www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 03-16-2006, 03:49 AM   #1
Bostandere
Forum Aşığı
 
Üyelik Tarihi: Dec 2005
Mesajlar: 4,764
Teşekkür Etme: 111
Thanked 1,308 Times in 803 Posts
Üye No: 4863
İtibar Gücü: 3038
Rep Puanı : 65437
Rep Derecesi : Bostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond reputeBostandere has a reputation beyond repute
Cinsiyet :
Varsayılan Kung-fu Nedir?

KUNG : Toplum – Bilmek – Uğraşmak

FU : Eren – Ahenk – Kuvvet – Felsefe ve Sanat

Kung-fu eğitimi uzun ve kayalı, sarp bir yola benzer. Anacak yılmadan çalışırsanız bu yolu aşabilirsiniz. Bir gün saatlerce çalışıp sonrada bir hafta hiç çalışmamak yerine her gün düzenli sürelerle çalışmak daha faydalıdır. Kombineleri teknik, kuvvet ve sürat yönünden geliştirdiğiniz zaman bir arkadaşınızla karşılıklı olarak “Poa Chik” çalışmalarına geçiniz.
Kung-fu çalışmaları için uygun bir elbise ve ayakkabı alınız. Bunlar çalışmalarınıza yararlı olacak ve moral olarak güçlenmenizi sağlayacaktır.

Çalışmalarınıza kesinlikle acele etmeyiniz. Yavaş yavaş mükemmel bir sonuca ulaşacaksınız.

KUNG-FU’NUN TARİHİ VE GELİŞMELERİ:

Kung-fu M.Ö. 4.’üncü yüz yılın sonunda büyük düşünür KONFİÇYUS ile arkadaşı LAO-CHE düşünceleri ile meydana gelmiştir.
Bu düşünceleri sonunda meydana gelen TAOİZM canlandırıp etrafına yaymak ve de bunu halka sevdirebilmek için ilk olarak etrafındaki çırak ve gençlere öğretip yaymak istediler.

Bu durum benimseyen ve de çok seven imparator (HAN-WU-Tİ) bu spor dalına o zaman “Uzun el dövüşü” adını verdi.
Bu teknik daha sonraki yıllarda çok iyi hocalar yetiştirerek bütün Çin’e yayılmasına sebep oldu.
Daha sonraki yıllarda ise büyük bilgin kıymetli hekim HUA-TA tarafından bir çok yenilikler getirilip herkesin tanımış olduğu 5 büyük hayvanın adını ve stillerini ilave ederek bu spora ayrı bir renk kattı.

Bunlar ise şöyle sıraladı. (KAPLAN-AYI-YILAN-ARSLAN-TURNA) kuşunun hareketlerinden birer bölümünü alıp bu spor dalına katmış oldu. Ve de böylece TA-MO-SHAOLİN sistemi bütün Çin’e yayıldı. Daha sonraları buma bir çok yeniliklerde ilave edilerek neticesinde CHANG-CHUAN sistemi doğmuş oldu.

Çin’de Budizm dinini yayan Buda rahipleri kendi aralarında Vahşi hayvanların dövüş ve kendilerini savunma hareketlerini inceleyip bunlardan yeni bir çok teknik daha alarak bunların hepsini 5 büyük stil içerisinde topladılar.
Nihayet SHAOLİN MANASTIRI Çin halkına açılıp buraya yeni genç nesilden öğrenciler alınmaya başlandı. Daha ziyade halkın içinden kısa boylu ve cesur olanları seçildi.

Ardından geçen uzun yıllar sonunda bütün Çin’de Budizm dinini yayan rahipler bir taraftanda El, Ayak, Sopa, Kılıç, yakın dövüşü öğrettiler. Daha sonraları bu sporu bir dövüş ve savunma tekniği haline getirdiler. TAO-CHI-CHUN-FA adını verdiler. Bu spor LEOPAR – KARTAL pençesini ilave ederek NEI-CHIA -TAI-CHI- WAI-CHIA.CHUAN-SHU-KUA-SHU gibi bir çok yeni adlar takıp bunları sınıflara ayırdılar.
1300 yıllarında bu spor yırtıcılıktan kurtarılıp yumuşatılarak saygılı ve sevimli hoca “Tai-aist cheng saim fung” tarafından geliştirilen (TAI-CHI-CHUAN) sistemi çok geliştirilip Kung-fu yeni ismi (CHUEH-YUAN) oldu.
170 civarında olan teknik sayısı 300 rakamına ulaşmış oldu.

1400 yıllarında bu spor (PA-KUA-WU-SHU-WING-CHUN-TAI-CHI) olarak dört ana bölüme ayrılıp:

Sert ve yırtıcı dövüşler (PAKUR) adı verildi.
Silahlı ve vurucu dövüşler (WU-SHU)adı verilir.
El ve ayak dövüşlerine (WING-CHUN) adı verildi
İç kuvvete ve yaşlı dövüşlerine (TAI-CHI)adı verildi.
Nihayet buda rahipleri SHAOLİN manastırında son şekle getirilen bu dört yeni modeli tek bir isim ve çatı altında toplayıp buna yeni bir isimle bütün Çin halkına öğretilmeye başlandı. Bu yeni isim ise o günden bu güne kadar devam edip gelen KUNG-FU dur...

Çin dilinde Kung-fu savaş sanatı anlamına gelmektedir. Fakat Çin savaş sanatı Ustalarına göre Kung-fu çok teknik bir terimdir ve savaş sanatının özel bir bölümüne karşılık gelmektedir. Çin'cede savaş sanatına tam karşılık gelen kelime WU SHU' dur. Çalışmanın uygun gelişimi için Wu Shu yedi bölüme ayrılır.

Teknik serisi "Chuean Thau"
Kombine Çalışmaları "Tuyi Cher"
Özel Teknikler "San Suau"
Kuvvet Çalışmaları "Kung-Fu"
Müsabaka "Poa Chik"
Silahlar "Wu Chi"
Kurallar "Chuean Li"
KUNG-FU'NUN AMAÇLARI VE KURALLARI
Geliştirildiği zamanlarda Kung-Fu'nun üç amacı vardı. Bunlar: Fiziksel vücut sağlamlığını sağlamak. Kendini savunmayı öğrenmek ve ruhi gelişimi sağlamak. Bugün için bazı değişik kutuplaşmalar vardır. Bazı Kung-fu Hocaları kung-fu'yu sadece kendini savunmayı öğretmek amacı ile çalıştırmakta, bazıları ise Kung-fu ile vücudu sağlıklı kılacağını öne sürerek savunma amacını dışlamaktadır. Halbuki savunma amacı olmaksızın Kung-fu artık bir jimnastik hareketleri serisidir.

