www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla

Konu Araçları Görünüm Modları
Old 05-07-2008, 12:14 AM   #1
ÇaKıR-
Bağımlı Üye

Teşekkür Etme: 0
Üye No: 45172
İtibar Gücü: 2081
Rep Puanı : 4660
Rep Derecesi : ÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond reputeÇaKıR- has a reputation beyond repute
Varsayılan Enerjiye otomatik fiyatlama geliyor

Enerjiye otomatik fiyatlama geliyor

Enerjide otomatik fiyatlama, Temmuz'dan itibaren uygulamaya girecek.
06 Mayıs 2008 / 18:45

Enerji KİT'lerinde otomatik fiyatlandırmayı öngören Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararı yayımlandı; karara göre sistem 1 Temmuz'dan itibaren uygulamaya girecek.

Hazine'nin web sitesinde yayımlanan "Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizmasının Usul ve Esasları"na ilişkin karar ile, uygulamayla Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'ye tabi Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ), Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ), Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş. (TETAŞ) ve Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun'a tabi olup sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası kamuya ait olan elektrik dağıtım şirketlerinin mali açıdan sağlıklı ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması amaçlanıyor.

Bu amaç doğrultusunda, söz konusu KİT'ler ile elektrik dağıtım şirketlerinin alım/üretim maliyetlerindeki değişimlerin satış fiyatlarına yansıtılması sağlanacak ve "Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizması" (MBF) uygulanacak.

MBF ile piyasanın serbestleşmesi sürecinde sağlıklı bir fiyatlama mekanizmasının kurulması, mali yapıları güçlenen elektrik dağıtım şirketlerinin ve EÜAŞ uhdesinde yer alan portföy üretim gruplarının özelleştirme sürecinin olumlu etkilenmesi ve mali hedeflere ulaşılması öngörülüyor.

MBF'nin işleyişine ilişkin genel usul ve esaslar göre, Enerji KİT'leri, Genel Yatırım ve Finansman Programı'nda belirlenen satış fiyatlarını uygulayacaklar. Maliyet dışı faktörlere bağlı olarak, yıllık kâr ve faiz dışı fazla hedeflerinde önemli ölçüde sapma ihtimali ortaya çıkması halinde, bu durum enerji KİT'leri tarafından dikkate alınacak.

Enerji KİT'leri, yılın geri kalan dönemi için uygulayacakları yeni tarifelerini tespit ederken ilgili mevzuatta yer alan formülasyonlara göre maliyetlerdeki değişimler ile yıl sonuna yönelik revize makro ekonomik gösterge varsayımlarını (döviz kuru, petrol fiyatı, TEFE, TÜFE vs.) kullanacak. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), bu varsayımları aylık olarak ilgili enerji KİT'lerine bildirecek.

MBF'nin uygulanma periyotlarına ilişkin usul ve esaslar, her bir enerji KİT'i için ayrı olarak belirlendi.

TKİ VE BOTAŞ
Buna göre, TKİ, "Termik Santrallere Kömür Verilmesi ile İlgili Protokol" kapsamında mevcut "baz kalori değer fiyatını", belirlenen formülasyonun kullanarak 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim'den geçerli olmak üzere yeniden tespit edecek. BOTAŞ, YTL ile doğal gaz satışı yaptığı abonelerine uygulayacağı aylık tarifeleri ve belirlenen formülasyonu kullanacak.

EÜAŞ VE TETAŞ
EÜAŞ, portföy üretim gruplarının elektrik dağıtım şirketlerine uygulayacağı tarifelerini, her bir portföy üretim grubu için belirlenen formülasyonları kullanarak 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim'den geçerli olmak üzere yeniden tespit edecek.

TETAŞ, özel sektör dağıtım şirketleri dahil olmak üzere dağıtım şirketlerine 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim'den geçerli olmak üzere uygulayacağı yeni tarifelerini ilgili mevzuat çerçevesinde tespit ederek EPDK’ya sunacak. EPDK, revize tarifeleri 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde onaylayacak.

Elektrik dağıtım şirketleri, TETAŞ ve portföy üretim gruplarının 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim itibarıyla uygulayacağı revize tarifeleri dikkate alarak yeni tarifeleri EPDK’ya sunacaklar. EPDK da yeni tarifeleri 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe girecek şekilde onaylayacak.

GÖZETİM HAZİNE'DE
Hazine, MBF'nin uygulanmasına ilişkin gerekli gözetim ve koordinasyonu yapacak. Bu çerçevede, enerji KİT'leri MBF'nin uygulanması sürecinde fiyat ayarlamaları ve/veya EPDK'ya yapacakları tarife başvurularıyla ilgili işlemlerin bir örneğini, işlemi izleyen 5 gün içinde Hazine'ye ve DPT'ye bildirecek.

YPK kararında belirtilen hükümlerin uygulanması amacıyla izlenecek usul ve esaslar, Hazine ve DPT tarafından hazırlanacak ve kararın yayımını izleyen 15 iş günü içinde ilgili kurum ve kuruluşlara duyurulacak.
ANKA
ÇaKıR- çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla

Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı

Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 03:29 PM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.