![]() |
|
Eskiler (Arşiv) Eski konular |
![]() ![]() |
|
Konu Araçları | Görünüm Modları |
![]() |
#1 |
Aşmış Üye
![]() Üyelik Tarihi: Aug 2007
Teşekkür Etme: 98 Thanked 355 Times in 320 Posts
Üye No: 44033
İtibar Gücü: 57904
Rep Puanı : 34658
Rep Derecesi :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinsiyet : Erkek
|
![]() Türk müteşebbislerin, Türkmenistan ile Türkiye arasındaki ilişkileri güçlendiren eğitim hamlelerine dün bir halka daha eklendi.
Türk Sehil şirketi tarafından inşa edilen 320 öğrenci kapasiteli anaokulu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov tarafından dün açıldı. Açılış töreninde konuşma yapan Erdoğan, "Biz buradaki işadamlarımızı, yatırımlarımızı, işçilerimizi ve onların ailelerini Türkiye ile Türkmenistan arasındaki bir dostluk, kardeşlik köprüsü olarak görüyoruz.'' dedi. Berdimuhammedov ise okulu Türkmen-Türk dostluğunun örneği olarak niteleyerek, ülkede faaliyet gösteren Türk şirketlerine övgüde bulundu. Konuşmasında, Türkiye ile Türkmenistan'ın ilişkilerinin ekonomik boyutla sınırlı kalamayacağını, Türk halkı ve Türkmenlerin aynı dili konuştuğunu ve aynı kökenden geldiğini belirten Erdoğan, "Ortak kültürü, gelenekleri, inancı paylaşıyoruz. Dolayısıyla bizim burada yatırım yapan şirketlerimizin sosyal sorumluluğu çok büyük. Burada hedefimiz sadece yatırımlarla değil, aynı zamanda sosyal projelerle de Türkmenistan'ın kalkınmasına, ilerlemesine katkı sağlamaktır." ifadelerini kullandı. Açılışını yaptığı anaokulunun da bu sosyal sorumluluğun en güzel tezahürü olduğunu kaydeden Başbakan, "İstikbalimizi emanet ettiğimiz çocuklarımızın en iyi şartlarda eğitim almalarını sağlayan bu anaokulunu Devlet Başkanı Berdimuhammedov ile açmaktan büyük mutluluk duyuyorum.'' diye konuştu. Berdimuhammedov: Bu okul dostluğumuzun göstergesi Türkmen lider Berdimuhammedov da bu açılışın yeni kalkınma döneminde ülkelerinde yapılan büyük reformlara örnek teşkil ettiğini söyledi. Anaokulunda çocukların sağlıklı yetişmesi için tüm imkânların seferber edilmiş olduğunu anlatan Berdimuhammedov, "Bu modern binanın, proje aşamasından yapılmasına kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu bina Türkmen-Türk dostluğunun açık bir örneğidir. Ülkemizde Türk şirketleri Türkmenler ile uzun yıllardan bu yana ele ele vererek çalışıyor. Türk şirketleri, güvenilir bir ortak olarak yaptıkları işbirliği ile kendilerini gösterdi. Binalar kuruyorlar, fabrikalar ve tesisler inşa ediyorlar." şeklinde konuştu. Türkmenistan ile Türkiye arasındaki eğitim işbirliği, Aşkabat'ın bağımsızlığını kazandığı 1990'lı yılların başından beri artarak devam ediyor. Türkmenistan'da 14 Türkmen-Türk okulu ve Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi faaliyet gösteriyor. Türk üniversitelerinde ise 1652 Türkmen öğrenci eğitim görüyor. Erdoğan, anaokulu açılışından sonra Türkmenistan'ın ilk Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı'nın türbesine ve Bağımsızlık Anıtı'na çelenk bıraktı. Başbakan, daha sonra da President Oteli'nde düzenlenen Türkmenistan-Türkiye İş Konseyi toplantısına katılarak, bir konuşma yaptı. Türkmenistan'da resmî kayıtlara göre 6 binden fazla Türk vatandaşının yaşadığını ifade eden Başbakan Erdoğan, Türkmenistan ile ticaret hacminin 700 milyon dolar civarında bulunduğunu; ama bunu yeterli görmediğini ifade etti. Ankara-Aşkabat işbirliğinde en önemli mesele olarak görülen enerji alışverişine de değinen Erdoğan, Karadeniz ile Ortadoğu'daki petrol ve doğalgazın Batı ülkelerine taşınmasında en güvenilir güzergâhın Türkiye olduğunu belirtti. Türkiye'nin bölge ve dünyadaki en stratejik enerji üslerinden biri olacağını kaydeden Erdoğan, Türkmenistan lideri Berdimuhammedov'a teşekkür ederken, "Türkmen doğalgazının Hazar boru hattı ile geçişinin sağlanmasının, Türkmenistan ve Türkiye'yi daha etkin bir konuma getireceğine inanıyorum. Her iki ülkeyi daha aydınlık ve müreffeh bir gelecek bekliyor.'' ifadelerini kullandı. Aşkabat ile bazı sorunlarının da olduğunu ifade eden Erdoğan, Türk ve Türkmen vatandaşlarının evliliklerinin tescil edilmesi meselesine ve Türkmenistan'da tutuklu bulunan Türk vatandaşlarıyla ilgili bilgi verilmesinde yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Aşkabat'ın Türk işadamlarından vize ve araç geçişlerinde yüksek ücret almasını gündeme getirdi.
![]() ![]() |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|