Kung-fu çalışmalarında öncelikle kişi gerektiğinde kendini veya bir yakınını koruyabileceği formunu bulması ve bunu koruması gereklidir. Daha sonra Kung-fu'nun vücudun fiziksel yönüne katkıları gelir. Düzenli Kung-fu çalışmaları ileri yaşlarda bile canlı ve atletik bir vücut sağlar. Kung-funun üçüncü bir özelliği kişilik gelişimine yardım etmesidir. Yıllar süren çalışmalar esnasında iyi bir kung-fu'cu sabır, ileriyi görme ve sakinlik niteliklerini geliştirir. Bu özellikler iyi bir Kung-fu'cu olmak için gereklidir. Güç ve teknik gelişimi için gerekli olan şey sabır Kung-fu kurallarını iyi anlamak için gerekli olan şey ileriyi görme; müsabaka esnasında rakibin açıklarını görerek saldırı düzenleme ise sakinlik ile olur. Bu özellikler çok zor anlarda bile bir Kung-fu'cuya dikkatli düşünme ve soğuk kanlılıkla durur.

KUNG-FU’DA TEKNİK

Kung-fu’nun bu günlük metodu ise çok seri ve sert el ve ayak teknikleri ile sakin dövüş sanatı olarak bilinen WING-TSUNG tekniği kabullenildi.

Bu tekniğin ise en büyük ustası ve hocası olarak da “ Mr.Yıpman” kabullenildi.

Kung-fu uzakdoğu’nun dövüş ve savunma tekniğinin en büyüğü, en gelişmişi gerçek yaşamdaki yeri ise tam uygulandığı zaman en soylusu ve en çok sevilenidir.

Kung-fu sporu başladığından bu güne kadar bir çok teğişikliklere uğramış amma hiçbir zaman savunma sanatının dışına çıkmamıştır.

Gelmiş geçmiş bütün büyük hocalarında kung-fu sporuna centilmenlik hareketlerini çıkmamasına bütün tekniklerine sahip çıkılmasına önem gösterip

bu sporun halk tarafından çok sevilip , saygınlığını kaybettirmemek için büyük uğraşı göstermişlerdir.

Kung-fu bugün çok sert, seri vurma ve ayak tekniğine dayanan sakin dövüş olarak bilinen WING-TSUNG tekniğidir.

Kung-fu sporu ayrıca hiçbir zaman vur, kır, öldür yok et, gibi vahşet aracı değilde, yalnız şiddeti yenmek ve onu zararsız hale getirmek sporu ve tekniğidir.

Bu teknik sayesindeki bütün iç organların sinir ve eklemlerin bu sporla daha sağlıklı ve daha da kuvvetli olması sağlanmış bütün Çin!de kabullenmiş ve batı fikirlerine göre ayrı bir önem kazanmıştır.

Bu gün Çin’de kalp hastalarına Kung-fu egzersiz tavsiye edilir ve bunu uygulayan hastalar üzerinde yapılan testler sonunda hastaların daha çabuk iyileştikleri kanıtlanır.

Çin’de Kung-fu okullarında yetiştirilen genc öğrenciler tam bir birlik ve saygınlık içerisinde çalışıp ilk önce iç organlarının kuvvetlendirilmesini ve sağlıklı olmalarını sağlarlar.

Bu sporun bütün inceliklerini öğrenip yaşlı olanlara ise daha sağlıklı ve düzenli yaşam ve tekniğini öğretirler.

Belirli bir yaştan sonra ise bu öğrendiklerini öğretmekle yükümlü olup topluma karşıda sorumludur. Bunların hepsi yıllar sonra gerçek birer Kung-fu ustası olarak yaşamlarını sürdürmüşlerdir.

KUNG-FU DA HAREKET ISİMLERİ

1-CUM - NIN :BAŞINI DİK TUTMAK SELAM VERMEK


2-CHOOK - MON :YERDE OTURMA


3-CHOOK - ZEN :YERDE OTURUP NEFES ALMA VE DÜŞÜNME


4-EJUMA :BAŞLAMA DURUMU


5-MAO -CUM - NIN :BAŞLAMADAN EVVEL SELAM


6-MAO - CUM :HAZIR OLMA


7-TITIL - CUM - NIN :biggrin:OVUŞE HAZIRLANMA


8-MAO - SOMI : AYAK VE TOPUKLAR BİTİŞİK


9-HARANI - SOMI :AYAKLAR YARIM VE TAM AÇIK


10-MABO - SOMI :AYAKLAR AÇIK VE KIRIK


11-KYOCHO-LAU-SONI :biggrin:İZLER BİTİŞİK AYAKLAR ÇAPRAZ


12-NAO - CUM :IKI KUNG - - FUCU MUSABAKAYA HAZIR OL DURUMU


13-SUDA - SAO :biggrin:OVUŞ POSİZYONUNA GİRMEK


14-AP - KUMI - SOMI :AYAKTA GARD DURUMUNA GEÇME


15-MOH-PO :RAKİPDEN GELEN YUMRUK


16-PATANG- BANG-SAO :BLOK ETMEK


17-CUM-NOPUN-WRUP :ÇENEYE DİRSEKLE VURUŞ


18-AREA- PAK MOH - P0 : RAKİBİN KALB VE BAĞAZINA VURMAK


19-SUDO - LAP - SAO : MÜDAFA ETMEK


20-CUM-YOK-SUDO-BO :SAĞ ELLE RAKİBİN ENSE VE KULAK KISMINA VURMA



KUNG -FU YAPARKEN VURUŞ YAPILAN BÖLGELER:

Bu sporu yaparken rakibine yapacağınız vuruş hareketlerinde dikkat edeceğiniz bölgeler aşağıda gösterilmiştir.

Rakibinize yaptığınız ani bir harekette onun ölümüne sebep olabilirsiniz.

Bu can alıcı noktaları gayet iyi bilmek ve hareketlerinizde bu noktaları iyi korumak ve de korunmak gerekir.

Şayet karşı tarafın size karşı kanunsuz bir saldırısında savunmanız gerekirse ona gore hareket edebilirsiniz.

Kung - fu yaparken bacaklar kollardan daha uzun oldugu için ayaklar daima bir silah olarak kullanılır.

Boylece hem savunmanız kolaylaşmış olur hemde daha rahat harket etmiş olursunuz.

Normal yolda giderken bir sokaktan çıkan eli tabancalı birisi size saldırdğı zaman burda kendinizi korumak için önce ayak hareketleri ile savunma yapar daha sonra onu etkisiz hale getirebilirsiniz.

Ayağınızda ayakkabılarınız var ise ayak hareketleriniz çok daha etkili olur.

