![]() |
![]() |
#1 |
Forum Demirbaşı
![]() Üyelik Tarihi: Jan 2007
Teşekkür Etme: 70 Thanked 42 Times in 30 Posts
Üye No: 26495
İtibar Gücü: 2548
Rep Puanı : 2488
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Kanser aşısına kobay oldu
5 yıl önce 19 yaşındayken rahim ağzı kanseri aşısı deneylerine katılan Vanessa Pinto, hikayesini anlattı. 21 Şubat 2008 / 07:56 Glaxo Smith Kline’nın (GSM) deneyinden jinekoloğu Prof. Dr. Wiebren Tjalma sayesinde haberdar olan Vanessa’yı önce ‘denek olmak’ ürkütmüş. Ancak, 15 yaşındaki kız kardeşi ve doğmamış çocuklarına sorumluluğu olduğunu düşünerek kabul etmiş. Şimdi bir kız sahibi olan Pinto, “Kızımın geleceği için doğru kararı vermişim” diyor. Dünyada aşılanan ikinci, Belçika’da da ilk kadın olan Pinto ile aşılama sürecini konuştuk: Aşı ile ilgili klinik çalışmaları size teklif edildiğinde ne hissettiniz? 6 ayda bir jinekoloğa giden, her yıl check-up yaptıran, pap smear testlerini hiç ihmal etmeyen birisiydim. Prof. Dr. Tjalma aşı için sağlıklı, cinsel açıdan aktif birini aradıklarını söyledi. Denek olmak fikri beni biraz ürküttü. Ancak bu kanserden benim kadar titiz bir insanın bile haberi yoktu ve kabul ettim. Ailenizden, yakınlarınızdan tepki gördünüz mü? Erkek arkadaşıma anlattım, haklı bulduğunu söyledi. Ancak ailem ‘kobay’ olma fikrinden ürktü. Kanserin yol açtığı ölümleri anlatınca razı oldular. Şimdi onlar da aşıyı yaptırmayı düşünüyor. Klinik çalışmalar sırasında aşı olup olmadığınız size söylendi mi? Hayır, bu çift taraflı kör bir çalışma. Ne aşıyı vuran ne de ben enjektörün içinde ilaç mı plasebo etkisi altında mıyım biliyoruz. Ancak beş yıl sonra halen antikor düzeyim çok yüksek çıkıyor. Bu da beni mutlu ediyor. Aşının yan etkileri var mı? Sadece iğneyi koluma vurduktan sonra bir sıcaklık hissi, kızarıklık yaşadım. Kızınızın adına bir şey yaptığınızı hissediyor musunuz? Kesinlikle. Kızımın babası Bruno bunu çok cesurca buluyor. 5 haftalık bebeğimi, Laila’yı kucağıma aldığımda ‘İyi ki bu çalışmalara katılmışım. İnsanlığa karşı sorumluluğumu yerine getirdim’ diye hissediyorum.
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|