www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla

Konu Araçları Görünüm Modları
Old 03-06-2008, 07:07 PM   #1
slipknot
ÇaKaL Üye

slipknot Kullanıcısının Avatarı

Teşekkür Etme: 1
Üye No: 45566
İtibar Gücü: 1620
Rep Puanı : 8694
Rep Derecesi : slipknot has a reputation beyond reputeslipknot has a reputation beyond reputeslipknot has a reputation beyond reputeslipknot has a reputation beyond reputeslipknot has a reputation beyond reputeslipknot has a reputation beyond reputeslipknot has a reputation beyond reputeslipknot has a reputation beyond reputeslipknot has a reputation beyond reputeslipknot has a reputation beyond reputeslipknot has a reputation beyond repute
Varsayılan Hangi proje acilse 6.2 milyar dolar oraya kullanılacak

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, Washington’da geçen hafta onaylanan 6.2 milyar dolarlık Ülke Ortaklık Stratejisi (ÜOS) kredisinin, "çok esnek olacağını" söyledi.

Zachau Dünya Bankası’nın 2008-2011 döneminde sağlayacağı bu kredinin önemli bir bölümünün enerji ve işgücü piyasası reformlarında kullanılacağını da belirtirken, "Alanlara göre miktar ayırmadık. Türkiye neye ihtiyaç duyuyorsa, projelerin önceliği ve hızına bağlı olarak, önceden takvim olmaksızın kaynak aktarılacak" dedi.

SEÇİMLER YÜZÜNDEN GECİKTİ: Dört yıl süreli ve istihdam, enerji, kamu hizmetleri ile eğitim alanlarını kapsayacak ÜOS konusunda Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Zachau, programı aslında 22 Temmuz genel seçimlerinden önce bitirmeyi hedeflediklerini ancak seçimler ve yeni hükümetin kurulması nedeniyle geciktiğini belirtti. ÜOS’nin çok esnek bir nitelik taşıdığını söyleyen Zachau, şöyle dedi: "Dört yıl içinde, farklı alanlarda, farklı takvimlere göre farklı miktarlar olabilir. Hangi projede ne kadar gelişme hızı sağlandığına bağlı. Örneğin önce enerji hazır olursa enerji, sosyal güvenlik reformunun ihtiyaç duyduğu kaynak olursa oralara aktarılacak."

KOMŞUMUN ÇOCUĞU İŞSİZ: İstihdam sorunun ÜOS’ta nasıl ele alındığına ilişkin sorumuza "Bu hayati sorunun üç boyutu var: Çalışma yaşındaki insanların işgücüne katılım oranı düşük. Kadınlar üretim katılmak istediği halde çalışamıyor. Genç nüfus iş bulamıyor" diyen Zachau, bunlardan ilk ikisinin dünyanın her yerinde, kendi ülkesi Almanya’da da yaygın bir sorun olduğunu hatırlattı. Ancak, genç insanların iş bulamamasının Türkiye’ye özgü bir sorun olduğuna dikkat çeken Zachau, "Ankara’da kendi komşularımdan biliyorum. Üniversite mezunu 23-24 yaşında çocukları iş arıyor. Dünya Bankası olarak, ayrıca çalışmak isteyen kadınların işe erişimi konusunda yardımcı olmak istiyoruz" dedi.

30 YIL SONRASINI TAŞINAMAZ: ÜOS paketinin de destekleyeceği sosyal güvenlik reformununun, kıdem tazminatlarının sıfırlanması gibi pek çok konuda tepki çekmesini Zachau, şöyle değerlendirdi: "Sosyal güvenlik reformu toplum eşitliği sağlamayı hedefliyor. Mevcut sistemde eşitlik ve adalet yok. Böyle giderse kamu finansmanınız 30 yıl sonrasını taşıyamaz. Sosyal güvenlik reformları dünyanın her yerinde kaygı yaratıyor. Benim ülkemde de öyle. Hükümet zor bir sınavla karşı karşıya. Ama bu kadar zor bir işe kalkışması hayranlık uyandırıcı. Pek çok gelişmiş ülke başaramıyor bunu."

SOSYAL GÜVENLİK ÖNEMLİ: "Sosyal güvenlik reformu Meclis’ten geçmezse, bu kredi kullanılamaz’ diyor musunuz" sorumuzu ise Zachau, şöyle yanıtladı: "Demiyoruz. Bizim işimiz, geçmesi için yardımcı olmak. Bununla birlikte sosyal güvenlik reformu önemli. Bizim için aslolan, bütçe açığını kapatarak Türkiye’de daha fazla iş hami yaratılması için destek vermek."

Enerjide önce dağıtıma sonra üretime destek

Enerji alanında izlenecek yolda, öncelikler nasıl belirlendi?

- Enerji kritik bir alan. Asıl olarak yatırım projeleri öne çıkacak. Elektrik santrallarının modernize edilmesi, iletim, dağıtım hatlarının yenilenmesi ve yenilenebilir enerji yatırımlarına finansman desteği sağlanacak.

Başbakan Erdoğan, dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi pilot uygulamaya yöneleceklerini söylemişti. Liste belirlendi mi?

- Liste hükümette. Öncelikle üç ya da dört dağıtım şirketinin yenilenmesine destek sağlanacak. Ardından üretim santralları gelecek.

Başörtüsü hassas ama tartışmak önemli

Dünya Bankası için Türkiye’deki eğitimin kalitesi bu kadar önem taşıyorsa, eğitimle birlikte anılan başörtüsü tartışması ve Anayasa değişikliği konusuna nasıl bir mesafeden izliyorsunuz?

- Hükümeti eleştirmek ya da eleştirmemek gibi bir konumda değilim. Ama iki şey söylemek istiyorum. Türkiye’ye bir yıl önce geldim. Türkiye tarihini okudum. Başörtüsü, gerçekten hassas bir konu. Kişisel olarak, Türkiye’nin bu konuyu tartışıyor olmasını önemli buluyorum. Farklı ülkelerde de çalıştım, oralarda ülke için çok hayati konularda kimse konuşmuyordu. Burada bu tartışmanın olması bence demokratiktir. Kişisel olarak, mümkün olduğu kadar çok çocuğun ve gencin eğitim almasının kazanç olduğuna inanıyorum.
slipknot çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla

Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı

Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 04:24 PM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.