Rakibiniz şayet kollarınizı tutacak olursa burda dizlerinizi kullanmak zorunda kalırsınız.



Tekmelerinizin hedefi daima rakibinizin başına ve suratının tam ortasına olmalıdır. Daha sonraki hareketlerinizde ise hedefiniz gövdeye olur. Kung - fu da ayak daima doğaI silah olarak kullanılır.

Ayakkabınızın sert kenarı ile rakibinizin bacak kaslarına vurduğunuz zaman bu vuruşla çok büyük acı vermiş olursunuz. Onun icin bu tip vuruşlarda cok dikkatli olmak gerekir.

Bu hareketleri yaptıktan sonra hemen ayaklarınız yere basmalıdır. Yoksa rakibiniz ayaklarınızı tutup çekerek sizi yere düşürebiIir ve denğenizi kaybetmiş olursunuz.

Vuruşunuzu tamamladıktan sonra hemen dengenizi sağlayip esas duruşunuza geçmeniz gerekir. Rakibinizde saldırıda şayet bacaklarını kullanıyorsa o zaman bu noktaya çok önem vermeniz gerekir.



KUNG-FU MÜSABAKALARINDA ZAMAN DURUMU :

Kung-fu müsabaka süresi 2 dakikadır. Bu müsabaka 3 raunt olur.Her müsabakanın raunt arası ise 30 saniye mola durumu bulunur. Bu mola durumu icabında uzatılabilir.
Kung-fu rakibine karşı asgari kata’larını yaparak gücünü de kullanıp yumuşak ve seri davranıp yaklaşan rakibine karşı ise yerine ve zamanına göre büzülmek daha sonra ise bir kaplan gibi atılarak onu zararsız hale getirmek gerekir.
Kung-fu yaparken önemli olan bütün teknikleri uygulayıp ve amacına ulaşmak gerekir.
Kung-fu yapan bir centilmen sporcunun hiçbir zaman ben bu müsabakada birincilik alacağım ve şampiyon olacağım diye bir düşüncesi yoktur ve böyle bir hayal kurmaz.

Gerçek bir Kung-fu cu müsabakasını bitirip o kürsüye çıktığı zaman ispat etmiş olur.

KUNG-FU GİYİM VE KUŞAM DURUMU:

Kung-fu’nun giysisi (WELESBİHA - KİMONA) siyah düz bezdir. Çin’li kung-fu ustaları gelenek ve kurallarına göre giyinirler. Bu elbiseler milli geleneklerine uygun olarak 6. CHI-TAO-KIMONO dur.

Elbiseleri siyah olup bez kumaştan ve düğmeli düz yaka ve geniş kol ve geniş paçalı olarak dikilmiştir.

Üst olarak giyilen belden biraz aşağıya kadar olan geniş kollu ve paçalı bu elbiseler üzerine belden kemer bağlanır ön tarafa gelmek kaydı ile geniş ve düzgün olmak şartı ile.

Kung-fu elbiseleri hiçbir zaman başka renkli olmaz üzerinde ise hiç bir bant, şerit ve süsleme kabul edilemez.

Kung-fu hocalarının elbiselerinin yalnız kol bileklerine gelen kısmına beyaz bant konur, tanınması ve bilinmesi için.

Kung-fuda ustalık derecesine göre belindeki kuşaklarına sınıflarına da ait bant takarlar. Kung-fu sporu yaparken veya çalışırken bulunduğun ülkenin iklim şartlarına göre giyinerek çalışıp antrenman yapabilirsin.

Kung-fu yaparken giyineceğin ayakkabılar ise bezden ve düz bağsız olan (KETA) adı verilen ayakkabı giyilerek yapabilirsiniz.

KUNG-FU NEREDE VE NASIL YAPILIR:

Kung-fu sporu daha ziyade boş mide ile yani aç karnına açık havada, bilakis sabahın erken saatlerinde henüz gün doğmadanveya şafak sökerken temiz havada, bir dere ve ırmak kenarında veya dağlık ormanlık bir alanda.

Kung-fu akşamüzeri ise karanlık çöktükten sonra bir mum veya yağ lambası ışığında her taraf gayet sessiz ve sedasız bir anda çalışmaların yapılması ayrı bir zevk ve renk getirir bu sporcuya.

KUNG - FU'DA ELLE VURUŞ İSİM VE ŞEKİLLERİ:

1)-JOOKMUK - BO : Direk ye muntazam yumruk olarak bunu hepimiz biliriz Bu vuruşta işaret ve orta parmak arasına gelen saha ile yapılır.

Vuruş anında yumruğun iç tarafi yere doğru tutulur.

2)-OPLN - SON CUNG: Bu vuruş için yumruk baş parmak üzerine sıkılımış olarak ikinci üçüncü ve dörduncü parmakların ikinici eklemi ile yapılır. Bu şekilde yapılan vuruşIa indiği yeri hareketsiz birakır. Çok büyük acı verir.

3)-AREA - JOOMUK - BO : Serçe parmağın altındaki kaba etlie yapılan bu Vuruşa çekiç vuruşu da denir.

Bu vuruş ekseri yukardan aşağı doğru yapılan vuruştur.

4)-DUNG - JOOMUK - BO : Elin bütün parmakları yumularak elin tersi ile yapılan bu vuruşla rakibine inen bir darbe onu bayılta bilir.

5)-OPUN - SONGUNG : Buda normal muntazam yumruk gibi olur yanlız burda yumruğun içi yere doğru hem gelmez vuruşda çok sert ve acı olur.


6)-SANG - JOOKMUK: Bu vuruşta ise işaret parmağı ileri doğru çıkanlıp ikinci eklemin ucu ile yapılan bir vuruştur.

Bu parmakla yapılan vuruşlarda ise sert ve acı verir.
7)-GUNG - GHIN - OPUN : Açık elle parmaklar ile vuruş.

Bu vuruşta açık elle ileri uzatilmış birbirine yapışık parmakların ucu ile yapılır. Baş parmak ise avuç içine doğru kıvrrıktır. İyi hazırlandığınız zaman bu silah çok tesirli ve etkilidir.


8)-SUDO - GUNG : Elin keskinleme yan tarafı ile yapılan bu vuruşlar rakibe daima çok tesirli olur.

Bu vuruş her yana gayet rahat bir şekilde uygulannır.
9)-AREA - JIAP - GUNG : Bu vuruş işaret ve orta parrmak ile yapılan birbirine yapışık ve ayrık olarakta yapılır.


10)-SUDO - GDM SON - GUNG : Elin avuç açi yapılan bu vuruşta çok tesirli ve de sert olarak bir darbe gibi rakibe iner.


