK Parti, 133'ü CHP, 95'i DP, 73'ü MHP, 19'u Anavatan, 16'sı bağımsız, 34'ü ise diğer partilerden. Büyükşehirlere mahalle olarak bağlanacak 283 belediyeden de 166' sı AK Parti, 39'u CHP'li.

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin Akbulut başkanlığında toplanan İçişleri Komisyonu, nüfusu 2 binin altında olan 863 belde halkını yakından ilgilendiren tasarıyı görüştü. Toplantının başında tasarıya ilişkin bilgi veren İçişleri Bakanı Beşir Atalay, rasyonel bir düzenleme yaptıklarını, amaçlarının 'taşra bölgelerinde bugünkünden daha etkili bir hizmet yürütmek' olduğunu söyledi. Nüfusu düşük yerlerin köy olmasıyla yönetim giderlerinden tasarruf sağlanacağını belirten Atalay, bu belediyelere aktarılan kaynakların bundan sonra il özel idareleri tarafından daha sağlıklı kullanılacağını kaydetti. Atalay, köy olacak belediyelerde görev yapan 10 bini aşkın çalışanın da il özel idaresi veya valilik bünyesinde görevlendirileceğini vurguladı. Bakan Atalay'ın verdiği bilgiye göre, Türkiye'de halen 3 bin 255 belediyelik bulunuyor. Köy halini alacak belediyelerin toplam 200 milyon YTL'yi bulan borçları kanunla silinecek. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte 2 bin 103 belediye kalacak. Bundan sonra yeni belediye kurulması için bir yerleşim yerinin en az 5 bin nüfusa sahip olması gerekecek. Düzenleme, yapılan son nüfus sayımına göre hazırlandı. Sayımda toplam 2 bin 200 belediyenin nüfusunun azaldığı görüldü. Görüşülen tasarının kanunlaşmasıyla 283 belediye büyükşehirlere mahalle olarak bağlanacak. Ayrıca bu şehirlerde 43 yeni ilçe kurulacak.

Tasarının komisyon görüşmeleri sert tartışmalara sahne oldu. Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin yaklaşık 6 saat sürmesi üzerine, AK Partili üyeler maddeler üzerindeki görüşmelerin 5 dakika ile sınırlandırılmasına ilişkin önerge verdi. Önerge kabul edilince muhalefet partisi temsilcileri, komisyon salonunu terk etti. CHP ile MHP, arka arkaya basın toplantısı düzenledi. İlk toplantıyı CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol yaptı. Anadol, AK Parti'nin, tasarıyla yerel yönetimleri kurban seçtiğini savundu. Düzenlemenin hayata geçmesiyle demokrasi cinayeti işleneceğini ve yerel yönetimlerin katledileceğini ileri süren Anadol, "Komisyon salonunda bizi konu mankeni yapmak ve cinayete ortak etmek istiyorlar. Muhalefet partileri olarak yapılan bu işlemi Meclis başkanına şikâyet edeceğiz." dedi.

MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural da, çoğunluk iradesiyle milletvekillerinin sesinin kısıldığını vurguladı. Milletvekillerinin görüşlerini açıklamasının engellendiğini belirten Vural, "Tasarı kaptı kaçtı ile geçirilmek istendi. Milletvekilleri, tasarı ile ilgili görüşlerini söylese, iki gün daha çalışsanız ne olacak? Sırça köşklerde oturacağınıza çalışın, ne olacak? Millet size çalışmak için para ödüyor." diye konuştu.

Nüfusun yüzde 45'i büyük şehirde yaşıyor

İçişleri Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 1960'ta 995 olan belediye sayısı, 1999'da 3 bin 225'e yükseldi. Halen 16 büyük şehirde nüfusun yüzde 45'ine tekabül eden 31 milyon 800 bin kişi yaşıyor. 65 il belediyesinde 9 milyon, 750 ilçe belediyesinde 12 milyon 100 bin, 2 bin 11 belde belediyesinde 5 milyon 660 bin, köy halini alacak 863 belediyede ise 1 milyon 300 bin kişi yaşıyor. Türkiye'de 50 ilçenin nüfusu 2 binin, 266 ilçe ile bin 182 beldenin nüfusu da 5 binin altında bulunuyor.
Kéan aRs çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 07:19 PM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.