11)-MOG - SONMOK - GUNG : BiIek ile yapılan bu vuruşlar musabakalar kontralarda cok tesirli olur.
12)-SUDO AREA - GUNG : Elin iç kenarı olan kısmı ile yapılan bu vuruşIar yakım mesafelerde kullanılır ve rakibe tesirli olur.
13)-JIAP- GUNG :İşaret parmağı. ile yapılan bu vuruş rakibe daima çok tehlikeli olur.
14)-SUOO - PYUN - GNG : Elin bileği en yakın kısmı ile yapılan bu vuruşlar çok tehlikeli ve sert olur.
15)-AREA - LAP -PALGUNG: Dirsek ile olan bu vuruşlar çok yakın mesafeden ve açılmadan yapılır.

Dirsek kolun en sert yeri olduğu için bu vuruşlar çok sert ve acı olduğu kadar rakibi anında yere serer.
16)-GANG - PAL GUNG: Bileğin üstü ile yapılan bu vuruşta hedef daima yakın mesafelerde uygulanır. Rakibe çok çabuk tesir eder.
17)-SANG - JOOMUK - GUNG : Orta parmağın ikinci eklem yeri ile yapılan bu vuruş rakibe çok yakın mesafeden yapılan saldırıda yapılan vuruştur.
18)-SON - MONG GUNG : Kartal pençesi ile yapalan bu vuruş rakibe çok yakın mesafeden yapılan vuruştur.



KUNG - FU'DA AYAKLA VURUŞ ŞEKİLLERİ:

Kung - fu yaparken rakibinize ayaklarınızla vurmak icap ettiği zaman hareketinizi yapıp tamamladıktan sonra hemen esas duruma geçmeniz gerekir.

Tekme atarken rakibiz bacağınızı tutabilir bunu hiç bir zaman unutmammnız gerekir.

1)-AP AN - GYUN - GUNG : Ayagın üstü ile yapılan vuruştur.

Bu vuruşda hedef ileriye doğru ve Rakibin vücudundadır şayet ayağınızda ayakkabınız varsa ayakkabı tabanı ile bu gorev yapılır.


2)-AP-AREA-GUNG : Ayak parmaklarının üstü ile vuruş. Ayak parmakları yukarı doğru dönük olarak tekme atılır. Her şeyden evvel zamanı çok iyi ayarlamak gerekir.

Zamansız atılan bir tekme ile ayak ve Ayak bi1eğinizi sakatlayabilirsiniz. Hedef ileri ve hasmın vücududur.

3)-AP - AREA - GUN : Ayak tabanının tam parmak altı ile yaptıan vuruş. Ayak parmakları yukarı dönükken tekme atılır. Vuruşlarda bu yüzden cok dikkatli olmak gerekir


4)-AP - DIKUMC - GUNG : Ayak tabanı topuğu ile yapılan vuruş. Bu vuruş ya geriye ya da.aşağıya doğru tekme atmada kullanılır.

Atılan tekmenin hedefi ise rakibin dizi bacakları ve ya kasıklarına doğru yapılır.

5)-AP - AN - GYUN - AREA - GUNG : Ayak tabanının her iki yanı ve tam ortası ile yapılan vuruş. Bu vuruş rakibin daima en hassas noktalarına yapılır.

6)-AREA - MORUB - GUNG : Ayakla vuruşlarda en önemlisi diz kapağı ile yapılan vuruşlar. Bu vuruşta ise rakibin daima kasıkları ilk hedeftir.

Sonra mide daha sonrada başına yapılır.


7)-AP AREA GUNG : Sol ayağınızı ileriye doğru açıp hemen sağ ayagınızı hafifçe ileriye doğru savurarak tekme atmak.

Bu hareketi ayak değiştirerek tekrarlayabilirsiniz.

Bu vuruşlarda rakibin başına ve suratına yapılır.

8)-AP AREA GUNG : Sol ayağınızı ileriye ve hafifce sola çevirerek bir adım attıktan sonra sağ ayağınızı yukarıya doğru kaldrrıp tekme atınız.

Bu durumda sol tarafınızda oIan rakibinizin size karşi yapacağı hareketini yarıda kesip bıraktırmış olursunuz.

Bu hareketi ayak değiştirip tekrarlayabilirsiniz.


KUNG-FU KATA DÖNEMLERİ VE SÜRELERİ :

Kung-fu'da çıraklar arasında senede 2 defa yönetmeliklere uygun olarak 6 veya 12 ayda bir sınavlar yapılır.

Normal çıraklık derecesinden ustalığa geçmek ise (5-6-7) senede bir olur.

Bu gün kung-fu’da (SIFU-SI-GUNG-SI-TAI-GUNG-SI-IO) seviyelerine gelen ustaların birinci ustalık derecesinden en son seviye olan (SI-JO) derecesine gelebilmeleri için (50 ile 60) yıl çalışmaları gerekir.

Kung-fu’da bugün 6 bin civarında döğüş tekniği bulunmaktadır.

Kung-fu’daki 5 ayrı sistemde ise 240 kata vardır.

Kung-fu’daki en küçük her kata da ise 19 hareket bulunur.

Kung-fu’daki en büyük katalar ise 320-600-720 teknikten meydana gelir.

Bu kartaların zaman süreleri ise 1 dakikadan başlar sırasıyla 10 dakikalık – 20 dakikalık – 40 dakikalık hatta 70 dakika kadar sürenleride vardır.

KUNG-FU’DA KATA DURUMLARI :

A)-A-B-C KATAGORİSİ PROFESYONEL GRUPLARIN YAPACAĞI KATALAR

1-DAN KATALARI

2-GERİLİM VE NEFES KATALARI

3-SÜPER VE KONDİSYON KATALARI

B)-AMATÖR KATAGORİ GRUPLARI

1-TEKNİK KATALAR

2-DURUŞ KATALARI

3-DEN KATALARI

C)-AMATÖRLER VE ALT KUŞAK KATAGORİLERİ

1-DENGE KATALARI

2-OKUL KATALARI

3-TEKNİK KATALAR

KUNG-FU MÜSABAKA ALANLARININ DURUMU VE ÖLÇÜLERİ :

Kung-fu yapılacak alanlar ve yerlerin ölçüleri vardır. Müsabaka kapalı bir salonda Ring’de veya Bant usuli yapılacaksa resmi ölçüleri (8x8=64m2) dir.

Kung-fu müsabakası şayet bir okullar arası veya çocukların yarışması ise bu durumdaki resmi ölçüler şöyle olması gerekir: (7x7 =46 m2) (6x6 =36 m2) dir.

KUNG - FU'DA KIRMA VE SAVURMA PUAN DURUNILARI

Kung - fucunun Tuğia, Kiremit, Mermer, Tahta, Kalas, Demir, şişe kırışları şu 3 şekilde yapılır.

1)-ElIe

2)-Kafa ile

3)-Ayakla

a)-Elle yapılan her türü kırış 7- 10- 13- 15 - 20 Puan

b)-Kafa ile yapılan destekli ve desteksiz kırışIarda ise 3 - 12 - 15-17 - 20x25 Puan

c)-Ayakla yapılan destekli ve ya boşIukta olan çeşit1i kırışlarda ise3-5-7-9-12x 15 Puan verilir.

Kung- fucunun yapacağı kırışlarda kıracağı cismin adını ye cinsini sayısını bildirir.

Kırmayı yaparken ise dengesini bozmadan kontrollu ve teknik yapanlar yukardaki puanları alırlar.

KUNG-FU'DA SAVUNMA PUANLARI:

A)-Serbest Savunma: İki Kung - fucu arasında önce hayal, sonra ise tatbiki olarak yapılır. Buna yakın dövüş S-D-S Nah Kompf denir.

B)-Savunmalar ise; Kung - fucuınun en önemli şu 3 noktasını meydana getirmiştir.

1)-Her türlu yurnruk karşı. saçtan, yakadan uç boğazdan saldırmalara karşı 1 - 3 - 5 - 6 - 7 - 10 puan alırlar

2)-Her türlü bıçak, kılıç, silaha karşı, ayrıca ani ve geçici saldırılara karşı. 2 - 5 - 7 - 9 - 11 - 15 puan alırlar.

3)-Her çeşit uzun sopa, kısa deynek, lastik jop saldırısında ise 2-3-5-7-8- 10 Puan alırlar.

Kung-fu müsabakasında alacağınız puanlar şöyle sıralanır;

A)-Göğüs kısmına sert ve yumrukla vurma 1 puandır.

B)-Her türlü ayak ile göğüs kısmına sert vurma 2 puandır

C)-Her türlü ayak ile kafaya sert ve itici vurma 3 puandır

D)-Yakadan. Omuzdan . Kalçadan elle her dengeli atış ise 3 puandır

E)-Her türlü ayak ile tam dengeli rakibini sürmek 3 puandır

KUNG-FU SPORUN’DA PROFESYONEL OLMA ŞARTLARI :

Profesyonel sporcular A-B-C grupları olarak üçe ayrılırlar. Bir Kung-fu’cunun profesyonel olabilmesi için en az 3 dan veya daha yukarı olması gerekir.

Çok iyi ve düzgün vücut yapısına sahip olması lazımdır.

-En az 8 doktordan tam teşekküllü sağlam raporu olması gerekir.

-Amatörlük döneminde en az 20 müsabaka yapmış olması ve de hepsini kazanmış olması gerekir.

-Tüm hakemlik kurallarını bilmesi teşkilata saygılı olması cezası olmaması lazımdır.

-Çeşitli sınavlardan geçmesi profesyonelliğe test hazırlayarak 5 profesyonel maçı Nakaut ile kazanması gerek.

-A Grubu büyük boylarda yaş sınırlaması şöyle olması gerekir. 23 den 40 yaşına kadar.

-B Grubu orta boylarda yaş sınırlaması şöyle olması gerekir. 23 den 30 yaşına kadar.

-C Grubu küçük boylarda yaş sınırlaması şöyle olması gerekir. 22 den 30 yaşına kadar.


KUNG-FU YU İMTİHAN DURUMLARI

A) BEYAZ KYU GRAD İMTİHANI :
Kung-fu beyazlar 3 ile 6 ay muntazam çalışmaları ve 30 ile 60 idman yapmış olmaları gerekir. Beyazların 14 telem ayak duruş 12 el temel teknik ile solunum alış ve verişine tabi olurlar. Ayrıca yazılı ve sözlü imtihana tabi tutulurlar.

B)SARI – TURUNCU – MOR – KYU – GRAD İMTİHANI :
Kung-fu’cular bu imtihanda ise temel ayak duruşlarına. Solunum alış hareketlerine 18 el temel teknik 6 Nah Kampf Chi Teknikler TAO okul kato hayatı karşılaşmalarına tabi tutulurlar

C) YEŞİL – MAVİ –KYU – GRAD İMTİHANI :
Bu durumdaki Kung-fu’cular 24 el dövüşü tabi tutulurlar. WUŞU. PAKUR – PO-CHI tekniklerini GYOK – PMA giriş ve tekniğini. 15 Nah – Kampf, CHI yazılı sınavını, iki rakip eş arasındaki dövüş neticesini 8 ayak teknik durumunu ve testte TAO katolarını başarması gerekir

D) KAHVERENGİ VE KIRMIZI KYU – GRAD İMTİHANI :
Bu durumdaki Kung-fu’cunun 32 el tekniğine ve el dövüşüne, 12 ayak dövüşü WU-SHU-TAİ-CHİ-TAO katolarını KI-CHI-PO-CHİ-GYOK-PHA giriş ayak dövüşünü 20 NAH-Kampf sözlük test el ve ayak Blok tekniklerini gayet iyi ve hatasız yapabilmesi iki eş arasındaki PO-CHI dövüşünden başarı kazanıp ayrılması gerekir.

E) KIRMIZI 1-2-3 BANT KYU – GRAD İMTİHANI :
Kung-fu’cunun 72 el teknikle 20 ayak oyununu WU-SHU-PAKVA TAİ-NAY-CHI-CHA-TAO katolarından 40 Nah-Kampf PO-CHI SDS iki rakibine el ve ayakla dövüşü neticesi

F) SİYAH – BLACK – KYU – GRAND İMTİHANI :
Bu imtihana girerek bir Kung-fu’cunun 120 el tekniği. Komple TAO-IO katoları, ayak tekniklerini KIŞHU CHI kata WU SHU PAKUA teknik sınavını PO-CHI-LAT DO-BUDO-CHI-SDS Nah-Kampf el döğüşü, iki eş arasında serbest döğüş KUAT-SU sözlü sınav veya testten başarılı çıkması gerekir.

DAN BLACK GRAD İMTİHANI :
BAE Buda birliğinin DAN sıralaması şöyledir;
1 – 2 – 3 – 4 – 5 –6 – 7 – 8 – 9 – 10 b DANLAR;
DAN imtihanlarını BAE birliğini tarafından hazırlanacak tarih ve yıllar arasında belirlenen en yüksek kurul huzurunda yaparlar.

******************TEKNİK SERİSİ *******************

Boks’tan v.b savunma sanatlarında tekniklerin ve teknik kombinelerin birbiri ardından belli bir sıra ile yapılması sonucu meydana getirilen bir çeşit dans veya gölge boksu çalışılır.
Bu hayali rakibe karşı yapılan teknik serisi Karate’de KATA, Taekwondo’da HYONG veya POOMSE olarak. Teknik serisi çalışmaları ile teknik koordinasyon mükemmele ulaşır.
Kuvvet kullanımı eklendikten sonra zaman içinde hızlı olarak yapılan Teknik Serisi, teknik Kombinasyonların etkisinin ve şiddetinin en üst noktada elde edilmesine olanak sağlar.Teknik Kombinelerin çoğunluğu Ejderha ve Kaplan formuna aittir.
Her Kung-fu stilinin değişik teknik serileri vardır. Bu serilerden bazıları kısa 24 veya 36 teknik kombineli, bazıları ise uzun 72 veya 108 teknik kombinesi içerir.
Dikkat edilmesi gereken nokta Teknik Serisi çalışmalarına gerekli önemin verilmesidir. Çünkü bu çalışmalar tekniklerin düzgün, gerektiği kuvvette ve yeterli derecede hızlı olarak yapılabilmesine olanak sağlar.
Bu çalışmalar sayesinde saldırılara kolaylıkla bloke edilebilir ve karşı atakta en iyi teknik seçilebilir.

DURUŞLAR

Shaolin Kung-fu’da duruşlara çok önem verilir. Başlangıçtaki çalışmaların önemli bölümünü duruş çalışmaları oluşturur. Duruşlar yeterli performansa ulaştıktan sonra teknikler çok kolaylıkla ve etkili olarak yapılabilmektedir. Duruş, bir kişinin duruş biçimi yani ayaklarının bulunduğu yere göre aldığı görünüşün ismidir.

Shaolin Kung-fu da savunma ve saldırı için dört temel duruş vardır.

1)-Hazır Duruş

2)-At Binme Duruşu

3)-Ok-Yay Duruşu

4)-Ters Ayak Duruşu

HAZIR DURUŞ

©-Ayak parmakları öne bakarak ayaklar bitişik olarak durulur. Vücut dik fakat rahat olmalıdır. Düşüncelerden arınmış fakat dikkatli olunacaktır. Kollar vücudun iki yanında rahat olarak durur.
©-Avuç içlerini açarak ellerinizi göğüs seviyesine kadar vücudunuzun yanından yukarı kaldırınız. Dirsekler vücudun arkasını gösterir, avuç içler ise yukarıyı. Eller yukarı kaldırılırken yavaş yavaş derin bir nefes alınır. Bütün vücut gevşek olmalıdır.
©-Eller göğüs hızasına gelince onları aşağıya doğru çeviriniz ve aşağıya doğru indirirken yavaş yavaş nefes veriniz. Kollarınız dümdüz oluncaya kadar aşağıya indirilmelidir. Vücut gevşekliği devam edecek.
©-Yumruklarınızı sıkınız ve ellerinizi belinizin iki yanına getiriniz. Yumruklar bilekten dönerek bele gider, yumruğun üstü yere, baş parmak ise dışarı bakar. Fiziksel ve düşüncesel olarak her şeye hazır olmalısınız.
AT BİNME DURUŞU

©- Hazır duruşta durunuz.
©- Ayakları yerden kaldırmadan topuk üzerinde yerde kaydırarak dışarı doğru çeviriniz.
©- Ayak başparmaklarınız üzerinde topuklarınızı dışarı doğru kaydırınız.
©- Topuk üzerinde ayaklarınızı dışarı kaydırınız.
©- Başparmaklarınız üzerinde topuklarınızı dışarı doğru kaydırınız, topuğunuz tam başparmaklarınızın arkasına gelince yere basınız.
Ayaklar birbirine paralel olmalıdır.
©- Dizler bükülerek aşağıya doğru çökülür. Bacakların üst bölümü yaklaşık yere paralel olacaktır.
Bacakların alt bölümü mümkün olduğunca dışarı doğru açılır.
OK-YAY DURUŞU

©- At binme duruşuna geçiniz.
©- Sağ topuk üzerinde ayağınızı dışarı doğru kaydırarak döndürünüz. (Yaklaşık 40 derece) Sağ dizinizi ayak başparmağınızın üzerine gelinceye kadar bükünüz.
©- Vücudunuzu 90 derece sağa döndürünüz.
©- Sol topuğunuzun üzerinde sol ayağınızı 60 derece sağa döndürünüz ve bacağınızı geriniz.. Not : Bu duruş öndeki ayağın adını alır.
Yani yukarıda anlatılan duruş Sağ At Binme duruşudur.
TERS AYAK DURUŞU

©- Ok-yay duruşundan başlayınız.
©- Sol bacağınızı bükerek vücudunuzu geri çekiniz.
©- Sağ ayağınızı sol ayağınıza bir ayak boyu kalıncaya kadar geri çekiniz. Sağ ayağınızın yalnızca parmakları yere değecektir.
Vücut ağırlığı sol ayak üzerindedir. Sağ topuğunuzu yerden kaldırınız. Sağ diz sağ ayak başparmağının tam üzerine gelecektir.
Duruş öndeki ayağa göre isim alır. Bu duruşun adı sağ ayak önde olduğu için, Sağ ters Ayak Duruşudur.
Ters ayak duruşu denmesinin sebebi ağırlık merkezinin ismi aldığı ayağın üzerinde değil diğer ayakta olmalıdır.

DURUŞLARIN YARARLARI

Normalde insan vücudunun üst kısmı alt kısmından ağırdır. Özellikle At Binme Duruşu’nun 3-4 ay devamlı çalışılması durumunda vücudun ağırlık noktası göbeğin altına indirilir. Böylece teknikler daha dengeli ve etkili yapılabilir. Ayrıca iç (Chi) enerjinin oluşum merkezi aynı noktadadır. Böylece “Chi” enerjisi gerekli vücut bölümüne kolaylıkla aktarılır ve yıkıcı gir güç elde edilir. Duruşlar esasta zor değildir, fakat çalışmalar sıkıcı gelebilir. Ama sonunda elde edeceğiniz sağlamlığı düşünerek çalışmanıza devam ediniz
BACAKLARDA GÜÇ GELİŞİMİ

Duruş çalışmalarına başladığınız zaman bacaklarınızın zayıf noktaları ağrımaya başlayacaktır. Yaklaşık bir hafta içinde çalışmaya devam ederseniz ağrılar geçer ve 15 gün sonunda bacaklarınızda güç artışını göreceksiniz. Unutmayın bacaklardaki ve dizlerdeki ağrılar iyiye işarettir ancak duruş çalışmalar esnasında bacaklarınızdan başka bölgelerin ağrımaması gereklidir. Eğer ağrırsa yanlış yapıyorsunuz demektir.

YUMRUK NASIL YAPILIR?

Etkili bir yumruğa sahip olmanın ilk şartı ellerin doğru biçimde sıkılarak yumruk haline getirilmesidir. Yumruğunuzu sıktığınız zaman içinde hiç boşluk kalmayacak ve bilek dümdüz olacaktır. Başparmağınızın diğer parmaklar üzerine iyice bastırmasına dikkat ediniz. Yumruk vuruşu işaret ve orta parmakların başlangıç noktası ile yapılır.

ISINMA HAREKETLERİ

Her çalışmadan önce ısınma hareketleri yapılmalıdır. Bu hareketler zor teknikleri kolaylıkla yapabilmenizi sağlayacaktır. Burada örnek olarak bazı ısınma hareketleri verilmektedir.


Elleri yana koyarak yanlara esneme bel hareketi bel için çok önemlidir. Baş vücutla beraber sağa ve sola yatırılmalıdır.


Eller ensede ayakların parmak ucunda çöküp kalkmak bacak ve sırt kasları için yararlıdır. Ayağa kalktığınız zaman da parmak ucunda durunuz.


Öne doğru bel esnetme hareketi hızlı tekme atmak için şarttır. Bacaklar daima gergin olarak esneyiniz. Göğsünüzü bacaklarınıza değdirmeye çalışınız.
YUMRUK VURUŞU

1. At Binme duruşunda elde belde yumruk şeklinde durunuz

2. Sağ kolu vücuda sürterek öne itiniz. Dirseğiniz vücudunuza temas ettiği noktada durunuz. Avuç içi yukarı bakacak.

3. kolunuzu uzatınız. Kolunuzu uzatırken yumruğunuz da bilekten dönecektir.yumruğunuz hedefe vardığı an avuç içi yere doğru bakacak.

4. Aynı hareketleri sol kolu yapınız, sağ kol da aynı hareketlerin tersini yapacaktır. Sağ kolunuzu dirseğiniz vücudunuza değinceye kadar çekerken sol kolunuzu da öne itiniz. Sol dirsekte vücuda değecektir.

5. Sol kolu ileri hedefe doğru uzatırken sağ kolunuzu yerine geri çekiniz. Birkaç tekrar sonunda bu hareketleri akıcı olarak yapabilirsiniz.

Yumruk çalışması esnasında beliniz yere dik olmalıdır. Yalnızca kollarınız hareket etmelidir. Kollar vücuttan ayrılarak hareket etmelidir. Her yumrukta vuruş esnasında biraz nefes verilir ve sonra nefes tutularak darbe sonuçlandırılır.

ÇİFT YUMRUK

Çift yumruk vuruşunda her iki kol beraber hareket eder. Bu vuruşların amacı yanıltmaktır. Çünkü çift yumruk vuruşu alışılmış saldırı biçimi değildir.



"U" ŞEKLİ ÇİFT YUMRUK

Bu yumruk vuruşuna yandan bakıldığı zaman “U” şekli görülmektedir o yüzden bu adı almaktadır. Normal ve çift yumruk vuruşunuz iyice ilerlediği zaman bu vuruşu çalışınız. Bu teknik doğru uygulandığı zaman rakiplerin yapabileceği fazla bir şey yoktur.

FUİ SİN TEKMESi

Fui Sin tekmesi Yasaklanmış Teknikler’den birisidir. Çünkü tekmenin en önemli hedefi aşağı seviyedeki karın bölgesi altıdır. Bu tekmeyi ancak çok zorda kalırsanız kullanınız. Önce diz çekilmesi sonra ayağın hedefe doğru açılmasıyla kullanılır.
Bacak hızı çok önemlidir. Esnek bir bacakla teknik çok hızlı olarak kullanılır. Bu teknik aynı zamanda Gölgeden hızlı Teknikler den birisidir. Bu tekmeyi uyguladığınız zaman size bakan bir kişi duvara akseden gölgenizden hızlı hareket ettiğinizi görecektir.
Bu tekniğin uygulanmasında el hareketleri de çok önemlidir.

DEMİR YUMRUK

Kung-fu’da tekniklerin gerçekten etkili bir şekilde uygulanabilmesi için tek yol vardır. Bu da doğru zamanda doğru kuvvet kullanılmasıdır. Kuvvet kullanımı yetersiz olduğu zaman yapılan teknikler sadece bir dansın figürleri gibi olacaktır; yani dıştan bakıldığı zaman mükemmel fakat uygulama esnasında gerekli sonuca varamayan teknikler olacaktır. Bu sebepten dolayı kuvvet çalışması çok önemlidir.
Kung-fu’da kuvvet çalışması iki bölümde yapılır:
Bu Dış kuvvet gelişimi ve İç kuvvet gelişimi yani Chi Enerjisi dir.



DIŞ KUVVET

Dış kuvvet hissedilir ve görülür. Sertlik, tekniğin hızı görülebilen ve duyulabilen faktörlerle tespit edilebilir.
Kuvvet gelişiminde amaç; vuruş yapan vücut bölümlerinin çalıştırılması, esnekliklerinin, kuvvetlerinin arttırılması ve vuruş noktaların sertleştirilmesidir. (Yumruk, dirsek, el kenarı gibi) Dış kuvvet çalışması ile görülebilen bir gelişim olacağı için çalışan kişiye yüksek bir moral sağlar. Dikkat edilmesi gereken dış kuvvet gelişimi çalışmalarında aşırıya kaçmamak ve hangi teknikte ustalaşmak istediğimize karar vermektir.
Çünkü aşırı çalışma ; vuruş noktalarında deformasyona sebep olabilir.
Eğer üzerinde çalışacağımız bir teknik seçmezsek teknik karmaşası oluşacak ve ustalık noktasına erişemeyeceksiniz.

Dış kuvvet gelişimini sırası ile şu şekilde çalışmalısınız.

1)-Duruşlar
2)-Demir Yumruk çalışması

a)-Teknik olarak yumruk çalışması,
b)-Yumruk vururken “Chi” gücü kullanımı,
c)-Dambıl ile yumruk çalışımı,
d)Kum torbası ile çalışma,

3)-Ellerin Bakımı
4)-Kol gücü gelişimi
DEMİR YUMRUK ÇALIŞMASI:
At binme duruşunda yumruk vurmaya çalışınız. Tekniği doğru uygulamaya başladığınız zaman, yumruk vuruşunda çığlık kullanmaya başlayınız. Bunun için yumruk vururken “Keeyy” şeklinde bağırın. Yumruk vuruşuna bu şekilde devam ediniz.her yumruk vuruşu arasında 2 saniye duraklayınız. İstediğiniz zaman duraklamadan vurabilirsiniz.
Doğru teknikle ve çığlıkla yumruk vurmaya başladığınız zaman yumruklarınızın arasındaki duraklama süresini arttırınız ve içinizden düşünerek sanki bütün vücudunuzla vuruyormuş gibi yapınız. Fakat vücudunuzda kollarınızdan başka bir yeriniz hareket etmeyecektir. Her yumruk arasında derin nefes alınız, yumruk vururken bir miktar nefes veriniz, diğer kısmını tutunuz. Vuruşunuz bitince diğer kalan nefesinizi verip tekrar derin bir nefes alarak devam ediniz.
Kendinize yumruk gücü arttırmak için dambıl yapınız. (Bunun için ika tane kiloluk teneke konserve kutusu alıp içlerine beton doldurup, betonlar kurumadan arasına sopa veya demir bir çubuk koyunuz). İki dambıl’la yumruk vuruşu çalışınız. Birkaç ay sonra dambılların ağırlıklarını artırınız. İç enerjinizi de yumruk vururken hissetmeye çalışınız.
Dambıl çalışmasını en az iki ay devam ettirdikten sonra, kum torbası ile çalışabilirsiniz. İçine küçük kumaş veya kırpıntı parçalar doldurarak elde edebileceğiniz bir torbadır. Aynı teknikle yumruk vuruşunu bu torbaya yaparak çalışmaya devam ediniz. Çok ileride içine kum doldurulmuş torba ile devam edebilirsiniz.

ELLERİN BAKIMI

Demir gibi bir yumruğa sahip olabilmek için, çalışmalar yapılırken ellerinizi de korumalısınız. Yoksa şekil bozuklukları kolaylıkla meydana gelebilecektir. Demir yumruk çalışmasından önce ve sonra ellerinizi ılık su ile yıkayınız, su içinde tutunuz ve masaj yapınız. Gerekirse özel kremler kullanınız.

KOL GÜCÜ GELİŞTİRME:

Kolunuzun acıya dayanıklılığını artırmalısınız. Bunun için kollarınızı sert kenarlarda gezdirerek ezmelisiniz. Kolunuzu öne uzatınız. Avuç içiniz yere baksın ve eliniz açık olsun. Kolunuzun küçük parmağınız tarafında kalan bölümü üst kol olarak isimlendireceğiz. Dış kolunuzu bir masanın kenarına koyunuz. Yavaş yavaş önce aşağı, sonra yukarı doğru kaydırınız. Kemiğinizin sürterken çıkarttığı sesi hissedeceksiniz. Bunu her iki kol için; hem iç kol ve hem de dış kol için yapınız. Bu çalışma sonucunda kendinizi korumak için blok yaptığınızda kolunuzda hiçbir sızlanma hissetmeyeceksiniz.
Kolunuzdaki darbe gücünü geliştirmek için iki metrelik kalın bir sopa alınız. Bunun yarım metresini toprağa veya betona gömünüz. At Binme duruşuna geçinip kolunuzu sopaya doğru kaldırınız. Kolunuzun temas edeceği bölüme ip yada kendir sarınız. Bu sopaya üst kolunuzu vurunuz. Bu vuruşlar esnasında dirsekler kırılmayacaktır. Bu çalışmayı her iki kol ile de yapınız. Bu çalışma esnasında ve diğer tüm güç geliştirme çalışmaları esnasında öncelikle At Binme duruşunda durmalısınız. İleride diğer duruşlarda da yapabilirsiniz.

CHİ ENERJİSİ

Kung-fu çalışmaları iki temel aşamada yapılır. Dış ve İç çalışmalardır. Burada iç çalışmaları inceleyeceğiz.
İç çalışmalar üçe ayrılır “Chin” , “Shen” ve “Chi dir.
Aşağıdaki çalışmaları onbeş dakikadan daha uzun yapmayınız. Çok basit görülseler bile, çok büyük etkileri vardır. Bunu düzenli çalışma ile birkaç ay içinde göreceksiniz.

CHİ ÇALIŞMASI:

Ayaklarınızı bir omuz boyu açarak elleri serbestçe yanlara bırakınız ve gevşeyiniz. Bu şekilde rahat bir durumda birkaç saniye durunuz.Yavaş yavaş ağzınızdan nefesinizi veriniz. Ağzınız hafifçe açık olacak ve hiç nefes sesi duyulmayacaktır.
Bunu yaparken içinizdeki tüm kirli havayı dışarı verdiğinizi düşününüz. Daha sonra burundan yavaş yavaş sessizce nefes alınız. Aldığınız havayı karnınıza doğru gönderiniz.
Temiz, taze, enerji dolu havanın içinize doğru aktığını düşünün. Karnınıza indirdiğiniz havayı kendinizi zorlamadan birkaç saniye orada tutunuz. Daha sonra açıklandığı gibi nefes veriniz. Bu şekilde nefes alıp verme çalışmasına devam ediniz.
Aldığınız havanın içinize “Chi Enerjisi” taşıdığını hissedeceksiniz.
SHEN ÇALIŞMASI:

Bir sandalyeye veya bacaklarınızı çapraz yaparak yere oturunuz. Vücut ve baş dik fakat gevşek olacaktır. Avuç içlerini dizlerinizin üstüne koyunuz. Gözlerinizi kapatıp düşüncelerinizi uzaklaştırınız. Hiçbir şey düşünmeyiniz. Tamamen gevşemeye çalışınız. Bu gevşemiş durumda birkaç dakika durunuz. Eğer düşüncelerinizi uzaklaştıramıyorsanız tek bir şey üzerine dikkatinizi veriniz ve konsantre olunuz. Örneğin gözünüzde, alev alev yanan bir ateşi canlandırınız. Düşünceleriniz bu ateş içerisinde yanıp kaybolmaktadır.
Bu çalışmaları temiz ve havadar bir yerde mümkünse açık havada yapınız. Chi çalışması basit görünse de doğru yapmak için çok çalışmalısınız. Bu çalışma iç enerjinizi artıracaktır.
Shen (Meditasyon) çalışması ise düşüncelerinizi tek noktada toplamayı ve enerji konsantrasyonunu öğretecektir.
__________________




Bostandere çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kung Pow - Enter the Fist yakalarsam Yabancı Film 0 08-13-2007 05:56 PM
Kung Pow - Enter the Fist [Komik film] yakalarsam Yabancı Film 0 05-10-2007 03:56 AM
RagDoll Kung Fu destroyer93 Oyun Download 4 04-21-2007 08:31 PM
Kung Fu Dersleri Anarchist Eskiler (Arşiv) 3 04-27-2006 10:12 PM

Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 07:32 AM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.